Gdje početi igrati stolni tenis?

Za početak rekreativnog igranja stolnog tenisa treba Vam dobra volja i reket, a stol i trening partnera morate potražiti. Gdje (?), to je tema ovog bloga, a i sam sam na početku imao taj problem.

Prvo ću o mogućnostima izvan Zagreba. Treba pogledati popis klubova kod HSTS (Hrvatski Stolnoteniski Savez), gdje ih ima oko 100, te pronaći i kontaktirati najbliži. U klubovima znaju gdje se sve igra stolni tenis, te, ako ne možete kod njih, gdje da se dalje obratite. Ima klubova koji nisu registrirani, već u njima igraju samo rekreativci, bez da sudjeluju u službenim natjecanjima u okviru Saveza. Druga mogućnost je da pronađete turnir koji se igra u blizini, npr. na stranicama Pingić, da tamo dođete, te se raspitate i upoznate. No, oglašeni su samo veći turniri. Obično općine, posebno povodom proslave svog dana, organiziraju turnire, te ih oglašavaju u lokalnim medijima, a takav je bio i Magdalenjina u Višnjanu.

Idemo sada na Zagreb. Na pamet mi padaju 3 mogućnosti. Jedna je u dvorani “Arena” Prečko, gdje se ponedjeljkom i četvrtkom, od 19 – 21 h održavaju turniri SINNI, koje sam ovdje već spomenuo. Iako je ideja odlična, “kontaminirana” je s više stvari. Sokaz nije zainteresiran i ništa ne čini na svom omasovljenju, pa nema veze sa SINNI-jem. Inzistira se na igranju mečeva, a ne na vježbanju tehnike i pokretljivosti, a nije, barem do sada, bila organizirana prisutnost kvalificiranog trenera. Druga, slična mogućnost, su turniri u organizacji Merix-a na Zagrebačkom Velesajmu. Održavaju se srijedom i subotom, po snazi su znatno jači, te su neprimjereni za početnika. Treću mogućnost pruža STK Zagreb, u dvorani u Savskoj, gdje su utorkom, srijedom i petkom, od 19.30 – 21 organizirani treninzi. Trenira se 1 sat, uz pomoć trenera, vježbe 1 na 1, many balls i na robotu, a zadnjih pola sata se igraju mečevi. Prosječno dođe 6 igrača. Mjesečna članarina za 2 treninga tjedno je 150 kn, a za 3 treninga 200 kn. Dolaze iskusniji rekreativni natjecatelji, a ima i poneki početnik.

Da je gledanost “profesionalnog” stolnog tenisa uživo katastrofalna, svjedoči i slijedeća fotka. Na utakmici STARR-GSTK Zagreb bio sam ja, na Dr. Časl-TIS, također, 1 (Martin, zvan Raketa), a na ovoj STARR-Libertas na tribinama sam “izbrojao” 0 gledatelja.

STARR-Libertas

P.S. Lijepo bi molio sve Sokaz-ovce, da sve početnike koji ne znaju gdje i kako početi upute na ove stranice.