Lijepljenje guma na drvo – sažetak

Ovaj post je rekapitulacija svega što je o toj temi već napisano, uz mali dodatak. Pa, da vidimo što smo sve do sada obradili:

To još uvijek ne znači da svako malo ne dobivam pitanja na tu temu. Najčešće greške su da se nanosi novi sloj ljepila, dok se stari još nije osušio (preporučeno vrijeme između nanošenja slojeva je 30 min.!), pretjerano lakiranje drva, koje onda onemogućava “prihvaćanje” ljepila, predugo nanošenje, što mora biti napravljeno u 10 sekundi, jer se, inače, stvaraju grudice i dr. Ali, sve je to lako rješivo, ako se i ne uspije u 1. pokušaju, nema drame, skine se staro ljepilo, pa krene iz početka, sve dok ne bude idealno (lat. repetitio est mater studiorum). S vremenom će doći i rutina…

U najnovijem članku myTischtennis.de savjetnik je Björn Helbing, šef u Andro i igrač 2. njemačke lige. On razlikuje tensore sa velikim porama, Tenergy i većinu novijih guma iz ESN-a (npr. XIOM Sigma i Omega V, Tibhar Evolution i Q, Donic Bluefire i JP…), koje preporučuje lijepiti rijeđim ljepilom (npr. Haifu, Donic), koja ne “hvataju” cijele pore. Tensore sa malim porama (npr. Andro Plaxton, XIOM Vega Pro, Tibhar Evolution MX-S i sl.) preporučuje lijepiti gustim ljepilom (DHS No. 15, Stiga Attach Power, Nittaku Fine Zip). Kako utvrditi kakve pore ima guma? Jednostavno, prolaskom prsta, pa ako se pore daju lako osjetiti, guma ima velike pore, a za usporedbu uvijek može poslužiti Tenergy. Kod ljepila Revolution No. 3 sve je “nezgodno”, jer se prvo mora utvrditi viskozitet, a isporučuje se u 3 različita: rijetko, srednje i gusto. Osim gustoće, ljepila se razlikuju  i svojom ljepljivošću, neka “hvataju” jače, druga slabije… Savjet je namijenjen perfekcionistima i/ili profesionalcima, u rekreativnom stolnom tenisu to neće raditi neke razlike.

Kod slijepljivanja, gumu treba lagano spustiti na drvo, od drške prema vrhu glave, te prvo prstima pritisnuti donji rub, uz dršku, tako da se guma fiksira na drvo. Nakon toga, valjkom, bocom, laktom, gumu treba ravnomjerno pritiskati prema vrhu drva i istiskivati zrak. Slijedi savjet o obrezivanju gume skalpelom, ali meni su bolje i sigurnije škare.

Kome još uvijek nešto nije jasno, neka potraži pomoć iskusnijeg igrača ili stručnjaka.

Mladen_Lijepljenje

P.S. Neka drva, npr. Stiga Offensive Classic, jako brzo upijaju vodu iz ljepila, tako da se stvaraju grudice. Zbog toga ga je potrebno, prije lijepljenja, prelakirati.