XIOM gume – recenzije

Sa XIOM gumama dosta se igra, o njima se piše, objavljene su i video recenzije, drugim riječima “bilo kuda, XIOM svuda“.

Moj prvi susret bio je, prije 7 – 8 godina, u trening kampu Sadska u Češkoj, kada je jedan od trenera igrao sa gumama XIOM Omega III. Tada ništa nisam znao ni o firmi, ni o gumi… Ali, to samo kaže da je XIOM za rana počeo prodavati gume proizvedene u ESN (Elastomer GmbH) u Njemačkoj, pa su do sada “skupili” već prilično modela.

XIOM_Omega_Gume

XIOM gume su vrlo dobre, ali s njima se ne igra na Pro Tour-u. Tamo se, u 99%, sreću samo 3 modela guma, i to Butterfly Tenergy (05, 64 i 80), kod Tibhar “sponzoruša” Evolution (MX-P i MX-S), a, kod kosookih, DHS Hurricane3 Neo (Provintial i National). Ali, profesionalni igrači čine manje od 1% igračke populacije, svi ostali su u nastajanju ili rekreaciji. Za većinu njih vrijedi pravilo da što jaču (bržu i tvrđu) gumu izaberu, više će neprisiljenih pogrešaka počiniti.

Ako se pogleda najnovija ITTF lista guma, pod XIOM, vidi se čega tu sve ima. Iz pregleda sam namjerno izbacio gume sa kratkim pipcima (softove), sa dugim pipcima (trave), za tvorničke rekete… Većina guma, osim Yanus DF, su za napadačku igru, a ostale, osim serije Musa, imaju poroznu spužvu. Tensor gume su dostupne u debljinama 1.8, 2.0 i 2.2, a samo Musa, sa klasičnom spužvom za allround igru (reinkarnacija Srivera), se radi i u debljini 1.5. Prema hvatljivosti topsheeta, modeli Tau i Vega China VM “vuku” na kinesku (tacky) stranu, a one imaju i najtvrđu spužvu. Ostali modeli su grippy, u 3 tvrdoće, meke (37.5 – 40), srednje tvrde (42.5 – 45) i tvrde (47.5 – 50).

XIOM_Gume_ITTF_1
XIOM_Gume_ITTF_2

U početku, u formiranju naziva XIOM se “držao” nekih pravila. Omega gume su bile skuplje, Vega jeftinije, Sigma brze. Modeli Elite su najmekši, Europe srednje tvrdi, Pro tvrdi, a Asia najzahtjevniji, za igru od stola i/ili sa najbržim pokretom. U posljednjoj seriji pravila više nema, Vega Europe DF tvrdoćom odgovara Elite (37.5), Vega Asia DF bivšoj Europe (42.5), “uveli” su naziv Tour, a oznaka DF ne znači, kao prije, Defence (obrana), već Dynamic Friction (topsheet sa više gripa, za plastične loptice).

XIOM_Vega

Kod izbora, za igrača je važno da zna debljinu i tvrdoću gume koja mu optimalno odgovara, sa više ili manje katapulta, kutem izbačaja, za spin ili brzinu, željenu hvatljivost (grip) topsheeta. Na žalost, nema idealne gume, svaki od izbora ima prednosti i mana. Evergreeni su Vega Europe, za početnike, i Vega Pro, koja performansama 95% odgovara Tenergy 05. Ako po karakteristikama i ne izaberete “optimalnu” XIOM gumu, ništa strašno, u kratkom roku ćete se privići, te korigirati udarac (pokret).

XIOM_Vega-Tempo-Spin

“Skupio” sam više pisanih recenzija, na 10 stranica, par njih na njemačkom i 1 na engleskom, te ih možete preuzeti u slijedećoj PDF datoteci. Pri tome, sa nekima se osobno ne slažem, jer ne oslikavaju objektivne karakteristike gume, već igračke preferencije recenzenta. U nastavku su i video recenzije, s time da nisam uvrstio one od njemačkog TTR Huntera, jer su trič-trač, samo nešto priča, ništa ne pokazuje.

Spinfactory.de (Lennart Wehking) – Xiom Vega Pro

Spinfactory.de (Siawash Golshahi) – Xiom Vega Europe

EquipmentJunkie.com – Xiom Vega Japan

TableTennisDaily.co.uk (Daniel Ives) – Xiom Vega Europe DF & Vega Asia DF

Tabletennis11.com (Matt Hetherington) – Xiom Omega V Pro

Cjenik 25.08.2016.

Nakon 45 dana evo novog cjenika. Što je u njemu novo? Pa, samo što fali je “ptičjeg mlijeka”. Izbor je zaista velik, ali to je ujedno sreća i nesreća. Prednost je, ako točno znate što hoćete, postoji velika vjerojatnost da to nađete na skladištu, odmah za isporuku. Mana, ako niste sigurni, pa u toj gomili ne znate što izabrati. U tom slučaju, uvijek možete poslati SMS, mail ili nazvati, pa pitati. Najviše novosti dolazi iz naše njemačke kooperacije sa Contra/Gewo, tako da su na skladištu njihova najpopularnija drva, najnovije gume za plastične loptice, futrole za rekete, čistači, brojač rezultata i dr. Također, od nas možete naručiti i opremu svih drugih proizvođača (osim Butterfly), npr. popularne antispinove od Der-Materialspezialista. Standardni rok isporuke je 15 dana, a cijene cca. 10% niže od onih na Contra web-shopu.

1. Gume

 • iz Gewo su stigli najnoviji modeli backside (glatkih) guma Hype XT (Energy – više brzine) i Hype EL (Elastic – više spina). Proizvode se, kao i Donic, Joola, Tibhar, XIOM i dr., u njemačkoj tvornici ESN. Dostupne su u svim tvrdoćama (50, 47.5, 42.5 i 40) i debljinama (2.1, 1.9 i 1.7), po konkurentnim cijenama od 230 i 210 kn.
  Gewo_Hype_XT_50
 • iz Dr. Neubauera došao je po 1 primjerak trava, softova, antispinova i backside guma (svih osim Aggressora, koji će tek izaći), te novih drva Jackpot i World Champion Carbon.

2. Drva

 • iz Gewo stigla su ekonomična drva (od 200 – 230 kn) za početnike i naprednije, brzinskih razreda ALL, ALL+, OFF- i OFF, iz serija Classic (Allround), Zoom (Balance i Pro) i Velox alpha (Power Control, Overdrive i Speedster), pri čemu je svaka sličnost Gewo Zoom Pro sa Butterfly Primorac Classic NAMJERNA. Na lageru je i drvo Gewo Force ARC (Aramid-Carbon) sa konkavnom drškom, za one koji ne žele izbrojati 1000 kn za Butterfly Timo Boll ALC, već traže ekonomičnu zamjenu za 400 kn.
  Gewo_Zoom_Pro
 • na lageru će trajno biti po 1 primjerak drva Nittaku Shake Defence sa ravnom drškom, legendarnog i ponajboljeg lovačkog drva za rekreativce, po 650 kn.

3. Ostalo

 • plastične loptice Nittaku Premium 40+, po 15 kn/kom, većina smatra najboljima.

Natjecateljima u sustavu HSTS sezona počinje ovih dana na Pagu, a u Sokazu (rekreativnoj ligi) za mjesec dana, pa je sada pravo vrijeme za nabavu i uigravanje, da ne bi trpio rezultat.

Čistači za gume

Osim reketa, u obveznu “opremu” svakog igrača (“čokljavca”) trebali bi ući i futrola za reket, koja ga štiti od oštećenja i zaprljanja, te čistač za gume. Do sada su čistači spomenuti samo usputno, npr. u temi o Revolution No. 3.

Česti su upiti rekreativaca, kojima gume slabo “vuku”, da pogledam reket i vidim što je razlog. Većinom je uzrok prljavština i oksidacija gume (iz sjajne boje prelazi u mat), a posljedica je slabog ili nikakvog održavanja. Nakon svakog igranja gume treba očistiti, na njih zalijepiti zaštitne folije, te reket pohraniti u futrolu (ne plastičnu vrećicu).

Tacky (hvatljivu) gumu, prikazanu na videu, obavezno je očistiti destiliranom vodom (za glačala ili akumulatore), te katkada specijalnim čistačem (npr. Revolution No. 3, Reach Cleaner for Tacky Rubbers), te zalijepiti nelijepljivu foliju. Najpopularniji primjerci takvih guma su DHS Hurricane3 (Neo), Friendship Super FX, Haifu Blue Whale, Globe 999…

Grippy gume (euro/japanske), npr. Butterfly Sriver ili Tenergy, čiste se čistačem koji na vrhu ima raspršivač (spray) ili spužvicu, a neki su u obliku pjene. Tekuća sredstva se standardno pakiraju u bočice od 100 ili 250 ml, a postoji i boca za nadopunu od 1000 ml. “Stara” sredstva su bila na bazi alkohola, dok su nova VOC free. Cijena? Oko 40 kn. U nedostatku, u 1 dcl destilirane vode treba staviti 1 – 2 kapi tekućeg sredstva za pranje ruku ili posuđa. Softovi i trave se, također, trebaju redovito čistiti, uz korištenje stare četkice za zube. Ako je guma jako masna, npr. od znoja, može se jednokratno očistiti izopropilnim alkoholom.

Tuttle_Cleaning_Foam

Redovnim čišćenjem guma bitno se produžuje njihov vijek, te poboljšavaju igračke karakteristike.

P.S. Ako želite da antispin guma manje “hvata”, a više vraća protivničke rotacije, što učiniti? Gumu treba poprskati cockpit sprayom, koji će je opet učiniti klizavom.

P.P.S. Na žalost, sredstva za čišćenje imaju i kontraindikaciju, isušuju gumu. Zbog toga treba, npr. svakih 6 mjeseci, izvesti postupak Obnavljanje stolnoteniskih guma.

Rio 2016. – završetak

Završila su natjecanja u stolnom tenisu na Olimpijskim igrama 2016. u Riu, očekivanim ishodima, momčadskim pobjedama Kine. I, dok su muški to ostvarili protiv Japana, žene su u finalu pobijedile Njemice. Odmah nakon, stigle su vijesti o umirovljenju osvajača srebrnih medalja u pojedinačnim natjecanjima Li Xiaoxie i Zhang Jikea.

Rio_2016_Men_Team

O kineskoj supremaciji u stolnom tenisu već je pisano, a na Olimpijadi je i kvantificirana u članku iz The New York Timesa. Od 172 igrača/ica koji su nastupili u stolnom tenisu, Kineza je bilo 44, njih 6 je igralo za Kinu, dok je 38 nastupilo za druge zemlje. Stolni tenis je ujedno sport u kojem je najveći broj sudionika nastupio za drugu zemlju (31%), a u drugom članku se navodi da je od svih olimpijskih sportova (31) upravo tu najveća dominacija jedne zemlje (normalno, Kine). Sve to ide do tragikomedije, jer su, za Luxemburg, nastupili i 53. godišnja bakica Ni Xialian, a, za Španjolsku, 54. godišnji djedica He Zhi Wen. Koga interesira sport u kojem, de facto, nema konkurencije, pa su pobjednici unaprijed poznati? Normalno, stolnim tenisom vladaju kineske “vrijednosti”, trenira se od malena, mnogo (8 sati dnevno), za malo novaca, sa očajnim marketingom. Ogroman je gubitak popularnosti stolnog tenisa u posljednjih 5 – 10 godina, a budućnost, u slijedećih 5 godina, strah je i predvidjeti. Sve to dovodi do potpune financijske propasti, i tamo gdje inače ima novaca, pa će tako slijedeće sezone 1. njemačka liga imati samo 9 sudionika, jer nisu uspjeli naći zainteresiranu ekipu za popunu. Igrači više ne mogu godišnje zaraditi ni €5000, jer stari ostaju u istim ekipama 10-tak godina, a novi se ne traže. Razgovaram jučer sa našim “profesionalcem”, igra 3. njemačku ligu, nastupa na Challenger turnirima, te svakodnevno još 8 sati radi u tvornici, sve da bi uspio preživjeti.

Prema tome, stolni tenis treba shvatiti isključivo kao rekreaciju, ništa ozbiljno. Tako je to i kod “Zlarinskih koralja”, koji se u vatrogasnom domu, na “čokljo” stolu, samo dobro zezaju. Prava fešta bude kada ih, u potrazi za talentima, redovito posjeti izbornik Korenić. Ali, tamo nema Kineza, sami Dalmatinci, uz ponekog Purgera.

Zlarin_2016

P.S. Pregled svih stolnoteniskih događanja iz Ria:

P.P.S. Jučer sam u Decathlonu kupio mrežicu za po van (Rollnet), da se nađe, nije skupa (75 kn). Ne bih je preporučio, ne može se nategnuti, pa ću je danas vratiti, jer kome treba mlohava čuna (mrežica)?

Rollnet

Dan u stolnoteniskom kampu

Idemo krenuti od definicije. Što je stolnoteniski kamp? To je mjesto gdje su organizirani treninzi, standardno 2 dnevno, van mjesta redovnog prebivališta, a namijenjeni su za intenzivan trening rekreativnih igrača i natjecatelja. Natjecatelji ih koriste za pripreme prije početka sezone i/ili važnijih natjecanja, a rekreativci za poboljšanje tehnike i pokretljivosti u igri. Ovdje je već pisano o kampovima, pa bi to, kao uvod, trebalo pročitati.

TT-Xpert.de_Porec_2016_1
TT-Xpert.de_Porec_2016_2

U Poreču, u dvorani Intersport u Zelenoj Laguni, treninge organizira njemački TT-Xpert.de. Prethodnih godina dvorana, sa 25 stolova, bila je puna, a sparirali su i hrvatski igrači. U dvorani nije vruće, a smještaj je u hotelima i kampu koji se nalaze odmah do dvorane. Evo snimke iz 2014.:

Prošli tjedan (07.-14.08.2016.) na treninzima je sudjelovalo 20-tak njemačkih igrača (1. slika), od toga 3 – 4 veterana, te 4 – 5 djevojaka (žena). Prisutni igrači nisu bili školovani u klubovima, već priučeni, sa različitim tehničkim nedostacima u igri i pokretljivosti. Gledajući trening ostao sam razočaran. Trenira se sa starim, celuloidnim, lopticama, valjda zbog uštede. Prvih 20 minuta objašnjen je princip kratkog FH servisa. Nakon toga, 10 igrača/ica je CIJELI TRENING, sa različitom uspješnošću, ponavljalo SAMO SERVIS (na 2. slici desno), dok je drugih 10 – 12 igrača izvodilo servis, pa zatim igralo slobodno cijeli stol, bez ispravaka tehnike. Od 4 prisutna trenera, 1 je bio kvalitetniji (na 3. slici). Za 200€, koliko prosječno stoji trening tjedan (7,5 – 10€ po satu) sigurno su zaslužili bolje i više.

TT-Xpert.de_Porec_2016_3
TT-Xpert.de_Porec_2016_4
TT-Xpert.de_Porec_2016_5

Pojavila se i snimka prošlogodišnjih priprema STK Zabok iz trening kampa u Pagu. Smještaj je u privatnoj kući u Bošani, a trening se odvija u 6 km udaljenoj dvorani osnovne škole u Pagu. Osnovni problemi su što je smještaj, iako povoljan, skroman, na trenige je potrebno odlaziti autom, a dvorana je, za potrebe stolnog tenisa, loše osvjetljena. Treninzima katkada prisustvuju naši vrhunski ino treneri Mario Amižić i Milan Štencl (2:17).

Olimpijada 2016., TTX

Vratio sam se. Eto, nakon 10-tak uzastopnih godina, prvi puta se dogodilo da reket nisam držao 2 tjedna i moram reći da danas, prije treninga, imam tremu. Istina, bila je mogućnost da odigram turnir u Pazinu. Na blogu vidim da se zadnjih dana više čita. Što se događalo u međuvremenu?

TTX_1

Prva je bila bombastična najava iz ITTF (Svjetskog stolnoteniskog saveza) da su, skoro kao profesor Baltazar, “osmislili” novu igru, koja će povratiti svekoliki svjetski interes na “našu stvar” – stolni tenis, tj. pingač. I 4.8. osvanuo je TTX. Tko je to, što je to? E, pa to je neka mješavina ping-ponga i hardbata, još jedna varijacija, sa malo izmjenjenim pravilima:

 • igra se na 2 dobivena seta, pri čemu set nije određen rezultatom (npr. do 11 ili 21), već vremenski, na 2 minute;
 • nema pravila oko ispravnosti serviranja, guma na reketima, koriste se nove (veće) loptice;
 • ako je postignut poen, a protivnik nije dodirnuo lopticu, broji se kao 2;
 • igrač može pozvati “wildcard”, pa se slijedeći poen, ako ga osvoji onaj koji je pozvao, broji duplo, tj. kao 2 ili 4 …

Nije taj TTX ništa osmišljeno, pametno, oprobano, nego, eto, tek tako, da se “talasa”. Nije važno da se nešto napravi, već da se ostavi dojam da se radi, što god. Posebno je “zgodno” ovo pravilo oko trajanja seta! Predviđam da će se na stolnoteniskom tržištu, kao satovi u obliku kokošjeg jaja, sa zvučnim signalom koji mjere 3 minute za meko kuhana, pojaviti i satovi u obliku stolnoteniske loptice, sa timerom na 2 minute, koji će označiti kraj seta u TTX-u. Takvu glupost ipak nisam očekivao, čak ni iz ITTF-a. Igra je, kao, namijenjena za plaže, urede, parkove, a tamo nema sudaca sa štopericama. Novu igru mogu probati entuzijasti koji se skupljaju na zagrebačkom Jarunu, kraj Aquariusa, na stolovima koje je nekoć postavio Iskon.

TTX_2

I, onda je 5.8. započela Olimpijada. U stolnom tenisu završila su pojedinačna natjecanja, očekivanim ishodima, svekineskim finalima. Novi pobjednici su Ma Long i Ding Ning, a porazili su stare (Zhang Jike i Li Xiaoxia).

Rio_2016_Men

Opet se povukla priča da li su pobjednici već unaprijed bili “određeni”, a igrači su se, već standardno, žalili da su službene loptice (DHS) bile “koma”. Pa, ako ITTF ni za Olimpijadu nije sposoban osigurati loptice “odgovarajuće” kvalitete, nije čudo što stolni tenis, kao igra, neumitno propada, a cijeloj toj sramoti podsmijava se i The New York Times. Na donjoj slici je prigodna “umjetnička instalacija”, koju su od slomljenih loptica napravili sami igrači.

Rio_2016_Loptice

U toku su momčadska natjecanja…

ITTF testira novi web, koji možete pogledati ovdje.