Supstance

Kao muzički uvod neka posluži pjesma genijalca Gobca:

Nastavak je sadržan u vijesti HSTS-a, gdje je kineska Hrvatina Tan Ruiwu izgubio u 1. kolu Europskih igara u Bakuu od bosanskog igrača Duranspahića sa 4 : 3, među ostalim, jer mu je guma “zapela” na kontroli reketa.

Nemojmo se muljati, svidjelo se to nekom ili ne, većina profesionalnih igrača koristi tuning guma, iako je to eksplicitno zabranjeno ITTF regulativom. Koji tuning, zavisi od vrste, gdje se kod kineskih guma sa kompaktnom spužvom (DHS Hurricane3 Neo) koriste jači, npr. Ku Lei, Haifu Seamoon, Dian Chi, Lidu, a kod euro/japanskih tensora slabiji npr. Falco Tempo Booster. Zašto? Za profesionalce komercijalne gume nemaju dovoljno brzine i spina, a kineske su eksplicitno napravljene za korištenje više slojeva tuninga i ljepila, koji se početno stavljaju tvornički (Factory Tuned), čime tek dobivaju odgovarajuća igračka svojstva.

I, evo nas na poanti. HSTS, kao nacionalni savez, nema niti jedan komplet za kontrolu reketa koji se koristi na službenim natjecanjima. Nije ga bilo ni na nedavnom Zagreb Open-u, jer je kao “zapeo” u Singapuru. Igrači nemaju mogućnost, prije službenog natjecanja, prekontrolirati da li je reket ispravan. Ako sa vlastitim ne prođu službenu kontrolu, a to se već više puta našima dešavalo (ne samo Tanu), igraju sa reketom koji im dođu pod ruku. Ne odnosi se to samo na profesionalce, već i na mlađe kategorije i veterane, sve one koji nastupaju na službenim međunarodnim natjecanjima. Koliko košta put i smještaj, te izgubljeno vrijeme igrača, očito, nikoga nije briga.

Tehnička uputa ITTF-a o kontroli reketa:
Kontrola reketa.pdf