T2APAC

Prvo, nagradno pitanje. Što mislite, koliko je na nedavnoj utakmici Superlige između GSTK Zagreb i STARR Varaždin bilo gledatelja? Odgovor: Ja. Došao sam vidjeti kako igra Tan. Nikog drugog to nije interesiralo. Svaki normalni sponzor bi izbjegao sport u kojem je trošak od više tisuća kuna input, za output od 1 gledatelja. Ali, nije to samo slučaj na ovoj utakmici, na svim danima Croatia Open-a, osim finalnog, iako se mogu pogledati super mečevi, na tribinama ima 10-tak zagriženih Sokaz-ovaca. I, to je osnovni problem stolnog tenisa, što ga ni igrači, a kamo li ostali, nemaju interesa gledati. I, sva kuknjava kako nas mediji dovoljno ne prate je bez veze, jer ni tamo to nitko ne bi gledao. Nije to samo kod nas, već i vani, s izuzetkom Kine i Njemačke. Zašto je tome tako ne bih znao, već bi to zahtjevalo opsežnije psiho-sociološko istraživanje.

Sve naprijed navedeno “inspiriralo” je Franka Jia, poslovnog čovjeka iz Shanghaia, da pokrene T2 Asia-Pacific (T2APAC) ligu. Formiran je nagradni fond od US $1.75 miliona, koji se trebao namiriti i donijeti zaradu od sponzora i prodaje televizijskih prava. Bez obzira na nacionalnost, formirane su 4 mješovite (muško-ženske) ekipe:

 1. Ekipa Michael Maze: Timo Boll GER (8), Chen Chien-An TPE (36), Aleksandr Shibaev RUS (28), Feng Tianwei SIN (4), Yang Haeun KOR (23), Hina Hayata JPN (19);
 2. Ekipa Jiang Jialiang: Vladimir Samsonov BLR (12), Chuang Chih-Yuan TPE (10), Tomokazu Harimoto JPN (39), Wu Yang CHN (11), Jeon Jihee KOR (22), Matilda Ekholm SWE (33);
 3. Ekipa Jörgen Persson: Jun Mizutani JPN (6), Joo Saehyuk KOR (17), Mattias Karlsson SWE (23), Bernadette Szöcs ROU (55), Suthasini Sawettabut THA (60), Ding Ning CHN (1);
 4. Ekipa Jörg Roßkopf: Dimitrij Ovtcharov GER (5), Shang Kun CHN (51), Paul Drinkhall ENG (45), Cheng I-Ching TPE (8), Elizabeta Samara ROU (30), Georgina Pota HUN (32).

Smisao je da se stolni tenis modernizira, približi mladim gledateljima na mobitelima, uvede novo osvjetljenje, dresovi i doza glamoura.

Modificirana su i pravila:

 • Igra se  na vrijeme, meč traje 24 minute;
 • Igrač koji prvi dođe do 11 osvaja set, bez 2 poena razlike;
 • Ako meč završi tokom ili nakon 22 minute igra se kill zona, tko prvi dođe do 5 poena;
 • Rezultati ekipa se određuju brojem pobjeda svakog igrača/ice;
 • Svaka ekipa se susreće sa 3 ostale 2 puta tokom regularne sezone;
 • Svaka ekipa se sastoji od 3 igrača i 3 igračice, ukupno 6 pojedinačnih mečeva;
 • 7 kola, od lipnja do prosinca (6 regularnih, play-off i finale).


Na kraju, pobijedila je ekipa M. Mazea.

T2APAC

Mala škola Time Bolla

Jučer najavljena, započela je s radom web škola stolnog tenisa Time Bolla, skraćenog naziva TBW.

TBW

Iako Timo, u posljednje vrijeme, nakon kineske havarije, kojoj će biti posvećen neki slijedeći blog, ima dobre rezultate, očito priprema se za skoru mirovinu. Normalno, nakon 30+ godina provedenih u stolnom tenisu, nije realno očekivati da će se u nastavku života baviti izradom božićnih ornamenata. Eventualno, mogao bi, kao J-O, naći bogatog kineskog sponzora, pa tamo igrati kineski Sokaz.

Na žalost, osim u slučaju Liu Guolianga, veliki igrači nisu i dobri treneri. Zašto? Teško je to eksplicitno reći, ali mogu pretpostaviti. Ako se cijeli sustav 30 ili više godina vrti oko igrača, treneri, sparing partneri, kondicijski treneri, fizioterapeuti, psiholozi…, teško je promijeniti rakurs, te očekivati da će on sada jednako “obigravati” oko drugih igrača ili satima bacati loptice u multiball treningu. Eventualno, mogu doći na mjesto izbornika, poput Jörga Roßkopfa ili Patricka Chile. Koji je doprinos naših povijesnih igrača sadašnjem hrvatskom stolnom tenisu? Na žalost, nisu ni dobri treneri rekreativnih igrača. Zašto? Profesionalac je osnove stolnog tenisa naučio do svoje 10 godine, što i čega se on više sjeća, kako je učiti osnove sa znatno manjim talentom i fizičkim sposobnostima?

No, vratimo se mi Timi. Pa, što to tamo, u samom početku, ima? Iako je naslovnica na njemačkom, engleskom i kineskom, početni videi su samo za “domaće tržište”, na njemačkom. Dalje, Timo je lijevak, pa ako igrate desnom rukom, a takvih nas je najviše, sve pokrete si morate “prevoditi” na drugu stranu (desnu). Osnove kontre i spina nisu potrebne, jer je to superiorno napravljeno na Spingate-u, istina, s manje video efekata, ali iz više kuteva. Ima tu još i video analize, koja nije loša, npr. kako u servisu zadati maksimalnu rotaciju. Također, interesantna su i njegova razmišljanja u utjecaju plastičnih loptica na igru.

Nadam se da će u slijedećem koraku staviti barem engleske titlove, što ne bi trebalo biti komplicirano i skupo. Godišnja pretplata je 99, pri čemu se odobrava početni popust od 15%.Božićna akcija

I ove godine pripremili smo Vam nekoliko proizvoda na “Božićnoj akciji”. Možete zamoliti bližnje da Vam ih poklone, darovati svoje stolnoteniske prijatelje ili samog sebe, jer prilika je tu… Pa, što se nudi:

 1. drvo Gewo Zoom Pro sa konkavnom drškom (FL) po 200 kn, reinkarnacija drva Butterfly Primorac Classic OFF-, identičnih igračkih svojstava i izgleda, s kojim započinje najveći broj početnika, a često je u ruci i kod naprednijih rekreativaca, prije par godina s njim su igrale i juniorske reprezentativke Engleske. Također, sniženo je i nešto sporije (ALL+) drvo Gewo Zoom Balance.
 2. gume Haifu Shark II, u debljini 2.2, po 130 kn/kom, trening verzija, tvornički tuning, euro/japanskog tipa, vrlo slične Stiga Boost TC, superiorne brzine i rotacije, za spinere i udarače, lagane, s njima se može igrati i na FH i BH, na TableTennisDB imaju opću ocjenu 9.4, brzina 8.6, spin 7.9, kontrola 8.6.
 3. gume XIOM Sigma II Euro ili Pro, u debljini 1.8, po 180 kn/kom, standardna cijena je €47.90 (360 kn), na akciji u pola cijene, guma je predzadnja generacija ESN-a, tvornički tunirana, superiornih performansi, a u ponuđenoj debljini i optimalne kontrole. Verzija Pro je Tenergy tvrdoće 47.5°, a Euro je malo mekša 45°. Na TT11 su “skupile” 36 recenzija, većina 5, manjina 4, s njima igra Sokaz zvijezda 1. lige kodnog imena Zacko.
 4. trening loptice XIOM Elite 1* po 2 kn/kom, u stvari su Butterfly trening loptice sa XIOM žigom, Made in Germany.
 5. natjecateljske loptice DHS D40+ 3* po 7 kn/kom, pakirane u kutije po 10, sa likom Ding Ning, najnovija generacija s kojima se igraju Pro Tour natjecanja, ABS plastika, usavršene okruglosti i trajnosti.
 6. tenisice Gewo TT-Super po 200 kn, brojevi od 40 – 45, a, samo u ovoj akciji, da Vam noge ne nazebu, s njima dobijete i Gewo čarape.

Bozicna_Akcija

Sretne blagdane želi Vam stolnoteniska obitelj Vunderl.

Vunderl_Obitelj