Proizvodnja drva

Do sada su objavljena 2 članka o samogradnji drva (I i II), u kojima sam se svom silom trudio odgovoriti Vas od vlastite proizvodnje. Zašto? Pa, većina primjeraka drva prijašnjih i sadašnjih samograditelja koja su mi došla u ruke bila su inferiorne kvalitete. Dva su razloga tome, nedostatak materijala i znanja. S druge strane, svijet nikad nije bio “manji”, prije 2 dana sam u Kini kupio drvo za 45 kn (6). Vjerojatna struktura cijene je da €2 ide proizvođaču, 2 trgovcu i 2 poštaru. Ruski bloger Strumpof, stručnjak za drva, smatra da je, za taj novac, dobre kvalitete.

Butterfly_Korbel_FL

Nedavno je Butterfly objavio 1. dio reportaže o proizvodnji drva u svojoj novoj japanskoj tvornici. Tamo 40 radnika proizvede 600 tisuća drva godišnje. Ali, to nije jedino mjesto gdje proizvode, već i u Madžarskoj, pa od tamo dolaze do nas (bez serijskog broja i problematične kvalitete) i Estoniji (NTT – Narva), te u OEM tvornicama u Kini. I dok europska verzija drva Butterfly Petr Korbel OFF ima cijenu od 44,90, takav, a japanski, je €30 skuplji. Evo kako to tamo izgleda:

Koga interesira proces proizvodnje od balvana do gotovog drva u Kini neka pogleda reportažu iz Galaxy (Yinhe, Milky Way), objavljenu na OOAK.

P.S. Evo i primjera iz kineske tvornice…