Novosti za materijaliste u 2017.

Materijalisti su, jednom riječju, igrači (“čokljavci”) sa softom (kratki pipci), medium pips (srednje dugi pipci) gumom, travaroši i antispineri, sve gospoda, jedan ljepši od drugoga… Većina tih guma je ograničena u zadavanju vlastite rotacije, pa koriste protivničku. Kako je rotacije sa plastičnim lopticama znatno (30%) manje, tako su i te gume neefikasnije. Lako je to ustanoviti, dok je nekoć, nakon spina i izvedenog chopa travom, bilo vrlo teško povući drugi spin, eventualno sa skokom, danas se spin drajfovi mogu “bubati” u seriji. Normalno, igračima je teško prihvatiti da postižu slabije rezultate nego prije, posebno materijalistima, gdje je jedan od osnovnih motiva za posezanjem bila lukavost. Kinezi se baš nisu “ubili” od invencija, jer, shvatili su, lovci i penholderaši nemaju budućnost. Tek, jedna nova trava koja mi je zapela za oko, Sword Scylla Pro, pa, iako osobno ne gajim entuzijazam, ljubitelji češkog mogu pogledati recenziju:

Ali, zato, grupa njemačkih proizvođača, koju čine:

  • Spinlord,
  • Dr Neubauer,
  • Der-Materialspezialist i
  • Sauer & Tröger

dala se u intenzivnu obnovu asortimana. Pa, idemo vidjeti što nude. Namjerno, neću navoditi glatke (backside) gume, jer tu, u tom segmentu, nema ničeg posebnog, tek nadomjesci za Butterfly Tackiness Chop ili poluhvatljivi kineski uradci, poput Palio CJ8000, problematične efikasnosti, ali po znatno višim cijenama.

Spinlord je bio “skroman” sa novostima, samo nova trava Strahlkraft, za blok na stolu, grippy, sa ravnim i nenazubljenim pipcima, koja zbog novog polymera u sastavu mješavine, gumi daje sporost i veću nepredvidljivost u udarcu. Pasivni blok je ravan i kratak, no guma je osjetljivija na dolaznu rotaciju od ostalih iz Spinlorda. Relativno nov je i soft Waran II, koji topsheet dijeli sa starijim bratom istog imena, ali ima tvrđu i bržu spužvu. Sigurno, njihova bitna prednost, barem za nas, je što imaju ipak niže cijene od konkurencije.

Spinlord_Waran_II

Iz Dr Neubauera izašao je novi soft Nugget, kojem naglasak nije na brzini ili razaranju protivničke igre, već kontroli. U medium pipsima nasljednik Aggressora je K.O., po reklami, sa još više efekta ometanja i boljom kontrolom. Guma je napravljena da kratko i nisko blokira napade spinom, a, također, omogućava protunapade i napade ravnim udarcem. Nova trava za blok na stolu zove se Gangster, a predstavlja pokušaj da se nakon protivničkog napada spinom olakša kratki i niski chop blok na stolu. Antispin Rhino “opremljen” je dampening spužvom, za usporavanje, a pogodan je za korištenje na brzim i tvrdim drvima. Django je klasična antispin guma, te ne izvodi povrat spina, već lopticu odbija nisko, sa efektom lelujanja (eng. wobbling).

Dr-Neubauer_Django

Iz Der-Materialspezialista nov je antispin Diabolic, koji ponovno dolazi sa samoljepljivom folijom. Normalno, Iceman ga je već MORAO nabaviti  🙂 . I, što kaže? Pa, drugačiji je od prethodnog Mega-Blocka, nije samo nastavak. S njim se da, kao, više odigrati, ali je osjetljiv na brzinu drva (ne stavljati na OFF i sl.), jer će brzi spin drajf “zavučen” u njega, lopticu izbaciti van stola.

DMS_Diabolic

Od Sauera & Trögera, s kojim se najmanje igra u ovim krajevima, novi su soft Hass, medium pips Hipster, te trava Schmerz. E, sada ide ono pravo. Možda je netko primijetio da sam prethodno, u ovom blogu, napisao da su travaroši lukavci. Što na to kaže S&T? “To boli! Vi odigrate travom Schmerz (njem. bol), nakon čega protivnik lomi svoj reket, jer je još jednu lopticu uputio u dno mrežice. Ne morate biti sretni zbog očaja Vašeg protivnika, već možete slaviti svoj uspjeh!“. Stvarno, dobrodušno, nema šta…

ST_Schmerz

Nije čudo što su rekreativni igrači konzervativni, tko da popamti sva ta nova imena??? Samo Der-Materialspezialist ima 20 modela guma!

Ako smatrate da bi bilo što od ovdje navedenog unaprijedilo Vašu igru, problema nema, jer sve je to dobavljivo od nas, po narudžbi.