Starenje stolnoteniskih guma I

Tako je to u životu, katkada biram temu bloga, a katkada ona bira mene. Kao što je ovdje već napisano, nedavno sam nabavio dva Imperial reketa iz 70-tih. I, što sam dobio? Jer, slika je jedno, a kada stvarni predmet uzmete u ruku, sasvim drugo. Drške reketa su razmjerno male, naljepnice “Imperial” zalijepljene naknadno, a bile su “umočene” u neki lak. Sve sam to skinuo finim brusnim papirom (200), te lanenim firnisom drške zaštitio i vratio im izvornu boju drva. Lakše drvo, model Superleicht, teško je 86 grama, drška je dužine 95 mm (standardna je 100 mm), tako da je pogodno za igranje kineskim penholdom. Na njemu su bile zalijepljene glatke gume (backside) Butterfly Soft-D13, debljine 1.5 mm. Drvo Imperial Dr. Simon teško je 102 grama, a na njemu su bile gume Sriver-D13-L, debljine 1.1 mm, težine 30 grama.

Imperial_Reketi_Drva

Na reketima, obje gume su crvene, jer pravilo o različitim bojama (crnoj i crvenoj) ITTF je uveo 01.07.1986. Skidanje guma išlo je relativno lako, bez trganja ili odvajanja topsheeta od spužve. Ljepilo, neka vrsta klasičnog ljepila – gumilezunga (njem. Gummilösung), ostalo je na drvu, te je uklonjeno korištenjem benzina za čišćenje (teže) i parafinskog ulja za lampe (lakše). U pripravi sam još imao i aceton, te GEWO profesionalno sredstvo za skidanje stolnoteniskih guma. Nakon korištenja parafinskog ulja, spužve su se razmekšale, te vratile prvotnu elastičnost. Topsheet (gornji dio gume) sam tretirao glicerinom, da bi im vratio elastičnost, zatim Falco Life Expander-om, očišćene su Revolution No. 3 čistačem, a višak masnoće je ukonjen izopropilnim alkoholom. Ostao sam ugodno iznenađen rezultatom, gumama je, nakon 40 godina, vraćen prvotni grip i elastičnost.

Imperial_Reketi_Gume

Koja je trajnost stolnoteniskih guma? To nigdje ne piše, a proizvođači ne navode datum proizvodnje na omotima guma. Eventualno, može se zaključiti posredno, npr. kod Butterfly-ja, koji je nedavno zamijenio sve omote. Za automobilske gume standardni rok je 10 godina, ako su skladištene na hladnom, suhom mjestu, bez pristupa direktnog svjetla, kemikalija ili izvora ozona.

Da zaključim. Stolnoteniskim gumama, ako se pravilno održavaju, može se igrati dugo. To podrazumijeva čišćenje nakon svakog igranja, te korištenje zaštitnih folija, kako bi se spriječila oksidacija.

Svim čitaocima sretan Božić želi stolnoteniski dio obitelji Vunderl.

Bozic_2016