Natjecateljski turniri

Pod natjecateljskim turnirima podrazumijevam one na kojima se natječe podmladak od najmlađih kadeta (7 – 10 godina) do juniora.

Seniorski turniri se, u pravilu, ne održavaju, evantualno TOP 12, ali on nema veze sa stvarno najboljim igračima (kod žena je to TOP 8). Zašto? Igrači nemaju motiva za nastup, a prijavnina je visoka (150 kn). Pobjedniku turnira nije garantiran nastup za reprezentaciju ili plaćeno sudjelovanje na nekom Pro Tour natjecanju. Klubovi čak zaprečuju igračima nastup, kako se ne bi ozlijedili. Izuzetak je ovogodišnji odlazak Luke Fučeca na Svjetsko prvenstvo u Japanu, ali on, kao ni Frane Kojić nisu tamo odigrali niti jedan meč, te se radilo samo o turizmu.

Vratimo se na naš podmladak. Turniri se mogu podijeliti u 3 kategorije:

  1. otvorenog tipa, gdje igračima nije uvjetovan nastup registracijom kod Saveza;
  2. za registrirane igrače, a takvih je u Hrvatskoj godišnje 18;
  3. pozivni turniri, na koje se igrač mora kvalificirati (npr. TOP 12, Prvenstvo Hrvatske i dr.).

Dalje, turnire možemo podjeliti na:

  1. bodovne, gdje se sudjelovanje i pobjeda/poraz kvantificiraju odgovarajućim brojem bodova, koji se zatim množe sa koeficijentom snage turnira (od 0,5 – 1,4), te služe za izradu rang lista;
  2. domaće i međunarodne zatvorenog (potrebna prijava nacionalnog saveza) ili otvorenog tipa (npr. Kids Open Borussia Düsseldorf).

Kako to izgleda vani? Primjer je Kids Open (prije se zvao TT-Kinderolympiade), ove godine se igrao 25. puta, a bilo je prijavljeno 1435 igrača(ica) iz 16 zemalja. Igralo se 3 dana u atletskoj areni, na 80 stolova. Uvijek se održava krajem 8. mjeseca, u vrijeme kada su slobodni igrači Borussia Düsseldorf (Timo Boll & Co.), koji su glavne zvijezde turnira. Tamo igraju sa djecom, potpisuju svoje postere, slikaju se sa njima … Prijavnina je €22,00, a uključuje ekipno i pojedinačno natjecanje. Također, omogućen je, po povlaštenoj cijeni, odlazak na jednu utakmicu njemačke lige. Klinci se zabavljaju na toboganima, skakalicama, penjalicama, mini-stolovima. Cijene hrane su pristupačne, a omogućeno je i povoljno spavanje u obližnjim školama (u vrećama za spavanje) po cijeni €4,00. To nije vrhunsko natjecanje, o čemu svjedoči da su mnoge medalje osvojili igrači iz Istarske županije, koji tamo tradicionalno sudjeluju, a naglasak nije na rezultatu, već razvijanju ljubavi prema stolnom tenisu.

Kako to izgleda kod nas na bodovnim turnirima? Dok ovo pišem u Opatiji se igra 1. turnir HSTS, na kojem iga 280 igrača(ica) (169 dječaka i 111 djevojčica). Igra se 2 dana, po različitim kategorijama, tako da isti igrač(ica) može nastupiti i u 2 kategorije (npr. najmlađi kadeti i mlađi kadeti). Nema nikakve organizirane zabave za djecu, već se oni u vremenu dok ne igraju uglavnom “klatare” po i oko dvorane, nema organizirane prehrane, ni smještaja, dosta igrača je u pratnji roditelja, bez trenera, što nikako nije dobro. Sve je vrlo naporno, turnir počinje u 10 sati, što znači da dijete mora tamo biti u 9, a ako dolazi iz Zagreba već u 7 mora krenuti na put (iz Osijeka još barem 3 sata ranije). Isto je sa povratkom nakon završetka turnira, gdje se vraća kasno navečer ili u ranim jutarnjim satima. Prije se mnogo turnira odigravalo u Zagrebu, u dvorani 3. Doma sportova, no od kada je dvorana podijeljena “ostatak” više nije dovoljan za takve turnire, osim Stipančića i Zagipinga, koji zakupljuju i dvorane 2. i 1. Zbog toga se tu igraju 4 turnira, 2 u Dugom Selu, a svi ostali po cijeloj Hrvatskoj (Poreč, Hodošan, Osijek, Opatija, Pag, Zadar …). Prijavnine su: a) najmlađi kadeti – 40 kn, b) mlađi kadeti – 50 kn, c) kadeti – 60 kn, d) juniori – 80 kn. Nisam shvatio zašto starije kategorije plaćaju višu prijavninu, juniori dvostruko u odnosu na najmlađe kadete? Ako ste “napaljeni” roditelj buduće stolnoteniske zvijezde, a i sam sam bio takav, koliko to košta? Iz 2 različita izvora sam dobio podatak da sudjelovanje na turnirima godišnje “vrijedi” oko 5000 kn, s tim da nije uključena oprema, prehrana na turnirima i dr. Ako hoćete da Vam se dijete bavi natjecateljskim stolnim tenisom morati za to izdvojiti od 600 – 1000 kn mjesečno. Budući da je sve manje njih u takvoj mogućnosti broj registriranih igrača neprestano pada. I, koliko ih na kraju prođe taj desetogodišnji put i postanu seniori? Manje od 10%.

Za kraj, reportaža sa natjecanja Kids Open 2015. i par slika iz 2013.:

Kids_Open_1
Kids_Open_2
Kids_Open_3
Kids_Open_4