Ekspeditivni sistem

Da igra u stolnom tenisu ne bi trajala “beskonačno”, u pravila je uveden ekspeditivni sistem. Pa, da vidimo što u njima piše:

  • Ekspeditivni sistem će se primijeniti ako je set nedovršen nakon 10 minuta igre ili u bilo koje vrijeme na zahtjev oba igrača ili para.
  • Ekspeditivni sistem se neće primijeniti, ako je odigrano najmanje 18 poena u setu.
  • Ako je lopta bila u igri kad je vrijeme isteklo i ekspeditivni sistem će se primjeniti, sudac će prekinuti igru, a nastavit će servirati igrač koji je servirao u prekinutoj igri; ako lopta nije u igri kad će se ekspeditivni sistem primjeniti, igra će se nastaviti tako da će servirati igrač koji je u prethodnoj igri primao servis.
  • Nakon toga, svaki će igrač servirati jedanput naizmjence do kraja seta, i ako primajući igrač ili par učini 13 pravilnih odbojnih udaraca primatelj će dobiti poen.
  • Jednom primjenjen, ekspeditivni sistem ostaje u primijeni do kraja susreta.

Ako želite, sa stranica HSTS možete preuzeti kompletna pravila.

Kako izgleda igra prije uvođenja ekspeditivnog sistema? Dosadno, a najčešće se primjenjuje kada međusobno igraju 2 lovca – travaroša, kao u donjem primjeru:

U Guinnessovu knjigu rekorda upisan je najduži poen koji je odigran u trajanju od 8 sati i 40 minuta, a drže ga Daniel Ives, pokretač TTD, i njegov otac Peter.

Daniel_Peter_Ives

Poduže vrijeme od zadnjeg bloga obilježila su 3 događaja, sama negativa. Prvi je završetak Korea Opena, posljednjeg Pro Tour natjecanja najjače kategorije (Super) prije Olimpijade i na njemu rano ispadanje 2 legende, kojima je, očito, došao kraj (Zhang Jike i Timo Boll). Drugi je završetak prijelaznog roka u Hrvata. Kako je europska stolnoteniska kasica – prasica sve tanja, a po sistemu bolje išta nego ništa, vratile su se teškog koraka i neke bivše “zvijezde”, konkretno Tan Ruiwu, Zeng Jia (STARR, Varaždin) i Roko Tošić (Libertas Marinkolor, Dubrovnik). Zagreba tu nigdje nema, a kada će se ponovno pojaviti na stolnoteniskoj karti, ne bih mogao ni predvidjeti. A, treći je da je sa 31.05. ugašen Tabletennista.com, portal koji je svakodnevno donosio vijesti iz svijeta pinganja. Hm, možda ima i neka dobra vijest koju sam previdio? Možda ona dođe iz Pyongyanga, gdje se ovaj tjedan igra Pro Tour?