Timing

Bez obzira što na blogu ima “brdo” članaka, neke vitalne teme još nisu ni taknute. Takav je slučaj sa timingom, koji u stolnom tenisu označava kada koju lopticu treba udariti. Idemo vidjeti što nam na tu temu, u svom friškom videu, kaže EmratThich.

Često kada gledate početnika vidite da, uslijed neiskustva, ima potpuno pogrešan timing. Na primjer, ide sporo na brzu rezanu lopticu, te sporo “vuče” spin, a žuri i promašuje “balon”, kada ima vremena vidjeti gdje se nalazi protivnik, te izvesti udarac. Po dvoranama se prepričava anegdota kada je bosanski trener, koji sam sebe naziva Cicko, išao “poučavati” Tana (Ruiwu) u kom momentu da udari lopticu.

Evo i jednog članka, na engleskom, američkog trenera Richarda McAfeea. Lopticu je moguće udariti u 3 točke, prilikom odskoka (u usponu), u najvišoj točki, te u padu, pa su tako označeni i udarci. Također, udarac je moguće izvesti tangencijalno (spin ili backspin – rezana) ili ravno (kontra ili blok), a u članku se dijele i prema točki koju se udara na loptici.

Timing

Izvrstan je i članak iz 2014. na ThoughtsOnTT, a ima i na Jon’s Table Tennis Training.

Osim što treba teoretsko znanje, optimalni timing treba automatizirati, vježbati i igrati dok ne “uđe u krv”. Nadalje, sve to, opet, nije od pomoći, na sporim nogama, bez savijenih koljena…

P.S. Naknadno je izašao još jedan video, iz iste serije, pa da tema ne ostane nepotpuna.