Dampening spužve

Do sada je na ovom blogu napisano puno o gumama. Većina njih ima na sebi tvornički nalijepljene spužve, različite debljine (0.5 – 2.2 mm), strukture (kompaktne ili porozne – tenzori), tvrdoće, dok se trave isporučuju sa i bez spužve (OX). Osnovna svrha spužve je da gumi da veću brzinu i rotaciju, što smeta defanzivnim gumama (travama i antispinovima), te je igraču teže kontrolirati vlastiti udarac. U tu svrhu proizvođači, a katkada i sami igrači, ispod gumenog dijela (topsheet) lijepe dampening (eng. prigušenje) spužvu, čija svrha je da “upije” dolaznu brzinu loptice, a “vrati” rotaciju. Jer, nakon spina, što je napadaču vraćena loptica kraća i sa više rotacije, to će teže i sa većom mogućnošću greške izvesti slijedeći napad. Iz navedenog proizlaze i osnovni zahtjevi koji se postavljaju pred dampening spužve, a to su da su spore i “mrtve”, sa sposobnošću apsorpcije brzine. Navesti ću samo neke gume koje se tako tvornički isporučuju:

 • Der-Materialspezialist Transformer (antispin);
 • Der-Materialspezialist Beast (antispin);
 • Der-Materialspezialist Bad (antispin);
 • Dr Neubauer Gorilla (antispin);
 • Giant Dragon Cropcircles (trava).

Što je dampening spužva deblja, guma je sporija, jer apsorbira više brzine. Moguće je nabaviti i samo dampening spužvu, najpopularnija je YGA u debljini 1.5 mm, u plavoj ili crvenoj boji (zavisno od boje topsheeta), a dobavljiva je i ona od Toni Holda, u debljinama 0.5 i 1.0 mm. Prilikom testiranja, dampening spužva je doprinijela usporenju za 20 – 25%, povećanju kontrole od 10 – 15%, ali i smanjenom povratu spina.

Na slici su 3 antispin gume iz Der-Materialspezialista, Beast, Bad i Transformer, sa pripadajućim dampening spužvama:

Dampening_Sponge

Da igrači sa backside (glatkim) gumama ne bi ostali zapostavljeni, jer zašto su sve ovo čitali kada ovdje nema ništa za njih? Nema backside gume sa dampening spužvom, ali ima sličnog efekta. To su gume sa vrlo mekom i rahlom spužvom (< 37.5°), koje “upijaju” dolaznu brzinu i rotaciju, a zadaju i jaku izlaznu rotaciju, jer loptica duboko prodire u spužvu, te dugo ostaje u njoj. Mana im je što se ubrzano troše, jer pipci topsheeta lako ulaze u meku spužvu. Pa, koje su to:

 • Butterfly Tackiness Chop 21;
 • Tibhar Rookie D.Tecs;
 • Joola Energy X-tra;
 • Andro Roxon 330.

Kada igrate protiv igrača sa takvom gumom, nema smisla silno piliti i rezati, jer protivnik će to sa lakoćom vraćati. Također, ako dolazna loptica “izgleda” spora i visoka, kontra (drajf), u pravilu, završava u mreži, jer ima jaku backspin rotaciju.

Danas je završio Japan Open 2016. iz Super serije, sa predvidljivim ishodom. U muškoj konkurenciji u polufinalima su bila sva 4 Kineza, dok su u ženskoj bile “samo” 3 Kineskinje. Pobjednici su Fan Zhendong i Liu Shiwen, te im je na taj način kompenzirano što će biti rezerve na Olimpijadi. Neki mediji u “nebo” dižu pobjedu Tomokazu Harimotoa, u konkurenciji U21, “klinca” od 13 godina, koji je bio i u Zagrebu. Ne mislim da je baš tako, nije bilo Kineza, a kada ih je “posjetio”, od 8 mečeva dobio je samo 1. Tek kada osvoji medalju na Svjetskom juniorskom prvenstvu biti će to znak istinske veličine. Ali, dug je put, do tada Tomo(kazu) mora pojesti još puno riže…

P.S. Naknadno je izašao ovaj video o dampening spužvama (folijama):

Plastične loptice – za trening

U blogu Plastične loptice – za rekreativce objavljena su recentna iskustva sa natjecateljskim lopticama (3*) i vodič za izbor. Danas su na redu trening plastične loptice 40+ (1* ili 2*), pa idemo vidjeti kako tu stoje stvari.

Tko koristi trening loptice? Pa, najčešće klubovi, za svakodnevni trening (vježbe), many balls, robote… Također, koriste ih igrači koji se redovito ne natječu. Kako natjecatelji rekreativci, u pravilu, na treninzima igraju mečeve, najčešće koriste loptice sa 3*.

U filmu kako se proizvode Nittaku celuloidne loptice (40 mm), jedna od zadnjih faza je testiranje okruglosti (10:40), tako da loptica koja ne prođe spust, završi u pretincu za škart, sa strane.

Kinezi, koji proizvode većinu plastičnih loptica, kao da su “preskočili” taj segment, ili u njihovom jeziku (mandarinskom ili kantonskom) riječ škart ne postoji. Sve što sa proizvodne trake izađe je “izvrsno” (mo’š mislit’!).

Kako to izgleda u praksi? Jednom riječi, plastične trening loptice su katastrofa. Nisu okrugle, a na treningu ih puca 8 – 10 komada. Iz jednog kluba su mi donirali 100 trening plastičnih loptica Joola Practice-P, jer nisu našli 2 jednake. Uz “standardnu” cijenu od 3 – 4 kn, osim što onemogućuju svaki smisleni trening, predstavljaju i znatan trošak. Pa, što činiti? Za početnike se mogu koristiti celuloidne loptice, koje su ispravnije, manje pucaju i upola su jeftinije. Za ostale, znatno bolji i isplativiji izbor su plastične bešavne loptice sa 2*, npr. Xushaofa (XSF) Premium 40+, po cijeni od 4 kn/kom.

Xushaofa_Premium

Apsolutno najgore su Butterfly Easy Ball 40+, šavne trening loptice iz njemačke tvornice. I, kako je Butterfly pogodio sa gumama Tenergy, sa lopticama je potpuno promašio. Ako se i upristoje, pitanje je da li će moći vratiti izgubljeno ime i ugled? Veliki gubitak za njih, jer nekoć je leptir jamčio kvalitetu.

Butterfly_Easy_Ball_40

XIOM novosti za 2016.

U blogu XIOM gume – novosti za 2016. najavljen je izlazak XIOM Vega Europe DF i XIOM Vega Asia DF, guma za plastične loptice. U međuvremenu, one su pristigle do nas i počele se prodavati za 210 kn, što je vrlo povoljno, jer su gume najnovije generacije. Kod igrača kojima su namjenjene, početnika i rekreativaca koji vole “mekano” (37,5°, odnosno 42,5°) naišle su na izvrsne recenzije. Sada je XIOM izdao i gumu sa kratkim pipcima (soft) Vega SPO u debljinama 2.0 i max, te travu Vega LPO 1.0. Cijene su prilično visoke, posebno za novopridošlice, u rangu TSP Curl P-1R, pa sam malo skeptičan na ekonomsku računicu.

U priloženom katalogu novosti je i odjeća, torbe, ostala pomagala, stolovi i dr.:

XIOM_2016.pdf

Pa, ako želite izgledati kao pravi igrač (na slici lijevo), sa koreanskim “štihom”, a ne kao čokljavac (na slici desno), sve to možete naručiti kod nas, sa rokom isporuke do mjesec dana.

Saehyuk_Pongrac

Jeftilen reketi II

Nakon što akcija sa Jeftilen reketima I ide dobro, evo i nove verzije jeftilen reketa II. Koja je razlika?

Verzija I, za 200 kn:

 • drvo kineske proizvodnje, u pravilu XVT, od 5-slojeva furnira ili sa carbonom, lakirano, ravna ili konkavna drška, sa rubnom trakom;
 • gume kineske proizvodnje, crvena i crna, ITTF oznaka, Kokutaku, Reactor ili 999, nalijepljene;
 • 2 zaštitne folije za tacky (hvatljive) gume.

Verzija II, za 250 kn:

 • drvo Tibhar, 3 modela, samo od furnira ili sa carbonom, brzine od ALL+ do OFF, anatomska (AN), ravna (ST) ili konkavna (FL) drška po izboru, neka sa SGS (spužva u dršci za bolji osjećaj), lakirano, sa rubnom trakom;
 • gume Reactor Corbor 2.2, crvena i crna, ITTF oznaka, zalijepljene na drvo vodenim ljepilom;
 • 2 zaštitne folije za tacky (hvatljive) gume.

Osnovna razlika je što je u verziju II uključeno znatno kvalitetnije Tibhar drvo (OEM), koje samo ima standardnu cijenu od 200 kn. Rekreativnim igračima, koji igraju 1 – 2 puta tjedno, drvo će trajati vječno ili dok ga ne razbiju, a očekivana trajnost guma, zavisno od održavanja, je 1 – 2 godine. Reketi su pogodni i za djecu – početnike, pri čemu se izabere lakše drvo i ono sa manjom drškom, te za rekreativce sa natjecateljskim ambicijama, za prve 3 godine pinganja.

Jeftilen_Reketi_II

Plastične loptice – za rekreativce

Od kada nas je napustila naša Tinica (Katanić), imamo malo “komada” na ovim stranicama, samo neke sa reketima u rukama, pa kako tema nije nešto zabavna, evo uvoda:

Igrači koji igraju po garažama, podrumima, tavanima, te oni koji se ne natječu, za sada, slobodno mogu preskočiti ovu temu, jer većina njih, dok ih ima, nastaviti će igrati sa celuloidnim lopticama.

Dvije godine od uvođenja plastičnih loptica, kakvo je stanje? Budući da se od jeseni OBAVEZNO koriste i u našoj rekreativnoj ligi (Sokaz) svi po dvoranama govore o tome, relativno malo njih s argumentima. A, za sve kineske loptice, šavne i bešavne, kojih je 90% na tržištu, vrijedi Hurricane poučak. Što to, konkretno, znači? Od 10 natjecateljskih loptica sa 3*, vjerojatno će ih tek 2 – 3 biti okrugle, ostale će biti manja ili veća jaj(c)a. Dalje, jedna serija, npr. za Donic ili Gewo će biti bolja, Stiga ili Yinhe lošije, drugi puta će biti obrnuto. Znači, nema pravila, sve je SLUČAJ i sreća. PRODAVAČ nije odgovoran za njihovu trajnost i pravilnost, već isključivo za ispravno skladištenje na sobnoj temperaturi. Normalno, ako se loptice drže u lokalu, po hladnoći i vrućini, da će, zbog zamora materijala uslijed rastezanja, doći do smanjene trajnosti i pravilnosti.

Sve ovdje navedene loptice imaju ITTF certifikat, pa su “podobne” za službena natjecanja, te za rekreativne lige. Koja loptica će se koristiti ovisi o ugovoru koji ITTF sklopi sa dobavljačem, tako, na primjer, na Croatia i Slovenia Open koristile su se DHS šavne, na WVTTC 2016. XSF bešavne, na EYC 2016. igrati će se sa XIOM bešavnim… Isti brand može u ponudi imati i šavne i bešavne loptice, npr. Tibhar, Joola i dr.

Kako znati kada su loptice proizvedene i kojoj verziji pripadaju? Na kartonskoj kutiji su utisnuta 4 slova, u obliku MMGG (2 znaka mjeseca proizvodnje i 2 godine), pri čemu je A = 1, B = 2,…, I= 9, X = 0, oznaka XGAE = 0715, tj. loptica je proizvedena u srpnju 2015. Kontrola je da je 3. slovo obavezno A, jer loptica ne može biti proizvedena prije 2010., a ni kasnije od 2016. U ovom načinu označavanja vidljiva je sva “muljaža” ITTF-a, jer su mogli propisati jednostavnu, brojčanu oznaku (npr. 0715) ili preuzeti označavanje od auto guma (tjedan + godina proizvodnje). Druga mogućnost, posebno ako ne postoji kutija, je da se grebe po šavnoj loptici, te pokuša osjetiti da li ima miris kao stara, tj. po celuloidu.

Plastic_Balls_Date_Code

Bešavne loptice proizvodi XuShaoFa (XSF), nezavisno od branda (XIOM, Tibhar, Joola…) koji se na loptici pojavljuje otisnut. Također, identična su igračka svojstva i trajnost, te mane. Loptica ima nešto viši odskok od šavne loptice, nešto manje rotacije, krene, pa stane, posebno je mrze travaroši. Trening loptice, ako su sa 2* (npr. XSF Premium), su relativno dobre i ne pucaju.

Šavne loptice, barem većinu, proizvodi DHS, a ostalim brandovima se samo tiska naziv (Stiga, Tibhar, Joola…). Nedavno se pojavila 3. verzija navedenih loptica. Prve, sa kojima je snimljen Dima, na legendarnoj fotografiji iz kineske lige, su pucale, po 10 komada na 1 treningu. Kako je to bilo igrački i financijski neizdrživo, kako bi manje pucale, u materijal za loptice su počeli miješati celuloid, i to je 2. verzija, koja se danas najčešće koristi. Takve loptice su trajnije od 1. serije, “primaju” više rotacije i imaju niži odskok, tako da su po svemu znatno sličnije starim. No, zaista, nema smisla, iz ekoloških razloga, ukidanje starih, da bi u novoj, “plastičnoj” loptici opet bilo 80% celuloida. Nedavno se pojavila 3. verzija, napravljena samo od plastike, koje ne pucaju, tvrđe su i sa višim odskokom, pa se takve, Stigine, danas koriste na Challenger turnirima.

Početno, dok nije proradila tvornica u Njemačkoj, Butterfly je prodavao DHS šavne loptice, na kojima nema slova G, te je ispod loga otisnuto “Made In China”. Od nedavno, u ponudi ima samo Butterfly G40+ loptice, koje imaju najviše brzine, ali i “neregularni”, visoki odskok, “puknuti” zvuk, te se među profesionalnim igračima, trenerima i rekreativcima smatraju, trenutno, najlošijima.

Po mišljenju većine, najkvalitetnije su Nittaku Premium 40+, najbliže su celuloidnima, a proizvode se u Japanu.

Nittaku_Premium

A, kojima su se okrenuli naši zapadni susjedi Slovenci? Bešavnim lopticama.

Malo i o cijenama. Standardna cijena šavnih i bešavnih loptica je 10 kn/kom, na veće količine 100+ 8 kn, Butterfly G40+ su, koliko je meni poznato, 12 kn, a Nittaku Premium 40+ 15 kn.

Na profesionalnim turnirima, u propozicijama natjecanja objavljeno je kojim lopticama će se igrati, pa igrači imaju barem 7 dana da se priviknu na treningu. A, koja je preporuka rekreativcima, kada domaća ekipa određuje s kojom lopticom se igra, a to nije unaprijed poznato? Oni koji i inače “kuknjave” na svakom meču, te im ne valja stol, pod, osvjetljenje, sada će imati i lopticu, još jedan dobar razlog. Svima ostalima bi preporučio da nabave po 3 komada šavnih, bešavnih i njemačkih, pa neka se samostalno pokušaju prilagoditi. Za sada nije izvjesno koliki postotak ekipa će se odlučiti za koju vrstu loptica.

Gdje smo tu mi? Direktno ćemo uvoziti XSF bešavne loptice, trening (2*, tzv. Premium) i natjecateljske (3*), uvijek ćemo imati i neki brand (Joola, Tibhar, Stiga, Gewo) šavnih trening (1*) i natjecateljskih (3*) loptica, te Nittaku Premium 40+. NEĆEMO imati Butterfly G40+, zbog lošije kvalitete i više cijene.

Jedan savjet. Prije početka igre sa novom lopticom, posebno na službenom meču, izvrtite je, da provjerite pravilnost, tj. da li je okrugla. Neke nisu za ljudsku upotrebu, a igra više liči na “catch-as-catch-can”!

No, to će svega još par dana biti “udarna” tema, jer će, već slijedeći tjedan, započeti najvažnija sporedna stvar na svijetu, Europsko prvenstvo u nogometu u Francuskoj (od 10.06. – 10.07.), kada će svi manje pingati, a više buljiti u ekrane. Sretno Vatreni!