Kineski gotovi reketi

Početnicima, posebno onima koji igraju neredovito ili jednom tjedno, investicija od 400 – 500 kn u složeni reket (zasebno od drva i guma) čini se inicijalno prevelikom. Zato posežu za ekonomičnijim izborom, kupnjom gotovog reketa u sportskoj prodavaonici (Intersport, Hervis i dr.) ili njegovom nabavom s interneta (Ebay, Alibaba). O tvorničkim (premade) reketima već je pisano, a sada idemo vidjeti što u tom segmentu nude Kinezi.

Racket_DHS_6002

Najčešći izbor je DHS 6002, koji se može nabaviti kod TT11, ovlaštenog distributera za Europu, po nimalo popularnoj cijeni od €89.90 (cca. 675 kn). U opisu piše. “Special designed attractive racket with the blade from hard Koto wood and rubbers used by Chinese national team. Forehand rubber Hurricane3 and Tin Arc3 for the backhand”. Znači to je reket “kao” za kinesku reprezentaciju, uopće ne zvuči loše. E, nije. Zašto? Drvo je standardno tvorničko, 5-slojno, a ne neki primjerak DHS Hurricane Long V ili Hurricane Hao III. Dalje, na FH je zalijepljena crvena guma DHS Hurricane3, sa narandžastom spužvom, a svi Kinezi igraju sa crnom gumom i plavom spužvom. Na BH guma Tin Arc3 ima zalijepljenu nepoznatu plavu spužvu, a svi komercijalni primjerci te gume imaju narandžastu ili crvenu. Gume su zalijepljene na drvo epoxy ljepilom, koje se ne da jednostavno skinuti, već se mora otapati. Sve skupa, to je marketinški trik, u kojem DHS, kao i ostali proizvođači tvorničkih reketa, “budno pazi” da igrač ne dobije previše, te da reket, što prije, to bolje, ode u smeće. Takav reket moguće je kupiti i na Ebay-u ili Alibabi, po upola nižoj cijeni. A, da li vrijedi te novce? Pa, vrijedi ako ste Kinez, te ste već u osnovnoj školi, za vrijeme tjelesnog, imali i naučili osnove stolnog tenisa, prvenstveno kretanje i prijenos, u udarcu, težine sa jedne noge na drugu. Ako niste, već ste nekosook, te ste započeli igrati stolni tenis samouki, u “godinama”, bez škole, guma Hurricane3 sigurno nije za početnika. Kada je početniku zalijepite na FH ili BH, a još gore na obje strane, dotični će razviti “grotesknu” tehniku rezanja i wiggle-wobble nabacivanja, koju gledam u Prečkom, a naknadno će je biti nemoguće ili vrlo teško ispraviti.

Racket_Fake

Druga varijanta, a ima je i na domaćem Njuškalu, je kineski reket “kao” DHS Hurricane Hao, koji se sastoji od drva Stiga Carbo 7.6, te guma Butterfly Tenergy 05 i DHS Hurricane3 Blue Sponge, sve to za samo 450 kn. Nedavno su mi kroz ruke prošla 3 takva primjerka. Odmah je očito da je sve lažnjak (fake), jer guma Butterfly Tenergy 05 tvornički nikada ne dolazi sa zalijepljenom samoprijanjajućom folijom. A, što je to svarno? Pa, obično 5-slojno najjeftinije drvo, obojano u Stiga sivu boju, nelakirano. Gume su “ofrlje” zalijepljene klasičnim ljepilom, te se nakon mjesec, dva same odlijepe. U gumama koje nisu tacky, a Hurricane bi sigurno morao biti, već grippy, ima jako puno plastike, a ispod njih je tvrda i neelastična spužva. Gume daju, ali i primaju malo rotacije, pa se mogu koristiti za rez i kontru, a ne i za spin igru. Objektivna vrijednost takvog reketa je 100 kn, sve ostalo je bacanje para.

Racket_Huieson

Navesti ću još 2 ponuđača sa Alibabe, i to reket Huieson za $13.90 (ispod 100 kn), pri čemu uz bezvezno drvo i gume, dobijete futrolu, što nije slučaj sa prethodnom zvučnijom i skupljom ponudom. XVT nudi, u prvom slučaju, sporije drvo i “totalni mrtvac” gume Kokutaku 868, ili prebrzo, carbonsko drvo i pristojne gume Galaxy Mercury II, sve to za $15, odnosno $17.90 (cca. 100 kn).

Racket_XVT_2
Racket_XVT_1

Za početnika bolji je sporiji reket od bržeg, koji će ga “ulijeniti” i od njega napraviti da samo maše rukicom, ali da se ne kreće i nogicama. Tehnički prezahtjevna guma, prebrza ili jako tacky, rezultirati će samorazvojem nakaradne tehnike, a carbonsko drvo neće razviti “osjećaj” u ruci.

Početnički reket

Stolni tenis je kao voda ili zrak, opće dobro, svačiji je i ničiji, svi imamo jednako zadovoljstvo u njemu, igrao netko 10 dana ili 40 godina, 1. ligu, Bundesligu (20.) ili uopće se ne natjecao, na Pro Tour-u ili vanjskim stolovima na Jarunu, bio početnik ili predsjednik ITTF-a. Ima ih kojima na pamet ne pada da kupe gumu, igraju samo sa poklonjenima, neki ne odigraju 2 treninga s istim reketom. Svatko može i treba naći svoje mjesto za stolom.

Ima skupina igrača kojima je zadovoljstvo stolnog tenisa u udaranju. I, kaže ne rijetka priča, nađem se ja sa svojim “pajdom” na tavanu (u garaži) i udaramo lopticu sat, dva, izznojimo se, poslije popijemo pivo i sve super. Čovjek je 100% u pravu, to je njegov osobni doživljaj stolnog tenisa. Nema tu neke istančane tehnike, rotacije, već flah servis u kut ili trbuh, nakon toga “brut-force” napad, pa tko duže izdrži, njegov poen.

U takvom stolnom tenisu, najjači udarac koji igrač može proizvesti bazira se na njegovoj snazi, brzini, te moći koju mu daje reket. Na tvorničke (premade) rekete iz sportskih prodavaonica neću trošiti riječi, jer tu nema ništa dobro, nezavisno od izabrane marke, modela ili cjenovnog razreda. Oni su napravljeni da bi donijeli najveći profit stolnoteniskoj industriji, i to je to.

Da bi to izbjegli, na ovim stranicama su već ponuđeni:

Sve ponude vrijede i dalje, te su raspoložive za odmah, u dovoljnoj količini.

Ponuđeni reketi iz najnižeg cjenovnog ranga nisu bez mane. Na jeftilen rekete I i II su zalijepljene gume Reactor Corbor, koje, iako su u max (2.2) debljini, su tacky (hvatljive), te u kombinaciji sa prilično mrtvom, klasičnom kineskom spužvom, daju malo brzine u odnosu na najnovije euro/japanske tensor gume. Slično je i sa Gewo Champ reketom, na kojem su gume Thunderball2 1.8. Te kombinacije su dobre za naučiti osnove tehnike stolnog tenisa, sa naglaskom na konzistentnost, ali ne i na brzinu.

Sada ide najnovije ponuda za udarače. Kako sam u svakodnevnom kontaktu sa profićima, a oni igraju sa najjačim i najbržim gumama, skupio sam priličnu kolekciju rabljenih euro/japanskih guma. Sa svih guma je skinuto staro ljepilo, spužve su osvježene korištenjem parafinskog ulja, a topsheet-ovi reparirani, tako da su sanirana oštećenja, te gumama vraćen dio gripa. Takve gume, zbog kvalitetne spužve, imaju zadovoljavajuću brzinu, a i poprilično rotacije, tako da se s njima još može kvalitetno rekreativno igrati. Gume se lijepe na standardna drva od Tibhar-a, TSP-a ili XVT-a, sa ili bez carbona, i reket gotov. Cijena? Od 210 – 330 kn, zavisno od izabranog cjenovnog razreda guma i njihovog stanja. Navesti ću samo neke modele guma: Butterfly Tenergy, Donic Bluefire/Acuda/Baracuda, Tibhar Evolution, Stiga Calibra, Joola Mambo, Tibhar Rapid, Stiga Innova…, par takvih novih guma dođe od 300 – 750 kn.

Na Vama je da izaberete iznos koji hoćete potrošiti, te brand drva (XVT 100 kn, Tibhar i TSP 130 kn), ali bez mogućnosti da utječete na izbor konkretnih drva i guma, jer o tome odlučuje trenutno stanje zaliha. Reket neće biti “super” izgledan, npr. oštećenje na rubu gume odmah će biti vidljivo, ali omogućiti će visoku razinu igre, a osjećaj i performanse će biti neusporedive sa tvorničkim “mrtvacem”.

Pocetnicki_reket

Vožnja u 10 godina starom Mercedesu neusporedivo je udobnija od one u novom Moskviču.

Moskvic

Božićna akcija – Gewo

U suradnji sa našim partnerom Gewo pripremili smo Vam božićnu akciju. Njeno trajanje je od 01.12. – 25.12. ili do isteka zaliha. Cijena su u pola vanjskih, a na raspolaganju nisu neki “arhivski” modeli guma, već oni najnoviji (Gewo to zove DGC40+ “Dynamic-Grip-Concept“), za plastične loptice. Na primjer, kataloška cijena gume Gewo Hype EL Pro 42.5 kod Schöler & Micke je €46.90, što je preračunato 350 kn, a na akciji su 180 kn. Zastupljeni su svi modeli guma Hype XT Pro, sa većim porama, za više brzine i katapulta, u tvrdoćama 50.0 i 40.0, te Hype EL Pro, sa manjim porama, za više spina, u tvrdoćama 47.5, 42.5 i 40.0. Raspoložive su sve debljine (2.1, 1.9 i 1.7) i boje. Drva su brzine od ALL+ (Zoom Balance), OFF- (Zoom Pro – reinkarnacija Butterfly Primorac Classic) i OFF (Force ARC – kao Butterfly Timo Boll ALC), sva sa konkavnom drškom. Za početnike, tu je ekonomična verzija reketa Champ, 5-sl. drva, na kojeg su zalijepljene mekše gume Gewo Thunderball2 (Brzina: 87, Spin: 100, Kontrola: 106), u debljini 1.8 crvena/crna, koja, svaka posebno, stoji €22.90. Od dijelova, drvo 150 kn, te gume 2 x 170 kn, cijeli reket bi koštao 490 kn. Tenisice Gewo TT-Super, u bijelo-crnoj boji, namijenjene su isključivo za stolni tenis, a imaju jaki grip i na klizavim podlogama (laminat, parket, kamen, pločice i dr.), te su raspoložive u brojevima od 40 – 45. Snizili smo i cijene ručnika Contra Logo u plavo-crnoj boji, čistača za gume, loptica… Pa, sad’ ti vidi, tko je tu socijalno (ne)osjetljiv?

Osigurane su dovoljne količine, posebno za one brze, što je u stolnom tenisu osobito važno.

Reket – Champ 5-sl. drva sa konkavnom drškom i gumama Thunderball2 1.8 crvena/crna – 29 kom. (200 kn)
Gume – Hype XT i EL Pro – 140 kom. (180 kn)
Drva – Zoom Balance (ALL+) – 3 kom. i Zoom Pro (OFF-) – 5 kom. (200 kn), Force ARC (OFF – Aramid-Carbon) – 3 kom. (370 kn)
Tenisice – TT-Super – 9 pari (200 kn)
Ručnik – Contra Logo – 2 kom. (50 kn)
Spray za čišćenje guma sa spužvicom – 15 kom. (30 kn)
Loptice – 3* šavne P40+ – 240 kom. (8 kn)

Gewo_Champ
Gewo_TT-Super

Ugodno božićno šopingiranje želi Vam Gewo.

Gewo_Slogan

Jeftilen reketi II

Nakon što akcija sa jeftilen reketima ide dobro, evo i nove verzije jeftilen reketa II. Koja je razlika?

Verzija I, za 200 kn:

 • drvo kineske proizvodnje, u pravilu XVT, od 5-slojeva furnira ili sa carbonom, lakirano, ravna ili konkavna drška, sa rubnom trakom;
 • gume kineske proizvodnje, crvena i crna, ITTF oznaka, Kokutaku, Reactor ili 999, nalijepljene;
 • 2 zaštitne folije za tacky (hvatljive) gume.

Verzija II, za 250 kn:

 • drvo Tibhar, 3 modela, samo od furnira ili sa carbonom, brzine od ALL+ do OFF, anatomska (AN), ravna (ST) ili konkavna (FL) drška po izboru, neka sa SGS (spužva u dršci za bolji osjećaj), lakirano, sa rubnom trakom;
 • gume Reactor Corbor 2.2, crvena i crna, ITTF oznaka, zalijepljene na drvo vodenim ljepilom;
 • 2 zaštitne folije za tacky (hvatljive) gume.

Osnovna razlika je što je u verziju II uključeno znatno kvalitetnije Tibhar drvo (OEM), koje samo ima standardnu cijenu od 200 kn. Rekreativnim igračima, koji igraju 1 – 2 puta tjedno, drvo će trajati vječno ili dok ga ne razbiju, a očekivana trajnost guma, zavisno od održavanja,  je 1 – 2 godine. Reketi su pogodni i za djecu – početnike, pri čemu se izabere lakše drvo i ono sa manjom drškom, te za rekreativce sa natjecateljskim ambicijama, za prve 3 godine pinganja.

Jeftilen_Reketi_II

Futrole za reket

Po onoj narodskoj “Kud’ svi Turci, tud’ i mali Mujo”, o futrolama za reket još nismo napisali ništa. Iskusnijima će to, možda, biti dosadno, no prvenstveno je namjenjeno početnicima, koji tek kupuju svoj prvi reket.

Futrole služe da očuvaju reket od mehaničkih oštećenja, gume od zaprljanja. Također, one četvrtaste se koriste za spremanje loptica, čistača za gume, spužvice, folija za gume, eventualno kojeg antidepresiva nakon poraza, mojoj kćeri za spremanje ukosnica i gumica za kosu…

Općenito, futrole se dijele prema obliku:

 • u obliku reketa, samo za glavu reketa (bez drške) za 20 kn i cijele, sa opcionalnim spremnikom za loptice, za 40 kn;
 • četvrtaste, za jednim spremnikom (jednostruke) za 60 – 90 kn ili 2 spremnika (dvostruke) za 80 – 100 kn, pri čemu se 1. koristi za rekete, kojih ide do 3, a 2. za ostale potrepštine;
 • kovčege, aluminijske ili drvene, u koje ide 1 reket, a imaju predviđena mjesta i za 3 loptice, za 150 kn i više.

Što ćete izabrati od ponuđenog, ostaje na Vama.

Bat_Case_1
Bat_Case_2
Bat_Case_3
Bat_Case_4
Bat_Case_5

Priprema reketa za sezonu

Rekreativna sezona je blizu, SLAST počinje za tjedan dana, a Sokaz za 3 tjedna. Natjecateljima po klubovima sezona započinje ovaj vikend 1. turnirom HSTS-a u Opatiji. Svakako, prije početka treninga i natjecanja treba pregledati reket. Sve informacije su već detaljno objašnjene i prije, ali ovdje su sažete.

Priprema backside gume se sastoji od pregleda topsheet-a, prelaskom prsta ili loptice da se ustanovi koliko još ima gripa (površinske hvatljivosti), odnosno za kineske gume koliko je tacky (oštećenja su mat površine koja inače reflektira svjetlost). Ako je guma znatnim dijelom izgubila hvatljivost, što se tu da napraviti? Svakako, najbolje je zamijeniti gumu novom. Ali, ako to nije opcija, postoje sredstva koja omogućuju da se ona barem privremeno, na kraći period vrati. Svakako, za grippy gume euro/japanskog tipa najbolje je premazivanje Falco Life Expander ili Kenetix Rubber Revitalizer tekućinom, te Revolution No. 3 čistačem. To može vratiti 10 – 20% izgubljenog gripa. Za tacky gume idealan je bio Spinmax Red (ne Aquareus), ali kako se proizvodi u Australiji, nije VOC Free, zapaljiv je i vrlo teško dobavljiv. Alternativa “službenim” sredstvima je nakapati 2 – 3 kapljice maslinovog ulja na topsheet, te tanko i ravnomjerno razmazati. Guma će kratko vrijeme bolje “hvatati”, ali će i otežati, a na kraju će se opet morati kupiti nova.

Kenetix

Backside tensor gume (sa poroznom spužvom) svakako treba odlijepiti sa drva, te korištenjem više slojeva parafinskog ulja ukloniti staro ljepilo. Nakon toga, treba 1 – 2 dana pustiti da se pore spužve vrate u normalnu veličinu, te ponovno zalijepiti gumu na drvo. Za one kojima se to ne da, gumu treba odlijepiti, spužvu tanko namazati sa 2 – 3 sloja parafinskog ulja, te kada se u potpunosti upije, ponovno zalijepiti na drvo (2 sloja ljepila na gumu, 1 na drvo). Ako imate tuning (booster), svakako koristite njega umjesto parafinskog ulja. Stare gume sa klasičnom spužvom (bez pora) poželjno je također prelijepiti starim (normalnim ili brzim) ljepilom, pri čemu se staro skida parafinskim uljem, benzinom ili sintetskim razrjeđivačem. Evo kako Gucchy sa WRM skida vodeno ljepilo sa gume sa klasičnom spužvom za 14 sek.:

U pravilu, tensore je obavezno lijepiti vodenim ljepilom (bijelim, VOC Free), dok je za klasične gume bolje koristiti staro ljepilo, iako se mogu nalijepiti i vodenim. Klasično ljepilo duže ostaje elastičnim, a nanosi se u tanjem sloju, pa su guma i cijeli reket lakši.

Kod nabave novih backside guma poželjno bi bilo zaboraviti tensore starih generacija, od popularnijih Joola Air, Tibhar Nimbus, Joola Energy X-tra, Andro Plasma, Donic Desto F3 i sl., jer su se jako trošile, a u međuvremenu su izašle nove sličnih karakteristika i sa znatno dužim vijekom trajanja. Svakako, počnite koristiti zaštitne folije za gume, sačuvati ćete novac i živce.

Gume sa pipcima (soft, medium i trava) treba pregledati da li nedostaje neki pipac, jer je u tom slučaju guma neregularna. Zatim, prstom treba provjeriti, od rubova reketa prema sredini, da li je njihova tvrdoća, odnosno otpor jednak na svim dijelovima. Često pipci popucaju u osnovi (npr. kod Friendship 563-1 ili Spinlord Dornenglanz), pa je otpor manji u sredini gume. Takvu gumu treba zamijeniti, jer su joj bitno promijenjene igračke karakteristike. Ako je sve OK, u destiliranu vodu treba ukapati 1 -2 kapljice tekućeg deterdženta, te četkicom za zube očistiti pipce. U tu svrhu moguće je koristiti i redovno sredstvo za čišćenje guma.

Jeftilen reketi

Prvo opis stvarnog događaja od prije par dana.

Nazvao me kupac koji je preko eBaya kupio drvo Reactor DJ200 i 4 gume Kokutaku BLütenkirsche 868, sve skupa samo $29, tj. oko 200 kn. Ali, nedostajalo mu je ljepilo i rubna traka, samo 105 kn. Tokom lijepljenja, na svim gumama se topsheet odvojio od spužve, pa ih je bacio u smeće. Kupio je nove gume, par za 150 kn. Drvo, osim što je potpuni krš, mora još i lakirati. Da skratim, uz čekanje od 3 tjedna, do sada je potrošio 450 kn, a reket još nije gotov. Ebay i/ili Alibaba nisu uvijek najbolje rješenje, posebno ako se ne razumiješ u ono što kupuješ.

O tvorničkim (premade) reketima već je bilo riječi, pa neću ponavljati …

Da bi početnike rekreativce i djecu u klubovima sačuvali od opisane maltretaže nudimo rekete koji se sastoje od:

 • drvo kineske proizvodnje, brzinske klase OFF-, carbon ili limba, prelakirano;
 • gume kineske proizvodnje, ITTF oznaka, nalijepljene vodenim ljepilom;
 • rubna traka;
 • futrola za glavu reketa.

I to sve za samo 200 kn. Nakon narudžbe, reketi su isporučivi slijedeći dan.

XVT_Racket

Tvornički (premade) reketi

Većina nas je krenula od tvorničkih (premade) reketa. Sjećam se, nabavljao sam ih u Magmi, koja je prodavala Joola rekete, za svoje klince koji su tek počeli igrati u klubu. Gledao sam u oznake Speed, Spin, Control i pokušavao izabrati optimalni. Nakon nekog vremena saznao sam da se prodaju i posebno drva, na koje se onda lijepe gume, koje se također kupuju zasebno. Tada još nije bilo eBaya, Alibabe i sl., a najbliža prodaja kineske opreme je bila iz Zeroponga, sa Sicilije. Onda sam na štandu dogovorio “povoljnu” kupnju drva Butterfly Feth i 2 gume bez naziva, debljine i ITTF oznaka. Takvi reketi se prodaju još i danas. Poslije sam naručio reket kod Atikovića, igrača i trenera, i taj me nije prevario, na čemu mu iskreno zahvaljujem. Donio mi je reket složen od drva Donic Appelgren Allplay, koje imam još i danas, sa gumama Joola Mambo-H 2.0. Čemu cijeli ovaj uvod? Pa, da shvatite da sam prošao cijeli put, od početka.

Stiga_Fire_Vortex_1Stiga_Fire_Vortex_2
Reket sa slike se u Intersportu, Zagreb prodaje za 550 kn
O tvorničkim reketima već je pisano u blogu Početnička drva. Sve što tamo piše i stoji. Ostavite se ideje o nastavku korištenja drva sa tvorničkog reketa. Zašto? Ima malu glavu, nije lakirano, ljepilo je “jače” od spužve, pa se gume ne daju skinuti bez trganja i/ili “otapanja” ljepila, a nakon što se to sve učini njegova tržišna vrijednost nije veća od 30 kn. Proizvođači su lukavi, pa na rekete stavljaju razne oznake Carbon, WRB i sl., što je sve trič-trač, čisto marketiranje.

Kod izbora drva igrači se najviše povode brandom za kojeg su čuli, pretpostavljajući da je i kvalitetnije, pa bolju “prođu” imaju Butterfly i Stiga, u odnosu na npr. Nittaku, TSP ili XIOM. Na žalost, u stvarnosti nije baš tako, ovi potonji imaju mnogo manje oscilacije u kvaliteti i težini. Drvo za početnika treba biti u brzinskom rasponu od ALL do OFF-, cijene od 200 – 300 kn. Ima i povoljnijih drva za 150 kn i manje, posebno kineskih proizvođača (XVT, GuoYueHua, Friendship, Galaxy), ali ona su, često, pretvda i prebrza, u brzinskim razredima od OFF do OFF+. Kako su tvornički reketi spori i bez rotacije, bitno je uzeti NE prebrzo drvo, koje traži duže vrijeme prilagodbe.

Gume trebaju biti mekane do srednje tvrde, debljine od 1.8 – 2.0, osim za igrače koji se odluče za defanzivnu igru, te tada biraju od 1.0 – 1.5. Moguće je izabrati 2 tehnologije. Gume sa kompaktnom spužvom (ne tensori, bez pora) su linearne, što znači da kolikom snagom udarite, tolikom brzinom će loptica i letjeti. Znatno je lakše igrati sa grippy gumom, koja ne zahtjeva osobitu tehniku, a podjednako je dobra za sve tipove udaraca. Takve kineske gume proizvodi LKT (KTL), podružnica Friendshipa, a poznatije serije su Pro-XP i Pro-XT, sa raznim prefiksima Dragona (Red, Green, Silver, Gold), te serija Speed (Soft, Sound, Speed, Power). Cijena su od 110 – 140 kn, ispod istog topsheeta su spužve različite tvrdoće, a za prvi reket vrijedi pravilo da je mekše ujedno i bolje. Za igrače kojima je kontrola važnija od napada pogodne su i gume od Friendshipa, npr. Transcend Higher i Super FX (evergreen), sličnih cijena. Sve te gume su primjerene trajnosti (1 – 2 godine), posebno uz redovno održavanje. To znači da se svaki put nakon igre guma očisti destiliranom vodom ili sredstvom za čišćenje guma, te zaštiti odgovarajućom folijom. Bolje su gume europske proizvodnje npr. XIOM Musa, proizvedena u ESN (Njemačka), srednje tvrda, optimale debljine od 1.5 – 2.0, sa cijenom 160 kn. Najbolji izbor su tensori iz Njemačke, npr. XIOM Vega Europe, srednje tvrda, debljine od 1.8 – 2.0, po cijeni od 190 kn. Prilikom udarca tensor guma uvijek sada “doda”. S njom se kvalitetno daju izvesti svi udarci. Na obe strane reketa ne moraju se staviti iste gume i/ili debljine, pa tako na FH, s kojim napada većina igrača, može biti tensor XIOM Vega Europe, a na BH, koji je više za kontrolu KTL Pro-XP Gold Dragon, na FH deblja, a na BH tanja. Nužna početna investicija je i futrola za reket.

KTL_Pro-XP_Gold_Dragon

Kontrola

Igrač koji je česta inspiracija mojih blogova ima 45 godina, ex prvak Sokaza, ex cimer “manekena”, sada igra 1. Hrvatsku ligu, obostrani bombarder, već više od 30 godina razmišlja o stolnom tenisu. Jer, ima puno igrača, ali malo njih i razmišlja, pokušava shvatiti uzročno – posljedične veze, kako o opremi, tako i o igri. To se odnosi i na profesionalce i na rekreativce. Jučer smo u dvorani kuckali i probavali naša GuoYueHua drva i razgovarali o kontroli. Na slici nije on, već Quadri Aruna.

Quadri_Aruna.jpg

Obično, uz svako drvo ili gumu proizvođač navodi 3 podataka. Brzinu, spin i kontrolu. Iako se, pri tome, ne koriste iste tablice, brzinu i spin je moguće egzaktno izmjeriti, iako ne znam tko i kako to čini. Ali, kako izmjeriti kontrolu, što je to? A, upravo taj podatak je najvažniji. To je svojstvo, “osjećaj” da, uz odgovarajući pokret (spin, kontru, rez, blok), koji samo Vi imate, jer je individualiziran za svakog igrača, lopticu “stavite” na površinu cca. 2 x 2 cm, sa željenom brzinom i rotacijom. Normalno, kontrola je obrnuto proporcionalna sa prethodna 2 svojstva, što više brzine i rotacije ima neko drvo ili guma, to ima manju kontrolu. Ali, da citiram Pirellijevu reklamu: “Brzina, bez kontrole, ne znači ništa!”. Mnogi početnici to ne shvaćaju, pa krenu, uz svesrdnu “pomoć” prodavača, po sistemu: “Brže je bolje!”.

Idemo to konkretizirati. Što to znači kod drva? Drva se bitno razlikuju po stupnju vibracije prilikom izvođenja udarca. Neka jako “tresu”, npr. Stiga Allround Classic, Andro Temper Tech ALL+, dok su druga skoro bešćutna, bez vibracije, npr. Butterfly Timo Boll Spirit. Općenito, carbonska drva imaju manji Feed back od onih samo od drva. Stvar je još složenija. Nisu svi primjerci istog modela drva identični, a to je slučaj i kod GuoYueHua, koje silno oscilira. Znači, dobra kontrola kod drva je dobra “vibra”. Dalje, na kontrolu presudno utječe težina drva, ukupna, te njen raspored. Svaki igrač bi MORAO znati koja je to idealna težina njegovog reketa. Prevelika težina drva dovesti će do smanjene mobilnosti zgloba, njegove agilnosti i ažurnosti. IN su lagana drva, do 85 g, jer su moderne gume teške, često oko 50 g po komadu. Pogrešan raspored težine dovesti će da reket u udarcu bude premalo ili previše zatvoren, pa će loptica nakon udarca letati u mrežu ili van stola. Zato ne valja mijenjati originalne drške ili dati profesionalcu da to napravi. Opće je poznato da drva koja imaju težište u dršci imaju bolju kontrolu, dok ona sa težištem u glavi više brzine i spina. Za drvo kontrola znači da ga “osjećate”, da Vam sraste sa rukom, kada ga uzmete da odmah imate osjećaj da ne možete promašiti. Proizvođači drva se na različite načine “dovijaju” da Vam to osiguraju, npr. tehnologijom šuplje drške Senso kod Donica, Kinetic Record ili Super Core Cell kod Andra. Ali, još ne postoji neka univerzalna tehnologija, zakon koji bi vrijedio za sve.

Veću kontrolu imaju “klasične” gume, bez ugrađenog tensor efekta (porozne) spužve, npr. Butterfly Sriver u odnosu na Tenergy, XIOM Musa u odnosu na Vega Pro. Da, ali one ujedno imaju znatno manju brzinu i spin, u udarcu s njima potrebno je znatno više “raditi”. Tako da bi se, bez obzira na nešto manju kontrolu, trebali odlučiti za tensore. Ako niste profesionalni igrač ili igrate prve 2 Sokaz lige, ne bi se trebali odlučivati za gume max (2.2) debljine. Efekat smanjene kontrole će nadilaziti povećanu brzinu i rotaciju, a takve gume su i teže. Na kontrolu cijelog reketa bitno će utjecati i izbor FH i BH gume, ista FH guma će se na istom drvu ponašati različito o tome koja BH guma je na drugoj strani. Tu ne postoje striktna pravila, sve je u osjećaju. Ako Vam je reket “mrtav”, bez brzine, rotacije i kontrole, to se da “popraviti” za 20 – 30% korištenjem odgovarajućeg tuninga i ljepila.

Na žalost, sva ta “filozofija” ima svoj kraj. Ako je protivnik taj dan ili ukupno bolji igrač, brži, sa boljom tehnikom, hrabriji, ništa Vam to neće pomoći, izgubiti ćete. Jedino što Vam ostaje je utjeha da ste odigrali najbolje što ste u tom momentu znali i mogli. Ali, i to je dovoljno. Idem sada na trening, nisam trenirao od jučer, a sutra je utakmica.

Namjerno sam izabrao slike Quadri Aruna, on je apsolutni hit zadnjih dana. Osim toga, za sve koji misle da je Tenergy MUST za dobar rezultat, evo, on igra sa gumom od ESN-a, konkretno Joola MAxxx. Znači, moguće je, ostalo sve je bajka.

Quadri_Aruna_Joola.jpg

ITTF lista guma

ITTF_Racket.jpg

ITTF objavljuje listu dozvoljenih guma na:

ITTF_Lista_Guma

Lista se obnavlja svakih 6 mjeseci, a tekuća je od 07.2014. – 12.2014. Sa iste stranice popis je moguće preuzeti i u PDF datoteci. Momentalno je prijavljeno 112 proizvođača guma.

Proizvođači prijavljuju nove gume na listu iako se još ne proizvode. Zato je popis katkada dobro provjeriti da se ustanovi koje to gume dolaze. Evo, za XIOM na popisu su neke nove MUV* u verzijama Prospin, Eurospin, Hyspin i Vspin (op.a. naknadno sam saznao da su to gume za XIOM-ove tvorničke rekete, prema tome, treba ih zanemariti). Gume se brišu sa liste kada proizvođač ne plati naknadu za njihovu ponovnu registraciju ili ako je naknadno ustanovljeno da ne odgovara minimalnim tehničkim zahtjevima (npr. otpor). Znači, stvari se mogu okrenuti i ovako. Kupiš gumu koja je na tekućoj listi ITTF-a, naučiš s njom igrati, proizvođač ne plati naknadu ITTF-u i na slijedećoj listi gume NEMA. To će se rijetko desiti kod euro/japanskih i vodećih kineskih proizvođača, ali kod manjih kineskih je to uobičajeno, npr. guma Darker VLON-S iz bloga Svaštara. ITTF ne naplaćuje samo prvo testiranje i objavu, već “reketira” proizvođače svakih 6 mjeseci, valjda je to neko učešće u dobiti. Ima još. Ne objavljuju se gume koje su “ispale” sa liste, kao i one koje imaju svoju prvu objavu, već to svaki puta sam moraš provjeravati usporedbom sa prethodnom. Za one koji su lijeni posjetiti službenu ITTF stranicu, ovdje je objavljena zadnja lista LARC (LIST AUTHORISED RACKET COVERINGS) N° 35A:

LARC_35A.pdf

Darker.jpg
Darkerove gume VLON-S serije V i D “izbačene” sa ITTF liste.

Drva se ne registriraju kod ITTF-a, već vrijede pravila da moraju biti ravna i tvrda, bez obzira na veličinu i težinu, a 85% mora biti izrađeno od prirodnog drva.