Kategorije igrača II

O Kategorijama igrača već je bilo riječi. Sada ću nastaviti, na nešto višem nivou i sa konkretnim primjerom. Ove sezone imamo “novaka” u Sokazu Dragutina Šurbeka ml., zvanog Dado, sina Dragutina Šurbeka st., zvanog Dragec. Dado je imao internacionalnu karijeru, prošle sezone je igrao Premier Ligu za ekipu Mostara, koja je aktualni prvak BiH. Pa, da vidimo u meču 1. kola Sokaza kako to izgleda. Karakterističan je meč protiv Viktora Grantvergera (3 mjeseca prvog igrača Sokaza), jer na njega se posebno “napalio”. Viktor je u 3 seta osvojio ukupno 7 (slovima: sedam) poena.

SOKAZ_2015_2_1

E, sada vi mislite da je Dado veliki igrač. Ali, prije par godina, gledao sam ga u utakmici Champions League, CTM Cajagranada (Chuang Chih Yuan, He Zhi Wen, Zoran Primorac) protiv STK Zagreb (Joo Sae Hyuk, Tomislav Zubčić, Dragutin Šurbek ml.). Chuang Chih Yuan je protiv našeg Dade bio toliko superioran (brži) da je Dado tokom meča, da zabavi publiku, izvodio premete (zvijezde). Slično je i sa našim ex reprezentativcem Rokom Tošićem, “razvaljivao” je u Prečkom bivšeg prvaka Sokaza, koji sam sebe naziva Ma Lin, u setovima ga ostavljao na 3, 4 i nakon toga ispričao slijedeću poučnu priču: “Dečki, ja vas u potpunosti razumijem. Ovako kako je sada vama, tako je i meni kada stanem preko puta nekog Kineza, među prvih 20 u svijetu. Poen mogu osvojiti samo tako da mu “prodam” neku servu, da srećom padne koja “prasica”, ako osvojim set to je ogroman uspjeh. Kada igram kratko – kratko uvijek je brži, a kada od stola svojim Hurricaneom povuče FH spin, sa skokom i prijenosom cijele težine u lopticu, kao da me gađa kamenjem.”

Dado_Surbek

Prema tome, ako igrate tamo neku rekreativnu ligu i mislite da ste veliki igrač, varate se. Garažne i tavanske igrače ovom prilikom neću ni spominjati, jer oni su “predziđe” stolnog tenisa.