Klasičari

Jedan od rijetkih portala koji se još bavi recenzijom stolnoteniske opreme, njemački TT-Spin, odlučio je objaviti seriju o klasičnim glatkim (backside) gumama. Ovdje je ta tema, ukratko, “obrađena” u blogu Klasične vs. Tensor gume. Pitanje je jednostavno: “Ima li smisla i danas igrati sa klasičnim gumama?” U tu svrhu organizirali su i online anketu, u kojoj je sudjelovalo 130 igrača, te su danas najzastupljenije klasične gume: 1. Yasaka Mark V; 2. Butterfly Sriver L; 3. Donic Coppa; 4. Butterfly Sriver FX; 5. Tibhar Vari Spin.

1959. zabranjeni su reketi koji su imali na sebi samo spužvu, te je propisana maksimalna debljina stolnoteniske gume od 4 mm, a ako je bez spužve (OX) 2 mm. U doba kada su “stvoreni” klasičari (gume sa kompaktnom, neporoznom spužvom), npr. Butterfly Sriver 1967. i Yasaka Mark V 1969., većina igrača je igrala pasivno, čekajući pogrešku protivnika. Igra se bazirala na rezu (backspin), bloku i kontri. Zašto se tako igralo? Igrači su racionalni, postojeća oprema nije omogućavala veliki postotak “uspjeha” za permanentne napadače. Izumom brzog lijepljenja, te ubrzanjem reketa, stolnim tenisom su zagospodarili igrači koji su napadali samo s jedne strane (Klampar, Šurbek), jer su loptice još uvijek bile toliko spore da je igrač imao vremena FH stranom reketa “pokriti” cijeli stol, BH se igrao samo sporadično.

Stellan_Bengtsson

Klasične gume su se lijepile klasičnim ili brzim ljepilom (Speed Glue), koje je zabranjeno 2008. Većina euro/japanskih proizvođača takva ljepila više ne nudi u svom asortimanu. Iznimka su Imperial, zbog ponude kineskih guma “starog kova”, te njemački maloprodajni lanci, npr. Contra, dok je nabava iz Kine skupa. Igrači koji još uvijek igraju klasičnim gumama su se ulijenili, tako da ne znam kada sam zadnji puta vidio da netko prije meča “na friško” lijepi gumu. Zašto su i za koga klasične gume dobre, a za koga ne? U slijedećem videu, snimljenom u Butterfly shop-u u Nürnbergu, stručnjak tvrdi da danas 80% rekreativnih igrača igra sa gumama koje prelaze njihovu tehničku razinu.

TT-Spin je objavio recenzije slijedećih klasičnih guma:

I, što reći? Fakat, puno posla ni za što. Zašto? Kako su se ubrzavale gume, tako su se ubrzavali i igrači, koji su danas navikli na brzinu i spin tensor (sa poroznom spužvom) guma. Drugim riječima, ako igrate sa klasičnim gumama, napad će protivnik lako neutralizirati blokom, te ćete se za osvajanje poena morati “namjestiti” 5 – 6 puta, te izvesti isto toliko spinova, odnosno kontri. Prilično zahtjevno, sa znatnom mogućnošću greške. Pa, što činiti? Kako izabrati gumu koja će biti adekvatna tehnici, a opet ne izazivati neprisiljene greške? Moj savjet ide u pravcu tanjih (1.8, 2.0) tensor guma, sa manjim katapultom. Navedimo samo ponudu iz XIOM-a, npr. Vega Intro, Vega Europe i Vega Pro. Takve gume omogućiti će moderniziranu količinu spina i brzine, kasnije će olakšati eventualni prijelaz na “jače” modele, a cjenovno su povoljnije od klasičara, gdje ne plaćate efikasnost, već “staru slavu”.

Da bi bili kompletni, jedan od slijedećih blogova obraditi će kineske gume klasičnog kova.