Izbjegavanje spina

Stolni tenis je igra rotacije, jer se prilikom udarca loptica vrti od 120 – 130 okreta u sekundi. U 1. video nastavku edukacije Richarda Prausea “Ask the coach 1 – What is talent in table tennis” on objašnjava da je talent “osjećaj” za brzinu i/ili spin, tj. rotaciju loptice, objašnjavajući to na primjerima Ovtcharova i Bolla. Sjećam se i davnog razgovora sa Dadom Šurbekom o tome s kojim je igračem “najteže” igrao i zbog čega. Na vrhu top liste “nepoželjnih” protivnika je Timo, zbog “nevjerojatne” količine spina koju zadaje u udarcima. Na ovom blogu spinom smo se bavili u temama Principi vrtnje loptice – Paul Noel i Generiranje spina prilikom servisa. Sada ide nastavak od njemačkog blogera Marcela (Thoughtsontabletennis) o izbjegavanju spina (eng. Spin evasion), od koga sam posudio i slike. Članak je na engleskom, a trebali bi ga pročitati svi oni kojima nije cilj samo lupati po loptici, već pri tome kod svakog udarca znati kako i zašto odigrati. Prepričati ću ga vrlo kratko, za one kojima se ne da čitati integralni tekst ili “šepaju” sa engleskim.

Slika_1

Loptica ima 3 dimenzije dužinu, visinu i širinu, pa je, sukladno tome, moguće zadati i rotacije.

Slika_2Slika_3Slika_4

Područje na loptici, zavisno od vrste spina (top, corkscrew ili side), obojano crveno ima veliku rotaciju, dok je crno područje loptice s malom, odnosno bez rotacije. Loptica se najmanje vrti po osi, a najviše na polovima. Topspin/backspin je lagan za shvatiti, loptica se zahvaća gore/dolje, a kod sidespina lijevo/desno. Najmanje je poznat corkscrew spin, gdje se loptica zahvaća po donjem rubu udarcem koji se izvodi lijevo/desno ili obrnuto, najčešće kod servisa, i to u kombinaciji sa topspin/backspin-om.

Slika_5Slika_6

Pri izvođenju udarca cilj je izbjeći protivničku rotaciju, te zadati vlastitu. Normalno, rotacija ne mora biti “čista”, već i kombinacija 2 različita spina, npr. sidespin topspin. Lopticu sa jakim topspinom ili backspinom najlakše će biti udariti sa strane, npr. side flipom ili side spinom. Na lopticu sa jakim side spinom, treba odigrati lagani spin ili rezanje. Prema tome, zavisno od dolazne rotacije, optimalne pozicije reketa prilikom udarca su označene brojevima 2 i 5, manje dobre su 1, 3, 4 i 6, a svakako treba izbjegavati crvenu zonu.

Iz osobnog iskustva, kada igrate protiv “starog” igrača i zadate mu jaku rotaciju, on Vam vrati takav “šmrklj” kojem se uopće niste nadali. Jednostavno, ima osjećaj za dolaznu rotaciju, “znanje” kako da je izbjegne, te zada vlastitu ili produži dolaznu, postavljanjem reketa pod adekvatnim kutem. Po tome se, među ostalim, i razlikuju Kategorije igrača, neiskusnima loptice “frcaju” na sve stane, pri čemu uopće nisu svjesni zašto im se to dešava (posebno kod Corkscrew spina). Ima “lukavaca” koji spin žele zaobići materijalom, pa zbog toga na reket lijepe travu, soft, antispin. Ali, i kada stave takvu gumu moraju prepoznati dolaznu rotaciju, te u skladu s njom prilagoditi kut vlastitog reketa. S druge strane, što guma manje rotacije “prima”, to je manje može i zadati. U flah igri, bez zadavanja vlastite rotacije, protiv igrača sa jakim spinom ili kontrom, “materijalisti” imaju male šanse.

PH za senior(k)e 2015.

Od petka do nedjelje, tj. od 27.02. – 01.03.2015. u dvorani III Doma sportova u Zagrebu održava se Prvenstvo Hrvatske za seniore i seniorke. Evo žrijeba i satnice. Natjecanja će se održati u pojedinačnoj konkurenciji i parovima. Naslove od prošle godine brane Andrej Gaćina i Petra Petek. Zašto je Prvenstvo važno? Zato jer je to najbolji stolni tenis što će se, uz Croatia Open, ove godine vidjeti u Hrvatskoj. Ali, na Croatia Open-u neće nastupiti igrači kao Gaćina, ispod 100. mjesta svjetske rang liste, jer im se ne “isplati”. Sustav bodovanja ITTF-a je takav da im se za eventualni poraz oduzima mnogo više bodova, nego što ih dobivaju osvajanjem.

Andrej_Gacina_PH

Prvenstvo države je natjecanje najvišeg ranga i svaki igrač bi trebao biti ponosan da nastupa na njemu. Ali, kod nas već godinama opstaje vrlo loša praksa, a ta je da su najbolji igrači bili “amnestirani” od nastupa (Primorac, Boroš). S druge strane, osvajači ničim nisu bili nagrađeni (npr. Bobetić), pa je postepeno Prvenstvo postajalo drugorazredni događaj. A, i prijavnina je “samo” 150 kn, normalno, hrana i piće su isključeni. Ove godine, u muškom dijelu, neće igrati Zoran Primorac, Tan Ruiwu, Roko Tošić, Filip Ćipin, Luka Fučec, Tomislav Japec, Borna Kovač, Ivan i Neven Juzbašić … Kod žena nema Tian Yuan, Tamare Boroš i niza dobrih igračica iz prvenstva Hrvatske (Ivana Malobabić, Bojana Poljak, Tamara Ramić i dr.). A, stvari su jednostavne. Ako igrač(ica) svojom voljom ne želi nastupiti ili ga klub ne pusti, jednostavno bi ga, igrača ili klub, trebalo izuzeti iz sustava financiranja za kalendarsku godinu, te onemogućiti u nastupu za reprezentaciju. S druge strane, pobjednike i/ili visoko plasirane treba primjereno nagraditi, npr. financiranjem nastupa na 3 Pro Tour natjecanja.

Kao što pjesma kaže “Sve je super, sve je za 5 …”.

P.S. Kako se i u većini europskih zemalja istovremeno igraju nacionalna prvenstva, evo kako izgleda dvorana za Prvenstvo Švedske.

Dvorana_Prvenstvo_Svedske

Pravila, pravila

Prvo da Vas pohvalim, vrijedni ste čitatelji, dnevno bude oko 600 posjeta, u jednom razgovoru sa kćeri ona je mislila da je to oko 50. Bravo za Vas.

Ovaj, 314. blog, inspiriran je potrebom davanja objašnjenja i pjesmom Riblje čorbe, iz moje mladosti, koja je išla: “Pravila, pravila da bi me udavila ili kičmu savila i skroz ošašavila. Neka glupa pravila u crno me zavila”.

Kome je dosta loših vijesti neka odmah zatvori ovaj blog i neka čita slijedeći.

Održavanje i pisanje bloga traži znatan utrošak vremena i znanje, kako kompjutorsko, tako i stolnotenisko. Kako bi se napisalo mišljenje o nekoj gumi ili drvu treba probati, osobno ili kod “manekena”, a to košta. Problematična su autorska prava na video zapise, fotografije i članke, koje ovdje prenosim, a ne mogu istraživati što je čije. Jedino se nadam da nitko neće zamjeriti, jer je sve neprofitno. Da bi sve radilo “fletno” (brzo) svaki mjesec plaća se hosting kod Digital Oceana. Cijeli blog se rukovodi željom za objektivnoću, bez ukrašavanje (marketiranja), nezavisno od toga da li je određeni brand u mom zastupstvu ili konkurenta. Normalno, brandove koje zastupam mogu detaljnije obraditi zbog lakše dostupnosti robe i informacija, npr. Stiga prilikom uvođenja novih proizvoda šalje zastupnicima besplatne uzorke. Bilo je primjedbi da nisu omogućeni komentari, ali tome je više uzroka. Prvo, obrana od spama, evo, već 2 – 3 tjedna me zasipaju nekim komentarima o FAKE torbama. Dalje, komentare bi trebalo pregledavati i odgovarati na njih, a to bi tražilo cjelodnevnu aktivnost, na koju nisam spreman. Ispričavam se na greškama, sadržajnim i/ili pravopisnim, pa ako uočite neku, molim Vas da me obavijestite mail-om. Ako netko ipak želi ostaviti komentar može to na Facebook-u, gdje je blog objavljen.

U dijelu Kontakt zapisano je slijedeće “Na pitanja i savjete odgovaramo za opremu kupljenu ISKLJUČIVO kod nas, uz navođenje PUNOG imena i prezimena”. Zašto? Nije mi poznato da neki drugi domaći dobavljač ulaže u svoje znanje, a ono, kao i većina ostalog, nije besplatno. Sjećam se jednog “slučaja”, kada me igrač pitao za svoj reket, od kojih niti jednu komponentu nije kupio od mene. Odgovorio sam mu da u ekipi ima mog konkurenta, pa je prirodno da njega pita. Odgovorio je: “On ništa ne zna!¨. Na žalost, ne dajem savjete o tehnici igre ili njenom ispravku, jer nisam za to dovoljno stručan, a i različita je kod svakog igrača. Ne primam narudžbe za teme na blogu, kao “napiši sve o robotima”, jer ja nisam “pevalka po narudžbi”. Iz iskustva, kada bi igraču ovo ponovio, uvrijedio bi se, jer većina nije navikla da je NE ravnopravan odgovor kao i DA. Kada dođe upit koji je u suprotnosti sa nekim pravilom, do sada nisam odgovarao, a od sada ću poslati link na ovaj post.

Ponovno napominjem da je minimalna vrijednost kupnje 100 kn (13,27€), što je zapisano u zaglavlju cjenika, jer se prodavaonica nalazi “u oblaku”. Zbog toga, kod isporuke, moram se naći sa igračem, odnosno poslati pošiljku HP-om, što nije isplativo ispod navedenog limita. U pravilu, pošiljke za inozemstvo se šalju autobusom, na način da kupac sam nađe i angažira vozača autobusa na liniji za Zagreb, preda mu novac, ja ga sačekam u Zg, predam mu robu, uzmem novac, a kupac preuzme kod povrata. Za Hrvatsku postoji ta mogućnost samo za narudžbe iznad 2000 kn, jer dolazak do Autobusnog kolodvora, pronalaženje parkirnog mjesta, predaja vozaču, te povratak zahtijevaju utrošak veći od sata.

Cijelo stolnotenisko okruženje u Hrvata daleko je od idiličnog, a kako okolnosti postaju sve teže, tako su sve vidljiviji i očnjaci. Zbog toga sam doživio razna “cipelarenja” od konkurentskih dobavljača. U jednu dvoranu, koja prodaje drugi brand, zabranjen mi je ulazak, osim na službene utakmice, iako za igračke karijere nisam napravio eksces. Kao, proglasio me “mučkim provokatorom”, zaplijenio mi unaprijed plaćenu prijavninu i  izopćio. Od drugog konkurenta sam doživio da nije imao pojma da su gume koje ima u vlastitom zastupstvu hit na njemačkom tržištu, a kada sam mu to rekao, uvrijedio se. Kada sam te gume uvrstio u prodaju, kod sponzoriranih igrača provodio je istrage, kao otkud to meni? Istovremeno, bez imalo srama, javno prodaje gume koje su u mom zastupstvu. Od trećeg konkurenta sam doživio da me njegov djelatnik provocirao i pogrdno mi dobacivao tokom meča. Na Sokaz forumu još uvijek “vrijedi” zabrana oglašavanja, osim jednom, iako nikada nije objavljen i viđen ugovor koji to o(ne)mogućava.

Općenito, mogu reći da je stanje u našem stolnom tenisu, kao i u ostalom sportu, takvo da privatni interes nadilazi javni. Na službenim stranicama HSTS-a nema nikakvog interesa za ovaj blog, iskreno, ne znam da li službene osobe uopće znaju za njegovo postojanje, a kamo li da ga čitaju, ili, ne daj Bože, promoviraju. Nema interesa ni u većini klubova, a poznavanje opreme je na niskom nivou. Sjećam se, kada sam jednom od “eminentnih” trenera prodavao gume, u 2. rečenici mi je rekao da se on, u stvari, ne razumije u stolni tenis. Bingo. Reketi djece koja treniraju su u lošem stanju, što vidim kao sudac. U pravilu, igraju sa potrošenim gumama i drvima igrača iz 1. ekipe, prebrzim za njihovu tehniku igre, često odlijepljenim od drva. Stanje u klubovima vidi se na primjeru STK Krapina, o kojem je snimljena i nedavna reportaža na mreza.tv, koju prenosim. Imaju 2 termina za treninge tjedno, 40 igrača na 5 stolova, prosječno vrijeme provedeno na stolu tokom treninga je 20 minuta. Sa efektivno 40 minuta treninga tjedno, to nije ni rekreacija, a kamo li natjecateljski stolni tenis. Nije moguće da u gradu Krapini nema napuštenih poslovnih prostora koji se ne bi dali prenamijeniti u dvoranu za stolni tenis. Ali, to nije moj zadatak, ali znam čiji je.

Cijeli stolni tenis je politički sponzoriran, što se najbolje vidjelo prošle godine kada je na pola sata prekinut polufinalni meč na PH zbog “gostovanja” Bandića, zatim transparent na Croatia Open-u (“Hvala gradonačelniče”), Dragutin Šurbek je “trenirao” ex predsjednika Josipovića… U jednom klubu, pričaju, da su im bitno smanjili dotacije, jer su članovi Predsjedništva na izborima glasali za protivnika. Da se cijela praksa nastavlja vidljivo je i iz članka na službenim stranicama HSTS-a “Susret Tomislava Karamarka i predstavnika HSTS-a”. “Najbolji” je komentar o boji vina, pa treba izbjegavati crveno, jer asocira na SDP, može bijelo, crno i pivo, a i mi bi mogli igrati squash (sport Karamarka), umjesto pinganja. Što mislite, kakve veze ima Angela (Merkel) sa Timom (Boll) i stolnim tenisom u Njemačkoj? Nikakve.

Dar i rad

Zadnjih dana apsolutni hit svih svjetskih stolnoteniskih portala je Tomokazu Harimoto. Japanski klinac, koji još nema 12 godina, je senzacionalni viceprvak ovogodišnjeg švedskog turnira Safir International, pobijedivši i 2 igrača među prvih 100 na svijetu (Omar Assar i Jens Lundquist). Nije mu to prvi uspjeh, prošle godine je osvojio Hong Kong Junior & Cadet Open. Evo slike:

Tomokazu Harimoto

A, tko su mu roditelji? Njegov otac i trener Yu Harimoto je igrao za mladu reprezentaciju Kine, a i mama Zhang Ling je igrala za Kinu na Svjetskom prvenstvu 1995. u Tianjinu. Od 1998. žive u Japanu. Na slijedećem videu vidimo kako tatica trenira sinka:

Za kraj, snimke 2 meča “malog” Tome:


Koliko je tu dara (Wunderkind), a koliko rada, procijenite sami.

P.S. Danas će naš webmaster postati sveučilišni prvostupnik (baccalaureus) na zagrebačkom FER-u, pa mu ovom prilikom čestitamo.

P.P.S. O čudu od djeteta vijest je objavio i Jutarnji list, uz “normalnu” novinarsku grešku, jer turnir se zove Safir, a ne Safor. Evo, to nam treba, trebaju čuda kako bi stolni tenis došao u medije.

Tan Ruiwu

Tan Ruiwu rođen je 30.06.1983. u Shenyangu, Kina (slika ITTF). U kuloarima se priča da je u stvari 8 godina stariji. Kao 15-godišnjak osvojio je Igre mladih u Moskvi, pobjedivši u finalu kasnijeg olimpijskog pobjednika Ryu Seung Mina. Sa svojim klubom osvojio je naslov prvaka Kine, a bio je i juniorski prvak Azije, što mu je najveći uspjeh.

Tan_Ruiwu_2013

2004. godine došao je u Hrvatsku igrati za STK Večernji list, a među ostalim klubovima igrao je za njemački Müller Würzburger Hofbräu, TTC Frickenhausen, Dr. Časl iz Zagreba, a trenutno je član ruskog UMMC. 2008. je uzeo hrvatsko državljanstvo, te nastupio na Olimpijskim igrama u Pekingu. Tamo je pobijedio Seiya Kishikawa (Japan), Gao Ninga (Singapur) i Li Chinga (Hong Kong), a u četvrtfinalu je izgubio od Kineza Wang Liqina. Ima osvojene medalje s EP u pojedinačnoj konkurenciji, parovima i momčadski. Trenutno se nalazi na 61. mjestu svjetske rang liste, a bio je najbolje plasiran 2009. na 32. mjestu.

Igra lijevom rukom, shakehand grip, s drvom Avalox P700 i gumama na FH DHS Hurricane3 Neo National Blue Sponge 2.15 crna i na BH TSP Spectol 21 2.1 crvena (soft). Interesantni su susreti s njim. Visok je 164 cm, 50 kg. Ima tako mekanu rukicu da kada se rukujete imate osjećaj kao da ste primili muzgu-bljuzgu. Kada igra nogomet, ima ga po cijelom terenu, kao da samo on igra. U potpunosti je posvećen stolnom tenisu, te poznaje i najmanje detalje tehnike. Zbog male visine i raspona ruku, sve udarce mora “odraditi” nogama, vrlo brzo se kreće, zbog čega se jako “troši”, tako da se zna desiti da mu u turnirskom tipu natjecanja rezultati postupno padaju.

Popis članaka koje je ITTF objavio o njemu:

Tan Ruiwu Replaces Alexander Shibaev at Asia-Euro All Stars Challenge
Tan Ruiwu and Szandra Pergel Crowned Champions in Zagreb
Head and Shoulders Above the Rest in Wels, Just as in Beijing
Major Threats to Title Defence Defeated but Major Threat Still Remains?
Deadline for ITTF World Tour, Croatia (Zagreb) Open, Euro Africa Challenge Series
Significant Advance for Tan Ruiwu as Herning Heroes Climb World Rankings
Lightning Strikes Twice as Olympic Champion Once Again Departs in Round Two
Croatian Conquerors Cause Korean Crash

Evo sažetka njegovog zadnjeg susreta sa Qatar Open 2015. protiv Li Ahmeta:

P.S. Pri “prijelazu” na plastične loptice zamijenio je drvo, pa sada igra s drvom izrađenim po njegovoj ideji Sword Tan, vrlo teškim, malo ispod 100 g i gumom DHS Huricane3 Neo National Orange Sponge 2.15. Kasnije je zamijenio drvo za Nittaku Ludeack Fleet.

Sanwei_Tan

Plastične loptice – iskustvo

Ovaj blog je direktni nastavak ranijih, koje ću pobrojati:

Bilo je tu još napisa, ali oni su neopravdano afirmativni, što bi rekli navijački.

Jučer, nakon objave bloga, dobio sam interesantnu poruku od profesionalnog igrača iz njemačke lige, a ide ovako (objavljujem uz njegovo dopuštenje):

“Moj klub igra 1. Bundesligu i imamo ugovor sa Adidasom. Na žalost, njihove plastične loptice su se pokazale tako loše da smo prešli na Andro, koje ne pucaju tako brzo. Ali, slažem se da kvaliteta nije zadovoljavajuća. Igrao sam i sa Joola i Stiga lopticama, po meču je pucalo i do 15 komada. U Njemačkoj su, u nižim ligama, produžili upotrebu starih (celuloidnih) loptica zato što je igra sa plastičnim preskupa. Po mom mišljenju, valjaju DHS trening loptice, a od natjecateljskih može proći DHS i Andro. Moram priznati da za privikavanje treba 14 dana, jer loptica malo propada kod praznog spina.”

Adidas_40+

Svaki moj daljnji komentar je suvišan.

P.S. Mislim da bi webmaster Sokaz-a trebao uskladiti svoju frizuru sa novim trendom duhovnog vođe.

Kim Jong-una
Kim Jong-una_1

Trening loptice

Današnji blog je “nadahnut” pokušajem da se od Stige nabave celuloidne (stare) trening loptice, pod imenom Club, za potrebe jednog kluba. I, stigao je odgovor iz daleke Eskilstune u Švedskoj da ih nemaju na zalihi. Neće ih više ni imati, već možemo nabaviti plastične (nove) trening loptice. A, cijena, prava sitnica, pet puta viša od stare. O kvaliteti mogu samo nagađati, jer ako natjecateljske plastične loptice sa šavom, one sa 3*, brzo pucaju i nisu okrugle, kakve su tek onda trening? Doslovno, to mora da su, po kajkavskom slangu, “leteća jajca”. A, nisu kompatibilne ni sa starim robotima. Evo, pogledajte ponudu jednog od prodavača, koji Donic Coach 40+ plastične trening loptice, u pakiranju od 120 komada, prodaje po €79.90, što daje cijenu po loptici od €0,67, preračunato 5 kn. Stare celuloidne loptice dale su se nabaviti po cijeni od 1 – 2 kn, zavisno od proizvođača i uspješnosti cjenkanja sa dobavljačem.

Donic_Coach_40+

Tko će time biti najviše pogođen? Rekreativci ne koriste many balls vježbe i robote, te u pravilu igraju samo mečeve s natjecateljskom lopticom. Za njih će cijena porasti sa €1,00 – 1,40 za celuloidne, na €1,50 – 2,00, koliko koštaju plastičnjače. Ali, oni pojedinačno ne troše veliki broj loptica, te će za igrače to biti izdržljivo, posebno ako se odluče na loptice bez šava, koje su jeftinije, okruglije i manje pucaju. Glavni gubitnici će biti klubovi. Ako se prilikom jednog treninga djece zgazi, pukne i/ili “posudi” samo 5 loptica, to će za njih biti, uz 300 trening dana godišnje, dodatni trošak od 5000 – 6000 kn. Prema tome, klubovi hitno trebaju nabaviti veću količinu trening loptica, za duži period, dok ih još ima.

Jedna recentna “klupska” vijest. U ekonomskoj situaciji koja je kod nas već desetljeće, a može se karakterizirati kao “Zero-sum game”, tj. tijek bez ekonomskog rasta, ako jednom daš više, drugi će, normalno, dobiti manje. Tako je i sa recentnom poreznom reformom u Hrvata, gdje su smanjeni porezi iz dohotka građana, a na račun prihoda lokalnih jedinica (općina, gradova i županija). Ako općine manje dobiju, kome će manje dati, koga najmanje boli? Kulturu i sport, tako da su dotacije stolnoteniskim klubovima smanjene od 25 – 40%. Priča se u kuloarima o značajnim trenerskim otpuštanjima i pretumbacijama.

Loša vijest i za Geek funove. Iz pouzdanih izvora sam saznao da neće igrati slijedeću Sokaz sezonu, već samo trenirati. Bivšeg suigrača, koji voli gledati njegove rezultate, to je toliko rastužilo da je odmah sugerirao drugu ekipu za koju bi mogao igrati.

Skoro sam zaboravio još jednu lošu vijest za ovaj petak (black friday). Kada je američki dolar ($) bio nizak, vrijedio je ispod 5 kn. U međuvremenu je narastao na 7 kn. Normalno da to pogađa cijene sve stolnoteniske opreme koja se proizvodi i prodaje iz Kine, a takva je većina.

Za sve ljubitelje pinganja koji žele čitati samo dobre vijesti, ovo definitivno nije dobro mjesto. Znam jedan bolji site, tamo samo cvijeće miriše, ptićice cvrkuću, prava stolnoteniska idila …

P.S. Geek is back, 7. liga Sokaz-a.

Qatar Open 2015.

Ako Vam se u zadnja 2 dana činilo da čujete neku škripu koja dolazi sa istoka bili ste u pravu. To su stare kosti sudionika ovogodišnjeg Qatar Open-a, koji se u Dohi igra od 17. – 22.02., Jörgena Perssona (49 g.), Jean-Michel Saivea (45 g.) i našeg Zorana Primorca (45 g.). Za svu trojicu primjereniji bi bio Legends Tour, tamo je igra ipak malo sporija. Zoran je u 1. kolu pobijedio “mrtvaca” (uobičajeni naziv u Sokaz-u za pobjedu bez borbe, kada protivnički igrač ne dođe na meč), a u 2. kolu izgubio od kineskog Danca Zhai Yujia, što je sve prigodnim vijestima popratio ITTF i HSTS. U članku se govori o ljubavi, ali iskreno mislim da to nema veze, već je u pitanju interes da uz Gaćinu i Tana nastupi na 8. Olimpijskim igrama, koje se slijedeće godine igraju u Riu. Na taj način bi ušao u sve almanahe, neovisno o mišljenju g. Vrdoljaka o njegovim stvarnim sportskim dometima.

Primorac_Qatar

Na slijedećem videu je meč u kojem je ispao Persson, trudio se on i mučio, ali protiv godina se ne može:

U Dohi od naših muških još igraju Kojić (ispao), Tan i Gaćina (direktni plasman u glavni turnir), a od žena Rakovac. Kako na turiniru ne sudjeluju Kinezi, njima je Nova godina, tako je glavni favorit muškog dijela Ovtcharov. Internet prijenose mečeva, sa 2 stola, možete gledati na itTV.
Chinese_New_Year_2015

P.S. Pobjednici: Samsonov (muški), Samara (žene), Huajun/Yana (ženski parovi), Freitas/Gaćina (muški parovi).

Engleski Sokaz

Ima li i u drugim zemljama natjecanja rekreativnih igrača u stolnom tenisu kao što je kod nas npr. Sokaz? To je kao i pitanje: “Ima li života na Marsu?”. Normalno da ima. A, kako to izgleda tamo kod Engleza možete vidjeti na njihovom web-u.

TableTennis365

ETTA, nacionalna stolnoteniska federacija, kao kod nas HSTS, je ujedinila, na istom mjestu i vođeno istim programom, regionalne rekreativne lige. Naš “junak” (trener) Ben Larcombe iz epizode “Expert in a Year” se natječe u Central London Table Tennis League. Evo kako izgleda njegov prikaz rezultata:

Ben Larcombe ETTU

Program je grafički, a omogućen je i prikaz videa, koje neke regionalne organizacije koriste, npr. za prikaz načina lijepljenja guma na drvo. Uz to, objavljuju se lokalne vijesti, iz profesionalnog stolnog tenisa, različiti oglasi. Sve je povezano sa Facebook-om, Tweeter-om, Google+ i dr.

ITTF muzej

Koga interesira, ITTF na svojim stranicama ima muzej (ITTF Museum). I, što se sve tamo, na 5 jezika, može naći?

ITTF_Muzej

  • virtualna šetnja sobama muzeja;
  • povijest stolnog tenisa;
  • mnoštvo slika starih knjiga, reketa, loptica i dr.;
  • popis svjetskih prvaka i momčadi;
  • svjetske rang liste po godinama;
  • popis osvajača medalja na Olimpijskim igrama;
  • časopis Table Tennis Collector, čije sve brojeve možete preuzeti (download);
  • izvješća sa sastanaka ITTF-a.

TT_Colector_75

A, da bi cijeli ovaj blog bio sa povijesnim štihom, na kraju video o Viktoru Barni:

I, sada kada vidim da su 70-tih 4 ex Yu igrača bila među prvih 30 u svijetu, uhvati me neka nostalgija. Those were the days …