Osjećaj u stolnom tenisu

Neki od vas će pomisliti, hoće li taj Geek već jednom stati, eto, objavio je već 754 blogova, a kraj se još ne nazire… To samo pokazuje kompleksnost stolnog  tenisa, jer danas je nova tema, o kojoj nije pisano, a to je osjećaj u stolnom tenisu.

Osjet

Prije neki tjedan, dok sam bio u dvorani, igrač mi je objašnjavao kako ne “osjeća” tu dvoranu, jer ne može dobro čuti zvuk reketa, tj. da li je servis “pun” (sa rotacijom) ili “prazan” (flah, bez rotacija), a protivnik, iz istog pokreta, koristi upravo tu varijaciju servisa.

Pogledajte sada ovo, to je razlika osjećaja u ruci profesionalca i rekreativca:

Inače, vlada mišljenje da punašniji igrači imaju mekšu ruku od mršavih, ali ta prednost nije toliko značajna, koliko je mana što zbog “šlauha” oko struka (trbuha) ne mogu izvesti brzi swing (okret) u spinu, tako da je jedini deblji vrhunski stolnotenisač Karaš.

Sada ide vrhunski (Master) video iz radionice TTNuri:

 • osjećaj je vrlo važan u svim sportovima;
 • važni osjeti za stolni tenis su vid, sluh i opip, npr. u prstima kod spina;
 • vizualni osjet je viđenje leta loptice do trenutka udarca, zvučni u trenutku udarca, a opip vibracija reketa;
 • zvuk je najbrži i aktivira se nakon 0.1 (desetinke) sekunde;
 • igrač je najosjećajniji na opip, zatim na zvuk, a zadnji je vid;
 • minimalno vrijeme za dolazak informacije do mozga, osjet opipa i koordinaciju udarca je 0.02 sekunde, kada loptica napušta reket, a zbog brzine nije moguća korekcija pokreta u udarcu, npr. dodati spin, već takav pokušaj dovodi do slabljenja i smanjenja kvalitete udarca;
 • u udarcu se treba koncentrirati na prijenos energije;
 • udarac se osjeća tek nakon izvođenja, a poslije služi za razradu mehanizma udaranja;
 • osjećaj u udarcu se razlikuje u ruci, tijelu i nogama;
 • napravljena je analiza FH spina kod 7 vrhunskih igrača, kada prvo idu noge, zatim rame, a na kraju struk;
 • okret nogama u spinu treba početno vježbati sporo, sa 30% brzine, i u ravnoteži, a tek kasnije povećavati brzinu;
 • udarac treba vježbati u 2 dijela, prvo zamah poskokom nazad, a zatim udarac poskokom naprijed.

Osjet u stolnom tenisu tema je bloga “Touch in Table Tennis“, koji je za estonski TT11 napisao naš stručnjak Radivoj Hudetz, a objašnjava kako to neki igrači imaju “mekanu” ruku. U stvari, ona se sastoji od sposobnosti igrača da osjeti kamo uputiti vlastitu lopticu, kontrole muskulature da to izvede, predviđanja udarca protivnika, prepoznavanja pravca, brzine i rotacije dolazne loptice. Preciznost vlastitog udarca može se vježbati gađanjem postavljenih meta na stolu, kontrola zategnutosti vlastitih mišića trenira se promjenom tempa igre, predviđanje protivničkog udarca, kada na lopticu treba krenuti i prije nego što je što je udarac izveden, razvija se s iskustvom i igrom protiv različitih protivnika. Koga interesiraju detalji, neka sam pročita citirani članak.

Pogledajte i ovo:

Kineska kvaliteta

Prije neki mjesec gledao sam dokumentarac DW (Deutsche Welle), koji se sa hrvatskim titlovima prikazuje na 4. programu HTV-a, kako vlasti u Kini postavljaju video kamere u učionice. Razlog je “kao” da prate interes djece za određenim predmetima i nastavnim gradivom. U podnaslovu piše da te “veliki brat” gleda od najmanjih nogu. Normalno, tom novotarijom oduševljeni su roditelji, a manje učenici, koje se snima. Zašto ovakav uvod? Da pokaže da je Kina postala razvijena zemlja, u kojoj je tehnologija prisutna na svakom koraku. Ako mogu postaviti kamere u učionice, što to ne bi mogli na kraj proizvodne linije, pa kontrolirati kvalitetu svojih proizvoda?

Idemo prvo na firmu Kokutaku, koja se još naziva Tulpe i Tuttle. Na donjoj slici su 4 spužve, jednake debljine 0.5 mm i tvrdoće H30-35, ali je vidljivo da su različitih boja i dimenzija. “Normalno”, dolaze i u sasvim različitim pakiranjima, kao da ih je voda donijela.

Kineski_Krs_2

Evo sada “malo” Giant Dragona i modela gume Storm. Greške (označeno) su vidljive na omotu, topsheetu i spužvi. Smeđe fleke na spužvi znače da je ljepilo procurilo kroz spužvu, te je na tom mjestu kruta i neelastična. Znači nije samo izgled, nego i funkcija. Još bolje, neki primjerci dolaze u stanju da nisu Factory Tuned (hrv. tvornički tunirane), znači bez nanesenog ljepila i folije. Inače, kada je guma bez greške, izvrsna je u igri, kombinacija tacky (hrv. hvatljive) kineske gume i europske mekše spužve, vrlo trajna, izvrsne kontrole u svim udarcima, tako da je sam koristim za FH, a pogodna je i za BH.

Kineski_Krs_8
Kineski_Krs_5
Kineski_Krs_4

Pogledajmo firmu Gold Palm, koja proizvodi gume Palio, konkretno bestseller travu CK531A. Katkada dođe zgužvana, a opis na omotu u 3 rečenice na engleskom jeziku ima 2 pravopisne greške. I, prodali oni milion takvih trava, ali greške na omotu ispravili nisu.

Kineski_Krs_6
Kineski_Krs_9

Nastavimo sa “tradicionalnim” kineskim buhtlama (eng. Bubble), kada se topsheet odlijepi od spužve. Na prvoj slici je primjerak isporučen našem igraču, koji to reklamira prodavaču, a ovaj mu odgovara da je to dobra guma 🙂 . Preporučuju mu gumu Sueke, koja se radi u tamo nekoj garaži, a tada nije bila na ITTF listi.

Kineski_Krs_Buhtla_2
Kineski_Krs_Buhtla_1
Kineski_Krs_Sueke_1
Kineski_Krs_Sueke_2

Kako bi utvrdio što je razlog buhtli, umočio sam u parafinsko ulje gumu XIOM Vega Pro (gornja), proizvedenu u Njemačkoj, i Giant Dragon Storm (donja). I, što se desilo? Storm je ostao postojan, što će reći da je razlog loše i neujednačeno lijepljenje, a ne kasnije djelovanje tuninga.

Kineski_Krs_1

Sada će neki pomisliti, baš je taj Geek (autor ovog teksta) luzer (hrv. gubitnik), pa mulja s tim kineskim kršem, umjesto da si uzme najbolju gumu, a to je, zna se, Butterfly Tenergy. Ali, ne lezi vraže, eto, na njemačkom forumu tt-news.de, igrač kupio 4 para Tenergy guma, za to dao €480, i kaže “ciknule” mu mnogo brže nego ranije, Butterfly smanjio kvalitetu. I, sada igra sa Tibhar Evolution MX-P 50° na FH, a sa standardnom na BH. To je, kao što su se prije sve male čokolade prodavale u pakiranjima od 100 g, dok se netko nije “dosjetio”, pa počeo, po istoj cijeni, prodavati pakiranje od 80 g. Znači, ostaviš istu cijenu, ali umanjiš kvalitetu i/ili kvantitetu.

Luzer

Sokaz galerija

Što sve stolnoteniski zaljubljenik u opremu (eng. EJ – Equipment Junkie) može pronaći po Sokaz dvoranama? Evo galerije, sa komentarima:

Popravak_Drva

Primjerak slomljenog drva, nakon pretjerane nervoze igrača, kakvih je mnogo.

Gume_izrezane

Drugom igraču, nakon gubitka meča, ni lomljenje drva nije bilo dovoljno da iskali bijes, pa je, uz to, ključem izrezao i obje Tenergy gume (vrijednosti cca. 840 kn).

Drvo_Upotreba

Ovom majstoru hinoki drva, koja je prije koristio, nisu više bila po stolnoteniskom ukusu (svako vrijedno cca. 1000 kn), pa ih sada koristi kao daske za rezanje kobasica.

Reket_Guma_2

Nedavno me nazvao jedan od Sokaz igrača, s ovim reketom, i problemom da su mu, nakon 40 godina, gume izgubile spin, a i protivnici se žale da mu je guma plave boje, pa ako bi se tu moglo što napraviti…

Reket_Trava_1
Reket_Trava_2
Reket_Trava_3

Trava igrača 4. lige, stara više od 30 godina, ruske proizvodnje, model Joker 66. A, i druga stana reketa, sa backside gumom, mu nije nešto…

Viscaria_Trava

Pokušaj travaroša da “unaprijedi” svoju igru, pa je travu zalijepio na najbrže drvo, Butterfly Viscaria. Ovaj eksperiment je trajao 1 meč.

Guma_Zalijepljena

I, za kraj, jučerašnja slika, gdje je igrač na pola zalijepio premalu gumu na krš drvo od tvorničkog reketa. Svaki puta kada je sa odlijepljenim dijelom reketa (žuto označeno) udario lopticu pogodio se u šlapu (hrv. tenisicu) ispod stola.

Strah od pobjede (choke)

Mentalni_trening_1

Auuu za mene, u mnoštvu tema, od stanja u svjetskom i domaćem stolnom tenisu, nove opreme, tehnike igre, jednostavno se “zaigram” i zaboravim češće napisati blog o onome što je najvažnija oprema svakog stolnotenisača i/ili čokljavca, a to je glava. Eto, zadnji blog s tom tematikom star je više od godine i pol. Što je to choke? Citiram autora članka Ivana Mlinarića: “Radi se o procesu mentalne blokade koja izaziva gubitak takoreći dobivenog meča.” Kada sam u nekoj stolnoteniskoj dvorani zadnji puta slušao o tome? Prije dva, tri dana, kada je moj bivši suigrač, koji za sebe misli da je veliki igrač, nakon vodstva od 5 : 0 u 5. setu izgubio od Njofre koji igra tek godinu, a ima tehniku pokvarenog robota. Ali, nije on jedini koji je od njega izgubio, desilo se to i bivšem treneru moje kćeri, koji igra preko 30 godina, da ga tako “uneredi” početnik… Prema tome, onome tko nije spreman izgubiti bolje je da ne ulazi u stolnotenisku dvoranu. Svi koji u “tijesnim” mečevima pobjeđuju ili gube preporučam da pročitaju citirani članak. To što su primjeri uzeti iz (velikog) tenisa, a ne stolnog tenisa, funkcionalno ništa ne mijenja na stvari. Što autor kaže?

Na koncu, ako vas choke (strah od pobjede) uistinu dokrajči, odlazite slomljeni, prazni, s rupom u prsima, a tjeskoba i grižnja savjesti nastupaju tek kasnije. Okolina vas počne etiketirati, nazivajući vas chokerom iliti prevedeno na naški, “pi*kom”, uživajući se naslađivati s vama. I to mi nikada nije bilo jasno — taj manjak empatije prema nekome tko se raspao na, zapravo, tako ljudski način.

Uostalom, ako laički definiramo choke kao neku vrstu napadaja panike ili makar kao onu krajnje negativnu i kontraproduktivnu tremu, ne događa li se on često i u svakodnevnom životu? Dobar dio nas bježi od javnog nastupa kao vrag od tamjana ili makar izbjegava određene situacije koje percipira kao izuzetno stresne. I baš kao u tenisu, tako i u svakodnevici, choke nas dobrim dijelom definira, može nas kočiti i gušiti, diktirati tko smo i što smo i time krojiti našu sudbinu…

Nitko nije imun na choke i samo je pitanje hoćete li ili koliko brzo ćete iz te svojevrsne traume nešto naučiti. Hoćete li dopustiti da vas on obilježi i definira ili ćete se izložiti i suočiti s njime. Bilo da se radi o meč lopti ili o svakodnevici.

Mentalni_trening_2

Idemo ovome dodati još par misli. Tko je najpodložniji strahu od pobjede? Početnici? Nop. Zašto? Pa, oni malo toga znaju, uložili su neznatno, pa, malo mogu i izgubiti. Ali, ako već imate neki “renome” (ugled), godine igranja i uloženi trud, vrijeme i novac, normalno, Vi možete izgubiti puno više. Kako se nositi sa strahom? Što češće se suočavati s njim, igrati na što više turnira, protiv raznih igrača, jačih i slabijih, u raznim dvoranama. Pri tome, morate odlučiti što Vam je zaista važno, rezultat ili vještina igre? Dio toga je već opisan u blogu Igra i/ili pobjeda. Konkretno, ako dobro pimplate (režete) backhandom, da li ćete (za dešnjake) gurnuti desnu nogu ispred lijeve, pa tako igrati po cijelom stolu, što će trenutno donositi pobjede, ali definitivno uništiti svaku tehniku igre i onemogućiti daljnji napredak? Ili ćete izvoditi sve udarce (spin, kontra, flip), i one u koje niste 100% sigurni, gubiti mečeve, ali ćete, s vremenom, više pogađati?

Ako razmišljate o stolnom tenisu, kao i u životu, iz poraza ćete puno više naučiti nego iz pobjede.

Prvi među jednakima

Europa igrački u zadnje desetljeće nema nešto stolnoteniske “sreće”, jer još uvijek vladaju starci Boll, Samsonov i Ovtcharov. Mladi igrači iz Ochsenhausena teško se i promjenjivo probijaju na svjetskim rang listama. Neke zemlje polako tonu (Portugal, Rumunjska), druge stagniraju (Francuska, Njemačka), a gdje su danas nekoć tradicionalne stolnoteniske velesile (Madžarska, Češka, Poljska, ex Jugoslavija)? Uz to, Europa je uspjela ignorirati vrijedan stolnoteniski centar, konkretno WSA (WSA – Werner Schlager Academy, WSA – bankrotWSA – kraj), koji se na kraju i ugasio. Nakon takvog “iskustva” teško da će se netko upustiti u sličan poduhvat, a bez kvalitetnog trening centra nemoguća je borba sa kosookima. Pa, što to Europa ima vrijedno u svjetskom stolnom tenisu? Samo jedno, proizvođača stolnoteniskih guma, njemački ESN. Jer, da nema njega, monopol Butterfly-a, sada teško podnošljiv, bio bi neizdrživ. Eto, u testnom uzorku profesionalnih igrača sa zadnjeg Europskog prvenstva, bilo je 13 Butterfy guma, 20 iz ESN (od toga Tibhar 6, a Gewo 4) i jedna DHS Hurricane3. Prema tome, Butterfly više nema primat. U čemu je snaga ESN-a? U tome što je u razvoju i proizvodnji ujedinio stolnoteniske brandove Europe (Joola, Tibhar, Donic, Andro, Gewo, Cornilleau…), a onda privukao i druge (XIOM, Yasaka, Nittaku, Victas, DHS, Friendship, Palio…). Jer, da je svaka od njih krenula u vlastiti “razvoj” ne bi kvalitativno ništa napravila, kako je to vidljivo kod kineskih proizvođača, koji pojedinačno (DHS, Friendship, Galaxy, Giant Dragon, Palio, Sanwei, Sword…) uopće ne napreduju. U stvari, mijenjaju samo nazive guma, ali bez stvarne invencije. Gdje se to najbolje vidi? Kod najvećeg, DHS-a, zar bi on za BH prodavao njemačke gume Goldarc8, da ima i jednu konkurentnu kinesku gumu? Gdje su tradicionalni japanski proizvođači Daiki i Fuso? Pogledajte ovu gumu.

JUIC_Spin_Spiel

Znači, JUIC reklamira i prodaje gumu Spin Spiel, koju kao preporuča Zoran Kalinić, ex osvajač medalja na europskim i svjetskim prvenstvima? Kada je to bilo? Prije 20 – 30 godina! Ovaj gumeni metuzalem nije ni jeftin €36.90, tj. više od 270 kn. No, ne vidi se to samo na ovom primjeru. Stiga, koja već 10 godina muku muči sa gumama (od serije Calibra Tour, preko Airoc, Airoc Astro i Mantra), sve jedna serija gora od druge, jer nemaju dinamiku primjerenu modernom stolnom tenisu, napokon se odlučila za prelazak u njemački tabor, najnovijom serijom DNA.

Stiga_DNA

Evo i video recenzije, uz pomoć najveće švedske nade Trulsa Moregarda.

U čemu je “tajna” njemačkih guma? U procesu vulkanizacije. Znači, prirodni kaučuk se zagrijava na 100 – 150°C, pri čemu se dodaju različiti aditivi, od kojih je najpoznatiji sumpor. Proces je složen, normalno, razlikuje se i svaka “tranša” prirodnog kaučuka, pa se to odražava i na pojedinačne gume. Na prve dvije slike vidi se da “iste” gume imaju različitu tvrdoću, veličinu i strukturu pora. Na trećoj slici, u specifikaciji, Gewo navodi da guma može imati odstupanja u tvrdoći spužve. Ali, to sve nije značajno, a kome je, može to ustanoviti durometrom ili mjerenjem težine gume.

Sponge_Pores_Action_Reaction
Sponge_Pores_Gewo-Neoflexx-eFT_45
Gewo-Nexxus-EL-Pro-53-Hard

Evo kako Simon Gauzy za Andro reklamira njihovu najnoviju i najtvrđu gumu Rasanter R53.

Pa, jesu li te sve ESN gume jednake, nezavisno od branda i modela koji je otisnut na njima? Pa, nema neke velike razlike između spomenute najnovije Andro Rasanter R53 i već prije izdane Gewo Nexxus EL Pro 53 (Hard). Stvar je više u timingu, što neki brand može izaći prije s modelom, drugi kasnije. Gdje je tu XIOM, popularan kod naših igrača? Serija Omega V odgovara, kod Gewo, seriji Hype, a Omega VII, seriji Nexxus. Neki brand može naglasiti da li guma ima više spina (Andro oznaka R, Gewo EL) ili brzine (Andro oznaka V, Gewo XT), treći brand to može “sakriti”, tako da se to, kao i tvrdoća spužve, ne vidi iz naziva gume (XIOM).

Pa, kako se onda odlučiti s kojom gumom igrati? Jednostavno, izabrati optimalnu tvrdoću i stil igre, te generaciju gume. Nakon toga, kako se pojedinačni brandovi razlikuju po cijenama, vidjeti kako tu stoji distributer kod kojeg ste odlučili kupiti gumu. Ima i različitih akcija, npr. platiš 3, a dobiješ 4 gume, posebni popusti, neki brandovi u ekspanziji spremniji su spustiti cijenu, drugi su “kameno tvrdi”…

Ima li u tom mnoštvu modela ipak neki različit, koji je, prema kupovini igrača, “kao” prvi među jednakima (lat. Primus inter pares)? Ima i to, Tibhar Evolution MX-P, u tvrdoćama 50 i 47.5. Te gume, iako dijele isto ime, razlikuju se po strukturi spužve, gdje je lijevo model 50°, dok desni standardni model 47.5 ima otvorenije i na izgled veće pore.

Tibhar-Evolution-MX-P50-vs-MX-P

Modeli imaju “gumasti” topsheet, te vrlo dinamičnu spužvu, u mnogočemu nalikuju Butterfly Tenergy 05, a ovdje možete pročitati njemačku recenziju i pogledati korejski video.

Stolnoteniski zmijoljubac

Nakon što smo se u prethodnom nastavku upoznali sa Zmija servisom, u izvođenju tadašnjeg nacionalnog trenera Australije Bretta Clarka, pitanje glasi: “Tko je, općenito, najpoznatiji stolnoteniski zmijoljubac?” Ja znam, al’ vam neću reć’! Šalim se 🙂 . Svakako, to je glasnogovornik ITTF-a Adam Bobrow.

Adam_Bobrow

Pa, da vidimo kako on to igra i te njegove zmije:

Nije loše, ima još?

A, čime se još bavi? Pa, putuje svijetom i pinga, te se nekonvencionalno oblači.

Evo ga, završno, u meču protiv Miwe Harimoto, sestre Tomokazua:

Ako Vam je interesantan, te želite vidjeti još, problema nema, pretplatite se na njegov Youtube kanal ili ga pratite na Facebooku.

Stolnoteniske svaštarije

Danas se bavimo stolnoteniskim priborom (eng. Accessories), a za ovu priliku nazvanim Svaštarije. Kupnjom, odnosno korištenjem, pokazujete svoju pripadnost i “napaljenost” za pingićem, a zgodne su i kao rođendanski poklon stolnoteniskom prijatelju. Ni pisac ovih redova nije “cijepljen” protiv toga, oko vrata nosi lančić sa privjeskom reketa, a prije koju godinu je na ruci imao i sat firme Tibhar (ima i to!). Pa, da vidimo što se sve nudi. Prvo ide fotka sa TT11, na kojoj je pribor podijeljen u slijedeće kategorije:

Stolnoteniske_Svastarije

Znači, osim pomagala za reket (ljepila, čistača, škara, zaštitih folija i dr.) ima tu svega, knjiga, DVD-ova, privjesaka za ključeve i nakita, kapa, boca za vodu, mini stolova i reketa, trofeja i plaketa pobjednicima i sudionicima na natjecanjima… Da Vas ne bih mučio sa pretraživanjem svega toga, snimio sam kratki video u trajanju od 1.5 minute što se sve nudi u Contri, pa je dobavljivo od nas, po narudžbi.

Ako u cijeloj toj ponudi niste našli ništa za sebe, možda su to ove Butterfly gaće?

Butterfly_Underwear

Victas

Firma Victas spomenuta je u opisu trava (guma sa dugim pipcima) iz TSP-a. Zašto? Transformacija je išla ovim slijedom. U Japanu 1931. osnovan je TSP (Tomamura Sporting Products), da bi firma promijenila naziv u Yamato Takkyu, a od 2017. se zove Victas. Zašto? Očito, stolnoteniski brandovi su vezani za proizvođače guma čvrstim i dugoročnim ugovorima. S protekom vremena i mjenom stolnoteniskih pravila (zabranom brzog lijepljenja i uvođenjem plastičnih loptica) kompaktne spužve, zbog svoje linearnosti, još uvijek su prevladavajuće kod hvatljivih (tacky) guma i s pipcima, dok su kod ostalih euro/japanskih glatkih (backside) guma puno bolji modeli sa poroznom (tensor) spužvom. Tu su dva glavna proizvođača, japanski Butterfly, koji radi samo za sebe, i njemački ESN, koji radi za većinu ostalih konkurentnih brandova, dok su sve ostale japanske i kineske tvornice kvantitativno i kvalitativno stolnoteniski marginalci. I, tako je TSP odlučio gume njemačkog porijekla izdvojiti u zasebni brand Victas, što se desilo 2011., kada je prvi direktor postao Koji Matsushita. U ponudi nisu ostali samo na gumama (danas imaju 9 osnovnih modela), već su je proširili na drva, odjeću, obuću, loptice, stolove i svu drugu stolnotenisku opremu. Cijeli katalog možete sami prelistati na slijedećem linku. Prema tome, ista firma je vlasnik 2 stolnoteniska branda TSP i Victas. Koji je jači? Pa, prema akviziciji (sponzoriranju) profesionalnih igrača Victas bolje napreduje (“manekeni” Koki Niwa i Liam Pitchford), jer u ovom modernom profesionalnom muškom stolnom tenisu nema mjesta za defanzivne igrače, a pipci (softovi i trave) “prolaze” još samo kod žena.

Victas ću predstaviti samo u grubim crtama, jer velika je vjerojatnost da će na našem tržištu ostati malo poznati. Više je tu razloga, prvo, japanski su skupi, kao primjer je cijena dresa, u kojem nastupa japanska reprezentacija (model 211), a iznosi €44.90 (330 kn). Zatim, tržište opreme za rekreativce manje im je važno, a za podizanje nekog branda (npr. XIOM i Gewo) potreban je višegodišnji trud, kako matične firme, tako i lokalnog distributera.

Victas_1

Sve gume iz Victasa započinju sa oznakom V>, a u određenoj seriji npr. V>01, razlikuju, prema tvrdoći spužve, 3 modela, najtvrđa V>01 je 47.5°, Stiff 45°, a Limber 42.5°. Najpoznatiji model je V>15 Extra, s kojim igra Koki Niwa. Najnovija serija je V>07, koja ima i poseban model VJC>07 Sticky Extra, koji bi se mogao usporediti sa Tibhar Hybrid K1 European Version. Ima tu i serija koje su hvatljive (VS>401 i VS>402), te softova na poroznoj spužvi, s oznakama VO>.

Victas_2

Nude 21 model drva, podijeljena na ofanzivna, od kojih su poznatija Koki Niwa, te serije ZX-Gear, Fire Fall i Quartet, i defanzivna, za lovce sa travom, model Yuto Muramatsu i seriju Koji Matsushita. Dio asortimana, pretežno guma, drva i dresova, dostupan je kod nas, preko Contre, po narudžbi.

Igra li tko u Hrvatskoj s Victasom? Koliko je meni poznato, lovkinja, članica reprezentacije, igra s njihovim drvom, a jedan rekreativac igra sa softom VO>101, debljine 1.8 mm.

Da ovaj blog ne bi ostao samo na enciklopedijskom znanju, bez konkretne koristi, Victas je objavio seriju od 5 videa o servisu, koje demonstrira Koki Niwa.

P.S. Jučer mi je “kroz ruke” prošlo drvo Victas Matsushita Oversize DEF, sa konkavnom drškom. Bolju završnu obradu od te još nisam vidio! A, evo i recenzije Kenji Matsudaire drva iz serije Quartet.

Tuning kineskih guma

Nanošenjem tuninga (boostera) na kineske gume nismo se bavili duže vrijeme, konkretno 5 godina, a nedavno je izašao interesantan video, pa je prilika da se podsjetimo postupka. Inače, o tuningu guma već je pisano u blogovima:

Pogledajmo sada video:

Izdvojio bih nekoliko detalja:

 • Guma na koju se nanosi tuning nije DHS Hurricane3 Neo National, koja tvornički već ima nanesene slojeve ljepila i boostera na spužvi, već stara verzija, kako bi igrač sam mogao “dozirati” količinu ljepila i tuninga. Osim toga, od dolaska gume iz tvornice do igrača, tuning bi i onako u značajnoj mjeri ispario (razgradio se).
 • Vjerojatno se radi o gumi za Fan Zhendonga, jer je na glavi drva otisnuto Butterfly Viscaria, a drška je od Stiga Infinity VPS V. To je standardna “procedura” kod vrhunskih igrača, koji su “manekeni” određenog proizvođača, ali stvarno ne igraju sa njihovim drvom. Dalje, zamjena drške, ako je napravljena profesionalno, očito, značajno ne mijenja karakteristike drva.
 • Stiga nema kvalitetna carbonska drva, jer dotični igrač, iako ih reklamira, igra s Butterfly drvom.
 • U zadnjoj fazi, kada se guma lijepi na drvo, još uvijek je jako uvijena, te postoji velika mogućnost da se tokom meča odlijepi.

Kako većina kineskih igrača na FH igra sa gumom DHS Hurricane3, na tržištu je znatan broj lažnih, na kojima iskaču “buhtle”. Zbog toga su se neki igrači odlučili za alternativne gume, konkretno Dianchi-D i Friendship Battle II.

Carbonska drva iz Tibhara

Znate kako Vam je to s drvima? Neki modeli se ustale na tržištu, pa traju 2 – 3 desetljeća, katkada i duže, a neki su prolazni, ugase se nakon 2 – 3 godine, nikad ne znaš. U stvari, najveća “opasnost” da drvo kratko traje je ako je proizvedeno po najnovijoj tehnologiji, koja se rijetko pokaže uspješnom. Od takvih, na pamet mi pada linija Butterfly Finewood, koja se radila sa tvrdim završnim furnirima (orah i wenge), serija Donic Epox za čije lijepljenje su se koristila tvrda epoxy ljepila, te Galaxy (Milky Way, Yinhe) E-VB, koja su imala isušenu srednjicu Vacuum Baked tehnologijom (identično kao kod Donic Burn ili Joola Flame).

Danas predstavljamo 2 Tibharova evergreen (hrv. zimzelen) drva, te jedan novitet. Zašto? Jer, njihova opstojnost na tržištu garantira svevremeni dizajn i kvalitetu, dostupna su svakom džepu, a od nedavno su, u dovoljnim količinama, sa konkavnom drškom, i u našoj ponudi. Pa, dozvolite da Vam predstavim:

Samsonov_Carbon_Triple_Carbon

Oba drva su za ultimativne napadače (brzina OFF+), a česta su u rukama naših starijih vrhunskih rekreativaca. Cijene? Samsonov Carbon je 250 kn, a Triple Carbon 290 kn.

Novitet je drvo Tibhar Fortino Force, sa “materijalom” na srednjici (Innerforce), strukture 5+2 (Dyneema® fiber), performansama i osjećajem vrlo slično višestruko skupljem Butterfly Innerforce Layer ZLC (€199). Cijena na TT11 je €89.90, a kod nas 470 kn. Recenziju drva možete pročitati na TTGEAR LAB ili TT11. Interesantno?

Tibhar_Fortino

P.S. Ako imate neko pitanje za našeg Tomu, npr. kako pjeva ili pleše, sada je vrijeme za to!