Carbon u drvima

Carbon

Na današnji blog nadahnuo me video sa Youtube-a njemačkog proizvođača Soulspin, koji prvenstveno radi drva. Danas je rijetka vrlina da proizvođač igrače ne marketira raznim nerazumljivim “vrhunskim svojstvima”, već ih informira. O carbonskim drvima već je dosta pisano, npr. u blogovima “Carbonska drva“, “Butterfly arylate-carbon drva“, “Timo Boll Spirit (TBS) i srodnici“, “Stiga i carbon“, “Drvne mjene“…

Pa, pogledajmo video (preporučljivo znanje njemačkog jezika):

Što to oni kažu? Postoje tisuće raznih kombinacija, kako materijala, tako i postave carbonskih slojeva. Čemu oni služe, zašto ih proizvođači stavljaju u drva? Pa, da bi se ujednačilo udarno područje na drvu (sweet spot), te dobila veća brzina i tvrdoća, a bez znatnog povećanja njegove debljine i/ili težine. Carbonske sloj(eve) moguće je staviti u sredinu drva, kakav je DHS Hurricane Hao III, na srednjicu, npr. u seriji Butterfly Innerforce, pri čemu je drvo sporije i “osjećajnije” ili neposredno ispod završnog furnira, kao u slijedećem videu, gdje Timo Boll recenzira drvo Butterfly Timo Boll ALC, koje danas koristi znatan broj profesionalaca:

Evo i recenzije drva Butterfly Viscaria by Liam Pitchford:

A, sada ide Butterfly Marcos Freitas ALC, nastavak drva Butterfly Michael Maze, najmekšeg i najosjećajnijeg od sve trojice:

Što nam Marcos kaže? Što drvo ima više brzine, ima manje spina, ne možeš istovremeno imati oboje.

Iako ima i carbonskih drva, npr. zvanih “Hajvanson”, koja se iz Kine nabavljaju po $6 – 7, ona su, u pravilu, skuplja od onih izrađenih samo od furnira. Zašto, zbog dodatnog troška materijala? Ne. Stolnoteniske firme misle da bolji igrači, koji ih koriste, imaju i više novaca, pa je “u redu” da ih više i naplate.

P.S. Koje carbonsko drvo preporučam? Avalox Ma Wenge, nije, u odnosu na Butterfly i/ili Stigu, preskupo (450 kn), ima parabolu, te izvrstan odnos brzine i rotacije.