ZEN-NOH 2014. – 3. dio

Dogodilo se ono što smo svi znali da će se dogoditi – Kina, Kina. Muški su u 8 susreta izgubili 1 meč, i to u finalu “nesretnik” Zhang Jike protiv Dimitrija Ovtcharova. Žene su sve dobile. Očigledno, Kinezi su jači od cijelog ostatka svijeta.

China.png

Sjećam se, u Schwechatu, na Europskom prvenstvu, na jednom od televizora se prikazivala snimka meča Wang Liqina, protiv tamo nekog blijedolikog. U tom momentu je naišao Schlager, sa sinčićem za ruku i rekao: “Što Vi tu gledate, pa Kinez će pobijediti !?”. Cijela situacija nema smisla. Možda je zato i otišao Sharara ? Koji je smisao gledati prijenos utrke Formule 1, ako unaprijed znaš tko će pobijediti ? S vremenom bi se smanjivao broj gledaoca, dok to ne bi postao trećerazredni sport. Ili, među najjačim turnirima su Qatar i Kuwait, jer šeikovi uplaćuju sitniš u nagradni fond, a cijelo gledalište je prazno.

Mjere koje su u planu su pucanj u prazno. Plastične loptice će nešto smanjiti brzinu i rotaciju, ali napredak u proizvodnji guma je toliki da će to anulirati za godinu dana. Tim više, novih loptica nema dovoljno na tržištu, što će prolongirati njihovo uvođenje. Priprema se bounce/spin test guma, sa ograničenjima, ali ni to nema smisla. Kinezi su jednostavno prebrzi za sve ostale u igri u kojoj je brzina vitalna. Indikativan je bio zadnji meč između Liu Shiwen i Hirano Sayaka. Japanka nije imala apsolutno nikakve šanse, 30% je sporija, bilo je pitanje samo da li će promašiti 3., 5. ili 7. loptu. Prema tome, u čemu je problem i gdje je rješenje ? Nije u lopticama, gumama, mrežicama, stolovima … Očito, nitko nije spreman od malena trenirati 2 – 3 puta dnevno, za tako male nagrade. A, zato ITTF mora napraviti novu strategiju popularizacije sporta, treniranja vrhunskih igrača, a nakon toga će doći i sponzori.

Malo i o našima. Muški, bolje od očekivanja, na krilima Gaćine. Kolarek je odigrao OK, Tan ispod očekivanja, očito sa 45 kg i ?? godina nije moguće svaki dan igrati 3 – 4 meča. Zašto su išli Kojić i Fučec, očito ima se para ? Djevojke ispale iz 1. divizije. Stvarno je igrala samo Tian Yuan. Ali, do slijedećeg će i ona vjerojatno u penziju, a mladima i onako tamo nije mjesto.

Evo pregleda sažetaka ostatka prvenstva:




P.S. Na test sam, zahvaljujući Robertu Palatinušu, dizajneru drva OSP (Old Stiga Palatinuš), dobio drvo Musko. Ređo i Japa će ga istestirati, pa ću na blogu objaviti recenziju.

OSP_Musko.jpg

ospblades.com/shop/osp-musko-off-pro-handmade-table-tennis-blade