Bump (kraj mercata)

Kada sam pisao blog Kraj sezone i početak mercata, iskreno, nisam ni pomislio što će biti u ovom nastavku. A, on je senzacionalan! Što mislite, da Manchester United ukine momčad, da li bi to bilo popraćeno odgovarajućom vijesti? Gdje bi, vjerojatno, prvo osvanula? Pa, na stranicama engleskog nogometnog saveza. Kod nas je aktualni prvak i pobjednik srednjoeuropskog Superkupa Dr. Časl odustao od natjecanja muške ekipe u novoj sezoni. A, na stranicama HSTS-a o tome nema vijesti. Zašto? Tamo objavljuju samo dobre vijesti, one manje dobre i loše zataje. To me podsjeća na duh prošlih vremena, poznatih po izreci: “Vrlo dobar! Služim narodu!”.

Znam da ekipa Dr. Časla nije popularna, te da mnogima suza neće kanut. Ima tome puno razloga, npr. hodanje sa zaštitarima, naplaćivanje “odabranima” ulaznice od 100 kn za gledanje meča, odobravanje parkiranja samo nekima itd. Ali, neosporan je doprinos hrvatskom stolnom tenisu. On se ogledao dvojako. Mladi igrači su išli u njegovu školu, uz beneficiranu školarinu, što im je omogućilo da se intenzivno bave stolnim tenisom (2 treninga dnevno). Spomenuo bi samo neke, npr. Tomislava Kolareka, Leu Rakovac, Saru Mikac i brojne druge, koji su postigli stolnotenisku karijeru ili odustali, ali imali su mogućnost. Muška ekipa Dr. Časla bila je jedina koja je mogla konkurirati i reprezentirati klupski muški stolni tenis u Europi. U Dedićima su se mogli pogledati mečevi Champions League, ETTU kupa, uživo gledati svjetske igrače poput Ryu Seung Mina i Wang Eugenea. Ne sporim pravo Dr. Časlu, kao privatnom klubu, da autonomno odluči, ali šteta je velika i ne znam da li je HSTS učinio sve da se to spriječi? Nakon njega, ne ostaje nitko. Ne garantiram da se neću ponovno vratiti na tu temu, jer mislim da je to jedan od ključnih trenutaka ubrzanog propadanja stolnog tenisa u nas.

Casl_Kup

Put nas sada vodi u Varaždin, kod novajlije u Superligi, ekipe STARR (u prijevodu: StolnoTeniska Akademija Ronald Ređep). Tko će igrati za njih? Normalno, deda Rony, tata Japa (Tomislav Japec), a doveli su i sina Sama Mabeya (na slici), Engleza rođenog 1997. Za njih će biti prijavljeni i igrač iz Bahreina Momamed Abbas, te jedan domaći Nikola Horvat. Dedu će u Splitu zamijeniti Jalžabetić.

Sam_Mabey

Idemo na ženski dio, gdje su se cure ispremiješale, Vugi je od Časla prešla u Mladost, Jegerica iz Mladosti u Časl, Đurakica iz Mladosti u TIS. Za Mladost će igrati i pulsko pojačanje Dorina Srebrnjak.

Za kraj bi prepričao jednu anegdotu. STK “TIS” nosi ime po informatičkoj firmi, koja je i mecena kluba, a osnovao ju je Luka Omejec. Dotični, na žalost pokojni, nije pingao, ali je bio vrlo simpatičan i društveno odgovoran. 1 – 2 puta godišnje pozvali bi ga na neku bolju utakmicu “njegove” momčadi, a on bi to strpljivo odgledao. Cure bi najčešće izgubile, nakon čega bi ih on pozvao na večeru i svakoj, nezavisno da li je i kako igrala, dao nešto novca, 200 kn za frizuru. Jednom prilikom treneri su mu rekli da bi imali bolje rezultate kada bi doveli stranu igračicu. Luka im je odgovorio da u tom slučaju on sigurno više neće biti sponzorom kluba, jer njega ne interesira rezultat, već da se domaće cure nečime bave. Nema više ljudi poput Luke…