Vrijeme u stolnom tenisu

Ako ste mislili da se iza naslova krije najnovija vremenska prognoza DHMZ (državnog hidrometerološkog zavoda), prevarili ste se. Vrijeme je najvažniji resurs u stolnom tenisu. Pokušati ću pojasniti.

Kod “većeg” brata tenisa dimenzije igrališta su 23,77 x 8,23 m, a maksimalna brzina loptice, kod servisa, je nešto iznad 200 km/h. U stolnom tenisu dimenzije stola su 2,74 x 1,525 m, a maksimalna brzina loptice je oko 100 km/h. Jednostavnom matematikom lako je izračunati da igrač stolnog tenisa mora biti cca. 4,3 puta brži od igrača tenisa, jer mu u toliko kraćem vremenu dolazi loptica od protivnika. Ali, to je tek polovica priče, jer se, nakon izvedenog udarca, igrač jednako brzo mora vratiti u početni položaj, kako bi bio spreman za slijedeći, da ne ostane na krivoj nozi, sa težištem na guzici, sa rukom ispod stola… U razgovoru sa trenerima, koji su ujedno i igrači i tenisa i stolnog tenisa, suglasni su da se za 10 – 20 sati početnika u tenisu može nešto naučiti, kod stolnog tenisa je to apsolutno nemoguće. Brzina je ujedno i najveće prokletstvo stolnog tenisa, jer koji gledatelj u tako kratkom vremenu može vidjeti “virtuoznost” izvedenog udarca? Najčešće se to vidi tek u ponovljenoj usporenoj snimci. Zato je i vodeći europski trener Richard Prause, u jednom od svojih interviewa, rekao da je osnovna razlika između kineskih i europskih igrača BRZINA, ovi naši su jednostavno prespori. I ITTF je “svjestan” tog osnovnog problema, pa je prvotno povećao promjer loptice sa 38 na 40 mm, uveo “zabranu” brzog lijepljenja, a sada i promijenio loptice iz celuloidnih u plastične, koje imaju manje brzine i rotacije. Ali, živimo u 21. stoljeću, tehnološki napredak je sve veći, iz produkcije izlaze sve “nabrijanija” drva i gume, igra je sve brža, vremena ima sve manje. Ono što ITTF do sada nije napravio, a morao bi, je povećanje visine mrežice.

Video sa treninga kineske reprezentacije 2013. u WSA:

P.S. Ne znam da li itko u Hrvatskoj ima osnovne priručnike za trenere u izdanju ITTF-a:

Bilo bi “zgodno” da ih ima Savez, pa da se mogu posuditi.

P.P.S. Imamo novog muškog prvaka Hrvatske za 2015. Ekipa Dr. Časl (Zeng, Japec, Kolarek i Kovač) je jučer, u 3. utakmici doigravanja, pobijedila Libertas Marinkolor iz Dubrovnika sa 4 : 0.

Dr Casl 2015