Travarenje

Na žalost ili na sreću, osobno ne igram sa travom, pa kvalitetu i preporuke za igranje ne mogu sam “osjetiti”, već svoje spoznaje baziram na tome da gledam igrača koji igra sa travom, te efekte koje ona ima na protivnika. Također, na pomoći su i kupci koji iznose svoja mišljenja. Jutros, sasvim slučajno, palo mi na pamet da kontaktiram jednog od njih i priupitam ga za njegove preporuke. Prije je igrao sa 2 backside gume, od 5 – 12 lige Sokaza, uvijek sa pozitivnih skorom. I onda je prešao na “Dark side”, postao bloker sa travom na stolu, te krenuo igrati, kupovati i testirati trave. Evo odgovora, kojeg objavljujem sa njegovim pristankom:

“Za rekreativne igrače najbolja je Dr Neubauer Super Block, a i ostale zabranjene frictionless (bez otpora) trave su odlične, jer nakon bloka na stolu daju donju rotaciju. Postoje metode da se legalna trava “dovede” da postane bez otpora, što sam koristio na nekim turnirima. Pri tome sam pobijedio 2 profesionalne igračice Super lige, ex reprezentativke. Trava koju sam “tretirao” je Dawei 388-D1 i ona se pokazala kao pun pogodak. Takva trava mora biti na JAKO SPOROM drvu, a za to su dobra i ona za početnike ili sa tvorničkih reketa, jer blok pada iza mreže, a sa malim pokretom prema naprijed ide na kraj stola. Na drugu, FH stranu, treba nalijepiti Tibhar Evolution MX-P ili sličnu gumu max debljine, te se igra kao ludo, a razarajuće je za protivnika, jer mu remeti ritam. Jedan od znanih igrača sa zabranjenim travama je probao igrati sa takvim reketom i oduševio se…

Od legalnih sam probao gotovo sve OX trave kod Vas. Najbolja, po meni, je Giant Dragon Dragon Talon. Nije toliko brza, na chop bloku daje dosta donje rotacije, a na samom bloku floating / leluja (wobbling). Kada se stekne osjećaj, pokret na desno i prema gore prebacuje svaku lopticu preko mreže, bez obzira na rotaciju. Druga bi bila Double Fish 1615, a treća Galaxy 955, s njom je najlakše igrati, dobra je za početnike, ali nema toliki efekat ometanja.

Da rezimiram: drvo mora biti sporo, priča da brže drvo zadaje veće probleme protivniku je LAŽ, jer se ne može kvalitetno, niti kontrolirano blokirati, niti izvesti chop blok. Brže drvo sa OX travom rezultira sa manje poena za čokljavca. Crvena trava gotovo uvijek ima manju hvatljivost od crne, pa treba birati nju. Nakon 3 mjeseca igranja sa legalnom travom, kada pipci malo popuste, počinje se osjećati veći efekat ometanja…

Travu treba obavezno lijepiti sa vodenim ljepilom, 1 sloj na drvo i 1 sloj na travu, najbolje je sa masnim papirom za pečenje. Namaže se trava i drvo, a kada se posuše, travu treba staviti na masni papir, tako da donji dio (gdje je natpis) viri 0,5 cm, namjestiti na sredinu drva, te stisnuti prstima od sredine prema rubovima, pri čemu se papir lagano izvlači i postupak ponavlja…”

Dr_Neubauer_Super_Block_1
Dr_Neubauer_Super_Block_2

P.S. I sada neka mi još netko kaže da su frictionless trave neopravdano zabranjene. A, i onaj tko želi brzi rezultat sa manje muke, sada zna što mu je činiti.