Stolnoteniski roboti II

O robotima je do sada pisano u 2 članka:

 1. Roboti – uvod i
 2. Stolnoteniski roboti.

Sada, o robotima možete pročitati od Toma Lodziaka, Pingsillsa, a nedavno je izašao i članak od Bena Larcombea, sa usporedbom modela:

 1. Butterfly Amicus Prime;
 2. Power Pong 3001;
 3. Y&T S-27;
 4. Newgy (Donic) Robo-Pong 2055;
 5. iPong (Joola TT Buddy) Trainer Motion.

Vjerojatno se, posebno privatno, najčešće kupuje najjeftiniji model Joola TT Buddy V300, koji dolazi opremljen mrežom, a detaljno je opisan na PlayerOnSite.

Nekoliko godina trajao je zastoj u nabavi i korištenju, a nastao promjenom celuloidnih u plastične loptice, što je tražilo od proizvođača odgovarajuće prilagodbe, o čemu detaljno možete pročitati od Newgy manekena Samsona Dubine.

Kako ima malo Boll-ova i Maze-ova ovdje neću prikazivati njihove vježbe, već jedan video koji pokazuje kako robot može pomoći rekreativnom igraču:

Također, u slijedećem članku su prednosti i mane treninga s robotom.

U zadnje vrijeme roboti su povezani sa mobitelima, te se pomoću njih mogu programirati, odnosno zadavati vježbe.

Robot_Programming

Ima li još koje trening pomagalo koje nije obuhvaćeno na ovim stranicama? Ima, Return Board, koji su neki pokušali sami napraviti.

Return_Board

Stolnoteniski roboti

Prije skoro 2 godine napisao sam Roboti – uvod, ali, iako sam obećao, nisam i ispunio da će ubrzo slijediti nastavak. U našim stolnoteniskim dvoranama i klubovima ne može ih se vidjeti, jer se ne koriste, a jedini kupci su, u pravilu, rekreativci. Zašto? Stvar nije samo financijska, jer kada se jednom kupi robot, može se koristiti godinama… Više je stvar u lijenosti, robot se mora postavljati, programirati vježbe, raspremati, skupljati loptice… U općoj nezainteresiranosti, izgleda da su najdeblji kraj izvukli baš roboti.

I, tako bi se nastavila blogovska nezainteresiranost za robote, da slučajno nisam naišao na komparativni test TT-SHOP.de. Opisani su najpoznatiji modeli Donic, Tibhar i Joola, a Butterfly (AMICUS) su ovdje uspoređeni sa modelima SmartPong. Svakako, najčešći model koji se može zateći, u ovim krajevima, je Donic Robo Pong 2040 i njegova novija, digitalna verzija 2050. Da sve prepisujem, nema smisla, već koga interesira neka pročita originale, odnosno neka ih, pomoću Google Translate, prevede. Dobro je što su tu i cijene, za orijentaciju. Radije ću nastaviti, sa onim što nedostaje.

Od robota popisanih u recenzijama, za Donic proizvodi američki Newgy, Tibhar preprodaje od kineskog Y&T, iPong “stoji” iza Joola, SmartPong je iz Taiwana, a Butterfly iz Madžarske (?!). Kod uvođenja plastičnih loptica, veliki je upitnik bio kako sa njima stoje roboti, koji su dizajnirani za celuloidne? Ne smatram to vitalnim, jer se celuloidne loptice još mogu nabaviti, povoljnije su i trajnije, posebno ako se izaberu natjecateljske , sa 3*. I onako, loptica mehanički “ispucana” od robota nikada neće putanjom i rotacijom biti identična onoj odigranoj od igrača, sa gumom, pa ako se na to nadoveže i razlika u lopticama, nema veze. Ali, ono za što je robot izuzetno važan je razvijanje pokretljivosti igrača, disciplina da se ne igra mahanjem rukom, već nogama. Dalje, omogućava izvrstan trening tehničkih elemenata, npr. izvođenje BH spina na rezanu lopticu ili kombinaciju BH spin na rezanu, te nastavak spinom ili kontrom na blok. Svakako, bilo bi važno da trenažni proces nadgleda trener, te ispravi tehničke pogreške, a ne da se “zapeku”. Za sve rekreativce, koji na “treninzima” samo igraju mečeve, tjedno 1 sat na robotu bio bi dobrodošao, kada bi mogli ispraviti sve tehničke “krivine” nastale samo igranjem.

Nešto se priča da će do ljeta u dvoranu Prečko “doći” robot, pa živi bili, pa vidjeli…

Donic_Robo_Pong_2050

P.S. Roboti imaju još prednosti u odnosu na neke “žive” trenere, od krvi i mesa, npr. ne pričaju bedastoće, ne piju kavu, ne kradu loptice, ne posuđuju novac da ga ne bi vratili…

Roboti – uvod

Ovo je 364. blog, a do sada su roboti samo spomenuti. Zašto? Nedavno su promijenjene celuloidne loptice za plastične, koje su nešto teže i veće, pa je upitna kompatibilnosti, a time i dugoročna isplativosti kupnje.

Stolnoteniski roboti idu od onih najjeftinijih, za apsolutne početnike, kakav je iPong Expert (Joola TT Buddy Expert) po cijeni od €49,90:

Joola_TT-Buddy-Expert

do onih sa ugrađenom “umjetnom inteligencijom”, kakav je eksperimentalni primjerak Omrona:

Tabletennis.db navodi slijedeće izvorne proizvođače (OEM):

 • iPong (Joola)
 • Newgy (Donic)
 • Butterfly
 • Oukei
 • AMDT
 • Super Master
 • TTmatic
 • Y&T …

Mogu se podijeliti na:

 • rekreativne;
 • sa 1 glavom;
 • sa 2 glave.

Prema načinu upravljanja razlikujemo:

 • analogne i
 • digitalne.

Tko kupuje i koristi robote kod nas? Rekreativci, za osobnu upotrebu (posebno igrači sa travom) i klubovi za trening početnika. Koliko mi je znano, u Zagrebu se niti u jednoj dvorani ne može iznajmiti stol sa robotom. Također, nikada kod nas nisam vidio profića na robotu.

Do sada su mi “kroz ruke” prošli Tibhar Robo Pro Genius, Donic Robo Pong 2040, TTmatic 303, a momentalno mi je na stolu Joola TT Buddy Pro. U seriji napisa opisati ću modele iPong (Joola) i Newgy (Donic), koji se najčešće mogu pronaći u našim dvoranama i europskim TT-shopovima. Također, navesti ću i vodič za kupnju (izbor), te osnovne preporuke za trening.