Dan u stolnoteniskom kampu

Idemo krenuti od definicije. Što je stolnoteniski kamp? To je mjesto gdje su organizirani treninzi, standardno 2 dnevno, van mjesta redovnog prebivališta, a namijenjeni su za intenzivan trening rekreativnih igrača i natjecatelja. Natjecatelji ih koriste za pripreme prije početka sezone i/ili važnijih natjecanja, a rekreativci za poboljšanje tehnike i pokretljivosti u igri. Ovdje je već pisano o kampovima, pa bi to, kao uvod, trebalo pročitati.

TT-Xpert.de_Porec_2016_1
TT-Xpert.de_Porec_2016_2

U Poreču, u dvorani Intersport u Zelenoj Laguni, treninge organizira njemački TT-Xpert.de. Prethodnih godina dvorana, sa 25 stolova, bila je puna, a sparirali su i hrvatski igrači. U dvorani nije vruće, a smještaj je u hotelima i kampu koji se nalaze odmah do dvorane. Evo snimke iz 2014.:

Prošli tjedan (07.-14.08.2016.) na treninzima je sudjelovalo 20-tak njemačkih igrača (1. slika), od toga 3 – 4 veterana, te 4 – 5 djevojaka (žena). Prisutni igrači nisu bili školovani u klubovima, već priučeni, sa različitim tehničkim nedostacima u igri i pokretljivosti. Gledajući trening ostao sam razočaran. Trenira se sa starim, celuloidnim, lopticama, valjda zbog uštede. Prvih 20 minuta objašnjen je princip kratkog FH servisa. Nakon toga, 10 igrača/ica je CIJELI TRENING, sa različitom uspješnošću, ponavljalo SAMO SERVIS (na 2. slici desno), dok je drugih 10 – 12 igrača izvodilo servis, pa zatim igralo slobodno cijeli stol, bez ispravaka tehnike. Od 4 prisutna trenera, 1 je bio kvalitetniji (na 3. slici). Za 200€, koliko prosječno stoji trening tjedan (7,5 – 10€ po satu) sigurno su zaslužili bolje i više.

TT-Xpert.de_Porec_2016_3
TT-Xpert.de_Porec_2016_4
TT-Xpert.de_Porec_2016_5

Pojavila se i snimka prošlogodišnjih priprema STK Zabok iz trening kampa u Pagu. Smještaj je u privatnoj kući u Bošani, a trening se odvija u 6 km udaljenoj dvorani osnovne škole u Pagu. Osnovni problemi su što je smještaj, iako povoljan, skroman, na trenige je potrebno odlaziti autom, a dvorana je, za potrebe stolnog tenisa, loše osvjetljena. Treninzima katkada prisustvuju naši vrhunski ino treneri Mario Amižić i Milan Štencl (2:17).