Imal’ tome kraja? NEMA

Zamislite ovako. Igra se nogometna utakmica na Jakuševcu, ispod brda zagrebačkog smeća. Susreću se momčadi iz tamo neke lige, na utakmici osim igrača prisutno je 20-tak gledatelja (Štef, Bara i još neki) i 5 krava. Dolazi sudac i u crnoj vreći nosi loptu s kojom će se igrati. I vadi pikulu (špekulu, kliker). Dečki, nogometaši u čudu gledaju, ali FIFA je tako odlučila, da do samog meča ne znaju s kojom će se loptom igrati. U slijedećem kolu sudac donosi rugby (jajastu) loptu, slijedeći put medicinku, pa tenisku lopticu, košarkašku i tako to… Nakon pete izmjene “nogometašima” dozlogrdilo, napustili teren, otišli u birtiju, to sve nema veze sa nogometom, ne pobjeđuje bolja ekipa, nego ona koja koja se u tom momentu bolje snašla.

Što ja to tu pišem, jesam “prosvirao”? Na Vašu žalost, NE. Jer, takvo je stanje sada u stolnom tenisu, sa plastičnim lopticama. I, taman sam mislio da smo se riješili najvećeg zla, loptice Butterfly G40+, s kojom više nitko ni ne igra, kada se pojavilo novo. Zove se Double Fish V40+, a već su “predstavljene” na ovom blogu. Kako ih prepoznati? Imaju šav, jako su hrapave, kao nagrešpane, prvih 15 minuta igre na gumama ostaju tragovi od plastične prašine, tvrde su kao kamen. Zbog hrapavosti, nakon udarca u stol, ubrzano gube rotaciju, s takvima je nemoguće zarezati (backspin) lopticu. Za koga su posebno pogubne? Za defanzivne igrače, posebno sa travom, jer je rotacija bitno smanjena. Sada će netko pametan pomisliti, a što nas se sve to tiče, te “riba-loptice” mi nećemo kupovati. No, već su se pojavile kod nas, na službenim i veteranskim turnirima, a kupuju ih i Sokaz ekipe, ali rebrandirane kao XIOM Bravo (sa plavim žigom). I Stipančić se ove godine igrao s njima, veteranski turnir u Generalskom Stolu… Ako ne vjerujete u to što ja ovdje pišem, problema nema, probajte sami. Uzmite plastičnu lopticu iz 1. serije sa oznakom DHS 40+ (slika Ma Longa na kutiji), odigrajte set, pa onda zamijenite sa XIOM Bravo (plava kutija). I, ako lako dobijete prvi set, drugi ćete jednako tako izgubiti, o pobjedniku će odlučiti loptica, a ne igra. I sam sam jučer napravio sličan opit u dvorani Prečko. Ako se susrećete sa travarošem, posebno blokerom na stolu, te mu “uvalite” lopticu Double Fish tipa, mora biti barem 5 poena bolji da bi dobio set.

XIOM_Ball_Bravo

I što izabrati za slijedeću sezonu, jajaste (bešavne, npr. XIOM Seamless, sa crnim žigom), pucajuće (šavne 1. generacije), propadajuće (šavne 2. generacije) ili kameno hrapave (Double Fish) loptice, ostavljam Vama na izbor. Ili, da se svi manimo tog sporta, pa da odemo u birtiju na pivo?

XIOM_Ball_Seamless

A, da bi stvar bila još apsurdnija, u opticaju su i XIOM Pro Select, loptice sa 3*, u kombinaciji crne i plave boje, kakve su tek te, pojma nemam, još mi niti jedna nije došla pod reketić. Očito, od nas se traži ne samo da budemo igrači, već i eksperti za loptice. Ide Vam to na živce? Niste jedini!

XIOM_Ball_Pro_Select

Još jedna anegdota. Prodam ekipi XIOM natjecateljske loptice, sa 3*. Nakon par dana zove me Njofra i kaže da protivnici nisu htjeli igrati s njima, jer nisu otisnute 3 zvjezdice, već 3 pentagona.

Ćaća se vraća

Iz pouzdanih kineskih izvora “iscurila” je ekskluzivna vijest da je DHS, u cilju promocije, angažirao bivšeg premijera Sanadera u epizodi “Ćaća se vraća” (eng. I’ll be back!). Sanaderima je gluma “u krvi”, što je vidljivo i po glumačkim dostignućima njegove kćeri, jedino je, možda, “šiša” bivša direktorica marketinga HSTS-a Tina Katanić, sa već poznatim uradcima 1. i 2. Zašto DHS-u treba Sanader? Da objavi da im se vraća draga “mušterija” Butterfly.

Caca_se_vraca

Da podsjetim. Butterfly je započeo sa prodajom plastičnih loptica oznake 40+ iz DHS-a (1. generacija). Nakon toga, krenuo je sa plasmanom “vlastitih”, oznake G40+ (G označava Germany), iz “svoje” tvornice Weener u Njemačkoj. Na žalost, osim Sokaz “čokljavaca”, koji su s navedenim lopticama igrali na svojim tradicionalnim turnirima Vodovod i Deda, te ljetnim i zimskim turnirima, nitko drugi s njima nije rado pingao. Tako je Butterfly “uspio” svoju prisutnost u prodaji loptica sa 80%, u vrijeme celuloida, svesti na manje od 10%, u doba plastike. Može se reći da su najčešći kupci G40+ bili upravo oni koji se najmanje razumiju, a išli su po povijesnoj analogiji, jer, “kao”, sve što je ima leptirića je super. Mo’š mislit’!

Sada, za Svjetsko prvenstvo (momčadsko), koje se 2018. odigrava u švedskom Halmstadu, izdali su novu lopticu oznake A40+, u stvari DHS D40+, sa otisnutim leptirićem. U borbi za prevlast između klanova “bešavnih” (XuShaoFa) i “šavnih” (DHS) loptica, ovo je znatan vjetar u leđa ovim drugima…

Ali, ni DHS nije “čist”, a tko je? Nakon prve serije loptica D40+, iz travnja 2017., sa oznakom XDAG, koje su bile žuče i sa širim šavom, nova serija, iz srpnja, XGAG je bjelja i sa užim šavom. Sada to izaziva sumnju kod igrača da li su ove druge “fake”-ane. Nisu! Kako znam? Pa, iz Contre sam naručio nove Donic P40+ loptice, koje nose istu oznaku XGAG, te su identične DHS-ovima, a nema šanse da su “lažnjaci”.

Zaključio bi EmRatThich pozdravom “See you!”.

Loptice – varijacije

Da se, ne daj Bože, pojavim kod Dr. Ellisona, mislim da bi mi, kao i Joeu (Tom Hanks) dijagnosticirao neizlječivu bolest, bez simptoma, “moždani oblak” (eng. brain cloud). Kome nije jasno, neka pogleda klasika iz 1990. “Joe Versus the Volcano“. Vjerojatni uzrok bolesti su različita naklapanja koja se svakodnevno čuju po dvoranama, a na temu plastičnih loptica. Jedan kaže: “Joola Flash loptice su vrlo slične XSF, samo su malo mekše!”. Drugi igrač, kojeg pitam za prethodnu tvrdnju, samo u upitnom obliku, odgovara: “Je, je, slične su, samo su Jooline malo tvrđe!”. Kada se uvrste još i XIOM bešavne loptice, a navodim samo najpopularnije u našim krajevima, broj kombinacija i tvrdnji se umnogostručava, a “oblak” se povećava. Nema tome kraja… U stvari, sve su one iste, iz iste tvornice, koja jedina na svijetu proizvodi bešavne loptice, razlika je samo u pečatu (žigu) koji na njih stavljaju. Ali, kada jednom priča krene, ne zna stati.

Joe_vs_Volcano

Momentalno se konkurentno na tržištu nalaze 4 modela:

 1. DHS 40+, šavne, 1. generacije, koje preferiraju igrači sa travom, jer se najviše vrte, zbog 70% sadržaja celuloida (slika Ma Longa na kutiji), ali su najviše jajaste i najbrže pucaju;
 2. XSF, bešavne, jajaste (kolega je od 10 probanih Joola Flash “našao” 2 okrugle), ali ne pucaju;
 3. Nittaku Premium, šavne, imaju najveću manu u cijeni, koja je 50% viša od bešavnih, a skoro 100% viša od novih šavnih;
 4. DHS D40+, šavne, 2. generacije, ABS materijal (slika Ding Ning na kutiji), okrugle, ne pucaju, ali se manje vrte.

Butterfly G40+ loptice, namjerno, nisu navedene, jer su toliko loše da nitko više ni ne troši riječi na njih, koriste ih još samo “sponzori” i igrači kojima spin u igri samo smeta.

Stolnoteniska industrija, a u lopticama je “velika lova”, se podijelila, a lukavci su prisutni u svim taborima. Eto tako, XIOM prodaje trening loptice Elite iz Butterfly njemačke tvornice, zatim bešavne iz XSF-a, sa 1, 2 i 3*, a sada i nove DHS šavne, koje zove Xiom Bravo. Nova serija DHS šavnih loptica prisutna je i kao Tibhar SYNTT NG, Stiga Perform ABS, Donic P40+, Nittaku SD 40+… Dobro zarađuje i ITTF, jer naplaćuje registraciju za svaki novi brand loptica.

XIOM_Bravo_Balls

Sve ovo je već više puta napisano, ali “šum u kanalu” se ne smanjuje. Pa, idemo sada na novo, nečeg čega ovdje još nije bilo. To su 2 dokumenta, referencirana na Alex Table Tennis – MyTableTennis.Net forumu, od čega je prvi Nittaku patent, koji pokazuje koje su sve kombinacije plastičnih loptica testirane, od različitih materijala, debljine stijenke i šava…

Loptice_Patent

Drugi je znanstveni rad Japanaca, koji su testirali stare celuloidne, u odnosu na nove plastične loptice (Nittaku Premium). Kod rezanja (backspin) loptica pada kraće, a nakon udarca u stol gubi brzinu. Kod spina, loptica odskače više od stola, sa većom brzinom.

U potrazi za rotacijom

Sjećam se, kada sam prije 7 godina “skinuo” ovaj video, odmah sam nazvao svog suigrača, travaroša, da nabavi navedenu travuljagu Tibhar Grass D.Tecs. Tada je, kao i sada, igrao sa zabranjenom Donic Alligator (ne DEF), koja je bila dobra, ali ova sa videa bila je još i bolja. Povrat rotacije nakon spina (backspin), wobbling prilikom ravnih udaraca i uguravanja, bili su nenadmašni. Tada je Tibhar Grass D.Tecs bio “zakon”, tržišni lider.

Uskoro je ITTF zabranio gumu, jer je silno podsjećala na stare frictionless (bez otpora) trave. Tibhar je, da ne bi umanjio profit, promijenio svojstva gume, te je isporučivao bez folije, ali joj nije promijenio ime i/ili pakiranje, iako “nova” verzija nije ni sjena prethodne.

Zašto sam to napisao? Da vidite što je nekoć rotacija i trava činila protivničkom igraču. Gdje je nestala rotacija? “Pojele” je plastične loptice (40+). Nisu ni ove najnovije iz DHS-a, sa oznakom D40+, puno bolje, okrugle su i trajne, ali su tvrđe i teže, imaju niži odskok i zastajkuju. Ako usporedimo plastične loptice prema količini rotacije koju primaju, možemo napraviti ovakav redoslijed:

DHS 40+ > DHS D40+ = Nittaku Premium > XSF > Butterfly G40+ = Double Fish V40+

Prevedeno, plastične šavne loptice 1. generacije imale su najviše rotacije, osim što su pucale i bile jajaste, sve nakon toga još je i gore. Apsolutni kuriozitet je da dosadašnja rasprava na njemačkom forumu TT-News.de, a na temu plastičnih loptica, ima 5817 komentara na 582 stranice.

Friško sam igrao protiv dva travaroša, jednog sa nalijepljenim Inferno od Dr Neubauera, a drugog sa travom Virus od Toni Holda. Obje trave su legende iz svojih vremena. I, kako je bilo igrati protiv njih? Lako, prelako. Trave proizvode malo rotacije, spore su, tako da igrač sa glatkom (backside) gumom može činiti što hoće. U jednoj partiji sam se odlučio za igru wiggle – wobble (postranična rotacija zadana ispod stola), a u drugoj dugo – kratko, dugi servis (povrat), a nakon toga slijedeća loptica ide 20 cm iza mreže. I, što su činili travaroši? Kako trava ima malo efekta, te defanzivna igra bazirana na rotaciji ne funkcionira, krenuli su napadati loptice koje za to jesu (rjeđe) i one koje za to nisu (češće). To je tek gubitna kombinacija, trava je guma s malo otpora, može samo produžiti dolaznu rotaciju, ali je ne i promijeniti, tako da njeno korištenje u napadu može biti samo izuzetak. Kako trava ima mali otpor, tehnika napada mora biti višestruko superiorna onoj sa glatkom gumom, a, u pravilu, igrači su “materijal” stavili na reket, jer tu tehniku (npr. BH spina) nisu imali. Svjesni toga, većina travaroša se dala u potragu za novom travom.

Kako je na to reagirala stolnoteniska industrija, tj. proizvođači guma? Izbacuju nove modele, kao za plastične loptice (40+), ali stvarnog poboljšanja (efekta) nema ili je mali. Takva je, na primjer, i najnovija trava Spinlord Strahlkraft. Zašto? Ako nema dolazne rotacije, trava je, sigurno, ne može proizvesti. Sadašnja “best buy” preporuka ide od goranskog “majstora”, trava Palio CK531A OX (bez spužve), nalijepljena na drvo Avalox P500.

Spinlord_Strahlkraft

Nisu travaroši jedini gubitnici, već i igrači sa glatkim gumama koje su davale najviše rotacije (efekta). Takve su obrambene gume bazirane na mekanoj spužvi, npr. Butterfly Tackiness Chop i slične, te kineske hvatljive gume, poput DHS PF4 ili Hurricane3. Kinezi se ne trude umanjenu rotaciju nadomjestiti povećanom hvatljivošću, od toga su “digli ruke”, pa su nove gume manje tacky od prethodnih.

Razgovarao sam i sa našim legendarnim trenerom. Objašnjavao mi je tehniku igre od prije 40 godina, tzv. “spin smrti”. Ni toga više nema, promijenila se tehnika igra, moderni igrači kao Tomokazu Harimoto, dijete plastičnih loptica, mogu napasti svaku lopticu, kratkim, ekspozivnim spinom ili kontrom, odmah po odskoku sa stola.

I, kako mislim da će se sve to razriješiti? Parafrazirao bi klasika ekonomske misli J. M. Keynesa, da rješenja u kratkom i srednjem roku nema, a na dugi rok smo svi mi i onako mrtvi.

Loptice Double Fish V40+

Bilo bi “zgodno” kada bi frontman ITTF-a Adam Bobrow danas napravio interview sa ex predsjednikom Adhamom Shararom. A, pitanje bi bilo jedno i jednostavno: “Kako ste mislili da će se loptice proizvedene u 3 zemlje (Kini, Japanu i Njemačkoj), od 5 proizvođača, pri čemu su 3 u Kini, od različitih materijala, sa 2 tehnologije (šavnom i bešavnom), u igri ponašati isto?” Mislim da nitko pametan ne može odgovoriti na ovo pitanje. Jedino rješenje bi bilo da propadnu svi proizvođači, osim jednog. Ali, to mi se ne čini vjerojatno. Vjetrovi koji dolaze sa tržišta ukazuju da se na lopticama vrti velika “lova”, te nitko ne misli odustati, dapače, krug distributera se proširuje, svatko grabi svoj dio kolača. Dr Neubauer je u svoju ponudu uvrstio Sanwei bešavne loptice, a Spinlord Lion L40+ (Double Fish V40+) i Tuttle 40+ *** (DHS D40+). Nadalje, kod novih Donic P40+, šavnih loptica 2. generacije, u opisu se NE navodi da li su od Double Fish-a ili DHS-a. Katastrofa! No, da se nakon početnog izleta, vratim na temu.

U doba celuloida Double Fish je bio 2. najznačajniji proizvođač loptica u Kini, iza DHS-a, a nastavili su sa proizvodnjom i u vrijeme plastike. Najavljene loptice V40+ (2. generacija) se proizvode iz istog materijala (ABS) kao i DHS D40+, ali su, prema najavi, bijelije i sa užim šavom. Kako je Double Fish znatno manji proizvođač, lopticama nisu snizili cijenu, tako da je ostala na nivou bešavnih, ali 30% višom od novih šavnih (D40+). Kakve su u igri? Slijedom stizanja, prvo sam probao izvedenicu Lion L40+. Test je trajao 5 minuta. Zašto samo toliko? Osjećaj je da reketom udarate isklesani kamen iz Kunlun-a, loptica je teška, hrapava, ali bez rotacije, kao da je korištena za snimanje filma “Balls of Fury“. Moram priznati da je početni entuzijazam brzo splasnuo, tako da je strpljenje u testiranju originalnih Double Fish V40+ trajalo minutu. One su još nešto hrapavije, ali jednako tvrde i “otporne na spin”. Okruglost i trajnost nisu testirane, jer nije imalo smisla. Zašto ja tu pišem o tim lopticama, ako ništa ne valjaju? Lako Vam se može desiti da dođete na utakmicu, a domaća momčad, iz neznanja ili zluradosti, izvadi baš takvu “fuficu” da s njom igrate.

Lion_L40+
Double_Fish_V40+

U natjecateljskom stolnom tenisu (HSTS) klubovi, prije sezone, moraju prijaviti loptice s kojima će igrati. Prethodnu sezonu većina je igrala sa DHS šavnim lopticama 1. generacije. Kako se one više ne proizvode, a ako se žele zadržati iste, bilo bi potrebno prije nabaviti cjelokupnu količinu. Njihova prednost je bila da se “vrte” više od bešavnih, te su lakše, a mane slaba okruglost, te lagano pucanje. Svakako, one su bolji izbor za igrače sa materijalom (antispinom ili pipcima).

Kao sažetak učinka plastičnih loptica na stolni tenis, neka posluži slijedeći video od EmRatThich-a, u kojem tvrdi da je to dovelo do “odumiranja” raznih stilova igre, penholderaša, igrača sa softom, blokera i lovaca sa travom, ostadoše samo “brute force” napadači i dalekometni nabacivači…

Pogledajte i ovaj video sa turnira u zagrebačkom Merixu, gdje igrač 1. hrvatske lige, a sada Superligaš, okrenut licem (Vjekoslav Nemec) olako promašuje 3 forehanda. Zašto? Pod u dvorani je vrlo tvrd, taraflex je položen direktno na beton, pa plastična loptica odskače u “nebo”:

Loptice DHS D40+ 3* – nastavak

Prošlo je 50 dana od predstavljanja loptica DHS D40+, pa koja su nova iskustva? U međuvremenu, kod nas su se javile mnoge lažne glasine, većinom iz interesa, konkurentskih i/ili antagonističkih, npr. da će im ITTF ukinuti certifikat. To je apsolutno bez veze, jer se tek od nedavno koriste na svim Pro Tour natjecanjima, među ostalima na Slovenia i Croatia Open-u. Prije par dana, ITTF je objavio slijedeći film o njihovoj proizvodnji:

Film je neka “mišancija” starog, snimljenog o 1. generaciji (maneken Ma Long), sa lopticama 2. generacije (manekenka Ding Ning). Interesantno, u cijelom procesu proizvodnje, posebno u fazi testiranja kvalitete, još je uvijek dosta ručnog rada. To znači, bez značajnije automatizacije, zemlje sa skupljim radom, poput Japana i Njemačke, ne mogu biti konkurentne. A, produkcija je velika, 1200 loptica u minuti.

I, kakva su iskustva? U 2. generaciji, DHS nije izmislio ništa novog, u stvari, samo su “prekopirali” materijal (ABS) i proces proizvodnje od Nittaku-a. Prema tome, DHS D40+ loptice nisu lošije, a imaju prednost da se manje habaju, pa ne postanu glatke ni nakon više korištenja, a imaju u pola manju cijenu. U odnosu na bešavne loptice (eng. Seamless), DHS D40+ su brže, imaju niži odskok i, također, manje se troše. Kod nas još nije reklamirana niti jedna loptica koja je pukla, a nađeno je jedno “jaje”. Što se tiče količine rotacije, a konzultirao sam profesionalce, trenere i ponajbolje rekreativce, mišljenja su podijeljena, otprilike 2 : 2. Tek treba vidjeti kakvim će se pokazati zimi, kada tokom treninga zna puknuti više bešavnih loptica. Evo, sa Sokaz foruma, mišljenja jednog igrača:

Loptice_Poly

Koje su, do sada, znane mane loptica DHS D40+:

 • nove su “prašnjave”;
 • nakon udarca rubom reketa, a bez zaštitne spužvaste trake, na loptici ostaje zarez;
 • imaju podjednako rotacije kao bešavne, a svakako manje od starih celuloidnih.

Koliko se dugo može koristiti jedna DHS D40+ loptica? Teško je to precizno napisati, ali ono što im ograničava rok upotrebe je prljanje, pri čemu se neke mrlje ne mogu oprati, te dužom upotrebom, zbog deformacija uslijed udaraca rubom, loptica postaje sve manje okrugla, pa je treba povremeno prekontrolirati.

Loptice DHS D40+ sada su dostupne i u europskim shop-ovima, npr. u najvećem njemačkom lancu Schöler&Micke, ali, interesantno, nisu snizili cijene u odnosu na stare, već povećali profit.

Što nas još čeka od novosti u skorom roku? Izgleda da će u Düsseldorfu, a tamo Svjetsko prvenstvo započinje za 10-tak dana, ukinuti odredbu po kojoj najmanje 85% drva mora biti od furnira, a tek 15% od ostalih materijala (npr. Arylate-Carbon). Ali, kako je to, na žalost, uobičajeno kod ITTF-a, oni prvo donesu odluku (zabrana tuninga, promjena loptica, savjetovanje između poena…), pa tek onda vide koje su posljedice. Očito, ITTF sustav donošenja odluka ne valja. Promjene predlažu nacionalni savezi, koji moraju skupiti 75% glasova. Ali, tek po primjeni izmjene, vidi se koji su njeni stvarni učinci, bez prethodne provjere.

Imamo i nove (stare) prvakinje Hrvatske, ekipu Dr. Časl. Ono što mi se čini baš hercig (hrv. zgodno) je izjava: “TIS mi je najdraži suparnik, protiv njih uvijek pobjeđujemo!“.

Loptice DHS D40+ 3*

U pretposljednjem blogu, prije stanke, Sto nijansi bijele najavljene su nove loptice DHS D40+ 3*. Kakva su prva iskustva?

Neću odmah napisati, prvo ću Vas malo “prošetati”. Stanje sa plastičnim lopticama, kao i sa nedozvoljenim tuningom, zaista je loše. Toliko loše, da se u nedavnoj anketi 73% igrača opredijelilo za stare, celuloidne loptice. Nije ni čudo, jer kada se, od 1. srpnja 2014. kada su uvedene, sublimiraju sve mane, plastične loptice brzo pucaju, jajaste su, bez spina, glatke, skoro masne. S druge strane, “stolnoteniskoj industriji” loptice su značajna prihodna stavka. Koliko velika? Ne bih znao, jer shopovi objavljuju podatke koji su najprodavaniji modeli guma, ali ne iskazuju podatke koliko u prodaji sudjeluju gume, drva, loptice, oprema za klubove, odjeća… U doba celuloida, barem kod nas, 80% svih natjecateljskih loptica bile su sa leptirićem, a značajniji udio imali su DHS i Yasaka. Momentalno, ITTF ima registriranih 93 marki loptica, od kojih je 35 celuloidnih. U cijeloj priči, svakako, ne valja izostaviti još jednu “sitnicu”. Sadašnji predsjednik ITTF Thomas Weikert želio bi skori reizbor, a ima 2 protukandidata, jednog arapskog i jednog ozbiljnog, u liku Jean-Michel Saivea. Sa sadašnjim nezadovoljstvom profesionalnih i rekreativnih igrača činilo se to skoro neizvedivo…

Ali, evo “asa iz rukava”. Prvo je ITTF smanjio toleranciju loptica, kako je prikazano u slijedećoj tablici:

Plastic-balls-QA

Zatim je DHS, kao jedan od 4 svjetska proizvođača loptica, promijenio gotovo sve, te izbacio novi model D40+. Zamijenio je materijal, tehnologiju proizvodnje, “maneken” više nije Ma Long, već Ding Ning, jedino što je ostalo isto je da su i dalje šavne.

DHS-D40-Ding_Ning

Idem prvo od osobnog iskustva, sa 5 treninga. Loptica je u rukama hrapava, kao nekoć celuloidna, nova “ostavlja” trag na gumi, dok se s nje ne skine početni sloj prašine. Malo je žutija od bešavne, okrugla, kako u statičnoj vrtnji, tako i u igri, bez neočekivanih odskoka. U igri, loptica je IZVRSNA, nije pukla niti jedna. Svi udarci, posebno servis, koji su funkcionirali sa celuloidnim lopticama, a igrač ih je mogao “zaboraviti” sa dosadašnjim plastičnim, ponovno rade. Već duže nisam imao ništa na testu što me toliko oduševilo. OK, neki će reći “Svaki cigo svoga konja hvali”, pa slijedi nastavak recenzije…

Jučer sam sa bivšim “manekenom”, profićem sa 35+ igračkog iskustva, razgovarao o novim lopticama. Kaže, prve je donio Pucar sa Qatar Open-a, onda Zeng iz Kine, a sada čeka svoje od Stige. S lopticama nije oduševljen samo on, već i Karakašević, najmekša ruka i najveći trbuh (stomak) stolnoteniske Europe. Ali, nastavlja on, loptice su toliko slične celuloidnima, da se vraćaju i drva iz bivših vremena, pa primat više nema Viscaria (Arylate-Carbon), već se u život ponovno vraćaju 7-slojna drva, poput Clippera. Dalje, tvrdi, i trening loptice iz istog izvora su izvrsne, uopće ne pucaju.

Da dobra iskustva nisu samo naša, lokalna, svjedoči i naslov na australskom forumu OOAK “DHS D40+ three star balls, good news” (hrv. DHS D40+ 3* loptice, dobre vijesti), te već 60 komentara…

Ne manje važan podatak je da je DHS istovremeno snizio cijene, tako da su nove loptice 20 – 30% povoljnije od prethodnih i konkurentskih bešavnih. DHS je u kooperaciji i s drugim kineskim proizvođačem šavnih loptica, pa su i oni izdali novi model Double Fish ABS Material V40+ VOLANT 3*. Te loptice su nešto skuplje i imaju uži šav.

Double_Fish_V40
Što reći? Svakako, u teškoj situaciji je bešavni tabor, koji je nešto malo izmijenio prethodni model, npr. Yinhe sa crvenom oznakom, u odnosu sa stare sa plavom, ostavio iste cijene, ali, suočene sa novom konkurencijom, bitno su lošije. Eventualno, “u igri” su još Nittaku Premium, ali one imaju dvostruko višu cijenu.

Ova sezona će se odigrati sa lopticama koje se imaju, ali za novu sezonu ne treba dvojiti. Dio problema će i dalje ostati, a to je neujednačenost modela, posebno kada dođete na gostujuću utakmicu ili sponzorirani turnir. No, valjda će tržište brzinski odraditi svoje, jer koji je smisao igranja stolnog tenisa sa “glancastim jajcima”?

P.S. Kako riješiti problem “nedozvoljenog” tuninga? Jednostavno, ukinuti regulativu. Koji je smisao propisa čija provedba se ne može (zna) kontrolirati, a “zloupotrebljava” ga 90% profića?

Sto nijansi bijele

Što mislite, koja je tema ovog bloga? Parafraza na knjigu i film “Sto nijansi sive”, na vječnu temu loptica, jer, izgleda, tome nema kraja

Igramo mi, ekipa “Gewo”, prije 2 večeri meč 2. kola u gostima i pitam, prije početka, s kojom lopticom se igra? Tibhar, šavna (3* SYNTT). Dali su jednu za zagrijavanje, vidim, potpuno glatka, muha bi se s nje poskliznula. Gadno smo “popušili”, naš 1. igrač prvi puta je u Sokaz-u, od kada se natječe, izgubio 2 partije, kći se, između setova, žalila da ju loptica pogađa u vrh reketa, ne može je kontrolirati, ja izgubio sve 3. Na kraju sam od njih otkupio tu njihovu fuficu (lopticu), pa da u miru vidim o čemu se radi. Usporedio sam je sa Tibhar šavnom lopticom, iste oznake, koja mi je korištena ostala od turnira “Stipančić”. Stara loptica je puno hrapavija (na slici gore), ima drugačiji otisak i različit odskok od stola. Ako netko misli da nešto izmišljam, spreman sam mu dati obje loptice na probu.

Tibhar_40+_1

Onda sam otišao na Tibhar web stranice. I, što sam našao? Tibhar sada isporučuje 2 modela plastičnih loptica 40+, šavne (SYNTT) i bešavne (SL), a uskoro će i 3. vrstu, nove šavne iz DHS (D40+), sa oznakom SYNTT NG.

Tibhar_40+_2
Tibhar_40+_3
Tibhar_40+_4

Ali, nije samo u tome “kvaka”, već da Tibhar mijenja karakteristike loptica koje isporučuju, bez ikakve obavijesti.

U recenziji loptica (Equipment Junkie) Tibhar SL 40+ 3* eksplicitno je navedeno da se sve bešavne loptice 40+ proizvode u tvornici Shanghai Minkow, a da se mijenja samo otisak na njima, npr. XuShaoFa, XIOM, Hanno, Tibhar, Joola, ovdje sam nabrojao samo najpoznatije kod nas. Prema tome, sve imaju ISTU (NE)KVALITETU. Butterfly šavne loptice, sa oznakom G40+ proizvode se u Njemačkoj, a Nittaku Premium 40+ u Japanu. Nittaku je snimio reklamni film, u kojem uspoređuje svoju plastičnu lopticu sa starom celuloidnom, a zatim sa plastičnom drugog proizvođača.

Ostale šavne loptice, sa oznakom “Made in China”, proizvode se u tvornicama DHS i Double Fish, pri čemu se točno ne zna u kojoj, što je vidljivo iz slijedeće recenzije. Na primjer, znam da je Double Fish proizvodio Gewo Ultra P 40+ šavne loptice.

Ako mislite da Vas nepotrebno “tupim”, jer sam to sve, u više navrata, već napisao, varate se. Nastavak slijedi…

DHS je, u međuvremenu, “iskopirao” proizvodni proces od Nittaku, te je na tržište izbacio novu šavnu lopticu sa oznakom D40+, u sve 3 kvalitete, sa 1*, 2* i 3*. Loptice se rade od novog materijala (Cellulose Acetate), sa laserskim spajanjem šava, povećane trajnosti i okruglosti. Za sada se u Europi mogu nabaviti samo trening loptice, a natjecateljske su dostupne u Kini. Ali, ni to nije sve. DHS je bitno snizio cijene novih loptica, za trećinu, tako da će u maloprodaji biti od 7 – 8 kn/kom (oko 1 €). Početne recenzije su vrlo dobre. Što će nakon toga biti sa Japancima, konkretno sa Butterfly i Nittaku, sa starim lagerom kod trgovaca?

DHS_D40+_1

Velika se tu “igra” igra. Najkorektnije prema igračima bilo bi da organizacija (HSTS, Sokaz i sl.), za cijelu sezonu, propiše s kojim lopticama se igra, šavnim ili bešavnim. Butterfly, čije loptice su najlošije, i Nittaku, čije su najskuplje, su inferiorni. Ovako, promjenom od utakmice do utakmice (turnira), sve to nema veze sa stolnim tenisom i zadovoljstvom igranja, čovjek samo gubi živce…

P.S. U anketi myTischtennis.de, na reprezentativnom uzorku od 750 njemačkih igrača, 71% preferira celuloidne loptice, 14% plastične, a 15% je neopredjeljenih.

P.P.S. Istražio sam Tibhar lopticu korištenu u opisanom meču, te izgleda da se radi o Butterfly G40+. Ono što je od Tibhara apsolutno nekorektno je korištenje nepripadajućeg žiga, s oznakom “Mada in China”. Slično su se, nedavno, u distribuciji, a iz iste njemačke tvornice, pojavile XIOM Elite 1* loptice.

Cjenik 14.01.2017.

Redovni čitaoci znaju da na cjeniku MORA biti nešto novog, jer da toga nije, o čemu bi pisao? Ovog puta su to hit antispinovi od Der Materialspezialista i objašnjenje o plastičnim lopticama, nadahnuto dolaskom GEWO SLP (seamless, eng. bešavna).

1. Gume

 • zašto izabrati antispin gumu (npr. Der Materialspezialist Mega-Block), a ne travu (npr. Spinlord Dornenglanz)? Pa, efekat je sličan, loptica udari u gumu, ali zbog nedostatka otpora, ne mijenja se smjer rotacije. Odgovor leži u izboru drva. Naime, ako ste se na FH strani navikli na svoje ofanzivno drvo (npr. Joola Markovic) trava tu brzinu loše podnosi, a Vi ne možete ništa poduzeti. Prednost antispina je da to kompenzira većom debljinom dampening spužve, pa su zbog toga na lageru antispin gume iz Der Materialspezialista Transformer 1.5 po 310 kn i najnoviji Mega-Block 2.0 po 350 kn.

2. Drva

 • kod drva povećana je ponuda ponajboljih, pa je kod nas svoj dom pronašla gospođica Liu Shiwen, iz obitelji Butterfly, a sa zylon-fiberom (ZLF), po “pristojnoj” cijeni od 900 kn, dok je vani €159.90.
  Butterfly_Liu_Shiwen

3. Ostalo

 • zadnje 2 – 3 godine loptice su hit tema, a kod nas, u Sokaz-u, 6 mjeseci. I, kao sa svim novotarijama, ima puno “filozofiranja”, u pravilu to više što je znanja manje. Govorim samo o natjecateljskim POLY (3*) lopticama, sa oznakom 40+. Nittaku Premium su svagdje najskuplje, nekima i najbolje. Po cijeni, slijede ih Butterfly G40+, koje većina izbjegava, jer imaju iritantan zvuk, najviši odskok i najmanje rotacije, osim igrača kojima rotacija smeta, pa nešto iz daljine mekano nabacuju, čekajući protivničku grešku. U pravilu, koriste ih tamo gdje se Butterfly javlja kao sponzor, pa u stvari plaća da bi se igralo s njegovim lopticama, ili igrači ne znaju, pa kupe po inerciji. Nevjerojatno je da firma sa takvim ugledom, znanjem i kapitalom s lopticama napravi tako veliki propust. No, dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. A, svanulo je Kinezima, najviše onima iz bešavnog tabora XuShaoFa. Početno su slabo startali, jer su bešavne loptice u asortiman uvrstili tek manje poznati, npr. Yinhe, Nexy, Hanno i XIOM, ali njihov broj sve više raste. Onda su se pridružili Tibhar i Joola, a sada je kompletno prešao GEWO. Zašto kupiti bešavne loptice od drugog, a ne originalne XuShaoFa, a cijena je ista (10 kn/kom)? Ima za to dobar razlog. Naime, kada naručite loptice direktno od XuShaoFa (XSF), budući da su “naštancali” ogromnu količinu, dobijete “stari lager”, konkretno, u ruci držim kutiju sa oznakom “XHAE”, tj. iz 8. mjeseca 2015. GEWO Ultra SLP 40+ bešavne loptice nose oznaku “XAAG”, tj. proizvedene su u 1. mjesecu 2017. Loptice nisu “ležale” na skladištu, a svi se nadamo da unapređuju proizvodnju, što ne mora odgovarati istini. Šavne loptice iz klana DHS/Double Fish, sa “pristojnim” postotkom celuloida, najviše se vrte, ali često u elipsi, jer je većina jajasta. Najbolje ih je prije službenog meča “izvrtiti”, pa koristiti najokrugliju, a ostale za trening. Također, najsklonije su pucanju. Izgleda da se ostvaruje Florianovo proročanstvo (GEWO Product Manager) da će s vremenom bolje loptice istisnuti lošije. Još prošle godine, iz Tibhara u Sloveniji, rekli su da moraju vratiti sve šavne loptice, jer ih tamo nikome ne mogu prodati.
  Gewo_SLP-Balls
  A, šta na to sve kaže Sabine?

Cjenik 04.12.2016.

Božić je pred vratima, pa ako Vaši bližnji i/ili Vi imate žarku želju da poklon bude vezan uz hobby, evo što mi tu imamo ponuditi. Svakako, podsjetio bih Vas, da je u tijeku Gewo božićna akcija do 25.12.

1. Gume

 • asortiman trava, koji se sastoji od 19 modela sa spužvom i 39 modela bez spužve (OX), dodatno je nadopunjen sa 2 evergreena, Donic Piranja FD Tec i Tibhar Grass D.TecS u OX (bez spužve) verzijama, po 220 kn. Uz to, na skladištu su 21 model guma sa kratkim pipcima (soft), 8 modela guma sa srednjim pipcima (medium), te 9 modela antispin guma.
  Tibhar_Grass_D.Tecs

2. Drva

 • za beskompromisne napadače, sa vrhunskom tehnikom i brzinom, u ponudi su 2 nova drva, i to XIOM Vega Euro, 7-slojno, od čega su 2 sloja Zephylium (Zylon) – XCarbona, te završni furnir limbe, po 660 kn i Gewo X-Force VC, sa 2 sloja Dual Carbona, po 600 kn, oba sa konkavnim drškama.
  Gewo_X-Force_VC

3. Ostalo

 • od ostalog, najveća je novost da na skladištu imamo DHS 3* 40+ šavne loptice, po 10 kn/kom, pakirane u kutiji po 6, sa kojima se igraju sva Pro Tour natjecanja, a koristi ih i dosta Sokaz ekipa. Ako ste do sada igrali sa “starim” Butterfly lopticama, sa oznakom 40+ (Made In China), to su te, jer ih je Butterfly kupovao od DHS-a.
  DHS_Seam_Ball