Svi u napad

Fan_Zhendong_vs_Lee_Sang_Su

Danas ćemo ponešto o tipovima igre u stolnom tenisu. Igrao netko obrambeno, na blok, nabacivanje, ofanzivno spinom i kontrom, svi načini igre su ravnopravni, možda je tek napadačka igra nešto atraktivnija. Ali, nismo svi isti. Kada prema nekome ide loptica, a on krene korak naprijed, u nju, od takvog igrača “izraste” napadač. Postoje igrači koji krenu unazad i od njih nastanu defanzivci.

Prije mjesec dana bio sam na Sokaz utakmici na kojoj su moji trening partneri igrali protiv ekipe koja u svom nazivu ima godinu svog osnutka. A, ta je davna 1968., jer “dečki”, iako danas svi u 70-tima, 50 godina zajedno igraju u istoj ekipi. Oni su živi muzej stolnog tenisa. I, kako igraju? Pa, tako kako se to nekoć “šikalo”, većina igre se svodi na rez (cep, backspin), sa obje backside gume, bilo sa BH ili FH. Eventualno, za promjenu, imaju 1 spin servis. Gume koje imaju zalijepljene na reketima su, također, iz bivših vremena, modeli DHS PF4 i Globe 999, s kojima su nekoć igrali kineski svjetski prvaci. Interesantno, u igri, na protivnički spin, uopće nemaju blok. Zašto? Nekoć se, u rekreativnom stolnom tenisu, puno manje spinalo, a i spin loptice su bile znatno sporije, pa ih se dalo poloviti ili isflahirati. Još bolje, nemaju ni smash, već lopticu, sa 1.5 metar odskokom od stola, sa visine režu. Eventualno, od napadačkih udaraca, na jednoj strani imaju kontru. I to je to.

Evo, kako je nekoć, prije skoro 45 godina, u polufinala Svjetskog prvenstva u Sarajevu, igrala “zlatna ljevica”, protiv Kineza Xi Entinga, kasnije poznatog kao dizajnera drva i guma. Ne potcjenjujem, ipak je to u odnosu na današnji stolni tenis, sve nekako usporeno, a nema baš ni previše rotacije.

U članku, koji su Japanci objavili u siječnju 2017., o razlikama u odskoku loptice, nakon promjene celuloidnih u ABS plasične loptice (to su one sa šavom, npr. DHS D40+, Nittaku Premium 40+ i najnovije Butterfly A40+) uočili su da, zbog većeg trenja loptice sa stolom, kod backspina (reza) loptica ubrzano izgubi rotaciju. Konkretno, prije uvođenja plastike, a igram sa do Boga hvatljivim Hurricane-om od Tana, protivnik bi barem 3 servisa ubacio u dno mrežice, a, također, i još 3 loptice tokom pimpla. Dugi backhand bi obično chop-ao, sada to više ni ne pokušavam. U sličnoj situaciji su i travaroši, jer, nakon spina, loptica ima manje povratne rotacije, pa, i ne posebno vješt spiner može ih “zavući” više, u seriji, a i loptica, u povratu, ima viši odskok. Prijatelj, profesionalac i defanzivni igrač koji igra u Njemačkoj sa Globe 999, a tako i Evgueni Chtchetinine, smanjili su, a da bi bolje rezali, spužvu sa 1.2 na 0.5 mm, uz to povećavajući tvrdoću spužve sa H40 na H45, ali ni to previše ne pomaže. Prema tome, defanzivnoj igri je odzvonilo. Travaroši, a da bi nekako spasili rezultat, sve više traže trave za napad, ali, teško je to, to nije guma napravljena za tu namjenu, tolerancija greške je vrlo mala. Ili, pribjegavaju antispinu bez otpora (frictionless), za čije igranje je potrebna zavidna tehnika, a opet ne omogućava aktivnu igru.

Blokerima i dalekometnim nabacaljkama život se nije previše promijenio, viši odskok loptice i smanjena rotacija ih je čak “pomazila”.

Prema tome, za uspješno igranje, moraju svi u napad, s obje strane. Ali, ni tu nije kraj promjenama. Nekoć su dominirali forhand-aši, a danas sve više backhand-aši, poput Zhang Jikea ili trenutnog broja 1. na svjetskoj rang listi Dimitrija Ovtcharova. Jer, loptica je toliko brza da se ne stigne iskočiti sa FH.

U rekreativnom stolnom tenisu, pored toga, ima još jedan efekat. Kada je čovjek stariji (50+), usporuju se oči, te povećava vrijeme reakcije. Kada igrate protiv 30 godina mlađeg protivnika, u svakoj odigranoj loptici kasnite barem 4 ms, 2 ms “odnese” vid, a 2 ms sporije noge. Tu više nikakav trening ne pomaže. Pa, ako ste defanzivni igrač u godinama, Vaše vrijeme je definitivno prošlo. I, žali mi se nekoć profesionalni igrač, danas rekreativac, u igri ima sve manje vremena, jer loptice su sve brže, a on sve sporiji.