Testiranje opreme

Kako je već uobičajeno, muzički uvod u izvedbi “Mozart Group”:

Svi koji pingaju i pri tome se natječu, normalno, žele napredovati. Kod natjecatelja mlađih kategorija mjeru napretka određuje trenutna pozicija na rang listi. Kod rekreativaca, u godinama, taj napredak mora biti još i veći, jer treba “amortizirati” tijek vremena, sporiji vid, eksplozivnost, smanjenu pokretljivost, čovjeku se čini da je loptica sve brža. Napredak je moguće ostvariti kroz 3 vida:

  • usvajanje nove stolnoteniske tehnike (BH flip) ili ispravak stare (ne dizanje lakta u udarcu);
  • bolja psihička koncentracija u meču;
  • izbor primjerenijeg reketa, koji će “prikriti” nedostatke, a naglasiti vrline, te smanjiti broj neprisiljenih grešaka.

Za ovo današnje “zanovijetanje” zanemariti ću prva 2 faktora. Stolnoteniska tehnika se usvaja sporo, trebaju milioni istih udaraca u treningu, jer u meču, pod pritiskom, ponovno se sve vraća na staro. Za FH spin treba i 2 godine, od početka treninga, do svrsishodne primjene u meču. Za psihičku koncentraciju, katkada treba još i više. Prvo, treba shvatiti da se i glava “trenira”, zatim “osvjestiti” vlastite mane (negativan samogovor), te podići razinu vjere u samog sebe. Prema tome, za napredak, najlakšim i najbržim čini se pronaći primjereniji reket. No, broj kombinacija je beskonačan, 1000 modela drva i 1000 modela guma.

Najjednostavniji i najjeftiniji način je posudba reketa od prijatelja, te pokušaj kako se on ponaša u Vašoj rukici. Pri tome, brži reket će se, početno, a lažno, činiti boljim. Posebno, ako se koristi samo na treningu, a ne i u meču, kada je svaki igrač “ukočen” od pritiska.

Najskuplji način je kupnja novog drva ili guma, posebno pod “marketinškim” pritiskom stolnoteniske industrije. Ono što Vam oni nikada neće reći je da drvo ili guma primjerena Timi Bollu ili Ma Longu nije za igrača u nastajanju ili rekreativca. Ferrari od Vettela nije najprimjereniji auto za nekog tko uči voziti ili je tek izašao iz auto-škole, a teško se u njemu vozi po našim cestama sa rinzolima (rubnicima), ležećim “policajcima” i punim rupa.

Treći način je da stolnoteniska prodavaonica ima pridruženu dvoranu sa stolom, kako je to u Schöler&Micke. Prije 3 dana, Contra je u Hamburgu otvorila novu prodavaonicu TT-World.

Contra_Hamburg

Na navedeni način, reket možete isprobati tek na sat, dva. Za duže testiranje prodavaonice imaju pripremljene test kofere, sa 4 drva i 8 guma, koji se besplatno mogu probati 14 dana. Tako je to u “civiliziranom” svijetu. Mi tamo ne pripadamo.

Testkoffer

Popravak gume

Odmah, moram napisati, ako je na gumi sa pipcima neki, a najčešće više njih, otpao, to nije moguće popraviti, te guma može direktno u smeće. Znači, dalje je riječ o popravku backside (glatke) gume, bilo da ste je sami oštetili u igri, ili ste je takvu, rabljenu dobili.

Na glatkoj gumi moguće je oštećenje spužve i/ili topsheet-a (gornjeg dijela gume).

Oštećenje spužve nastaje uslijed udarca reketom u rub stola, neopreznog skidanja gume sa drva ili skidanja ljepila sa spužve, pri čemu se sa ljepilom odvajaju i komadi spužve, te se na njoj stvaraju rupe. Najčešće se to dešava kod mekih spužvi (npr. TSP Chop II) ili onih sa velikim porama (tensorima). Svakako, da bi izbjegli takva oštećenja, prije skidanja ljepila, potrebno je spužvu natopiti sa više slojeva (premaza) parafinskog ulja za lampe (petrolej, njem. Lampenöl).

Neke backside gume, posebno one sa visokim učešćem plastike u topsheet-u, vrlo su osjetljive na svaki dodir sa stolom, jedna od takvih bila je Tibhar Rapid X-Press. Nakon tjedan, dva, guma bi, po rubovima, izgledala kao “ratni stradalnik”. Dalje, moguće je i oštećenje u središnjem dijelu gume, nakon udarca u stol.

Kod popravka gume, “najbolji prijatelj” je prozirno, elastično ljepilo koje se nabavlja sa Alibabe, oznake B-6000, cijene oko 20 kn za 50 ml. Evenutalno, slično ljepilo je Hankel Pattex Total, ali kinesko je bolje. Među ostalim, na vrhu ima tanki metalni aplikator, koji omogućava točno usmjeravanje i ubrizgavanje ljepila.

B-6000

Kada nedostaje dio gume sa topheet-a, te se vidi spužva druge boje, estetski izgled je moguće popraviti na dva načina. Nedostajući dio se zapuni ljepilom, tako da se nadomijesti. Za bojanje, najjednostavnije je iskoristiti permanentni vodootporni flomaster ili akrilnu boju (crvenu/crnu). Druga, složenija metoda je mljevenje gume, od drugog topsheeta, u finom mlincu (npr. za mak), te nanošenje prašine, odmah po lijepljenju, prije nego se ljepilo osušilo. U pravilu, izvedeni popravak je vidljiv, ali je guma u boljem stanju nego prije.

Treći tip popravak gume se izvodi nakon stvaranja mjehura na gumi (eng. bubbles), kada se zbog lošeg tvorničkog lijepljenja ili pretjeranog korištenja tuninga, najčešće u sredini, topsheet odvoji od spužve. To se dešava kod kineskih guma ili profesionalaca, koji lopticu udaraju uvijek istim dijelom. U injekciju, sa širokom iglom, se usisava ljepilo, koje mora biti elastično (ne cijanofix), a zatim se injektira kroz spužvu u mjehur, te pritišće teškim predmetom (kamenom) 24 h ili više, do ponovnog sljepljivanja. Uspješnost takvog “poduhvata” je upitna.

A, kako popraviti gume sa donje slike?

Popravak_Gume

Nikako, njima više ni Bog nije od pomoći, a oštećenja su posljedica “naglog karaktera” igrača, koji je nakon gubitka meča slomio drvo, te izrezao obje gume.

Kina vs. Japan

Jučer, u kineskom Wuxiju, “gradiću” od preko 6 miliona stanovnika, završilo je Azijsko prvenstvo u stolnom tenisu. Sukobila se svjetska velesila Kina, sa 2 ostale sile Japanom i J. Korejom, dok su svi ostali kontinenti i zemlje stolnoteniski patuljci. Kinezi su, po običaju, osvojili većinu naslova, no ovaj puta “greška” se desila kod žena pojedinačno, gdje je 17-godišnja Japanka Miu Hirano (slika ITTF), “nanizala” 3 Kineskinje (Ding Ning, Zhu Yuling i Chen Meng), te osvojila naslov. Ali, sumnjam da će joj se to više ponoviti, jer će se, već za skoro Svjetsko prvenstvo u Düsseldorfu (29.05. – 05.06.), Kineskinje puno bolje pripremiti…

Miu_Hirano

Još jedno iznenađenje je, nakon skoro 5 godina, prvi međunarodni poraz Ma Longa, od Koreanca Jeong Sangeuna, kojem je mjeru i pravo mjesto pokazao, tek u finalu, Fan Zhendong, nadmoćnom pobjedom sa 3 : 0, “prepustivši” mu tek 18 poena (5, 5, 8).

Na zadnjem Svjetskom juniorskom prvenstvu (Cape Town), Japan (muška i ženska reprezentacija), te kod muških pojedinačno Tomokazu Harimoto (najmlađi prvak sa 13 godina) postali su prvacima. Da li je to znak skorog kraja dominacije Kineza u stolnom tenisu? 5, od zadnjih 6, Olimpijskih pobjednika su Kinezi, 5 puta su bili 2., a, u istom periodu, svih 6 puta su bili i ekipni pobjednici. Da li su u Tokiu 2020. Jun Mizutani, Koki Niwa, Yuya Oshima, Maharu Yoshimura, Masaki Yoshida ili, već spomenuti, Tomo stvarna opasnost Kinezima? Ne. Kao i Koreanci, Japanci imaju izvrsnu tehniku, brzinu i pokretljivost, ali nedostaje im fizička snaga. Nova generacija Kineza (Lin Gaoyuan, Liang Jingkun i Zhou Yu), već sada je snažnija, posebno u FH spinu, od svojih japanskih konkurenata. Japanci puno ranije izlaze na međunarodnu stolnotenisku scenu, dok Kinezi “po doma” stabiliziraju i dižu tehnički nivo igre. U razgovoru za myTischtennis.de naš Mario Amižić kaže: “Japanci su “do besvijesti” spremni trenirati, te satima ponavljati istu vježbu, ne bi li “pod svaku cijenu” postali Olimpijskim pobjednicima”. Treninge ne organizira Savez, već njihovi roditelji, u trening centrima, prije i poslije škole, a kvalitetna japanska liga započeti će 2018.

Tako bi trebalo biti svugdje (i kod nas), mnogo su manje važni rezultati u mlađim kategorijama, već rad na snazi i tehnici, kako se početni dobri rezultati (Kovač, Fučec) ne bi “preko noći” istopili. Za mladog igrača, mnogo je važniji dan proveden na treningu, nego na nekom, tamo “bezveznom” turniru.

Butterfly Rozena – Vie En Rose

Prvo, muzički uvod, obrada klasika:

Ispravno ste pretpostavili da se iza naslova “krije” 2. nastavak predstavljanja nove backside (glatke) gume Butterfly Rozena. Otkud joj ime? Pa, spužva je roza boje.

Butterfly_Rozena_2

Sada ide Butterfly marketiranje. Rozena je namijenjena igračima slabije tehnike i brzine, jer će, u odnosu na Tenergy, osim umanjenih performansi, imati i veću toleranciju greške. Zbog toga, guma će imati i nižu cijenu (cca. €40). Ali, navedena “priča” ne drži vodu. Da je Butterflyju stalo do početnika, smanjio bi cijene FX serije Tenergy guma, koje su mekše i manje zahtjevne od Rozene. Geometrijom Rozene je najsličnija Tenergy 80, što se vidi slijedećom usporedbom:

Butterfly_G_Tenergy_05
Butterfly_G_Tenergy_64
Butterfly_G_Tenergy_25
Butterfly_G_Tenergy_80
Butterfly_G_Rozena

Pokušati ću cijeli “slučaj” objasniti kompjutorskom analogijom. Standardni Intelov procesor i Celeron (sa umanjenim performansama) su u stvari isti, samo je u potonji ugrađen limitator. I, dok ESN (Elastomer GmbH), koji proizvodi Tensor gume za 15-tak brandova (XIOM, Donic, Tibhar, Joola, Andro, Gewo…), omogućava slobodnu konkurenciju, kao tržište PC-a, Butterfly se ponaša kao Apple, zadržavajući sav profit u svom distributivnom kanalu. Konkurencija imanentno ruši cijene. Izvrsnu gumu Donic Bluefire M1/M2/M3, čija je nominalna cijena €45.90, u ponudi TT11 “Kupi 4, plati 3“, u stvari ćete platiti €34.40 (250 kn), tj. 15% manje od Rozena, a oko 40% manje od Tenergy.

P.S. Kod domaćeg “dobavljača” stolnoteniske opreme, naišao sam na slijedeću interesantnu opisnu specifikaciju:

GUMA XIOM VEGA EUROPA meka verzija “Carbo spužva”. Ova jedinstven spužva daje mekan i uzbudljiv osjećaj, te pruža istu razinu energetske učinkovitosti kao svoju tvrdu verziju VEGA PRO i VEGA Azija. Novi “HYPER elasto“ gornji sloj od prirodne gume ima posebnu strukturu bubuljica za veliki “trampolin” efekt. Kombinacija posebne spužve gornjeg sloja daje Vega Europi sposobnost svemoguće kontrole, kao i inovativne izvedbe topspina. To stvara najveću sigurnu zonu (prozor) iznad net topspin napada. Kao rezultat toga, to uvelike smanjuje vjerojatnost pogreške. Glasni metalni zvuk također pomaže da igrač prilagoditi njegov / njezin udarac. VEGA EUROPA preporučuje se za igrače modernog europskog stila koji igraju s obje ruke topspin.”

Zaključak: ako ne znate izvesti topspin s obje ruke, i lijevom i desnom, ova guma uzbudljivog osjećaja sigurno nije za Vas. Vidim da se, onaj koji je ovo pisao, “kuži”.

Početnički reket

Stolni tenis je kao voda ili zrak, opće dobro, svačiji je i ničiji, svi imamo jednako zadovoljstvo u njemu, igrao netko 10 dana ili 40 godina, 1. ligu, Bundesligu (20.) ili uopće se ne natjecao, na Pro Tour-u ili vanjskim stolovima na Jarunu, bio početnik ili predsjednik ITTF-a. Ima ih kojima na pamet ne pada da kupe gumu, igraju samo sa poklonjenima, neki ne odigraju 2 treninga s istim reketom. Svatko može i treba naći svoje mjesto za stolom.

Ima skupina igrača kojima je zadovoljstvo stolnog tenisa u udaranju. I, kaže ne rijetka priča, nađem se ja sa svojim “pajdom” na tavanu (u garaži) i udaramo lopticu sat, dva, oznojimo se, poslije popijemo pivo i sve super. Čovjek je 100% u pravu, to je njegov osobni doživljaj stolnog tenisa. Nema tu neke istančane tehnike, rotacije, već flah servis u kut ili trbuh, nakon toga “brut-force” napad, pa tko duže izdrži, njegov poen.

U takvom stolnom tenisu, najjači udarac koji igrač može proizvesti bazira se na njegovoj snazi, brzini, te moći koju mu daje reket. Na tvorničke (premade) rekete iz sportskih prodavaonica neću trošiti riječi, jer tu nema ništa dobro, nezavisno od izabrane marke, modela ili cjenovnog razreda. Oni su napravljeni da bi donijeli najveći profit stolnoteniskoj industriji, i to je to.

Da bi to izbjegli, na ovim stranicama su već ponuđeni:

Sve ponude vrijede i dalje, te su raspoložive za odmah, u dovoljnoj količini.

Ponuđeni reketi iz najnižeg cjenovnog ranga nisu bez mane. Na jeftilen rekete I i II su zalijepljene gume Reactor Corbor, koje, iako su u max (2.2) debljini, su tacky (hvatljive), te u kombinaciji sa prilično mrtvom, klasičnom kineskom spužvom, daju malo brzine u odnosu na najnovije euro/japanske tensor gume. Slično je i sa Gewo Champ reketom, na kojem su gume Thunderball2 1.8. Te kombinacije su dobre za naučiti osnove tehnike stolnog tenisa, sa naglaskom na konzistentnost, ali ne i na brzinu.

Sada ide najnovije ponuda za udarače. Kako sam u svakodnevnom kontaktu sa profićima, a oni igraju sa najjačim i najbržim gumama, skupio sam priličnu kolekciju rabljenih euro/japanskih guma. Sa svih guma je skinuto staro ljepilo, spužve su osvježene korištenjem parafinskog ulja, a topsheet-ovi reparirani, tako da su sanirana oštećenja, te gumama vraćen dio gripa. Takve gume, zbog kvalitetne spužve, imaju zadovoljavajuću brzinu, a i poprilično rotacije, tako da se s njima još može kvalitetno rekreativno igrati. Gume se lijepe na standardna drva od Tibhar-a, TSP-a ili XVT-a, sa ili bez carbona, i reket gotov. Cijena? Od 210 – 330 kn, zavisno od izabranog cjenovnog razreda guma i njihovog stanja. Navesti ću samo neke modele guma: Butterfly Tenergy, Donic Bluefire/Acuda/Baracuda, Tibhar Evolution, Stiga Calibra, Joola Mambo, Tibhar Rapid, Stiga Innova…, par takvih novih guma dođe od 300 – 750 kn.

Na Vama je da izaberete iznos koji hoćete potrošiti, te brand drva (XVT 100 kn, Tibhar i TSP 130 kn), ali bez mogućnosti da utječete na izbor konkretnih drva i guma, jer o tome odlučuje trenutno stanje zaliha. Reket neće biti “super” izgledan, npr. oštećenje na rubu gume odmah će biti vidljivo, ali omogućiti će visoku razinu igre, a osjećaj i performanse će biti neusporedive sa tvorničkim “mrtvacem”.

Pocetnicki_reket

Vožnja u 10 godina starom Mercedesu neusporedivo je udobnija od one u novom Moskviču.

Moskvic

Što južnije, to tužnije

Ovo je prvi blog, koji će slijediti u seriji, koji tretira današnju regionalnu rasprostranjenost i razvijenost stolnog tenisa u Hrvata. Iz naslova lako se može zaključiti da je današnja tema Dalmacija, da citiram Wikipediju: “Prostire se na površini od 12.260 km² ili na 22% površine Hrvatske, gdje je 2011. živjelo 860.000 stanovnika ili 20% populacije”. Pa, da vidimo, gdje i kako danas pingaju Dalmatinci?

Dalmacija
Idemo, kako se to i pristoji, prvo malo u povijest. Dalmacija je jedna od najznačajnijih regija za europski stolni tenis, jer je dala trenera Tomislava Amižića, zatim jednog od ponajboljih nekineskih trenera, njegovog sina Maria, od igrača, samo u Zadru, ponikli su Zoran Primorac, braća Karlović, braća Gaćina, Andrej je trenutno 27. na svjetskoj rang listi. Priča mi, jedan od starijih Sokaz suigrača, rođeni Zadranin, nekoć se oko barba Tome “vrtilo” oko 200 – 300 djece, a ta ljubav prema stolnom tenisu “drži” ga i danas, nakon 50 godina. Prvi reket držao je u vitrini, a dres stolnoteniskog kluba bio je relikvija. Koga interesira početak i razvoj stolnog tenisa u Zadru može to pročitati u feljtonu, u 5 nastavaka. Tako je to bilo nekoć…

Tomo_Amizic

Kako je to danas? U muškoj Superligi, iz Dalmacije, nastupaju 2 kluba, STK Split i STK Libertas Marinkolor iz Dubrovnika, žena nema u najvišem rangu natjecanja. U 1. ligi (zapadni dio), kod muških nastupa STK Donat iz Zadra, a kod žena STK Urania iz Baške Vode. Od 54 kluba koja se natječu u Superligi (20) i 1. ligi (18 muških i 16 ženskih), 4 ih je iz Dalmacije, postotno 7.4%, skoro 3 puta manje od zastupljenosti stanovništva. Neću sada ulaziti u to koliko u dalmatinskim klubovima zaista ima (nema) Dalmatinaca… Zadar ima plaćenog trenera i dvoranu, u Splitu je trener Edi Duplančić, a u Dubrovniku Joško Martinović. A, sa djecom, kako tu stoje stvari? Među prvih 50 igrača sa rang lista HSTS-a, u svakoj konkurenciji, iz regije, kod kadeta nema niti jednog igrača, 2 mlađa kadeta su iz Splita, 1 kadetkinja je iz Baške Vode, te, kod mlađih kadetkinja, 3 su iz Splita i 1 iz Dubrovnika. U sve 4 konkurencije Zadar nema niti jednog prijavljenog igrača. Od oko 170 analiziranih igrača, 7 ih je iz Dalmacije, znači 4.1%.

Dalmatinska_Regija

A, ostatak pingajućeg pučanstva, kako je on organiziran? U Dalmaciji se igra 2. liga, koju vodi Duško Barić, trener iz Zadra, a podatke možete naći na njihovim stranicama. Registrirano je 18 klubova, od kojih se 14 natječe u tom rangu natjecanja. Kako to praktično izgleda? U zakazanom terminu, istog dana, prvo se igra pretkolo, međusobno svi klubovi iz okolice. U Zadru igraju Zadar, Knin, Šibenik, Vodice i Zaton, u Splitu igraju Spin, Nec, Urania, Kaštela i Sinj, a u Dubrovniku Lučica, Dubrovnik, Libertas i Konavljanin. Zatim, određenog dana, svi klubovi iz okolice Zadra gostuju kod klubova iz Dubrovnika, a u slijedećem terminu kod klubova iz Splita. Na taj način troškovi natjecanja svedeni su na minimum, jer, de facto, u polusezoni ima jedno putovanje. Što to praktično znači za igrača? Prvo, samo su 3 termina utakmica, jedan u regiji (Zadar, Split, Dubrovnik) i 2 sa ekipama iz drugih regija. Konkretni igrač, savjetnik o ovoj temi, koji igra u okolici Zadra, u dvoranu je ušao u 9.15 ujutro. Kako je igrao protiv 5 splitskih momčadi, isti dan, do 18 sati, odigrao je 7 pojedinačnih mečeva, a mogao je 10, i 5 u parovima. Znači, isti dan treba odigrati 12 – 15 mečeva. Tko to može, to šteti, a ne doprinosi zdravlju igrača, koji je smisao, gdje je tu zadovoljstvo? Jer, ne radi se samo o fizičkoj izdržljivosti, tko se može psihički pripremiti za toliko mečeva tokom istog dana? Među ostalim, u dvorani u Splitu “teško”, po širini, stane 5 stolova, pa između njih, po cijeloj dužini, nema ograda (arena), loptice stalno “ulijeću” sa ostalih stolova… U zadarskom klubu redovni treninzi su organizirani 2 puta tjedno, čista rekreacija.

Rekreativna liga, tipa Sokaza, postojala je u Splitu, trajala 2 – 3 sezone, pa ugasla. Više rekreativnog pinganja ima još samo u Pločama i Metkoviću. Ostali igrači igraju većinom između sebe, po klubovima.

I, na kraju, kada usporedite povijest, iz citiranog feljtona, te današnju stvarnost, lako ćete i sami doći do naslova.

Svim čitaocima čestitam 06.04. Svjetski dan stolnog tenisa. Što kod nas ima tom prigodom? Nije mi poznato, ali zato, na slijedećem linku, možete vidjeti kako je to u svijetu.

P.S. Slobodan sam citirati komentar Gorana Sakala, sa Facebook-a: “I neki dan kad san uša u hram stolnog tenisa … dvoranu Bagat, zatitra srce … I sitin se svoga prvog trenera Pere Martiniča…, barba Tome… To su bila vrimena kad se čeka red za igrat, a mi mulci gledali svaki spin… Međutim, prošlo je 35 godina… Mi smo rekreacija, a dice po dvorani ne vidin…“.

Loptice DHS D40+ 3*

U pretposljednjem blogu, prije stanke, Sto nijansi bijele najavljene su nove loptice DHS D40+ 3*. Kakva su prva iskustva?

Neću odmah napisati, prvo ću Vas malo “prošetati”. Stanje sa plastičnim lopticama, kao i sa nedozvoljenim tuningom, zaista je loše. Toliko loše, da se u nedavnoj anketi 73% igrača opredijelilo za stare, celuloidne loptice. Nije ni čudo, jer kada se, od 1. srpnja 2014. kada su uvedene, sublimiraju sve mane, plastične loptice brzo pucaju, jajaste su, bez spina, glatke, skoro masne. S druge strane, “stolnoteniskoj industriji” loptice su značajna prihodna stavka. Koliko velika? Ne bih znao, jer shopovi objavljuju podatke koji su najprodavaniji modeli guma, ali ne iskazuju podatke koliko u prodaji sudjeluju gume, drva, loptice, oprema za klubove, odjeća… U doba celuloida, barem kod nas, 80% svih natjecateljskih loptica bile su sa leptirićem, a značajniji udio imali su DHS i Yasaka. Momentalno, ITTF ima registriranih 93 marki loptica, od kojih je 35 celuloidnih. U cijeloj priči, svakako, ne valja izostaviti još jednu “sitnicu”. Sadašnji predsjednik ITTF Thomas Weikert želio bi skori reizbor, a ima 2 protukandidata, jednog arapskog i jednog ozbiljnog, u liku Jean-Michel Saivea. Sa sadašnjim nezadovoljstvom profesionalnih i rekreativnih igrača činilo se to skoro neizvedivo…

Ali, evo “asa iz rukava”. Prvo je ITTF smanjio toleranciju loptica, kako je prikazano u slijedećoj tablici:

Plastic-balls-QA

Zatim je DHS, kao jedan od 4 svjetska proizvođača loptica, promijenio gotovo sve, te izbacio novi model D40+. Zamijenio je materijal, tehnologiju proizvodnje, “maneken” više nije Ma Long, već Ding Ning, jedino što je ostalo isto je da su i dalje šavne.

DHS-D40-Ding_Ning

Idem prvo od osobnog iskustva, sa 5 treninga. Loptica je u rukama hrapava, kao nekoć celuloidna, nova “ostavlja” trag na gumi, dok se s nje ne skine početni sloj prašine. Malo je žutija od bešavne, okrugla, kako u statičnoj vrtnji, tako i u igri, bez neočekivanih odskoka. U igri, loptica je IZVRSNA, nije pukla niti jedna. Svi udarci, posebno servis, koji su funkcionirali sa celuloidnim lopticama, a igrač ih je mogao “zaboraviti” sa dosadašnjim plastičnim, ponovno rade. Već duže nisam imao ništa na testu što me toliko oduševilo. OK, neki će reći “Svaki cigo svoga konja hvali”, pa slijedi nastavak recenzije…

Jučer sam sa bivšim “manekenom”, profićem sa 35+ igračkog iskustva, razgovarao o novim lopticama. Kaže, prve je donio Pucar sa Qatar Open-a, onda Zeng iz Kine, a sada čeka svoje od Stige. S lopticama nije oduševljen samo on, već i Karakašević, najmekša ruka i najveći trbuh (stomak) stolnoteniske Europe. Ali, nastavlja on, loptice su toliko slične celuloidnima, da se vraćaju i drva iz bivših vremena, pa primat više nema Viscaria (Arylate-Carbon), već se u život ponovno vraćaju 7-slojna drva, poput Clippera. Dalje, tvrdi, i trening loptice iz istog izvora su izvrsne, uopće ne pucaju.

Da dobra iskustva nisu samo naša, lokalna, svjedoči i naslov na australskom forumu OOAK “DHS D40+ three star balls, good news” (hrv. DHS D40+ 3* loptice, dobre vijesti), te već 60 komentara…

Ne manje važan podatak je da je DHS istovremeno snizio cijene, tako da su nove loptice 20 – 30% povoljnije od prethodnih i konkurentskih bešavnih. DHS je u kooperaciji i s drugim kineskim proizvođačem šavnih loptica, pa su i oni izdali novi model Double Fish ABS Material V40+ VOLANT 3*. Te loptice su nešto skuplje i imaju uži šav.

Double_Fish_V40
Što reći? Svakako, u teškoj situaciji je bešavni tabor, koji je nešto malo izmijenio prethodni model, npr. Yinhe sa crvenom oznakom, u odnosu sa stare sa plavom, ostavio iste cijene, ali, suočene sa novom konkurencijom, bitno su lošije. Eventualno, “u igri” su još Nittaku Premium, ali one imaju dvostruko višu cijenu.

Ova sezona će se odigrati sa lopticama koje se imaju, ali za novu sezonu ne treba dvojiti. Dio problema će i dalje ostati, a to je neujednačenost modela, posebno kada dođete na gostujuću utakmicu ili sponzorirani turnir. No, valjda će tržište brzinski odraditi svoje, jer koji je smisao igranja stolnog tenisa sa “glancastim jajcima”?

P.S. Kako riješiti problem “nedozvoljenog” tuninga? Jednostavno, ukinuti regulativu. Koji je smisao propisa čija provedba se ne može (zna) kontrolirati, a “zloupotrebljava” ga 90% profića?