Vježbe za rad nogu (footwork)

Jučerašnji blog bio je posvećen fizičkoj pripremi Fan Zhendonga i njegovom radu nogu (footwork). Da bi se nogice mogle brzo kretati, potrebno ih je podvrgnuti slijedećim vježbama:

  1. Manyball (multiball) trening, gdje trener (suigrač) ubacuje više loptica, kako je to prikazano na videu, u kojem sudjeluju trener i igrači STK Zagreb:
  2. Neregularni trening, gdje igrač izvodi FH kontru ili spin, a suigrač proizvoljno blokira po cijelom stolu;
  3. Fizički trening, koji uključuje vježbe pod opterećenjem – utezima (Weight Training), preskakanje vijače, poskakivanje na klupu i sl. (Plyometric Training), te vježbe rastezanja trake u cilju jačanja bijelih mišićnih vlakana (Isometric Training).Resistance_Bands.jpg

Primjer sa jednog trening kampa:

Svakako, za rad nogu najzahtjevnija je tehnika igre sa japanskim penholdom, pri čemu se cijeli stol igra samo FH stranom reketa. Najpoznatiji igrač je Ryu Seung Min, Olimpijski pobjednik 2004., koji je igrao Ligu prvaka za Dr. Časla, a nedavno je otišao u mirovinu.

Ryu Seung Min.jpg

U časopisu Topspin koji je izlazio u Ljubljani Miran Kondrič i Gordana Furjan-Mandić objavili su slijedeći članak (prijevod Zvonimir Korenić, sadašnji izbornik muške reprezentacije Hrvatske):

Poboljsanje_rada_nogu.pdf

P.S. I mi smo se malo ponovili. Dodana je mogućnost “Dojava bloga”. Na desnoj strani ekrana moguće je upisati e-mail adresu, a sustav će slati obavijest o svakom novom blogu.

Dojava_Bloga.jpg