Butterfly Tenergy – razlike

Butterfly je objavio 2. dio priče Sve o gumama Tenergy, pri čemu je 1. dio bio Butterfly Tenergy – video, gdje se mogu pogledati i svi napisi na tu temu. Ovdje je sažetak, činjenice, oslobođene marketiranja, a sve zainteresirane pozivam da pročitaju original.

Tenergy_Rubbers

Kod izbora Tenergy gume igrač mora odlučiti što mu je važnije brzina ili spin. Razlike u gumama su postignute na način da je na istu spužvu stavljen topsheet različite geometrije pipaca, tako da duži, uži i razmaknutiji pipci daju više brzine, a oni kraći, deblji i primaknutiji više spina. Guma za “brzinu” činiti će se mekšom i biti će lakša od one za “spin”. Ako pretpostavimo da guma ima energetski potencijal od 100%, da li je važnije da je 60% brzine, a 40% rotacije, ujednačeno (50 – 50) ili 40% brzine, a 60% rotacije. To je prikazano na slici, gdje Tenergy 64 ima najviše brzine, Tenergy 05 spina, a Tenergy 80 je u sredini.

Tenergy_Speed_Spin

S time je vezana i putanja (trajectory) loptice, pri čemu udarac sa više spina ima i višu putanju, dok je kod bržih udaraca ona niža. Obrnuto je kod rezanja (backspin). Iz toga proizlazi opći važni zaključak: “Tvrđa guma preciznije će pratiti pokret reketa“.

Tenergy_Backspin_Trajectory
Na slici je prikazana putanja loptice kod rezanja (push, backspin), kod spina je obrnuta.
Osim brzine i spina, vitalna karakteristika svake gume je kontrola, aktivna, pri napadačkim udarcima, i pasivna, za vraćanje protivničkih. Mekša guma imati će bolju pasivnu kontrolu, jer će “pojesti” više dolazne rotacije, te iz bloka vratiti nižu lopticu, tako da je u tom aspektu igre Tenergy 64 (lijevo) superioran Tenergy 05 (desno).

Tenergy_64Tenergy_05

Obrnuto je kod napadačkih udaraca, tvrđa guma je preciznija, a guma sa višim lukom daje veću toleranciju greške.

Tenergy_Active

Tenergy 25 ima ekstremno široke i kratke pipce, teška je, sa tvrdim osjećajem. Guma ima vrlo visoki izlazni kut, kraću putanju i smanjenu brzinu. Dobra je za servis, igru kratko – kratko, jaki spin, ali općenito može se smatrati promašenim proizvodom, kao i Spinart.

Ova podjela je teoretska, jer stolnoteniski je svijet konzervativan, pa je najpopularnija guma koja je prva izašla. Većinu prodaje čini Tenergy 05, znatno manje Tenergy 64, Tenergy 80 se tek pojavljuje, a udio Tenergy 25 je zanemariv.

P.S. Naknadno je izašao i Tenergy 19.