Trening loptice

Današnji blog je “nadahnut” pokušajem da se od Stige nabave celuloidne (stare) trening loptice, pod imenom Club, za potrebe jednog kluba. I, stigao je odgovor iz daleke Eskilstune u Švedskoj da ih nemaju na zalihi. Neće ih više ni imati, već možemo nabaviti plastične (nove) trening loptice. A, cijena, prava sitnica, pet puta viša od stare. O kvaliteti mogu samo nagađati, jer ako natjecateljske plastične loptice sa šavom, one sa 3*, brzo pucaju i nisu okrugle, kakve su tek onda trening? Doslovno, to mora da su, po kajkavskom slangu, “leteća jajca”. A, nisu kompatibilne ni sa starim robotima. Evo, pogledajte ponudu jednog od prodavača, koji Donic Coach 40+ plastične trening loptice, u pakiranju od 120 komada, prodaje po €79.90, što daje cijenu po loptici od €0,67, preračunato 5 kn. Stare celuloidne loptice dale su se nabaviti po cijeni od 1 – 2 kn, zavisno od proizvođača i uspješnosti cjenkanja sa dobavljačem.

Donic_Coach_40+

Tko će time biti najviše pogođen? Rekreativci ne koriste many balls vježbe i robote, te u pravilu igraju samo mečeve s natjecateljskom lopticom. Za njih će cijena porasti sa €1,00 – 1,40 za celuloidne, na €1,50 – 2,00, koliko koštaju plastičnjače. Ali, oni pojedinačno ne troše veliki broj loptica, te će za igrače to biti izdržljivo, posebno ako se odluče na loptice bez šava, koje su jeftinije, okruglije i manje pucaju. Glavni gubitnici će biti klubovi. Ako se prilikom jednog treninga djece zgazi, pukne i/ili “posudi” samo 5 loptica, to će za njih biti, uz 300 trening dana godišnje, dodatni trošak od 5000 – 6000 kn. Prema tome, klubovi hitno trebaju nabaviti veću količinu trening loptica, za duži period, dok ih još ima.

Jedna recentna “klupska” vijest. U ekonomskoj situaciji koja je kod nas već desetljeće, a može se karakterizirati kao “Zero-sum game”, tj. tijek bez ekonomskog rasta, ako jednom daš više, drugi će, normalno, dobiti manje. Tako je i sa recentnom poreznom reformom u Hrvata, gdje su smanjeni porezi iz dohotka građana, a na račun prihoda lokalnih jedinica (općina, gradova i županija). Ako općine manje dobiju, kome će manje dati, koga najmanje boli? Kulturu i sport, tako da su dotacije stolnoteniskim klubovima smanjene od 25 – 40%. Priča se u kuloarima o značajnim trenerskim otpuštanjima i pretumbacijama.

Loša vijest i za Geek funove. Iz pouzdanih izvora sam saznao da neće igrati slijedeću Sokaz sezonu, već samo trenirati. Bivšeg suigrača, koji voli gledati njegove rezultate, to je toliko rastužilo da je odmah sugerirao drugu ekipu za koju bi mogao igrati.

Skoro sam zaboravio još jednu lošu vijest za ovaj petak (black friday). Kada je američki dolar ($) bio nizak, vrijedio je ispod 5 kn. U međuvremenu je narastao na 7 kn. Normalno da to pogađa cijene sve stolnoteniske opreme koja se proizvodi i prodaje iz Kine, a takva je većina.

Za sve ljubitelje pinganja koji žele čitati samo dobre vijesti, ovo definitivno nije dobro mjesto. Znam jedan bolji site, tamo samo cvijeće miriše, ptićice cvrkuću, prava stolnoteniska idila …

P.S. Geek is back, 7. liga Sokaz-a.