Prvaci Europe i Azije 2015.

Jučer je završilo Prvenstvo Europe 2015. u Ekaterinburgu. Novi prvak je ujedno i stari, Dimitrij Ovcharov (GER), koji je u finalu sa 4 : 1 pobijedio Marcosa Freitasa (POR). Ostao sam iznenađen Marcosovim lošim povratom servisa, jer je na gornji pendulum servis u FH “dizao” zicere. Brončane medalje osvojili su Tiago Apolonia (POR) i Par Gerell (SWE). Svaka pohvala Gaćini, četvrtfinale je lijep uspjeh. Od novog vala mladih igrača iz njemačkih trening centara (Ochsenhausen, Frickenhausen, Grenzau), iz francuskih, iz WSA, iz slovenskog za sada nikoga, svi su se utopili u neko “sivilo”, zauzimaju od 100. – 300. mjesta na svjetskoj rang listi, igraju tamo neke lige za €20000 – 30000 i valjda čekaju penziju. Isto se odnosi i na naše: Kolareka, Kojića, Ćipina, Fučeca, Kovača, Pucara… Također, prvenstvo će ostati upamćeno po novom come back-u Michaela Mazea, valjda ima još neki dio koji nije ozbiljno ozlijedio. U ženskoj konkurenciji pobjednica je Rumunjka Elizabeta Samara, koja je u finalu sa 4 : 3 pobijedila nizozemsku Kineskinju Jie Li. U gledalištu publike nije bilo, većinom igrači kojima je završilo natjecanje, a na slikama su glavna i pomoćna dvorana.

Ekaterinburg_1
Ekaterinburg_2
Ekaterinburg_3

Dan prije završilo je Prvenstvo Azije, također bez iznenađenja, što znači u kineskoj dominaciji. Muški pobjednik je Fan Zhendong, koji je u finalu porazio Xu Xina, dok je u ženskoj konkurenciji prvakinja Zhu Yuling, nakon ozljede Chen Meng.

Počela su natjecanja i u “krnjoj” hrvatskoj Superligi. U muškoj konkurenciji Dr. Časl je odustao, kako je i bilo napisano. “Zgodna” je ovogodišnja ekipa STK Pula, jer u Domu sportova “Mate Parlov” dugo imaju vrhunsku stolnotenisku dvoranu (6 – 8 stolova), a za njih ove godine nastupaju Mamut iz Zagreba i braća Runjić iz Kutine, nitko iz Pule ili Istre.