Par ljetnih vijesti

Nalazimo se na samom dnu, u doba godine kada vlada najmanji interes za stolnim tenisom. Dvorana Merix na Velesajmu je zatvorena do 15.08., a u Prečkom će se preslagivati taraflex, pa će i tamo biti manje raspoloživih stolova.

Nakon 10 godina, tokom kojih uvijek ljetujem u Poreču, prvi puta ću krenuti bez reketa. Zbog korištenja godišnjih odmora zaposlenih, zatvorena je gradska dvorana Žatika, čiji hodnik se koristi za trening. Nije li se dvorana, umjesto zatvaranja, mogla iskoristiti za organizaciju međunarodnog stolnoteniskog kampa, prosudite sami. Stanje u ostalim istarskim klubovima i dvoranama, u krugu 40 km, nije znatno bolje (Umag, Sv. Lovreč, Tar, Novigrad, Vrsar, Kaštelir, Višnjan), tako da ću na prisilni odmor. Šmrc! Očito, morati ću i ja prijeći na nešto modernije, npr. ganjanje Pikachu (Pokémona).

Porec_Zatika

U Sokaz-u, uoči jesenske sezone, traje potraga za igračima. Zašto? Igrača, za postojeći broj prijavljenih ekipa, jednostavno, nema dovoljno. I, dok je prije neku godinu slobodnom igraču bilo teško naći novu ekipu, sada se situacija obrnula. Eventualno, veću šansu za popunu imaju ekipe sa osiguranom dvoranom, za koju ne treba plaćati mjesečnu članarinu. Zašto pada broj rekreativnih igrača? Stariji, zbog zamorenosti, bolesti, ozljeda, obveza i dr. odustaju, a NITKO NE DOVODI NOVE. Sokaz, kao organizacija, iako ima najveći interes, to ne radi, a “privatna” inicijativa, u obliku SINNI-ja se, gubitkom interesa osnivača, potpuno ispuhala i izvitoperila. A, prema znanoj latinskoj poslovici “nihil fit ex nihilo”, ništa samo doći neće, pa ni novi igrači u dvorane…

Završio je i prijelazni rok kod igračica (profićki). Standardno, ispremiješale su se između klubova, jer “drugdje je uvijek bolje”, pa je tako Malobabić stigla u TIS, Đurak  u Dr. Časl, uz 2 nove strane igračice (Slovenku i Kineskinju), Tubikanec u Bjelovar… Što bi rekli, veliki promet, mala zarada, jer u klubovima para nema. A, i naše “velike” nade, u koje se godina ulagalo i štovalo, te procjenjivao njihov utjecaj na budućnost svjetskog pingića (citiram: “Ma, to su ti 2 buduća europska prvaka, ma, biti će oni i olimpijski prvaci!”) u ovim našim prilikama (hrvatskim i europskim) brzo propadaju. Muška nada je odustala i prije seniorske konkurencije, a sada posrće i ženska. Nakon što su, nakon prijetnje stečaja, prepolovljeni programi u WSA, pri čemu je osobito stradao ženski dio, ona odlazi igrati u Španjolsku, gdje i s kime će trenirati nije poznato, a neće više nastupati ni za reprezentaciju. I, tako to, nakon 10 godina nadanja, 2 godine su bile dostatne za propast.

Na Europskim svučilišnim igrama (EUG) stolni tenis se igra u Zagrebu, u dvorani 3 Doma sportova. Do sada je najdalje odmaklo natjecanje ženskih ekipa, gdje su igračice Sveučilišta u Zagrebu (Tubikanec, Jazbec, Zajec i Basić) u polufinalu izgubile od Ruskinja sa 1 : 3. U dvorani nema ventilacije ili klime, tako da je “ugodno” toplo.

EUG_2016

A, ostatak stolnoteniskog svijeta, gdje se “skiće” ovih dana? Isprobava novu oblekicu za Rio, te tamo i odlazi. a na slici nisu papagaji, već Kinezi.

Rio_2016_China

Bez obzira na ljetni odmor, naše skladište je postojano puno, došli su i novi artikli (GEWO), pa će isporuke teći nesmetano. U Zagrebu ostaje naš direktor logistike, pa će svaka Vaša stolnoteniska želja biti ispunjena promptno, bez zapreka.