Eksperimentiranje

Započeti ću sa uzrečicom: “Tko ne traži, neće naći!“. Drugim riječima, ako nabavite reket, pa 3 – 4 godine igrate s njim, dok se gume i/ili drvo ne raspadnu, sigurno nećete znati što se nudi, niti što Vam od ponuđene stolnoteniske opreme najbolje odgovara. Ako, pri tome, niste ambiciozni i zadovoljavate se samom spoznajom da ste se tokom igre dobro oznojili, sve OK, cilj će, nezavisno od reketa, biti postignut. Ako Vam nije svejedno da li ste pobjednik ili gubitnik, te pri svakoj aktivnosti iz sebe pokušavate izvući maksimum, tada bi, katkada, trebali pogledati i svoj reket, jer, i u njemu se krije dio Vaše uspješnosti.

Treba samo pogledati ponudu najpoznatijih medium pips guma (sa srednjim pipcima), između softa i trave, za blokere i udarače (napadače kontrom), i vidjeti ćete da se nude 4 modela:

  • Friendship 563-1, kineska klasika;
  • Galaxy Pluto, sa tvrđom spužvom;
  • Kokutaku 110 II, sa mekom spužvom i
  • Spinlord Keiler, inovirana inačica.

Iako slične gume, koja od navedenih modela i u kojoj debljini spužve od 1.2 do 2.0 mm (standardna je 1.5) će Vama najbolje odgovarati? To ne ovisi samo o tehnici igre, već i odabranom drvu. Možda ispod neke od guma treba koristiti drugu spužvu, one od TSP-a su najbolje? Posebno su apostrofirani igrači sa travom, da li tražiti maksimalni efekt (povrat spina) ili konzistentnost? Kod igrača sa glatkim gumama moguć je izbor različite debljine i tvrdoće spužve, geometrije  i hvatljivosti topsheet-a, katapulta, kuta izbačaja, težine gume… Broj kombinacija je zaista velik.

Esperimentiranje traži odgovarajuću količinu vremena, strpljivosti i novca, katkada i više tisuća kn. Isplati li se? Da. Navesti ću samo najpoznatije eksperimentatore. Resman je bezvremenska legenda, igrač od 75 godina, koji je bio “debelo” pozitivan u 2. ligi, zajedno sa svojom kolekcijom od 2000 drva. Iceman, momentalo 1. igrač Sokaz-a, na BH je prvo igrao sa extra tacky gumom (Globe 999 na 0.5 spužvi), zatim travom (Spinlord Dornenglanz), a u zadnje vrijeme je uveo “modu” frictionless (bez otpora) antispinova iz Der-Materialspezialista. Turk (na slici), sa svojom kombinacijom drva Avalox P500 i trave Palio CK531A, u ligi je pobijedio ex reprezentativca Karlovića, a zatim, u Dugoj Resi, pobjednika Dede Marinkovića, kojima se prije eksperimentiranja nije mogao ozbiljnije suprotstaviti. I pisac ovih redova spada u tu kategoriju, momentalno na drvu Stiga Infinity VPS V (Fan Zhendong), od 72 grama, na FH igra sa DHS Hurricane3-50 (35°), te, tradicionalno, na BH sa DHS Hurricane3 Neo National (Blue Sponge). Za slijedeći eksperiment već je spremna Joola Drum…

Turk Zoran