EYC 2016. – ekipno

Na EYC 2016. (Europskom omladinskom prvenstvu), koje se ovih dana odigrava u Zagrebu, u utorak su završila ekipna natjecanja. Kod kadeta (do 15 godina) obje zlatne medalje osvojili su Rusi/kinje, pri čemu su u muškom dijelu pobijedili Švedsku sa 3 : 0, a sunarodnjakinje su, istim rezultatom, “sredile” Poljakinje. Kod juniora (do 18 godina) prvaci su Talijani, koji su u finalu bili bolji od Čeha sa 3 : 2, a u ženskom dijelu Rumunjke su sa 3 : 0 pobijedile Srbiju. Interesantno, u završnici nije bilo europskih stolnoteniskih velesila, konkretno Francuza i Nijemaca. Igralo se dobro, klinci su brzi kao metak, sa kompletnom tehnikom, često je o završnom rezultatu odlučivala glava, tj. smirenost pri odigravanju u zadnjim poenima setova. U gledalištu je bilo par stotina, uglavnom, igrača, dok je ostalih, npr. rekreativnih igrača Sokaz-a bilo za nabrojati na prste jedne ruke. Šteta! Ali, ona je popravljiva, dolaskom na pojedinačna finala i u parovima, koja će se igrati u nedjelju 17.07.

EYC_2016_Italy

Kako su prošli naši? Bolje od očekivanog, juniori su 25., juniorke 7., kadeti 10., a kadetkinje 17., u prosijeku 15. mjesto. Davno je ugasla “zvijezda” naše stolnoteniske supremacije.

Kako su svi JAAAKO “zabrinuti” oko budućnosti europskog stolnog tenisa, koji je već godinama u padu, i to igrački, marketinški i financijski, skupilo se, ovdje, u Zagrebu, popriličan broj “glavonja” iz svijeta stolnog tenisa. Tu su predsjednik ITTF-a Thomasa Weikert, predjednik ETTU Ronald Kramer, a svi kod predjednika HOO, o čemu govori i slijedeća vijest i tome pripadajuća slika. Naši su goste pokušali uvjeriti kako bi baš bilo dobro da se 2019. EVTTC (Europsko veteransko prvenstvo) odigra u Zagrebu, iako ono u Poreču, održano 2009., nije baš dobro završilo. Naime, bilo je traljavo organizirano, u čemu je primat imala informatika, “lova” je otišla u privatne džepove, a cijela “muljaža” se još godinama povlačila po sudovima. Ali, valjda gosti imaju kratko pamćenje, posebno ako ih se na to potakne. Došli su i predstavnici proizvođača stolnoteniske opreme, Imamura (Butterfly), Stige, Lee (XIOM) i dr. vidjeti svoje mlade “manekene”, a, po mogućnosti, sklopiti i neki novi ugovor (savez). E, Geek tu nije bio samo pasivni gledatelj, već je sklopio jedan “poslić”, tj. na hrvatsko tržište doveo 2. najveći njemački lanac trgovina stolnoteniske opreme i novi brand. O veličini govori podatak da stalno na skladištu imaju 35000 proizvoda, skoro sve, osim Butterfly-a. O tome, detaljno, u slijedećem blogu.

Najveća primjedba cijelom prvenstvu ide od službenih stranica EYC 2016., tj. objavi rezultata, a to je, u stvari, najvažnije i najviše se gleda. Izrada je povjerena domaćima wink.hr, koji (možda) znaju napraviti obični site, sa slikama i video zapisima, ali su potpuni nepoznavaoci objave sportskih rezultata. Da bi vidjeli pojedini rezultat morate unaprijed znati koji dan i u koliko sati je odigran meč, što nema nikakvog smisla. Nije moguće pogledati kostur natjecanja, po kolima i ukupni, kako je to izvedeno npr. na stranicama ITTF.