Na tronu

Nije lak život na tronu. Katkada trebaju desetljeća da bi se došlo na njega, a kada se uspije, svi vas pokušavaju od tamo skinuti. A, i sklisko je, pa nikada ne znate kada ćete “previdjeti” neku promjenu. Dokaz su Nokia mobiteli, u današnjem Jutarnjem piše o drastičnom padu H&M, a Benetton? Niti stolnoteniski svijet nije od toga cijepljen. Gdje je sada Imperial, TT-Master, nekadašnji predvodnik u prodaji trava, je odustao, a s Friendship gumama nekoć su igrali svjetski prvaci? A, da se sve neprestano mijenja, potkrijepiti ću sa dva primjera, jedan je silazni, a drugi uzlazni.

Ne znam da li ste primjetili jedan oglas na Facebook-u:

Butterfly_Free_Shipping

I, kada na oglasu pritisnite Kupuj, on Vas odvede na Butterfly shop u Njemačkoj. Tamo, bez plaćanja poštarine, možete sve izabrati i platiti. To je bitna promjena u odnosu na dosadašnje stanje opisano u Butterfly – posljedice politike, gdje, osim kod lokalnog distributera, niste mogli ništa kupiti izvana. Istina, i sada Vam je sloboda ograničena. Na primjer, kod TT11, iako prodaje Butterfly proizvode, oni se ne nude i kupcima u Hrvatskoj, ali, eto, sada barem možete kupovati iz Butterfly centrale. A, zašto bi uopće kupovali vani, a ne ovdje? Prvo, zato jer u Hrvatskoj nema web shop-a, pa ne možete razgledati cjelokupnu ponudu, možda Vam se nešto svidi što uopće niste tražili, možda je nešto na popustu. Dalje, možete misliti da su Tenergy gume u Njemačkoj bolje kvalitete od ovih u Hrvatskoj ili ih lokalni distributer trenutno nema. Ne znam kako ide firmi u cjelini, no ono što je očigledno je da su potpuno promašili sa lopticama. Guma Bryce Highspeed je, također, promašaj, a Rozenu nisam vidio zalijepljenu još ni na jednom reketu. Zašto? Po recenzijama na njemačkom TT-News.de guma nije loša, ali kada cijenu od €44,90 (cca. 330 kn) usporedite npr. sa 3 = 4 ponudom iz TT11, bolje gume Tibhar Evolution možete dobiti za 250 kn. Mogao bih sada i dalje, o drvima, serijama Gionis ili Hadraw, ali neću. Za Butterfly trend je, očito, silazan.

Druge, male firme, imaju uzlazni trend, jer tko je do nedavno čuo za Der-Materialspezialist ili najnoviji PimplePark, a Tibhar-u super ide sa gumama Evolution. I Gewo se počeo jače gurati, godinama ih nije bilo u javnosti. Najnovije, angažirali su “manekena” Alvara Roblesa, te izdali 2 drva s njegovim potpisom, a igra sa gumama Gewo Hype Pro XT 50.0.

Alvaro_Robles

Gewo želi veću prisutnost u Koreji, sa gumama Hype Pro KR, a izlazi i novi model, kombinacija spužve od Hype-a i topsheet-a od Nanoflexa. I, odjeća im “nije loša”, od vrhunske mikrofibre:

Gewo_Shirt_Hype

Zaključiti ću citatom iz Gundulića: “Tko bi gori, eto je doli, a tko doli gori ustaje”.