Ćoškasta glava

Na današnji blog “nadahnuo” me video od kineskog proizvođača Sanwei, u kojem prikazuje kako izabrati optimalno drvo i gume, a nakon toga ide upoznavanje sa njihovom tehnologijom proizvodnje.


Sada idu moji komentari. Drvo se izabire kuckanjem, te lupkanjem u ćelenku, te je zbog toga, kod svakog drvnog “specijalista”, na tom dijelu glava izbrijana ili prirodno ćelava, te ćoškasta (angularna). Viši ton drva ukazuje na njegovu veću brzinu, a glava kazuje o njegovoj mekoći, tj. veća kvrga na glavi = tvrđe drvo. Normalno, Kinezi preferiraju tacky gumu na FH, a grippy na BH, no naši igrači sa slabijom pokretljivošću, a posebno početnici, mogu izabrati i obje grippy gume.

Djordje_Novkovic

A, znate li tko je bio najveći poznavatelj stolnoteniskih drva iz ovih krajeva? Đorđe Novković. Zašto? Imao je profesionalni sluh i ćelavu glavu, te je kuckanjem u nju mogao točno utvrditi brzinu i kvalitetu svakog drva. U njegovoj biografiji, 10 godina nakon “slatke smrti“, piše da je bio pasionirani stolnotenisač, te 8. igrač svijeta, što je “malo” pretjerano. Legenda kaže da bi on i igrači iz njegove ekipe sjeli u auto i otišli u prodavaonicu Tonija Holda u Grazu, te tamo izabrali najbolja drva. Tada je, kao i danas, posebno na cijeni bilo drvo Nittaku Shake Defence. Evo i isječka iz novina o Toniju Holdu, kao sjećanje na te davne dane…

Toni_Hold

Je, i meni, kao poznavatelju drva, kod izbora posebno koristi nedostatak kose na glavi.

Da li znate o čemu će biti slijedeći blog? Ne? Onda dobro, jer bih inače bio predvidljiv i dosadan.

Drvno bogatstvo

U našem cjeniku nudi se preko 200 modela drva, pravo drvno bogatstvo. Ima tamo svega, od drva za djecu, sa smanjenom težinom, drškom i glavom, raritetnih primjeraka starih više desetljeća (Stiga, Imperial), nekoliko modela drva različite brzine i strukture za početnike (Tibhar, Sanwei, TSP, XVT), po povoljnim cijenama, i drva za profesionalce (Butterly, OSP, Stiga). Za igrače sa osjećajem tu su drva od hinokija, za napadače željne brzine od carbona, sa primjesama Arylate-a i Zylon-a, a za defanzivce sa balsa srednjicom. Većina drva su nova, no ima i rabljenih, a saniranih primjeraka. Ali, to nije sve…

Stiga Clipper je legendarno 7-slojno drvo, Liu Guoliang je s njim bio drvostruki svjetski prvak. Ali, teško je naći pravi Clipper, možda jedan od deset, jedan od sto… Da li izabrati slično drvo od drugog proizvođača, npr XIOM Solo, Butterfly SK7, Avalox P700, Avalox Blue Thunder 777, TSP Swat, Galaxy Purple Dragon 437, OSP Musko, Sword Tan?

Stiga_Clipper

Možda Vam ne odgovara drška na postojećem reketu? Imate konkavnu dršku, a htjeli bi ravnu, ili obrnuto? Mi imamo samo drške, prikazane na slijedećoj fotki. Možda Vam je postojeća drška prekratka, pa na nju možemo zalijepiti balsa čep, te je na taj način produžiti, bez narušavanja težine i/ili igračkih svojstava drva.

Drvno_Bogatstvo

Završni furnir na drvu je oštećen? Problema nema, jer posjedujemo furnire za popravak (limba, koto, hinoki i dr.). Imamo kvalitetnog i pipljavog majstora za popravak, koji će oštećenje sanirati i učiniti ga malo vidljivim. Evo kako to radi OSP (Old Stiga Palatinuš):

Ako Vam je ispala oznaka naziva drva iz drške, mi imamo zamjenske.

Da drvo, s vremenom, ne bi izgubilo igračka svojstva, zbog upijanja vode kod prelijepljivanja guma, lakiramo ga akrilnim lakom u spray-u, ručno lakom na vodenoj bazi ili štitimo lanenim firnisom, već po želji, što činimo i sa drškom.

Ako ipak, kod nas, kupite drvo za koje poslije ustanovite da Vam ne odgovara, uz diskont, omogućujemo zamjenu drva, što nitko drugi ne radi, već ga na Sokaz forumu ili Njuškalu morate prodavati sami.

Od nas nećete čuti ne znam, neću i ne mogu, jer se u drva razumijemo. Početnicima ne prodajemo najskuplje modele, sa 4 sloja carbona i “osjećajem” stakla. Stolni tenis nije posao i lova, već ljubav i entuzijazam.

XIOM Feel drva

XIOM se, u zadnje vrijeme, “opasno gura”, kako kod nas, čime se neće pretjerano obogatiti, već, što je mnogo unosnije, i u Kini. O tome svjedoče slijedeća fotka ekipa Pekinga i snimka nedavnog meča Ma Longa, sa Chinese National Games 2017. (eng. Kineskih nacionalnih igara), gdje dotični, nažalost neuspješno, nastupa u XIOM majici.

XIOM_China

XIOM gume su šire poznate, na ovim stranicama o njima je već podosta napisano, ali znatno manje o drvima. Tema bi se trebala sastojati od 4 poglavlja, i to:

 1. povijesni modeli i drva za kinesko tržište;
 2. Classic serija, koja je već obrađena;
 3. standardna ponuda drva i novi modeli;
 4. modeli drva za profesionalce.

Natjecateljski (profesionalni) modeli XIOM drva nisu određeni samo njihovom brzinom, od OFF do OFF+, već materijalima, visokim standardima u proizvodnji i cijenom, pa se npr. tu ne ubrajaju modeli Ignito, Strato i Axelo, koji će biti obrađeni u temi o standardnoj ponudi. O “plemenitoj duši” XIOM natjecateljskih drva govore slijedeća 2 dokumenta, gdje je u prvom objašnjen način označavanja igračkih karakteristika, a u drugom je usporedba drva XIOM Vega Pro sa Butterfly Mizutani Jun SZLC.

XIOM_Hayabusa_ZXi

Profesionalni modeli XIOM drva započeli su 2012. serijom OMNI, a zvala su se Hayabusa (ratnik). S drvom Hayabusa ZXi igrao je i 2013. Svjetski juniorski prvak Jang Woojin. Imala su 7 slojeva, bila vrlo lagana (85 grama), a bazirana na carbonu, kojeg XIOM naziva XCarbon, i zylonu, u XIOM riječniku Zephylium. Drva su bila atraktivnog izgleda, a dobivala su izvrsne recenzije. Da li je uvođenje plastičnih loptica dokrajčilo seriju ili je glavni razlog bio premiještanje proizvodnje iz Kine u vlastitu tvornicu u Koreji, ne bih znao, ali ratnici su otišli u povijest.

XIOM_Vega_Pro_Drvo

U stolnoteniskoj industriji netko, negdje, nekad je ustanovio da kod igrača “ne prolaze” nova imena, da su konzervativni i ne mogu zapamtiti npr. svih 127 proizvođača guma, a kamo li tek sve njihove modele. Vjerojatno se iz tog razloga XIOM odlučio da nove serije drva zove identično gumama, Vega i Omega. Postojala je i serija CYX, koja je viđena u katalozima, ali ne i u europskoj prodaji. Serije su imale 3 modela (drva), Tour, Pro i Euro. U seriji Vega, drva su imala 2 sloja XCarbon+Zephylium, a Tour završni furnir od Kiso Hinokija. U seriji Omega, drva su bila od 7 slojeva furnira, pri čemu je Tour završno bio od ebanovine (palisandra), Pro od rosewooda, a Euro od kotoa. Proizvodnja je iz Kine izmještena u XIOM-ovu tvornicu u Koreji, te su se reklamirali izuzetnim standardima u proizvodnji:

 • smanjena debljina materijala (Zylon-Carbon), čime je drvo olakšano;
 • završni furnir od jednog komada, bez spajanja;
 • lijepljenje furnira prirodnim ljepilom, a ne na bazi epoxy smola;
 • kontrolirana temperatura skladištenja i sušenja drva, čime se ujednačuje kvaliteta.

Uz to, sva drva imala su ujednačen izgled, sa drškom u 2 boje. Cijene su bile slične vrhunskim Stiga ili Butterfly modelima. Iako drvo ima adekvatnu kvalitetu, ne prodaju ga igračka svojstva, već ime, tj. “halo efekat” među igračima. Ali, i te serije drva potrajale su tek 3 godine, zajedno sa koreanskom tvornicom.

XIOM_Feel_1
XIOM_Feel_3
XIOM_Feel_2

Nova serija drva zajednički se naziva Feel, a sastoji se od 8 modela. Drva koja kao završni furnir imaju hinoki dizajnirao je Japanac Masatoshi Morishita, a dio sa švedskim furnirima Lars Allvin iz Tranåsa. Pa, čega tu ima? Svega, od klasičnih 7-slojnih drva, samo od furnira, onih sa Aramid-Carbonom ili Zephylium-XCarbonom, sa ili bez završnog Kiso Hinokija. Zadržan je dizajn drva, ali su izmjenjene (standardizirane) oznake igračkih svojstava. Neki modeli se već prodaju u Njemačkoj, a ostali će uskoro doći i do nas, po narudžbi. Model S7 ima predviđenu maloprodajnu cijenu od €49,90, SX €69,90, a ZX2 €149,90. Početne recenzije od testera yogi_bear sa MyTableTennis.Net foruma možete preuzeti u PDF formatu. Na kraju, pogledajmo galeriju.

XIOM_Feel_AX
XIOM_Feel_HX
XIOM_Feel_HX_Pro
XIOM_Feel_S7
XIOM_Feel_SX
XIOM_Feel_ZX1
XIOM_Feel_ZX2
XIOM_Feel_ZX3

Više reketa

Sjećam se stolnoteniskog prijatelja, kojem sam post mortem posvetio blog, koji bi dolazio na naše treninge, obično jednom tjedno, sa 2 torbe. U jednoj bi bile standardne trening stvari, dok bi u drugoj bili reketi koje je odlučio na meni isprobati. Svaki set igrao bi sa drugim reketom, što mi uopće nije smetalo, jer, iskreno, bio je toliko bolji da ako bi uspio dobiti set, dva, bio bi super zadovoljan. Normalno, to je bilo pretjerivanje, ali njemu je pružalo zadovoljstvo.

Treba li igrač imati više od jednog reketa? Nastaviti ću sa dvije dodatne anegdote, pa ću tek onda iznijeti svoje mišljenje.

U Zagrebu se 2007. igralo Svjetsko prvenstvo, kao sada u Düsseldorfu. Igračica je u kvalifikacijama slomila TSP drvo, nije imala rezervno, te je tražila “majstora” da joj ga popravi do slijedećeg jutra. To nije bilo moguće, jer se samo ljepilo suši 24 sata. S čime je dalje igrala, ne bih znao. I Tan Ruiwu, dok je igrao Champions League, nije imao rezervno drvo (Avalox P700).

Prije dvije godine igrao sam Sokaz meč u atomskom skloništu, pretvorenom u stolnotenisku dvoranu (Rapid na Gredicama). Zbog vlage u dvorani, gdje bi gume bile potpuno mokre, svaki meč sam igrao sa drugim reketom, jer ih standardno nosim 3.

Igrač, koji nije čokljavac, pa igra povremeno i samo rekreativno, bez natjecanja, trebao bi imati 2 drva. Oba drva treba nabaviti u isto vrijeme, približne težine. Često, stolnoteniske firme, zadržavaju naziv drva (npr. Butterfly Viscaria), ali promijene strukturu. Tako se drvo Nittaku Shake Defence (NSD), zakon za lovce sa travom od stola, bitno razlikuje u težini (85 – 90 grama), od onog prije 15 – 20 godina, kada je imalo 75 grama. Drugo drvo, osim eventualnog oštećenja, služi za test guma, bez da se “dira” natjecateljski reket. Dva reketa omogućuju 2 kombinacije guma, npr. jedan za blok i kontru, drugi za napadačku spin igru, dalje, za igru protiv “materijala” ili glatkih (backside) guma, sporija i brža kombinacija i sl. Neka drva su se prestala proizvoditi, npr. XIOM serija Scanwood iz 2008. sa Kiso Hinokijem (Magellan, Michelangelo, Amadeus) ili Hayabusa.

Prva 2 dana na Svjetskom prvenstvu su se igrale kvalifikacije, sa igračima iz stolnoteniski nerazvijenih zemalja, pa je većina mečeva završila sa 4 : 0. Koga, u detalje, zanimaju analize mečeva, neka nastavi pratiti ZoomTT, može i preko FB.

ZoomTT

P.S. Thomas Weikert je ponovno izabran za Predsjednika ITTF-a, na period od 4 godine.

Lakiranje stolnoteniskih drva

Evo, već skoro 600 blogova (točno 596), a još niti jednog koji bi se isključivo bavio lakiranjem drva, već je samo spomenuto u temama Brzina drva i Lijepljenje guma na drvo. Idemo to brzo “popraviti”. Navesti ću 4 meni poznata načina, no ostavljam slobodu da netko ima peti, bolji. Čemu služi lakiranje drva? Ako ono nije lakirano, ljepilo od gume će ući u pore furnira, te nakon njegovog stvrdnjavanja, s vremenom, stvoriti će se opasnost od oštećenja drva, na način da se odvoji dio (eng. splintering). Tada je to više teško ili nemoguće popraviti, posebno ako se ne žele bitno narušiti njegova igračka svojstva.

Blade_Splintering

Lakiranje izvodi igrač, ako već nije izvedeno u tvornici ili prodavaonici. To nije navedeno u specifikaciji niti jednog drva, već se “pod prstima” osjeti drvo ili lak, koji je, u pravilu, glađi, a može se vidjeti i pod svjetlom. Neki trgovci stolnoteniskom opremom nude dodatno lakiranje drva bez naplate, u cijeni (Dandoy), dok ga drugi naplaćuju, gdje Contra nudi “obično” lakiranje, po €2.10 ili “profesionalno” po €4.20.

Da početno citiram samog sebe: “Lakiranje drva, ako je umjereno, do 1 g laka, neće bitno promijeniti njegova svojstva, drvo će postati malo tvrđe, a time i malo brže. S druge strane, često lijepljenje guma, uz korištenje vodenog ljepila, će ga omekšati i usporiti.” Drva koja imaju tvrđi završni sloj (wenge, orah, limba, koto) biti će manje potrebita, no ona sa završnim “plemenitim” furnirom, npr. od hinokija, te obrambena drva, koja, u pravilu, imaju mekši završni sloj, su posebno rizična. Također, u tu skupinu spadaju i moderna drva iz Stige, obrađena metodom VPS, konkretno Infinity VPS V i Celero, jer imaju poliran završni sloj, koji ga čini krtim i sklonim oštećenju.

Lakira se samo glava drva, a ne i drška, koja se, eventualno, može zaštiti lanenim firnisom. Pa, kako i čime polakirati drvo?

 1. stolnoteniske firme prodaju poseban lak, npr. Gewo Seal clean Stick 25 g, na slici, po cijeni od oko €6.00.
  Gewo_Seal
 2. “proslavljeni” stonotenisač, akademski kipar, za lakiranje je koristio trovremenski Taft, a sada vodeni lak iz Bauhausa, koji dodatno razrijedi vodom. Lak se suši 1 h, a provjerava zvuk drva prije i poslije lakiranja. Nedavno je prvaku Hrvatske lakirao drva Butterfly Viscaria.
 3. trener ekipe iz Superlige, poznavatelj i popravljač drva, lakira ih akrilnim lakom iz spray-a, ali meni to ne uspijeva, jer se jako brzo suši, a ne može se ravnomjerno nanijeti (pošpricati).
 4. drva lakiram lakom za čamce, koji pomiješam sa 50% razrjeđivača. Lak nanosim spužvicom, a ne kistom, koja “pokupi” višak laka. Lak se suši 24 h, nakon čega se drvo lagano prebrusi finim brusnim papirom (P320 ili P400).

Prikaz kako to rade u njemačkom Spinfactory.de:

A, evo kako u engleskom Custom Table Tennis:

Stiga Celero

Stiga Celero je najmlađi i najsporiji član obitelji VPS, koju još čine:

Sva drva dijele ista svojstva, sredina isušena u vakuumu (Veneer Precision System), zagrijana, pa ohlađena, a završni furnir, u ulju, poliran specijalnim strojem (Diamond Touch). I, dok sa drvom Stiga Infinity VPS V igra mnoštvo rekreativaca, posebno onih sklonih blok i kontra igri, drva Emerald i Eternity ne znam tko koristi, jer, osim tvrde srednjice, imaju i super tvrdi završni furnir. Celero je deklarirane brzine OFF-, a namjenjen je igračima kojima je Infinity prebrz, što je postignuto istim završnim furnirom (limba), ali sa stanjenom srednjicom.

Stiga_Celero

Specifikacija:

CONTROL: 74
SPEED: 95
VENEER: 5
ELASTICITY: FEELING
TYPE: OFF-

Cijena: €59.90, kod nas 370 kn

Svakako, treba pohvaliti ugrađene metalne oznake u dršci. Zbog tvrdoće, pogodno je za igranje sa soft ili medium pips gumom (“sa prištićima”).

A, sada ide kritika. Ako ponovno pogledate službenu specifikaciju drva, vidjeti ćete da nigdje nije navedena težina. A, to je prevažan podatak za svako drvo, da li je teško 75, 85 ili 95 grama. Jer, kada nalijepite gume, da li će Vam reket biti 10 ili 20 g teži ili lakši, bitno će odrediti Vaše zadovoljstvo s njim. Zašto Stiga nije objavila deklariranu težinu? Jer je neubrojiva, od 5 do sada pristiglih Celero drva, 1 je 81 g, 1 je 85 g, a 3 su 91 g. To je nedopustiv raspon, jer drvo od 81 g i 91 g imaju sasvim različita igračka svojstva. Zašto se to dešava? Ne bih znao, a na eksplicitno pitanje, nije bilo odgovora. S druge strane, Avalox drva, koja se također proizvode u Švedskoj, imaju težinsku oscilaciju po modelu od 2 g. Dalje, nakon kupnje, drvo treba OBAVEZNO lakirati, jer zbog tvorničkog poliranja, završni furnir postaje krt i sklon lomljenju (nakon 2 – 3 lijepljenja guma).

Od nedavno, sa Stiga Celero od 85 g igra dobar igrač (7. liga Sokaz-a), koji je prethodno imao Infinity. Drvo je nešto sporije, sa više kontrole, čovjek zadovoljan.

Butterfly Rozena

Većini stolnotenisača sa “poviješću” leptirić (Butterfly) je uklesan u mozak. Sada ide muzički uvod, sličnog nazivlja, koji će “približiti” vruću temu:

Butterfly 21.04.2017. izdaje novu glatku (backside) gumu Rozena:

Butterfly_Rozena

Guma će biti High Tension, a isporučivati će se na Butterfly spužvi Spring Sponge, u debljinama 1.7, 2.0 i 2.2. Što će moći ta Rozena, u usporedbi sa Tenergy 05:

Model Tenergy 05   Rozena   
Brzina     13     13
Spin    11.5    10.8
Spužva     36     35

Znači, na nešto mekšoj spužvi, jednaka brzina, ali manji spin. Očito, ne radi se unaprijeđenoj gumi, koja bi poboljšala performanse. Gdje je “kvaka”? Izgleda da njemački ESN, sa Tensor-ima, bitno “gricka” Butterfly superprofit. Zbog toga je Butterfly u borbu ubacio gumu slabijih svojstava, ali i cijene, koja bi trebala biti oko $44 (300 kn). Baš me interesira tko će je prvi u Hrvata imati zalijepljenu na reketić? Ja glasam za Staneta, a sam Butterfly za njega piše (jest stih, ali nije japanski haiku): “Jednom riječju on je naš nepopravljivi ovisnik, lepršavi kolekcionar, gorljivi zaljubljenik strastvene borbe za stolom…”.

Stane_Losic
Evo ga na slici, u ogledalu, kako se divi sam sebi…

Na žalost, na ovom videu ga nema:

Izlazi i novo/staro drvo Butterfly SK7 Classic.
Butterfly_SK7_Classic

Europska podružnica Butterfly se iz Moersa, u Njemačkoj, preselila u Krefeld, što je objavljeno u lokalnim novinama.

Penhold grip

Grip se, po naški, još zove i hvat, a predstavlja način držanja reketa. U blogu Shakehand vs. Penhold opisane su osnove, a sada, od EmRatThicha, ide nastavak.

Koliki postotak igrača kod nas igra sa svim oblicima penhold gripa? Pa, oko 1%. Koja drva su najpopularnija? Kod profića koji igraju sa kineskim penholdom to je Stiga Rosewood (Zeng Jia), a rekreativaca Stiga Offensive.

Kod drva za japanski penhold razlikuju se jednostrana, npr. Butterfly Senkoh-5, od onih koja omogućuju okretanje reketa i imaju dršku s obje strane, kao Butterfly Lapuhta.

Butterfly_Senkoh
Butterfly_Lapuhta

Starenje stolnoteniskih guma

Tako je to u životu, katkada biram temu bloga, a katkada ona bira mene. Kao što je ovdje već napisano, nedavno sam nabavio dva Imperial reketa iz 70-tih. I, što sam dobio? Jer, slika je jedno, a kada stvarni predmet uzmete u ruku, sasvim drugo. Drške reketa su razmjerno male, naljepnice “Imperial” zalijepljene naknadno, a bile su “umočene” u neki lak. Sve sam to skinuo finim brusnim papirom (200), te lanenim firnisom drške zaštitio i vratio im izvornu boju drva. Lakše drvo, model Superleicht, teško je 86 grama, drška je dužine 95 mm (standardna je 100 mm), tako da je pogodno za igranje kineskim penholdom. Na njemu su bile zalijepljene glatke gume (backside) Butterfly Soft-D13, debljine 1.5 mm. Drvo Imperial Dr. Simon teško je 102 grama, a na njemu su bile gume Sriver-D13-L, debljine 1.1 mm, težine 30 grama.

Imperial_Reketi_Drva

Na reketima, obje gume su crvene, jer pravilo o različitim bojama (crnoj i crvenoj) ITTF je uveo 01.07.1986. Skidanje guma išlo je relativno lako, bez trganja ili odvajanja topsheeta od spužve. Ljepilo, neka vrsta gumilezunga (njem. Gummilösung), ostalo je na drvu, te je uklonjeno korištenjem benzina za čišćenje (teže) i parafinskog ulja za lampe (lakše). U pripravi sam još imao i aceton, te GEWO profesionalno sredstvo za skidanje stolnoteniskih guma. Nakon korištenja parafinskog ulja, spužve su se razmekšale, te vratile prvotnu elastičnost. Topsheet (gornji dio gume) sam tretirao glicerinom, da bi im vratio elastičnost, zatim Falco Life Expander-om, očišćene su Revolution No. 3 čistačem, a višak masnoće je ukonjen izopropilnim alkoholom. Ostao sam ugodno iznenađen rezultatom, gumama je, nakon 40 godina, vraćen prvotni grip i elastičnost.

Imperial_Reketi_Gume

Koja je trajnost stolnoteniskih guma? To nigdje ne piše, a proizvođači ne navode datum proizvodnje na omotima guma. Eventualno, može se zaključiti posredno, npr. kod Butterfly-ja, koji je nedavno zamijenio sve omote. Za automobilske gume standardni rok je 10 godina, ako su skladištene na hladnom, suhom mjestu, bez pristupa direktnog svjetla, kemikalija ili izvora ozona.

Da zaključim. Stolnoteniskim gumama, ako se pravilno održavaju, može se igrati dugo. To podrazumijeva čišćenje nakon svakog igranja, te korištenje zaštitnih folija, kako bi se spriječila oksidacija.

Svim čitaocima sretan Božić želi stolnoteniski dio obitelji Vunderl.

Bozic_2016

Nittaku drva

O japanskoj firmi Nittaku već je bilo govora na ovim stranicama, u 3 bloga, Nittaku instrumenti, Nittaku Shake Defence (NSD) i Nittaku gume. Zašto opet o njima, a ne o nekim drugima? Pa, da me pitate koje to firme FAKAT imaju dobra drva, ja bih Vam naveo Butterfly, za drva sa carbonom, Stigu i Avalox, za drva samo od furnira i Nittaku, ona iz višeg cjenovnog razreda. Legenda kaže da se “naš” Kinez (Tan Ruiwu), nakon desetljeća igranja sa Avalox-ima (P700 i Blue Thunder 777), kreiranja i eksperimentiranja sa drvom Sword Tan, na kraju odlučio za Nittaku Ludeack Fleet.

Tan_Ruiwu_Nittaku

Jedna digresija. Gdje je Tan sada? Iako se tvrdilo da će igrati u hrvatskoj Superligi, očito, ništa od toga, “marketiranje”, predaja kaže da igra 2. kinesku ligu. A, i godine su “pritisle”, njih već 43, te obiteljske obaveze sa kineskom igračicom To So (prva slijeva), koja je igrala za Hodošan.Velika je šteta ako ostane u Kini i ne vrati se kao trener u Hrvatsku, jer zna sve. A, mi ne znamo iskoristiti i kada nam se nudi “na pladnju”.

STK_Hodosan

Jedina “sitna nezgodacija” sa Nittaku drvima je iznos od €100 – 150 kao dobar početak, a idu ona i do €300, npr. za model Goriki. Ako Vam nakon Božića i kupnje svih poklona, ostane višak para, s kojima ne znate što bi činili, evo prilike. Imaju oni vlastiti razvoj, ali i rebrandiraju ostale proizvođače, npr. Soulspin (Basalt), Avalox drva, najbolje modele DHS (Hurricane King), a nove su i inačice “instrumenata” sa Inner carbon-om, koji je položen direktno na srednjicu. Ona, sa carbonom ispod završnog furnira, nudili su već i prije.

Za kraj, da mi tu ne bi samo pričali, a niš’ ne pokazali, izvadak (Nittaku_Drva_2016.pdf) iz američkog kataloga Paddle Palace (1 $ = 7 kn), jer je Nittaku u Europi slabo zastupljen, tek preko djelimične “NEsretne” veze sa Donic-om.

Sretan Vam 1. dan zime i suncostaj u ime Sokaz ekipe “UpRent.hr-GEWO”, prvaka 10. lige. Naš slogan je: “Uvijek prvi!”.

P.S. Upravo mi je kroz ruke prošao lažni Nittaku instrument (Acoustic), a jedan takav se nalazi i na Njuškalu (i Tenđe na njemu su fakeane).