WCPP 2017.

Čemu se, na ovim stranicama, uopće baviti ping-pongom? Kako je stolni tenis u Europi u nazadovanju, njemački savez je, kako bi spriječio znatan pad interesa i broja igrača, odlučio poticati i sve alternativne oblike: TTX, ping-pong, hard bat… Bitno je da se pinga, s kakvim reketom, gumama i lopticama, manje je važno. Naš savez ne uključuje ni rekreativne igrače stolnog tenisa, mi k’o da se bavimo hrvanjem u blatu.

Natjecanje se, za vikend, održalo u Londonu, uz standardno televizijsko praćenje i nagradni fond. Ali, jao si ga Europljanima, ni tu više nisu prvi, titulu im “odnio” Kinez Weihao Yan (igrao sa šmirgl Hurricane-om), koji je do pobjede “sredio” prethodnog višestrukog prvaka Rusa Maxima Shmyreva, pa onda španjolskog reprezentativca u stolnom tenisu Marca Durana, a u finalu Nijemca Alexandera Flemminga.

WCPP_2017

A, kako je to za nas prošlo? Standardno. Što to znači? Pa, jednostavno, ulaz na velika vrata, uz fanfare i marketiranje, a izlaz na sporedna, krišom. Da ne duljim, ove godine nismo imali predstavnika. Iskreno, ne čudi. I prve godine organizatoru je, zbog pomanjkanja volje, bilo teško doći do Zagreba, pa je natjecanje vodio njegov namjesnik. Druge godine bilo je manje, a ove godine niš’. Najbolje plasirani predstavnik, iz ovih krajeva, bio je Srbin Stefan Kostadinović, koji se plasirao među 32 i zaradio $1500.

Kineska škola

Moram priznati da prilično deprimira ova naša siva stolnoteniska svakodnevnica. Veći broj rekreativaca me pita da im preporučim trenera, čak me nagovara da ih osobno treniram. Sam ne mogu, previše sam “iskrivljen”, a da bi mogao drugom ispravno prenijeti tehniku. Rado bi, bez naknade, preporučio dobrog trenera, ali ni to nije moguće. Iako fluktuira mnogo “likova”, evo službenog popisa, dva su problema. Jedan dio ima vrlo limitirano stolnotenisko znanje, na nivou boljih rekreativaca, ali bez tehničkih finesa i iskustva u optimalnom ispravljanju grešaka. Drugi dio, sadašnjih ili bivših profesionalaca, radi to povremeno, usput, kao 2. ili 3. posao, u “fušu”, tek i samo kada im ustreba dodatna lova, a bez ikakvog plana i programa. Da pojasnim, to je kao da imate škole, ali bez zajedničkog programa (curriculuma), pa jedan profesor krene, na primjer, sa nastavom biologije od slona, a drugi od amebe. Jedino rješenje je osmisliti neki vlastiti program. Ma, nema veze, zato smo tu gdje jesmo.

Ali, tamo negdje daleko, na istoku, u Republici Koreji, postojbini XIOM-a, koja ima milion igrača, djeluje stolnoteniski forum, kod njih to zovu cafe. Na Youtube-u je objavio priličan broj video zapisa, a među njima i Kinesku školu u 23 lekcije, sa engleskim titlovima. Gledajući sve lekcije, nećete naučiti igrati stolni tenis, jer su za početnika ili rekreativca prenapredne, ali možda dobijete ideju kako unaprijediti neki element u igri, pimpl, blok, servis… Na primjer, u ovom videu objašnjene su kontaktne točke reketa sa lopticom prilikom servisa, a cilj nije trenutno osvajanje poena, već “maskiranje” i protivničko pogrešno čitanje spina, koje će dovesti do osvajanja poena u 3. ili 5. udarcu.

TTNuri

Najprodavanije gume za 2016.

Lista najprodavanijih guma za 2015. objavljena je u blogu What’s hot & What’s not. Što je Tabletennis11? Estonski shop, koji, osim lokalnog tržišta, opskrbljuje zemlje sa slabijim ponudom, jer kod njih vlada obilje. Među ostalim, zastupnici su za Butterfly, ali mi to, zbog poznatih ograničenja, ne vidimo, a drže i DHS. Kako to kod njih izgleda vidljivo je iz dosadnog selfie-ja:

Namjera nije da Vam ukažem da tamo kupujete, jer mi smo brži i povoljniji, već spoznaja koje su gume, osim Butterfly-ja, najviše prodali u 2016. Jer, ako ste za svoj reketić izabrali nešto sa liste, to ne znači da će Vama odgovarati, ali, sigurno, nećete kupiti lošu gumu. Normalno, to nije put nabave profića, koji imaju osobno sponzorstvo ili nabavljaju gume od frienda koji ga ima, već za rekreativce.

TT11_2016_1

TT11_2016_2
TT11_2016_3
TT11_2016_4
TT11_2016_5

Na popis se “uvukla” i jedna trava, Tibhar Grass D.TecS. Nude oni i svoje recenzije, i to:

Sa recenzentom nisam baš nešto sretan, ali nema ih puno koji hoće raditi nešto za ništa. Na popisu su i gume koje nisu za plastične loptice (Rakza7, Vega Europe i Vega Pro, Barracuda), pa sve to “kaska” za vremenom. Ali, sa popisa je napokon izbačena Yasaka Mark V, koja je tehnološki stara 30 godina, iz nekih bivših vremena.

Što još ima novog u “gumarskom” svijetu? XIOM novost zove se Vega Intro, na testiranju je u Njemačkoj, ali, već i sam naziv kaže, to je guma za početnike, na klasičnoj (Physi Elasto), a ne tensor spužvi (Hyper Elasto). I Stiga se “ponovila”, serija se zove Mantra, u 3 tvdoće S / M / H, a tko se još nije “opekao” sa njihovim gumama, evo mu “izvrsne” prilike. Uopće ne sumnjam da će se uskoro javiti i “recenzenti” iz TableTennisDaily, engleski ljubitelji švedskih kruna, koji će “opjevati” gume, na način: “Ti samo držiš reket, a loptice frcaju k’o da ih je udario osobno Fan Zhendong”.

XIOM_Vega_Intro

Penhold grip

Grip se, po naški, još zove i hvat, a predstavlja način držanja reketa. U blogu Shakehand vs. Penhold opisane su osnove, a sada, od EmRatThicha, ide nastavak.

Koliki postotak igrača kod nas igra sa svim oblicima penhold gripa? Pa, oko 1%. Koja drva su najpopularnija? Kod profića koji igraju sa kineskim penholdom to je Stiga Rosewood (Zeng Jia), a rekreativaca Stiga Offensive.

Kod drva za japanski penhold razlikuju se jednostrana, npr. Butterfly Senkoh-5, od onih koja omogućuju okretanje reketa i imaju dršku s obje strane, kao Butterfly Lapuhta.

Butterfly_Senkoh
Butterfly_Lapuhta

Stolnoteniski lukavci

Stolni tenis, na žalost ili sreću, pripada u grupu sportova sa reketom (Racket Sport), pa onda neki strani shop-ovi prodaju opremu za više njih, kao npr. ovaj u Češkoj. Wikipedia navodi slijedeću listu takvih sportova:

Racket_Sport_1Racket_Sport_2

Uobičajeno je da igrači stolnog tenisa po ljeti “mlate” tenisku lopticu, a značajan je i broj igrača koji dolaze iz “velikog” tenisa. U pravilu, to ih navodi da igraju specifičnom tehnikom zvanom “dalekometna nabacaljka”, 2 – 3 i više metara od stola, koliko to dvorana dopušta. Oni nisu koncentrirani na rotaciju, već na uspješno vraćanje udaraca protivnika, dok ne pogriješi, te eventualno visoke loptice priđu i zabiju.

Izvedba (performansa) koju svaki igrač može izvesti ne ovisi samo o njemu – tehnici, brzini i konzistentnosti, već i reketu koji koristi. Drugim riječima, ako imaš spor reket, normalno, udarac koji možeš izvesti biti će isto takav, a ako imaš gume koje ne hvataju, nećeš moći zadati rotaciju. Ako igrač ima reket “preko” svojih tehničkih i/ili fizičkih sposobnosti, reket će igrati sam, čim ga postavi, što će dovesti do brojnih neprisiljenih grešaka.

Idemo još malo dalje. Sve dok igrači igraju na tavanu, u garaži ili parku, mogu to činiti slobodno, sa 2 drvene daske za rezanje mesa, čak i bez guma (eng. No problem). Ali, kada se jednom odluče uključiti i prijave se u natjecanje rekreativnih igrača, npr. Sokaz, sloboda prestaje biti neograničena, jer od tada bi se na njih trebala primjeniti pravila ITTF. A, njima su definirani minimalni uvjeti za stolnotenisku opremu s kojom je dopušteno natjecanje.

Jučer smo imali utakmicu Zimskog kupa protiv ekipe iz Bundeslige (zajednički naziv za sve igrače iz posljednjih liga Sokaz-a). Dečki uopće nisu toliko loši, no ono na što bi se osvrnuo su 2 tipična primjera.

Prvi primjer su “lukavci“, konkretni igrač se pojavio sa reketom koji se sijao kao da su na gume zalijepljene plastične prozirne folije. Na moj zahtjev da prije meča folije skine, rekao mi je da su to “gume”. Kada sam bolje pogledao i prešao prstom shvatio sam da je to toliko star primjerak tvorničkog reketa Xplorer da bi se na njemu i muha poskliznula. OK. Ali, to nema smisla. Zašto? Takvim reketom koji je spor, a pri tome ne može zadati nikakvu rotaciju, najviše će trajno oštetiti samog sebe. Razviti će samosvojnu “tehniku” igre, koju s drugim reketom više neće moći koristiti. Ispravljanje greške uvijek je teže od učenja novog. Sjećam se jednog Sokaz-ovca, koji je, također, igrao sa 2 antispina i to visoko, 1. ligu, a ukrali su mu reket. Kupio on novo drvo i 2 antispin gume, ali nove nisu bile potrošene, pa su previše “hvatale”. Napisao je oglas na forumu u kojem daje bogatu novčanu nagradu sretnom “nalazniku”. Ali, reket je definitivno “dobio noge”, pa je  pokušavao ubrzano ostariti gume, foto osvjetljivačem, kemijski, sunčanjem i na razne druge načine.

Drugi su “štedljivci“, takav je bio drugi protivnički igrač, jer pojavio se sa reketom od davno pokojnog djeda, bivšeg igrača Sokaz-a. Uz rub drva nedostajalo je 1 cm gume, a ostatak je bio djelimično odlijepljen. Kada bi loptica udarila u “problematične” dijelove reketa, samo bi propala na pod. Šteta za njega, jer, već za 200 – 300 kn, mogao je nabaviti 2 pristojne gume, s kojima bi 1 -2 godine igrao mnogo bolje.

Još ni danas nije mi jasno zbog čega Sokaz dopušta igranje sa gumama koje ne zadovoljavaju ITTF pravila? Zbog troška za igrače? Pa, uvedene su nove, plastične loptice koje, također, koštaju, pa prijavnina, dvorana, SVE KOŠTA. U čijem je to interesu? Još je interesantnije da je, nakon bloga u kojem sam opisao kako sam zamijenio tip loptice (šavna – bešavna) između 2 meča utakmice, Sokaz “brže, bolje” donio pravilo kojim to zabranjuje.

Fotka sa nedavnog druženja u dvorani Prečko:

Precko_Parovi

Umjetnički dojam

U stolnom tenisu, na žalost, Milka Babović, ex komentatorica umjetničkog klizanja (objašnjenje za mlađe i strane čitaoce), ne bi imala što raditi. Naime, u njemu umjetnički dojam uopće NIJE VAŽAN. Znači, osvojili Vi ili izgubili poen razornim spin drajfom, blokom, pimplom, promašajem servisa protivnika, flahom, kojeg protivnik izbaci van stola, lažnim spinom…, SVI POENI SE JEDNAKO BODUJU. Što ti vrijede 3 razorna spina, ako, između toga, 4 protivnička servisa ubaciš u dno mrežice ili prebaciš stol, pa je rezultat 4 : 3 za protivnika?

Jučer sam odigrao meč sa igračem iz Bundeslige (zajednički naziv za sve igrače koji ne igraju Sokaz ili to čine u 20., posljednjoj, l(j)igi). 1. set ostao je na 3, drugi je vodio sa 7 : 1, pa izgubio sa 11 : 9, a u 3. je osvojo 2 poena. Hm, nakon razmišljanja, kaže on poslije meča: “Pa, nisi povukao niti jedan spin!”. Istina. Jer, za to nije bilo potrebe. Spinove vučem tek kada vidim da servisom, mješavinom cepa i flaha, po potrebi blokom, a za visoke kontrom, ne mogu dobiti meč. Za spin igru treba imati brze noge, posebno ako je protivnik izvrstan pimpler i bloker, a to nije rijedak slučaj. Posebno pripazite ako se preko puta Vas nađe igrač, kojeg ćete lako prepoznati po pola brka.

Mladen_Mafia_Party

Naš antispin “maneken”, u nedavnom Sokaz meču 1. lige, najuvjerljivije je pobijedio njihovog najboljeg igrača, izvrsnog, dugonogog i dugorukog spinera. Protiv njega je “materijal” bio najubojitiji. S druge strane, izgubio je meč od igrača tzv. “dalekometne nabacaljke”, sa lažnim spinom. Da zaključim, meč ne dobiva virtuoznost, već konzistentnost, nedostatak grešaka, te vrijedno sakupljanje poena.

Ako ne igrate 1. ligu Sokaz-a, te ne pripadate u 5% najboljih rekreativnih igrača, već u ostalih 95%, kontrola i konzistentnost su znatno ubojitije sredstvo od spina, servis, prijem i međuigra su važniji od završnog udarca. Koji je najveći neprijatelj dobroj kontroli? Prebrz reket. Ako to nekom nije jasno, sorry, njegov problem. Stolni tenis nije boks, protivnika ne možete nokautirati jednim udarcem.

I, na kraju, jedna zagrebačka muzička razglednica, sa grupom Detour i pjevačicom Ginom, a kreće iz Varšavske:

Prijem servisa II

O prijemu servisa već je bilo riječi na ovim stranicama… Na žalost, tema je postala manje aktualna. Zašto? Pa, sa plastičnim lopticama količina rotacije koju možete zadati u servisu je sigurno pala za 30%, pa je i toliko manja vjerojatnost da će Vam protivnik “pokloniti” poen pogrešnim “čitanjem”. Nekoć, varirao sam servise sa donjom i corkscrew rotacijom, te na taj način “besplatno” dobivao 3 – 4 poena po setu. Sa svojim stolnoteniskim prijateljem (japanskim penholderašem) sa Dobrog Dola, a obojica smo izvrsni serveri, rekli bi: “Idemo odservirati (a, ne odigrati) jednu partijicu?” Sada, i kada protivnik ne vidi, a zato što je rotacije manje, loptica opet padne na stol. Ne patim samo ja od te “bolesti”, već i indijska zvijezda Sokaz-a Ravi Vashist

Ravi_Vashist

Sjećam se, jednom u Velikoj Gorici, trener Habijanec je rekao mojoj kćeri: “Kod prijema servisa, moraš znati što čekaš!” Ta rečenica mi često zvoni u ušima. Što Vi čekate? Ja očekujem brzi gornji (spin) servis u BH, znači udaljen sam 1 m od stola sa polu zatvorenim reketom. Prije kontakta servera sa lopticom, krećem naprijed, kako bi u trenutku servisa već bio u pokretu. A, zašto očekujem baš taj? Pa, on je najbrži i imam najmanje vremena za korekciju, te protivniku ili dignem balon za smash ili izbacim lopticu preko stola. Kod postraničnih i donjih (backspin) servisa, kratkih i dugih, loptica je sporija, pa se ima više vremena.

Znači, osnova vraćanja servisa je lopticu, kako god, vratiti na stol. Ako ste je ugurali u mrežicu ili izbacili van stola, nema više igre, GAME OVER! Čak i loš povrat servisa ostavlja Vas u igri, jer možda protivnik promaši 3. loptu… Koje su najčešće početničke greške? Prvo, pogrešna procjena rotacije gore / dolje. Drugo, nepotrebno “dodavanje šlaga na tortu”. Što to znači? Ako server “krvnički” zareže lopticu, a primatelj isto, loptica će završiti u dnu mrežice. U tom slučaju treba drop shotom, što kraće, gumom, u blizini drške, samo dirnuti lopticu i vratiti je serveru, pri čemu će, i onako, zadržati 80% dolazne backspin rotacije. Kod brzog servisa sa gornjom rotacijom, umjesto da se mekanom rukom servis apsorbira, jakim udarcem se prebacuje stol, ili, još gore, loptica se vlastitim spinom dodatno digne “u nebo”. Ako je prilikom povrata servisa primatelj nesiguran, reket ostaje otvoren, a loptica leti u smjeru u koju je server želio. U pravilu, servis se NE vraća FH flipom, jer je to najnesigurniji udarac, već se nogama treba pomaknuti u FH stranu i odigrati BH flip ili sa FH vratiti flah (mrtvu) loptu.

Idemo sada pokazati “školicu” vraćanja servisa kineskog trenera Tao Lia. Sa glatkom (backside) gumom servis se može vratiti rezanjem (backspin), flahom (bez rotacije) ili sa gornjom rotacijom (spinom). Važno je znati sva 3 načina, jer možda serveru ne odgovara neki od tih povrata. Također, povrat se može varirati po dubini stola (kratko – dugo), te po strani, u backhand, u forehand ili po sredini, u lakat.Za kraj, anegdota o bivšem suigraču moje kćeri. On je lijevak, što otežava prijem servisa dešnjacima, jer ga, zbog kuta, slabije vide. I, što kod servisa napravi dotični? iz ruke baci lopticu propisno, iznad 16 cm, ali u trenutku kontakta reketa, kao slučajno, isturi svoj trbuščić, koji “sakrije” udarac, tako da se ne vidi da li ju je “dohvatio” donjim ili gornjim dijelom gume. Profesionalni igrači rade to isto, samo kontakt reketa sa lopticom, u pravcu protivnika, zaklanjaju glavom (ispruže glavu kao gnjurac). Što raditi u tom slučaju? Pa, udaljiti se od stola i sačekati, te iz zvuka kontakta i 1. odskoka loptice, sa serverske strane stola, zaključiti radi li se o donjoj, postraničnoj ili gornjoj rotaciji.

Cjenik 14.01.2017.

Redovni čitaoci znaju da na cjeniku MORA biti nešto novog, jer da toga nije, o čemu bi pisao? Ovog puta su to hit antispinovi od Der Materialspezialista i objašnjenje o plastičnim lopticama, nadahnuto dolaskom GEWO SLP (seamless, eng. bešavna).

1. Gume

  • zašto izabrati antispin gumu (npr. Der Materialspezialist Mega-Block), a ne travu (npr. Spinlord Dornenglanz)? Pa, efekat je sličan, loptica udari u gumu, ali zbog nedostatka otpora, ne mijenja se smjer rotacije. Odgovor leži u izboru drva. Naime, ako ste se na FH strani navikli na svoje ofanzivno drvo (npr. Joola Markovic) trava tu brzinu loše podnosi, a Vi ne možete ništa poduzeti. Prednost antispina je da to kompenzira većom debljinom dampening spužve, pa su zbog toga na lageru antispin gume iz Der Materialspezialista Transformer 1.5 po 310 kn i najnoviji Mega-Block 2.0 po 350 kn.

2. Drva

  • kod drva povećana je ponuda ponajboljih, pa je kod nas svoj dom pronašla gospođica Liu Shiwen, iz obitelji Butterfly, a sa zylon-fiberom (ZLF), po “pristojnoj” cijeni od 900 kn, dok je vani €159.90.
    Butterfly_Liu_Shiwen

3. Ostalo

  • zadnje 2 – 3 godine loptice su hit tema, a kod nas, u Sokaz-u, 6 mjeseci. I, kao sa svim novotarijama, ima puno “filozofiranja”, u pravilu to više što je znanja manje. Govorim samo o natjecateljskim POLY (3*) lopticama, sa oznakom 40+. Nittaku Premium su svagdje najskuplje, nekima i najbolje. Po cijeni, slijede ih Butterfly G40+, koje većina izbjegava, jer imaju iritantan zvuk, najviši odskok i najmanje rotacije, osim igrača kojima rotacija smeta, pa nešto iz daljine mekano nabacuju, čekajući protivničku grešku. U pravilu, koriste ih tamo gdje se Butterfly javlja kao sponzor, pa u stvari plaća da bi se igralo s njegovim lopticama, ili igrači ne znaju, pa kupe po inerciji. Nevjerojatno je da firma sa takvim ugledom, znanjem i kapitalom s lopticama napravi tako veliki propust. No, dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. A, svanulo je Kinezima, najviše onima iz bešavnog tabora XuShaoFa. Početno su slabo startali, jer su bešavne loptice u asortiman uvrstili tek manje poznati, npr. Yinhe, Nexy, Hanno i XIOM, ali njihov broj sve više raste. Onda su se pridružili Tibhar i Joola, a sada je kompletno prešao GEWO. Zašto kupiti bešavne loptice od drugog, a ne originalne XuShaoFa, a cijena je ista (10 kn/kom)? Ima za to dobar razlog. Naime, kada naručite loptice direktno od XuShaoFa (XSF), budući da su “naštancali” ogromnu količinu, dobijete “stari lager”, konkretno, u ruci držim kutiju sa oznakom “XHAE”, tj. iz 8. mjeseca 2015. GEWO Ultra SLP 40+ bešavne loptice nose oznaku “XAAG”, tj. proizvedene su u 1. mjesecu 2017. Loptice nisu “ležale” na skladištu, a svi se nadamo da unapređuju proizvodnju, što ne mora odgovarati istini. Šavne loptice iz klana DHS/Double Fish, sa “pristojnim” postotkom celuloida, najviše se vrte, ali često u elipsi, jer je većina jajasta. Najbolje ih je prije službenog meča “izvrtiti”, pa koristiti najokrugliju, a ostale za trening. Također, najsklonije su pucanju. Izgleda da se ostvaruje Florianovo proročanstvo (GEWO Product Manager) da će s vremenom bolje loptice istisnuti lošije. Još prošle godine, iz Tibhara u Sloveniji, rekli su da moraju vratiti sve šavne loptice, jer ih tamo nikome ne mogu prodati.
    Gewo_SLP-Balls
    A, šta na to sve kaže Sabine?

Gume za Kineze

Čudne stvari se dešavaju s tim gumama za Kineze, tvrde su i hvatljive (tacky), za njih se traži najbolja tehnika i pokretljivost. Iako većinu igrača odgovaram od kupnje, oni koji se protivno savjetu odluče, poslije se zaklinju da su im te upravo najbolje (ma kakav Tenđo!), a i njihovi protivnici tvrde da su loptice koje dolaze “užasne”, da lelujaju, zastajkuju, nepravilno odskaču, sa promjenjivom rotacijom ili bez nje. Ali, mišljenje da su Europljani “čokljavi” i da imaju slabu tehniku nemam samo ja, već i proizvođači opreme, pa zato neke gume nude isključivo u Kini. Upravo to je današnja tema, koju ćemo “obraditi” uz malu pomoć Taobao i Alibabe.

Ali, prije svega, fotka na kojoj su 2 verzije iste gume, antologijske Friendship Super FX, lijevo stara, puno svjetlucavija i hvatljivija, desno nova, mat i manje hvatljiva. Klasične, evergreen kineske gume, poput već spomenutog Friendship Super FX, Globe 999 ili DHS PF4 sada imaju samo isti naziv, ali puno manje hvatljiv topsheet i mekšu spužvu od onih prije 10 godina, te daju manje rotacije (30%), a više brzine. Prema tome, ako Vam je igra bazirana na jakom rezu, te izmjenom sa flahom, nema druge nego pronaći staru gumu.

Friendship_Super-FX

Ako pogledate europske stranice Tibhara, a oni su firma porijeklom iz naših krajeva (Tibor Harangozo), sa sjedištem u Saarbrückenu (Njemačka), vidjeti ćete da na popisu nema guma Hybrid K1, odnosno Hybrid K1 Plus, ali ima ih u prodaji u kineskom shop-u TTnPP.com, koji radi sa strancima ili u lokalnom DKU51.com. Ni cijene nisu pretjerane, $25 (185 kn), odnosno $29 (215 kn), bez obzira na sadašnji visoki tečaj od 7.4 kn za US$. O kakvim gumama se radi, da nisu u pitanju neki kineski “mrtvaci”, kao Kokutaku, ili primjerci, kao Haifu, na kojima se nakon 1 h igre topsheet odlijepi od spužve? Ne, gume su proizvedene u Njemačkoj (ESN), sa najnovijom tensor spužvom, nastavak XIOM-ovih modela Vega China i Tau, ali sa smanjenom tvrdoćom, normalno samo u MAX debljini.

Obje gume imaju isti topsheet, a razlikuju se po tvrdoći spužve:

Model Tvrdoća Brzina Kontrola Spin
Hybrid K1 50 (39-40) 107 85 115
Hybrid K1 Plus 52 (39.5-40.5) 112 80 115

U gume su ugrađene slijedeće tehnologije:
SPI: Strong speed
SYNT: Innovation for the plastic balls
OPTRA: Optimization of arc
UHR: Super strong rotation

Evo kako izgledaju slike:

Tibhar_Hybrid_K1_1
Tibhar_Hybrid_K1_2
Tibhar_Hybrid_K1_Sponge_1
Tibhar_Hybrid_K1_Sponge_2

Interesantna je 3. slika, jer je na njoj uspoređena struktura (pore) tensor spužvi DHS Skyline 3-60, Tibhar 5Q, Butterfly Tenergy, Tibhar Quantum i Tibhar Hybrid K1, dok je na 4. slici spužva od Hybrid K1.

Da vidimo što kaže kineska recenzija:

“Struktura spužve, po veličini pora, odgovara Butterfly Tenergy. Pipci topsheet-a su cilindričnog oblika, relativno široki, usko postavljeni,  što daje veći spin potencijal. Neizrezana guma je teška 66.3 gr, što znači da je izrezana (70%) oko 45 gr, te zbog toga spada u red lakših, jer noviji tensori su oko 50 gr. S gumom je igrano na 7-slojnom drvu od furnira, tokom cijelog tjedna, na 10 treninga.”  Neću duljiti, recenzent je vrlo zadovoljan gumom, a posebno je preporuča REKREATIVNIM igračima. Ali, Tibhar je odlučio da to nismo mi.

Sve je to trič-trač, gumu treba zalijepiti na reket, te vidjeti efekat od tog, jer npr. sa Yasaka Rising Dragon nisam bio baš nešto oduševljen.

Još jedna umotvorina iz ESN-a, samo za kineske rukice, je XIOM Musa III. Inače, Musa je guma na klasičnoj (neporoznoj) spužvi, reinkarnacija Butterfly Sriver. Koja je razlika između kineske i europske varijante, u tvrdoći spužve, u hvatljivosti topsheet-a, ne bih znao, osim što je, po kineski, dostupna samo u MAX debljini. Još interesantnije, pojavljuje se i neka Musa Gold, pa ga sad’ ti znaj!

XIOM_Musa_Gold

Za kraj, mišljenje “našeg” vijetnamskog savjetnika EmRatThich na temu Hurricane vs. Tenergy:

P.S. Ispada da je XIOM Musa III Silver, kao ova europska, grippy, a Musa III Gold kineska, tacky.

Butterfly katalog 2017.

Izašao je novi Butterfly katalog 2017., koji možete preuzeti, sa detaljnim opisima, ali bez cijena. Možda je tako i bolje, jer Vam “ništa” ne kvari zadovoljstvo gledanja.

Kod nas, u Zagrebu, prodavaonica se preselila iz Preradovićeve na Trešnjevku, u Trakošćansku 3.

Butterfly_Croatia

Ako idete van i želite nešto kupiti od Butterfly-ja, svakako izbjegavajte Butterfly Beč (Wien). Tamo, kod nabave novog drva, naplaćuju ekstra 15 da bi sami izabrali primjerak i utvrdili njegovu težinu.

Kako izgledaju domaćinske web stranice Butterfly Japan? Savjetnici pri kupnji su Kiyonobu Iwasaki i Hiroshi Shibutani, a da li su kompetentni, pogledajte sami, kako su to oni tamo nekoć igrali “po japanski”:


Zašto server pada, gdje je taj naš web master? Evo ga, pronađen, u pustinji!

Bruno_Las_Vegas_2017