Imal’ tome kraja? NEMA

Zamislite ovako. Igra se nogometna utakmica na Jakuševcu, ispod brda zagrebačkog smeća. Susreću se momčadi iz tamo neke lige, na utakmici osim igrača prisutno je 20-tak gledatelja (Štef, Bara i još neki) i 5 krava. Dolazi sudac i u crnoj vreći nosi loptu s kojom će se igrati. I vadi pikulu (špekulu, kliker). Dečki, nogometaši u čudu gledaju, ali FIFA je tako odlučila, da do samog meča ne znaju s kojom će se loptom igrati. U slijedećem kolu sudac donosi rugby (jajastu) loptu, slijedeći put medicinku, pa tenisku lopticu, košarkašku i tako to… Nakon pete izmjene “nogometašima” dozlogrdilo, napustili teren, otišli u birtiju, to sve nema veze sa nogometom, ne pobjeđuje bolja ekipa, nego ona koja koja se u tom momentu bolje snašla.

Što ja to tu pišem, jesam “prosvirao”? Na Vašu žalost, NE. Jer, takvo je stanje sada u stolnom tenisu, sa plastičnim lopticama. I, taman sam mislio da smo se riješili najvećeg zla, loptice Butterfly G40+, s kojom više nitko ni ne igra, kada se pojavilo novo. Zove se Double Fish V40+, a već su “predstavljene” na ovom blogu. Kako ih prepoznati? Imaju šav, jako su hrapave, kao nagrešpane, prvih 15 minuta igre na gumama ostaju tragovi od plastične prašine, tvrde su kao kamen. Zbog hrapavosti, nakon udarca u stol, ubrzano gube rotaciju, s takvima je nemoguće zarezati (backspin) lopticu. Za koga su posebno pogubne? Za defanzivne igrače, posebno sa travom, jer je rotacija bitno smanjena. Sada će netko pametan pomisliti, a što nas se sve to tiče, te “riba-loptice” mi nećemo kupovati. No, već su se pojavile kod nas, na službenim i veteranskim turnirima, a kupuju ih i Sokaz ekipe, ali rebrandirane kao XIOM Bravo (sa plavim žigom). I Stipančić se ove godine igrao s njima, veteranski turnir u Generalskom Stolu… Ako ne vjerujete u to što ja ovdje pišem, problema nema, probajte sami. Uzmite plastičnu lopticu iz 1. serije sa oznakom DHS 40+ (slika Ma Longa na kutiji), odigrajte set, pa onda zamijenite sa XIOM Bravo (plava kutija). I, ako lako dobijete prvi set, drugi ćete jednako tako izgubiti, o pobjedniku će odlučiti loptica, a ne igra. I sam sam jučer napravio sličan opit u dvorani Prečko. Ako se susrećete sa travarošem, posebno blokerom na stolu, te mu “uvalite” lopticu Double Fish tipa, mora biti barem 5 poena bolji da bi dobio set.

XIOM_Ball_Bravo

I što izabrati za slijedeću sezonu, jajaste (bešavne, npr. XIOM Seamless, sa crnim žigom), pucajuće (šavne 1. generacije), propadajuće (šavne 2. generacije) ili kameno hrapave (Double Fish) loptice, ostavljam Vama na izbor. Ili, da se svi manimo tog sporta, pa da odemo u birtiju na pivo?

XIOM_Ball_Seamless

A, da bi stvar bila još apsurdnija, u opticaju su i XIOM Pro Select, loptice sa 3*, u kombinaciji crne i plave boje, kakve su tek te, pojma nemam, još mi niti jedna nije došla pod reketić. Očito, od nas se traži ne samo da budemo igrači, već i eksperti za loptice. Ide Vam to na živce? Niste jedini!

XIOM_Ball_Pro_Select

Još jedna anegdota. Prodam ekipi XIOM natjecateljske loptice, sa 3*. Nakon par dana zove me Njofra i kaže da protivnici nisu htjeli igrati s njima, jer nisu otisnute 3 zvjezdice, već 3 pentagona.