Gumene novosti za 2020.

Da nam nije ovog virusa, s kojim bi to, po mišljenju stolnoteniske industrije, gumama trebali igrati, što je to IN (moderno), a što definitivno OUT (zastarjelo).

Prije nego napravimo korak naprijed, idemo vidjeti što je to bilo najprodavanije prošle (2019.) godine, a prema izvještaju TT11:

 1. Nittaku Fastarc G-1
 2. Tibhar Evolution MX-P
 3. Yasaka Rakza 7
 4. DHS Hurricane3 Neo
 5. Yasaka Rakza 7 Soft
 6. Tibhar Evolution MX-P 50
 7. Nittaku Moristo SP
 8. XIOM Vega Pro
 9. Donic Barracuda
 10. Tibhar Grass D.TecS

Rekreativni igrači su konzervativni, u prodaji prevladavaju modeli iz “celuloidnog doba”, gumeni starci sa 10+ godina održavanja na tržištu.

Sada idemo na forum TableTennisDaily, što se to nudi novog, koja su svojstva guma “u trendu”? Normalno, sve su prilagođene plastičnim lopticama.

 • Umjerene cijene, a izvrsnih igračkih karakteristika XIOM Vega X i Tibhar Quantum X Pro, pri čemu su “našpanane”, pa bitno ne zaostaju od skupljih modela, jedino traže “pravog” igrača (ne opraštaju).
 • Vrhunskih svojstava je guma Victas V>11 Extra, koje “naslijeđuje” od V>15 Extra, ali 5 grama lakša (a, možda je kao i ona iz donje točke, samo sa različitim marketingom).
 • Iz zadnje generacije ESN-a, sa microlayerom, znači debljom spužvom i tanjim topsheetom, Joola se “ponovila” modelima Dynaryz ACC 47.5° i Dynaryz AGR 50°, jedino je “nabrijana” cijena od €59.90.
 • Gume sa “kamenom” spužvom, kao Butterfly Tenergy 05 Hard, a predvodi ih XIOM Omega VII Hyper, tvrdoće 55° ili 60°.
 • Gume sa tvrdom spužvom i hvatljivim topsheet-om, konkurencija Butterfly Dignics 09c, a tu su XIOM Omega VII China Guang (55°), Ying (60°) i Tau 2, Yasaka Rakza Z i Z Extra Hard, sve iz ESN-a, te Friendship, koji je za listopad najavio Battle III .

XIOM_Omega_VII_China_Ying

P.S. Ako me pitate kada ćemo se vratiti za stolove, moje je mišljenje, a nisam jedini, u listopadu. Možda to nekom zvuči “strašno”, ali tko preživi, ozbiljnije se ne razboli, sačuva posao i zadrži obitelj na okupu, smatrati će se sretnim. I, za kraj, pjesma rodnom Zagreb-gradu, sa željom da se što prije oporavi od potresa:

Debljina spužve

Današnji blog se odnosi na većinu (90%) igrača, tek oni ponajbolji (10%) igraju uvijek sa MAX gumama, a nastavlja se na prethodni Debljina i tvrdoća spužve. Radi se o backside (glatkim) gumama, koje se prema tipu igre i debljini spužve mogu podijeliti na:

 • DEF – za obrambenu igru, debljine 0.5 – 1.5 mm;
 • ALL – za univerzalnu igru – 1.8 mm;
 • OFF – za napadačku igru 2.0 – 2.2 mm.

Neki proizvođači i modeli guma nemaju gradaciju debljine spužve 1.8 – 2.0 – 2.2, već 1.7 – 1.9 – 2.1 – 2.3, ali to je približno isto i ništa ne mijenja na suštini ovog članka.

Za razliku od europskog dijela Butterfly-a, koji u svrhu edukacije igrača više ništa ne objavljuje, onaj američki ima dio “Ask the expert“, u kojem je bivši njemački reprezentativac (1991. – 2006.), a kasniji izbornik američke reprezentacije, Stefan Feth detaljno opisao kako izabrati debljinu spužve i koje to posljedice ima na igru.

Feth_Stefan

Kod slabijih udaraca (spina, bloka, kontre ili loba) loptica malo „ulazi“ u topsheet (gornji gumeni dio), pipci sa stražnje strane pritišću spužvu, koja se skuplja i pohranjuje energiju loptice. Nakon što se postigla maksimalna kompresija, a u zavisnosti od brzine dolazne loptice i jačine vlastitog udarca, spužva se vraća u normalnu poziciju, gura lopticu naprijed i odbija je od reketa (trampolin). Ako je vlastiti udarac jači, spužva će se jače sabiti, te pohraniti više energije, prije nego što je prenese nazad u lopticu. Za bilo koju debljinu i tvrdoću spužve, postoji maksimalna količina energije koju ona može pohraniti, tako da je kod vrlo tanke, a najtanja je 0.5 mm kod gume Tibhar Super Defence 40, brzina udarca koja se može izvesti vrlo mala. S druge strane, profesionalci, u pravilu, igraju sa spužvama maksimalne debljine, ne bi li na taj način oslobodili najveću energiju, koja se prenosi u rotaciju i brzinu loptice.

Najvažnije svojstvo drva, na koje je nalijepljena guma, je njegova elastičnost, jer se, prilikom svakog udarca, drvo savija, te, kao spužva, u udarcu “otpušta” energiju, više kod krutijeg drva (kao i kod deblje spužve).

Kod slabijih udaraca dominantnu ulogu ima guma i spužva, a manje drvo, koje, dalje, vibraciju prenosi u ruku. Obrnuto, kod jačih udaraca, spužva dolazi do maksimalne kompresije, a, iako još uvijek značajnu ulogu ima guma (spužva), veću preuzima drvo, koje se ujedno više i čuje. Nakon dosezanja maksimalne količine, dodatna energija se gubi.

Značajnu ulogu ima i kut udarca, što se da sagledati iz slijedeće skice.

Skica_Spina

Kod ravnog udarca (gore), u odnosu na onaj sa zatvorenim reketom (dolje), manja je maksimalna efektivna kompresija (dužina crvene strelice). Prema tome, zatvoren reket će izvesti jači udarac, a u spinu manje će se čuti zvuk drva. Snažniji igrači, sa debljom gumom i krutijim drvom, moći će izvesti i jače udarce, što je sasvim logično. Deblja spužva važnija je udaračima (napadačima kontrom) od spinera, koji igraju sa zatvorenijim reketom, te će iz toga iskoristiti dodatnu debljinu gume i drva. No, deblja guma i krutije drvo dovode do smanjenja kontrole, jer će oslobođena energija biti silno zavisna od kuta reketa, gdje sitna razlika “baca” lopticu u mrežu ili preko stola. Prema tome, što određeni reket ima više energije (brzine), to mu je slabija kontrola.

Uz sve naprijed napisano, važan faktor je i vrijeme u kojem je loptica u neposrednom (fizičkom) kontaktu s gumom (dwell time). Što je duže, igrač će imati veću mogućnost kontrole putanje loptice, kao kod mekane i deblje gume i/ili drva, te jačih udaraca (što rezultira smanjenom kontrolom). Pri tome, deblja guma će imati dulje vrijeme kontakta, dok će tvrđe drvo imati manje od onog mekšeg. Sumarno, kod deblje gume, koja rezultira povećanom potencijalnom energijom, gubitak kontrole biti će veći od dobitka na dwell time.

Kada se sve to sastavi zajedno, mekša spužva će imati veću kontrolu, ali manju energiju (brzinu) od tvrđe. Tanja spužva će imati bolju kontrolu, ali manju brzinu od deblje, nezavisno od manjeg vremena kontakta. Napadači koriste deblje spužve i tvrđa drva, zbog brzine (energije), dok obrambeni igrači tanje spužve i mekana drva, zbog povećane kontrole.

Vidite, cijela “matematika” nije jednostavna. A, zamislite sada da u razmatranje uvedemo i efekt hvatljive (tacky) gume, koja je, zbog površinske ljepljivosti, znatno sporija kod ravnih (kontra, blok), a brža kod tangencijalnih udaraca (chop, spin).

Koje je moje mišljenje o svemu tome? Iz prakse, većina rekreativnih igrača ima prebrzi reket, što bi rekli, imaju veće oči od želuca 😳 . Na primjer, kada igraču ravnopravno ponudim gumu debljine 2.0 i 1.8, 80% će ih izabrati bržu.

P.S. Kako je webmaster (Prus i Berliner) na “prisilnom” godišnjem, povremeno će izvoditi nadogradnje sustava, pa je moguće da u kraćim periodima blog neće biti dostupan. No, sve je pod kontrolom!

Butterfly katalog 2020.

Butterfly_Katalog_2020

Oni koji žele samo “skinuti” novi Butterfly katalog za 2020., sa cijenama, mogu ga preko ISSUU pregledati ovdje, ili, od tamo, pritiskom na Download Download u lijevom gornjem dijelu ekrana, preuzeti na svoje računalo/mobitel.

Što ima novog? Idemo na gume, drva, loptice, a o odjeći i obući neću, jer je to pitanje osobnog modnog “izričaja”.

Nastavlja se serija guma sa nazivom Dignics. Nakon modela Dignics 05, slijedili su modeli 64 i 80, kao i kod Tenergy guma, s jednakom, a tvrđom spužvom i razlikama u geometriji topsheet-a. Tvrdoća spužve kod Butterfly Tenergy FX je 32°, kod “redovnih” Tenergy guma 36°, a Dignics-a 40°.

Butterfly_Dignics

E, tu sada nije kraj. Zašto? Očito je Butterfly “zagrijan” za prodaju guma po €79.90, tj. 600 kn, a kako nakon faktične propasti SpinArt-a, u asortimanu mu nedostaje guma sa hvatljivim (tacky) topsheet-om, konkurent DHS Hurricane3 Neo. Tako su Japanci “izmislili” novi Dignics, konkretno model 09c. Radi se o polu -tacky (hvatljivoj) gumi na spužvi tvrdoće 44°.

Butterfly_Dignics_09C
Butterfly_Dignics_09c_Sponge

Kao i kod gume Tenergy 05 Hard, u promociju su “upregnuli” svoje sponzorirane igrače, konkretno u 1. videu Harimota i Bolla, a u 2. novopridošlog Ovtcharova, koji objašnjava zašto mu je guma dobra i kako je prvi puta pobijedio Fan Zhendonga. Dima je i prije pokušavao na FH sa gumom kineskog tipa, konkretno DHS Hurricane3 Neo National 2.2 Blue Sponge.


Idemo sada na drva. U prodaji su 2 nova modela, Butterfly Harimoto Tomokazu Innerforce ZLC po €259.00, za kojeg se iz naziva vidi da Zylon-Carbon ima “montiran” na centralnom furniru. Tu je i 2. novitet, Revoldia CNF, po €329.90, koja za “osnovu” ima novi materijal Cellulose NanoFiber, tj. ima brzinu carbona, a osjećaj drva (samo od furnira). Do sada takvi pokušaji nisu uspijevali, ali nikad ne reci nikad, ako ništa više barem će kasica prasica biti punija 🙂 .

Butterfly_Revoldia_CNF

Znate onu pjesmu “Na kraj sela čađava mehana” s najpoznatijim stihovima: “Lijevo-desno, nigdje moga stana…”? Tako Vam je kod Butterfly-a s lopticama! Lijevo su njihove loptice iz vlastite njemačke proizvodnje, modeli G40+ i nasljednik S40+, s kojima nitko ne igra, ovih prvih više nema ni u najnovijem katalogu. Eventualno, jer loptice su potpuno glatke, kao masne, na meču Vam ih hoće “uvaliti” lukavi Sokaz-ovi, koji su u svađi sa spinom. Desno su loptice iz kineske produkcije, na koje Butterfly samo štampa svoj logo, a nakon modela 40+, A40+, koje se nigdje nisu mogle kupiti, sada su na redu R40+. Jedino što ih ujedinjuje je “besramna” cijena od $7.99 za 3 komada, tj. oko 20 kn/kom.

Neka mi netko samo kaže da zanemarujem Butterfly, jer ovo je već 34. blog na temu njihovih proizvoda!

I, ostanite doma.

Koronavirus u stolnom tenisu

Namjerno sam malo pričekao sa temom, iako se u popisu potencijalnih nalazi već 2 – 3 tjedna. Iskustvo me uči da u SOKAZ-u nije pametno “trčati pred rudu”, jer, nezavisno od stvarnog razloga, tamo žive “likovi” koji samo čekaju da te popljuju… Tako je bilo kada sam molio da se razmisli o odgodi zimskog dijela prvenstva, u Zagrebu je bilo vrlo hladno (-10°C), a oko stolova dvorane Prečko 11°C, tako da su se kočili prsti, a na mojim Hurricane gumicama se kondenzirala vlaga. Sada je rasprava započela i na Forumu

Idemo prvo na natjecateljski stolni tenis. Možda netko od Vas zna, iz vijesti od 11.02.2020., a zbog razvoja Koronavirusa u Kini, njihova reprezentacija se za nadolazeće Svjetsko prvenstvo u Busanu (J. Korea) pripremala u Kataru. Nakon toga, 2020 World Team Table Tennis Championships (WTTTC), koje se trebalo odigrati 22-29.03. je odgođeno za 21-28.06.2020. Nadalje, turniri Japan Open i Polish Open su otkazani, odgođen je Korea Open, a za 16.03. je zakazana sjednica ITTF-a. Europska federacija (ETTU) je otkazala sve predstojeće susrete polufinala Champions League, a pod velikim upitnikom je održavanje EYC u Zagrebu. Olimpijske igre u Tokyu, na koje se plasirala muška reprezentacija, također su pod znakom pitanja, a odgovarajuću odluku o zabrani natjecanja donio je i HSTS. Sportska zajednica Grada Pule zabranjuje, osim dvorana, korištenje i vanjskih terena, te tamo više nikakva sportska aktivnost nije dopuštena. STK Velika Gorica i STK Crikvenica obustavili su treninge mlađih kategorija.

EYC_2020_Zagreb

Idemo sada na rekreativce. Najveći potencijalni gubitnici su sudionici (?) WVC2020 (Svjetskog veteranskog prvenstva) koje se od 08-14.06. treba igrati u Bordeaux-u (Francuska). Prijavnina od €175 je već uplaćena, prijatelj je platio i smještaj €275, a, na sreću, još nije rezervirao i platio prijevoz. Na prvenstvo je prijavljeno više od 5700 igrača, od toga 12 Hrvata.

Iskreno, ne znam da li ima smisla održavati i igrati veteranske turnire, jer dovoljno je da se samo 1 igrač zarazi i eventualno smrtno strada, da sve to nema NIKAKVOG smisla. Za Sokaz, mislim da će se odigrati još maksimalno 1 – 2 kola, nakon čega će, vjerojatno, prvenstvo biti (PREKASNO!) obustavljeno.

Ne igranje stolnog tenisa u eri pandemije Koronavirusa, npr. situaciji kakva je momentalno u Italiji, nije ništa strašno, pričati će oni koji prežive. Najveći potencijalni gubitnici su dvorane, koje, ako imaju trošak najma, ne znam da li mogu izdržati bez prihoda. Trenerima koji su na “državnim jaslama” neće uzmanjkati.

P.S. Danas, prema obećanju, idem na Kamenita vrata zapaliti svijeću za Staneta (Lošića), u slavu njegove prve pobjede u Superligi.

P.P.S. Objavljen je novi datum održavanja Svjetskog veteranskog prvenstva (WVC), i to od 26.04. – 02.05.2021., o čemu detaljnije možete pročitati iz slijedeće vijesti. Igrati će se na 152 stola u izložbenom centru, 36 na velodromu, a za trening će biti dostupno dodatnih 40 stolova. Još uvijek mislim da od toga neće biti ništa, jer to bi značilo da je u svim zemljama svijeta savladan virus, u suprotnom na prvenstvu će se dogoditi pomor.

Bordeaux

Ubrzanje reakcije

Na temu ubrzanja reakcije objavljeni su slijedeći blogovi:

Ubrzanje_reakcije
Na slici je odnos centralnog i perifernog vida.

Da ne bi bilo da sam znanje “isisao iz malog prsta” (izmislio), na HTV2 se prikazuje francuska serija “On the Edge – 100 Jours”, čija 4. epizoda se zove “Refleks“. Konkretno, Marc Mouret si je dao zadatak da se u 100 dana pripremi za rukometnog vratara, kojem lopte od igrača dolaze brzinom 100 – 110 km/h. Da bi to postigao, potrebno je da ubrza svoju reakciju na najviši njemu mogući nivo. U epizodi se, također, spominje i stolni tenis, na kojeg se sve to jednako može primijeniti. Na žalost, kako je prikazivanje zaštićeno autorskim pravom, ne mogu Vam prenijeti epizodu, već ću pokušati opisati ključne detalje.

Razlikuju se nesvjesna motorika, npr. kada ste se uboli, koja ne koristi mozak, od one svjesne, koja je kod sporta mnogo važnija. Vrijeme između podražaja i pokreta čini vrijeme reakcije, najkraće je kod onih starosti od 20 – 25 godina, a s godinama se povećava. Vrijeme reakcije, u kraćem roku, može se malo poboljšati, no, specifičnim treningom snage, znatna je mogućnost povećanja eksplozivnosti i brzine. Centralni vid je jasan, no čini samo 1% ukupnog, dok je sve ostalo periferni vid, koji je znatno nejasniji, te ga treba osvijestiti i vježbati. Čim loptica uđe u vidno polje treba, kao pripremu za pokret, predvidjeti putanju. Vidne sposobnosti moguće je vježbati na AimBooster.com. Što je meta manja i zahtjeva veći pokret da se pogodi, preciznost je manja. Zvučni podražaj brži je od vidnog, a na reaktivnost utječu i naspavanost, te prehrana. Prije pokreta potrebno je stajati na prstima, te biti “mekan”. Brz se ne postaje izvodeći brze pokrete, već opuštenošću, a važna je i pantomima, tj. čitanje pokreta protivnika. Ponavljanjem pokreta, tj. treningom, skraćuje se vrijeme i povećava preciznost reakcije, a značajan utjecaj ima i predikcija. Tko želi biti učinkovit i brz, mora razmišljati kao mačka (citat iz filma).

AimBooster

O istoj temi objavljen je i članak na myTischtennis.de. U početku se trenira jednostavna reakcija, npr. kao kod starta trkača na 100 m. Slijedi trening različitih odziva na izbor, kada su nakon signala moguće različite reakcije (npr. nakon udarca protivnika moguće je izvesti blok, kontru ili spin). Reakcija izbora poboljšava se iskustvom i rutinom, a osnovni način postizanja je trening.

Idemo sada vidjeti što je nedavno o tome objavljeno na Youtube-u. Prvi je snimka treninga kineske ženske reprezentacije, a drugi edukativni video od TTD.


P.S. Evo natjecanja u brzini reakcije između SK Gaming Teama protiv Time Bolla:

XIOM Vega X

XIOM je, od svojih početaka, premium partner njemačkog ESN-a, uz kineski DHS i japanski Butterfly, najznačajnijeg proizvođača stolnoteniskih guma. Sustav je takav da ESN proizvodi gume odgovarajućih karakteristika, a firme (Donic, Tibhar, Joola, Andro, Gewo, Nittaku, Victas, Yasaka, XIOM, DHS, Palio, Friendship…), koje ih prodaju, smišljaju njihove nazive i reklamne kampanje. Od nedavno se pridružila i Stiga serijom DNA. I, tako, XIOM je krenuo sa modelima Omega I, II i III. Sada ide ono važno, što su oni napravili, a niti jedni drugi. Razdvojili su, nazivima i cjenovno, gume kao za “bolje” igrače, koje su skuplje, a u XIOM nomenklaturi zovu se Omega, od onih za “slabije” igrače, jeftinije, pod nazivom serije Vega. Da ne bi ispalo da su ti Koreanci genijalci, a svi ostali bezveznjaci, napravili su i grešku, što nisu nazivima guma dodavali oznaku generacije, geometrije i tvrdoće (npr. Gewo Nexxus XT 48), tako da vlada prava zbrka, a kod mene je sada na zalihi 11 modela Vega guma, a nedostaju 3, znači ukupno 14.

XOM Vega X njihova je zadnja guma, a spomenuta je u blogu XIOM – nove gume za 2020. Pa, kakva je, u stvari, ta nova X (ten – eng. deset)? Vrlo dobra, čak izvrsna. Otkud znam? Prvo sam je (pro)dao svom ex trening partneru, obostranom spineru, inače igraču V lige Sokaz-a. On ju je nahvalio, a prije je igrao sa Vega Pro i Omega V Pro, te kaže da je od obje bolja, sa više gripa i brzine. Drugo, izašao je i ovaj video, njemačkog školovanog igrača, koji je prije isto igrao sa Vega Pro, a nije plaćeni recenzent. Nijemac igra izvrsno, sigurno za našu I ligu Sokaz-a, koja (ni)je jača od I hrvatske lige. Prednost videa je i da se titlovi mogu postaviti na engleskom.

Ono što Vegu X čini posebnom nisu samo njena izvrsna igračka svojstva, već za nju ne treba izdvojiti 600 kn (Butterfly Dignics) ili 420 kn (Butterfly Tenergy), nego samo 210 kn (vanjska cijena je €38.90). Znači, za 5% višu cijenu od gume Vega Pro, dobijete dodatnih 20% brzine i 10% spina. Zbog nižeg kuta izbačaja, posebno je dobra za beku (BH, backhand), a po onoj našoj “Beka ne šteka!”.

Xiom_Vega_X_2

Sada idu 2 plaćene video recenzije, jedna engleska, druga njemačka, te 2 američke.
Ima li guma mana? Normalno, tko(što) je bez mana? Prvo, to nije guma za slabije igrače, do X lige Sokaz-a, jer ima niži kut izbačaja, te “hvata” više protivničkog spina, pa je time i manje oprostiva, a druga je težina, iz osobnog iskustva, u debljini 2.0 ima oko 50 grama. No, očito, nakon Tibhar Evolution MX-P, radi se o najnovijem Tenergy Killer-u (ubojici), ali sa mnogo većom trajnošću i još nižom cijenom.

Recenziju i tehničku specifikaciju možete pročitati na blogu TT-Spin, a tamošnji pisac Marcel ima samo riječi hvale.

Xiom_Vega_X

P.S. Evo recenzije i na OOAK.

Stolnoteniski bonton

Kako sam nedavno krenuo opet od početka (posljednje, 20. A rekreativne lige Sokaz-a) vidim da igračima tamo nedostaju neka uobičajena “pravila lijepog ponašanja”. Moram reći, nagledao sam se dosta mečeva, kako profesionalnih, tako i rekreativnih, i vidio svašta. Na istom meču jedan je igrač skinuo gaće i pokazao golu rit publici, a drugi je tokom protivničkog servisa namjerno naglas podrigivao. To nije bilo po bontonu 😳 .

Idemo prvo na oblačenje. Prilikom igranja, posebno službenih mečeva, treba izbjegavati nošenje bijele majice i/ili hlačica, što nije po pravilima, jer je time protivniku bitno smanjena vidljivost loptice, a detaljnije o tome možete pronaći u blogu “Stolnoteniski Dress Code“.

Svakom igraču preporučam da pogleda i procijeni godine protivnika, pa ako je dotični 20 – 30 godina stariji, tako se treba prema njemu i odnositi.

Prije službene utakmice potrebno je imati barem 2 loptice identičnog proizvođača i modela, kako bi protivniku mogli dati 1 da se s njom zagrije. 1 loptica, s kojom će se igrati meč, treba biti nova, jer stare loptice su zaprljane od prijašnjeg igranja, a zbog udaraca rubom reketa više nisu okrugle.

Kod zagrijavanja, protivniku treba dati na uvid vlastiti reket. Ako ste na gumi radili neku preinaku, koja nije lako vidljiva, npr. namjerno ste sunčali klasičnu glatku (backside) gumu Tibhar Individual, pa time dobili staklasti antispin, to protivniku treba unaprijed reći (primjer je stvaran). Kod provjere reketa protivnika zabranjeno je dirati gume po sredini reketa, već se hvatljivost može eventualno ustanoviti na rubu, uz dršku. Kod zagrijavanja npr. forehand strane, lopticu treba pokušati vratiti u istu tu stranu, a ne udarati po cijelom stolu i tako opstruirati.

Servisna pravila u rekreativnom stolnom tenisu su manje rigidna (stroga) od onih kod profesionalaca, jer su igrači samouki. Na primjer, jednako je odstupanje ako se ne servira iz otvorenog dlana, kao i iznad stola ili “iz ili iza ruke”. Vrlo je mali broj rekreativnih igrača čiji servisi zadovoljavaju sva pravila, te se takva odstupanja rijetko prigovaraju i/ili sude. Posebno, ne možeš prigovarati protivniku, ako sam nisi ispravan.

Sudac, ako nije profesionalan i posebno angažiran za suđenje meča, treba pokušati pravedno suditi, a ne navijati za svog igrača. Također, sudac se treba suzdržati od davanja, između poena, savjeta “svom” igraču, jer se time gubi osjećaj objektivnosti. Suigrači ne smiju dobacivati, suditi i provocirati protivnika, te slaviti i/ili pljeskati na “prasice” (udarac u rub mrežice ili stola). To vrijedi i za igrača, koji bi, umjesto da se bodri i slavi nakon “prasice”, trebao reći “Oprosti, izvini, sorry” ili protivniku uputiti sličnu riječ, a izvinjenje može izraziti i pokretom ruke.

Dalje, ako je loptica dodirnula rub stola, protivniku treba priznati poen, a ako to nije moguće jednoglasno ustanoviti, potrebno je ponoviti poen.

O tome da se treba kontrolirati tokom cijelog meča, te ne psovati “U k…., u p….” da se ori cijela dvorana, suvišno je i pisati.

Ako mislite da je problem bontona samo u rekreativnom stolnom tenisu, pročitajte i ovaj članak Jutarnjeg lista o nedavnom meču između STK STARR iz Varaždina i Libertas Marinkolora iz Dubrovnika. Ovako je naš “eminentni trener” na Facebook-u komentirao meč između Tan Ruiwua, kojeg je nazvao “Corona virus”, i Dragutina Šurbeka ml.

Bonton