Lijepljenje po kineski

Moderne europske i japanske gume brzinu i rotaciju generiraju iz porozne spužve, koja je ugrađena ispod topsheet-a (tensori). Dva su tu faktora. I tensori se tuniraju u tvornici, kako bi spužva bila mekša i elastičnija, ali se to eksplicitno ne navodi. Kako su gume grippy, tj. imaju manju površinsku hvatljivost i energija za izbacivanje loptice mora biti manja.

Kineske gume, u pravilu, imaju kompaktnu spužvu ispod topsheet-a, koji je hvatljiv (tacky), pa im treba i veća energija da lopticu izbace sa odgovarajućom brzinom i rotacijom. I ovdje se to radi tvornički, na spužvu se nanosi više slojeva ljepila i tuninga (Factory Tuned). Takva je većina novih kineskih guma, npr. DHS Hurricane3 Neo, Haifu Blue Whale II/III, Galaxy Big Dipper i dr. Kod prvotnog lijepljenja takvih guma, sa spužve treba skinuti zaštitnu foliju, a ljepilo treba nanijeti samo na drvo. Neke gume, kao Haifu, moguće je kupiti bez tvorničkog tuninga, kada su potpuno “mrtve” i sa njim.

Dianchi_Glue_1Dianchi_Glue_2
Dianchi_Booster_1Dianchi_Booster_2

I grippy (euro/japanske) i tacky (kineske) gume profesionalci i napredni rekreativci dodatno preljepljuju i tuniraju, a postupak je prikazan na ovom kineskom videu:

Na raspolaganju su slijedeće kombinacije ljepila (VOC Free Glue) i tuninga:

  • Dianchi;
  • LIDU;
  • Haifu i
  • Dingji.

Vidljiva je i kvaliteta ljepila, gdje se skidanje izvodi jednim potezom, poput najlon čarape, bez opasnosti od oštećenja spužve. Loša ljepila (npr. Butterfly Free Chack) su kruta, “rule” se po malo, pri čemu se oštećuje spužva, pa ih prethodno treba omekšati sa više slojeva parafinskog ulja za lampe.