Kontrola

Igrač koji je česta inspiracija mojih blogova ima 45 godina, ex prvak Sokaza, ex cimer “manekena”, sada igra 1. Hrvatsku ligu, obostrani bombarder, već više od 30 godina razmišlja o stolnom tenisu. Jer, ima puno igrača, ali malo njih i razmišlja, pokušava shvatiti uzročno – posljedične veze, kako o opremi, tako i o igri. To se odnosi i na profesionalce i na rekreativce. Jučer smo u dvorani kuckali i probavali naša GuoYueHua drva i razgovarali o kontroli. Na slici nije on, već Quadri Aruna.

Quadri_Aruna.jpg

Obično, uz svako drvo ili gumu proizvođač navodi 3 podataka. Brzinu, spin i kontrolu. Iako se, pri tome, ne koriste iste tablice, brzinu i spin je moguće egzaktno izmjeriti, iako ne znam tko i kako to čini. Ali, kako izmjeriti kontrolu, što je to? A, upravo taj podatak je najvažniji. To je svojstvo, “osjećaj” da, uz odgovarajući pokret (spin, kontru, rez, blok), koji samo Vi imate, jer je individualiziran za svakog igrača, lopticu “stavite” na površinu cca. 2 x 2 cm, sa željenom brzinom i rotacijom. Normalno, kontrola je obrnuto proporcionalna sa prethodna 2 svojstva, što više brzine i rotacije ima neko drvo ili guma, to ima manju kontrolu. Ali, da citiram Pirellijevu reklamu: “Brzina, bez kontrole, ne znači ništa!”. Mnogi početnici to ne shvaćaju, pa krenu, uz svesrdnu “pomoć” prodavača, po sistemu: “Brže je bolje!”.

Idemo to konkretizirati. Što to znači kod drva? Drva se bitno razlikuju po stupnju vibracije prilikom izvođenja udarca. Neka jako “tresu”, npr. Stiga Allround Classic, Andro Temper Tech ALL+, dok su druga skoro bešćutna, bez vibracije, npr. Butterfly Timo Boll Spirit. Općenito, carbonska drva imaju manji Feed back od onih samo od drva. Stvar je još složenija. Nisu svi primjerci istog modela drva identični, a to je slučaj i kod GuoYueHua, koje silno oscilira. Znači, dobra kontrola kod drva je dobra “vibra”. Dalje, na kontrolu presudno utječe težina drva, ukupna, te njen raspored. Svaki igrač bi MORAO znati koja je to idealna težina njegovog reketa. Prevelika težina drva dovesti će do smanjene mobilnosti zgloba, njegove agilnosti i ažurnosti. IN su lagana drva, do 85 g, jer su moderne gume teške, često oko 50 g po komadu. Pogrešan raspored težine dovesti će da reket u udarcu bude premalo ili previše zatvoren, pa će loptica nakon udarca letati u mrežu ili van stola. Zato ne valja mijenjati originalne drške ili dati profesionalcu da to napravi. Opće je poznato da drva koja imaju težište u dršci imaju bolju kontrolu, dok ona sa težištem u glavi više brzine i spina. Za drvo kontrola znači da ga “osjećate”, da Vam sraste sa rukom, kada ga uzmete da odmah imate osjećaj da ne možete promašiti. Proizvođači drva se na različite načine “dovijaju” da Vam to osiguraju, npr. tehnologijom šuplje drške Senso kod Donica, Kinetic Record ili Super Core Cell kod Andra. Ali, još ne postoji neka univerzalna tehnologija, zakon koji bi vrijedio za sve.

Veću kontrolu imaju “klasične” gume, bez ugrađenog tensor efekta (porozne) spužve, npr. Butterfly Sriver u odnosu na Tenergy, XIOM Musa u odnosu na Vega Pro. Da, ali one ujedno imaju znatno manju brzinu i spin, u udarcu s njima potrebno je znatno više “raditi”. Tako da bi se, bez obzira na nešto manju kontrolu, trebali odlučiti za tensore. Ako niste profesionalni igrač ili igrate prve 2 Sokaz lige, ne bi se trebali odlučivati za gume max (2.2) debljine. Efekat smanjene kontrole će nadilaziti povećanu brzinu i rotaciju, a takve gume su i teže. Na kontrolu cijelog reketa bitno će utjecati i izbor FH i BH gume, ista FH guma će se na istom drvu ponašati različito o tome koja BH guma je na drugoj strani. Tu ne postoje striktna pravila, sve je u osjećaju. Ako Vam je reket “mrtav”, bez brzine, rotacije i kontrole, to se da “popraviti” za 20 – 30% korištenjem odgovarajućeg tuninga i ljepila.

Na žalost, sva ta “filozofija” ima svoj kraj. Ako je protivnik taj dan ili ukupno bolji igrač, brži, sa boljom tehnikom, hrabriji, ništa Vam to neće pomoći, izgubiti ćete. Jedino što Vam ostaje je utjeha da ste odigrali najbolje što ste u tom momentu znali i mogli. Ali, i to je dovoljno. Idem sada na trening, nisam trenirao od jučer, a sutra je utakmica.

Namjerno sam izabrao slike Quadri Aruna, on je apsolutni hit zadnjih dana. Osim toga, za sve koji misle da je Tenergy MUST za dobar rezultat, evo, on igra sa gumom od ESN-a, konkretno Joola MAxxx. Znači, moguće je, ostalo sve je bajka.

Quadri_Aruna_Joola.jpg