Izuzeci od pravila

Danas ćemo, opet, malo o opremi. Kod stolnoteniskih profesionalaca stvari su relativno jednostavne, u pravilu, brže, tvrđe, s više katapulta i spina je bolje. Ali, takvih igrača u Hrvata je 1%, eventualno stotinjak igrača, max. U odnosu na ukupnu populaciju od preko 10000 igrača, oni su zanemariva kategorija. No, utjecaj njihovog mišljenja je znatno veći, jer dijele savjete rekreativcima, najčešće pogrešne. Jer, kako netko sa dvadesetak godina, visok 190 cm, sa tehnikom, snagom i brzinom može znati kako je to igrati sa 30 – 40 godina više, smanjenom mobilnošću, vidom i reakcijom? Dalje, stolni tenis je vrlo slojevit. Što to znači? Pa, ako je netko prvak u svojem podrumu ili garaži, te mu 3 – 4 njegova protivnika ne mogu u setu doći do 5, kada se namjeri na prosječnog Sokaz-ovca, tada “garažni igrač” ne može doći do 5, npr. vratiti većinu servisa. Kada se, pak, taj prosječni Sokaz-ovac namjeri na bivšeg treniranog igrača, ne može mu doći do 5, a to ne može ni ovaj sadašnjem profesionalcu. Što ja tu hoću reći? Za 99% rekreativaca, kod stolnoteniske opreme, pravilo “Citius, altius, fortius” (lat. Brže, više, jače) ne vrijedi, već će, kod njih, izbor takve opreme izazvati više neprisiljenih grešaka, nego osvojenih poena. Sada ću, a na osnovu viđenog, navesti nekoliko stvarnih primjera.

Igrač na drvu DHS Hurricane Long V (Ma Long) ima zalijepljene gume Tibhar Evolution MX-P 2.1, koje imaju više brzine i katapulta od Butterfly Tenergy 05. Kada pogodi spin ili kontru, a mlad je i jak, protivnik, u pravilu, može samo pogledom ispratiti lopticu. To je bonus. Ali, kada pogrešno procijeni rotaciju dolaznog servisa ili nogama ne “odradi” spin, nema šanse da loptica pogodi stol, a to je malus. I, sustav još funkcionira na treningu, kada nema zakočenosti ili nervoze, ali u službenom meču, posebno protiv igrača koji većinom “drže” lopticu na stolu, cijeli reket je kontraproduktivan. Puno bolji rezultat bi bio sa mekšom, tanjom i gumom sa manje katapulta, barem na BH.

Drugi primjer je igrač koji na drvu Gewo Balsa Carbon 775 (srednjica od balse ima debljinu od 7.75 mm, pa je drvo u brzinskoj klasi od OFF do OFF+) ima gume Tibhar Evolution MX-P ili Butterfly Tenergy 05, u max debljini. On je bloker i drajfer (kontra), sa manje spina, a sa starijim gumama igra bolje od novih. Zašto? Što guma ima više gripa i daje više spina, to je i “osjetljivija” na dolaznu rotaciju, te sporija, a to je ono što mu najmanje treba.

Treći igrač na BH ima materijal (antispin), kojim kratko blokira udarce, tako da loptice padaju 30 cm iza mrežice. Na FH pimpla (reže), te napada kontrom, bez spina. Za njega je ponajbolja klasična (linearna) guma, a ne najnoviji tensori, koji imaju više katapulta. Naime, kod ravnog udarca, kada se “uključi” porozna spužva, loptice lete van stola.

Četvrti “slučaj” je igrač, školovan, koji igra već 40 godina. Sve udarce ima automatizirane i snažne. Za njega izbor drva, ako je dovoljno brzo, nije presudan, mogao bi igrati i s daskom za rezanje. Ali, za nekog sa lošijom tehnikom, sporijeg, izbor odgovarajućeg drva, sa “osjećajem”, je mnogo važniji.

Kod treniranih, školovanih igrača je jednostavno, svi znaju elemente, istina, ne jednako izražene, a izbor se svodi na nijanse. Ali, rekreativci imaju “svoju tehniku”, svaki igrač drugačiju, te je “priča za sebe”. Kako to riješiti? Prvo, igrač sam mora sagledati koliko je reket efektivan na treningu, a koliko na meču i protiv kojih igrača. Drugo, tu je proces eksperimentiranja, po principu “pogodak – promašaj”. Treće, igrača treba pogledati stručna osoba, koja vidi koje tehničke elemente ima, a koji nedostaju, tako da naglasi vrline, a sakrije mane. Pri tome, jača guma i/ili drvo, sa više brzine i spina, traže bolju tehniku i pokretljivost. Većina Sokaz-ovaca ima “nabrijane” rekete, a oni iz garaža preslabe, iz sportskih prodavaonica. Da zaključim, kod rekreativaca pravila nema, izuzeci su važniji.

Mladen_Vunderl

P.S. Slika je s EVTTC 2009. (Europskog vetranskog prvenstva) u Poreču. Kažem ja svom partneru u paru, u najpoznatijem Butterfly dresu hrvatske reprezentacije: “Ja zarežem servis, protivnik otpimpla, a ti povučeš spin. OK?”. Na to, kaže on: “Može, ali što je spin?”. Nakon tog odgovora znao sam da nemamo prevelike šanse na pobjedu. Tko zna, igra li još?