Drva – mekana vs. tvrda

O drvima je bilo već puno riječi, katkada se čini da se nema više što napisati, ali… Novacima na ovim stranicama svakako bi, kao uvod, preporučio da pročitaju o izboru drva.

Danas ćemo, malo, o temi mekano / tvrdo. Osnovu drva čini srednji furnir, koji se najčešće radi od kiria, ayousa ili balse. Varijacijom njegove debljine “određuje” se ukupna brzina drva, te količina vibracije koja se prenosi na ostatak drva. Najbolji primjer za to su drva iz TSP-a, gdje drvo TSP Balsa Fitter sa srednjicom od 2.5 mm je DEF drvo, dok je model 8.5 (mm) u klasi OFF+. Na središnji (centralni) furnir se poprečno lijepi tzv. blok furnir, koji onemogućava vitoperenje srednjice. Kod 5-slojnih drva, najčešćih i najboljih za početnike i rekreativce, na kraju se lijepi završni furnir, koji odlučujuće određuje tvrdoću drva. Poredani po tvrdoći, najčešći furniri koji se koriste su ayous, hinoki, limba, koto, orah i wenge. Ako drvo ima 7 slojeva, dodatni sloj od furnira ili “materijala” (npr. arylate-carbona) ga stvrdnjuje, te smanjuje vibracije. Ako je “materijal” smješten direktno na srednjicu, osjećaj je više “drven”, dok cijelo drvo znatno više otvrdnjava onaj smješten ispod završnog furnira. Isto se može izvesti i isušivanjem na toplini ili u vakuumu, te korištenjem epoxy ljepila. Na tvrdoću drva važan utjecaj ima i njegova težina, pa će isti model drva izrađen od gušćih prirodnih furnira biti i tvrđi.

Koje su prednosti i mane mekih, odnosno tvrdih drva? Mekše drvo prenosi više vibracija, ima više spina i katapulta, biti će, u cjelini, lakše, te će i igra s njim biti lakša. Tvrda drva su preciznija, putanja loptice je ravnija. Koje drvo izabrati pitanje je stila igre. Ako je naglasak na rezanju i spinu bolje će biti mekano drvo, za blokere i napadače kontrom bolje je tvrdo drvo. Pa, sad’ ti vidi, k’o Nadalina, oš’ umeko, oš’ utvrdo! Dobro drvo naknadno se može ubrzati/usporiti izborom odgovarajućih modela i debljine guma.

Kada drugi igrači uzmu moja drva u ruke, a imam ih više (XIOM Magellan, Stiga Infinity VPS V, Avalox V1 i najnoviji miljenik Butterfly Jonyer-H), u pravilu najlakše primjerke do 80 g, prva opservacija im je da tresu (vibriraju), što, moram priznati, ja ne osjećam. No, ono što osjećam, jer tako to treba biti, je da mogu lopticu staviti na dio stola gdje to poželim, kad god poželim.

Jedna stvar o drvima ni meni samom nije jasna. Iz švedske tvornice za jednog proizvođača, konkretno Avalox, izlaze izvrsna drva, sve jedan model bolji od drugoga, sa vrlo malim oscilacijama, za drugog su osrednja, dok za trećeg loša. Zašto je tome tako, da li kvalitetu određuje izlazna cijena drva, ne bih znao reći.

Avalox_V1

Sve ovdje napisano vrijedi za igrače sa 2 backside (glatke) gume, za “materijaliste” vrijede druga pravila, ali o tome nekom slijedećom prilikom.