Donic i ESN

Na žalost, povod ovom blogu je tužan. Prije par dana, u dobi od 86 godina, naspustio nas je dugogodišnji vlasnik firme Donic, g. Karlheinz Schreiner. Već prije, posao je prenio na sina Franka.

Karlheinz_Schreiner

A, znate otkud naziv Donic? Joola je ime dobila po osnivaču Fr. Th. Jooss in Landau, Tibhar po Tiboru Harangozu, a Donic po Doctoru Georgu Nicklasu. Dr. Nicklas je, zatim, firmu prodao svom treneru Karlheinz Schreineru, koji ju je preselio iz Kölna u Völklingen, a sam je osnovao ESN Deutsche Tischtennis Technologie GmbH, jednog od najvećih proizvođača stolnoteniskih guma (Tensor).

Georg_Nicklas

I sam Schreiner bio je sposoban, pa je iskoristio priliku 1993., kada je J-O Waldner ostao bez sponzora (Banda), te mu ponudio da postane Donic “manekenom”. Njegovu ulogu preuzeo je Ovtcharov, kojeg je Karlheinz, u dobi od 12 godina, sreo na školskom prvenstvu, te mu odmah ponudio sponzorstvo. Danas Donic proda više drva i guma u Kini, nego u Europi.

Sve ovo je trič-trač, jer amaterska igračka sezona je pri kraju, pa koga interesiraju drva i gume? Još samo preostaje Svjetsko prvenstvo (WTTC), koje u Düsseldorfu započinje za 5 dana. Možda će slijedeći blogovi biti više posvećeni tehnici igre, za one koji su, u znoju lica svog, odlučili preko ljeta “izbrusiti” svoju stolnotenisku tehniku.