Prvi među jednakima

Europa igrački u zadnje desetljeće nema nešto stolnoteniske “sreće”, jer još uvijek vladaju starci Boll, Samsonov i Ovtcharov. Mladi igrači iz Ochsenhausena teško se i promjenjivo probijaju na svjetskim rang listama. Neke zemlje polako tonu (Portugal, Rumunjska), druge stagniraju (Francuska, Njemačka), a gdje su danas nekoć tradicionalne stolnoteniske velesile (Madžarska, Češka, Poljska, ex Jugoslavija)? Uz to, Europa je uspjela ignorirati vrijedan stolnoteniski centar, konkretno WSA (WSA – Werner Schlager Academy, WSA – bankrotWSA – kraj), koji se na kraju i ugasio. Nakon takvog “iskustva” teško da će se netko upustiti u sličan poduhvat, a bez kvalitetnog trening centra nemoguća je borba sa kosookima. Pa, što to Europa ima vrijedno u svjetskom stolnom tenisu? Samo jedno, proizvođača stolnoteniskih guma, njemački ESN. Jer, da nema njega, monopol Butterfly-a, sada teško podnošljiv, bio bi neizdrživ. Eto, u testnom uzorku profesionalnih igrača sa zadnjeg Europskog prvenstva, bilo je 13 Butterfy guma, 20 iz ESN (od toga Tibhar 6, a Gewo 4) i jedna DHS Hurricane3. Prema tome, Butterfly više nema primat. U čemu je snaga ESN-a? U tome što je u razvoju i proizvodnji ujedinio stolnoteniske brandove Europe (Joola, Tibhar, Donic, Andro, Gewo, Cornilleau…), a onda privukao i druge (XIOM, Yasaka, Nittaku, Victas, DHS, Friendship, Palio…). Jer, da je svaka od njih krenula u vlastiti “razvoj” ne bi kvalitativno ništa napravila, kako je to vidljivo kod kineskih proizvođača, koji pojedinačno (DHS, Friendship, Galaxy, Giant Dragon, Palio, Sanwei, Sword…) uopće ne napreduju. U stvari, mijenjaju samo nazive guma, ali bez stvarne invencije. Gdje se to najbolje vidi? Kod najvećeg, DHS-a, zar bi on za BH prodavao njemačke gume Goldarc8, da ima i jednu konkurentnu kinesku gumu? Gdje su tradicionalni japanski proizvođači Daiki i Fuso? Pogledajte ovu gumu.

JUIC_Spin_Spiel

Znači, JUIC reklamira i prodaje gumu Spin Spiel, koju kao preporuča Zoran Kalinić, ex osvajač medalja na europskim i svjetskim prvenstvima? Kada je to bilo? Prije 20 – 30 godina! Ovaj gumeni metuzalem nije ni jeftin €36.90, tj. više od 270 kn. No, ne vidi se to samo na ovom primjeru. Stiga, koja već 10 godina muku muči sa gumama (od serije Calibra Tour, preko Airoc, Airoc Astro i Mantra), sve jedna serija gora od druge, jer nemaju dinamiku primjerenu modernom stolnom tenisu, napokon se odlučila za prelazak u njemački tabor, najnovijom serijom DNA.

Stiga_DNA

Evo i video recenzije, uz pomoć najveće švedske nade Trulsa Moregarda.

U čemu je “tajna” njemačkih guma? U procesu vulkanizacije. Znači, prirodni kaučuk se zagrijava na 100 – 150°C, pri čemu se dodaju različiti aditivi, od kojih je najpoznatiji sumpor. Proces je složen, normalno, razlikuje se i svaka “tranša” prirodnog kaučuka, pa se to odražava i na pojedinačne gume. Na prve dvije slike vidi se da “iste” gume imaju različitu tvrdoću, veličinu i strukturu pora. Na trećoj slici, u specifikaciji, Gewo navodi da guma može imati odstupanja u tvrdoći spužve. Ali, to sve nije značajno, a kome je, može to ustanoviti durometrom ili mjerenjem težine gume.

Sponge_Pores_Action_Reaction
Sponge_Pores_Gewo-Neoflexx-eFT_45
Gewo-Nexxus-EL-Pro-53-Hard

Evo kako Simon Gauzy za Andro reklamira njihovu najnoviju i najtvrđu gumu Rasanter R53.

Pa, jesu li te sve ESN gume jednake, nezavisno od branda i modela koji je otisnut na njima? Pa, nema neke velike razlike između spomenute najnovije Andro Rasanter R53 i već prije izdane Gewo Nexxus EL Pro 53 (Hard). Stvar je više u timingu, što neki brand može izaći prije s modelom, drugi kasnije. Gdje je tu XIOM, popularan kod naših igrača? Serija Omega V odgovara, kod Gewo, seriji Hype, a Omega VII, seriji Nexxus. Neki brand može naglasiti da li guma ima više spina, npr. kod Andro oznaka gume R, a kod Gewo EL, ili brzine, kod Andro oznaka V, a kod Gewo XT, drugi brandovi to mogu “skrivati”, tako da se to, kao i tvrdoća spužve, ne vidi iz naziva gume (XIOM).

Pa, kako se onda odlučiti s kojom gumom igrati? Jednostavno, izabrati optimalnu tvrdoću i stil igre, te generaciju gume. Nakon toga, kako se pojedinačni brandovi razlikuju po cijenama, vidjeti kako tu stoji distributer kod kojeg ste odlučili kupiti gumu. Ima i različitih akcija, npr. platiš 3, a dobiješ 4 gume, posebni popusti, neki brandovi u ekspanziji spremniji su spustiti cijenu, drugi su “kameno tvrdi”…

Ima li u tom mnoštvu modela ipak neki različit, koji je, prema kupovini igrača, “kao” prvi među jednakima (lat. Primus inter pares)? Ima i to, Tibhar Evolution MX-P, u tvrdoćama 50 i 47.5. Te gume, iako dijele isto ime, razlikuju se po strukturi spužve, gdje je lijevo model 50°, dok desni standardni model 47.5 ima otvorenije i na izgled veće pore.

Tibhar-Evolution-MX-P50-vs-MX-P

Modeli imaju “gumasti” topsheet, te vrlo dinamičnu spužvu, u mnogočemu nalikuju Butterfly Tenergy 05, a ovdje možete pročitati njemačku recenziju i pogledati korejski video.

Stolnoteniski zmijoljubac

Nakon što smo se u prethodnom nastavku upoznali sa Zmija servisom, u izvođenju tadašnjeg nacionalnog trenera Australije Bretta Clarka, pitanje glasi: “Tko je, općenito, najpoznatiji stolnoteniski zmijoljubac?” Ja znam, al’ vam neću reć’! Šalim se 🙂 . Svakako, to je glasnogovornik ITTF-a Adam Bobrow.

Adam_Bobrow

Pa, da vidimo kako on to igra i te njegove zmije:

Nije loše, ima još?

A, čime se još bavi? Pa, putuje svijetom i pinga, te se nekonvencionalno oblači.

Evo ga, završno, u meču protiv Miwe Harimoto, sestre Tomokazua:

Ako Vam je interesantan, te želite vidjeti još, problema nema, pretplatite se na njegov Youtube kanal ili ga pratite na Facebooku.

Stolnoteniske svaštarije

Danas se bavimo stolnoteniskim priborom (eng. Accessories), a za ovu priliku nazvanim Svaštarije. Kupnjom, odnosno korištenjem, pokazujete svoju pripadnost i “napaljenost” za pingićem, a zgodne su i kao rođendanski poklon stolnoteniskom prijatelju. Ni pisac ovih redova nije “cijepljen” protiv toga, oko vrata nosi lančić sa privjeskom reketa, a prije koju godinu je na ruci imao i sat firme Tibhar (ima i to!). Pa, da vidimo što se sve nudi. Prvo ide fotka sa TT11, na kojoj je pribor podijeljen u slijedeće kategorije:

Stolnoteniske_Svastarije

Znači, osim pomagala za reket (ljepila, čistača, škara, zaštitih folija i dr.) ima tu svega, knjiga, DVD-ova, privjesaka za ključeve i nakita, kapa, boca za vodu, mini stolova i reketa, trofeja i plaketa pobjednicima i sudionicima na natjecanjima… Da Vas ne bih mučio sa pretraživanjem svega toga, snimio sam kratki video u trajanju od 1.5 minute što se sve nudi u Contri, pa je dobavljivo od nas, po narudžbi.

Ako u cijeloj toj ponudi niste našli ništa za sebe, možda su to ove Butterfly gaće?

Butterfly_Underwear

Victas

Firma Victas spomenuta je u opisu trava (guma sa dugim pipcima) iz TSP-a. Zašto? Transformacija je išla ovim slijedom. U Japanu 1931. osnovan je TSP (Tomamura Sporting Products), da bi firma promijenila naziv u Yamato Takkyu, a od 2017. se zove Victas. Zašto? Očito, stolnoteniski brandovi su vezani za proizvođače guma čvrstim i dugoročnim ugovorima. S protekom vremena i mjenom stolnoteniskih pravila (zabranom brzog lijepljenja i uvođenjem plastičnih loptica) kompaktne spužve, zbog svoje linearnosti, još uvijek su prevladavajuće kod hvatljivih (tacky) guma i s pipcima, dok su kod ostalih euro/japanskih glatkih (backside) guma puno bolji modeli sa poroznom (tensor) spužvom. Tu su dva glavna proizvođača, japanski Butterfly, koji radi samo za sebe, i njemački ESN, koji radi za većinu ostalih konkurentnih brandova, dok su sve ostale japanske i kineske tvornice kvantitativno i kvalitativno stolnoteniski marginalci. I, tako je TSP odlučio gume njemačkog porijekla izdvojiti u zasebni brand Victas, što se desilo 2011., kada je prvi direktor postao Koji Matsushita. U ponudi nisu ostali samo na gumama (danas imaju 9 osnovnih modela), već su je proširili na drva, odjeću, obuću, loptice, stolove i svu drugu stolnotenisku opremu. Cijeli katalog možete sami prelistati na slijedećem linku. Prema tome, ista firma je vlasnik 2 stolnoteniska branda TSP i Victas. Koji je jači? Pa, prema akviziciji (sponzoriranju) profesionalnih igrača Victas bolje napreduje (“manekeni” Koki Niwa i Liam Pitchford), jer u ovom modernom profesionalnom muškom stolnom tenisu nema mjesta za defanzivne igrače, a pipci (softovi i trave) “prolaze” još samo kod žena.

Victas ću predstaviti samo u grubim crtama, jer velika je vjerojatnost da će na našem tržištu ostati malo poznati. Više je tu razloga, prvo, japanski su skupi, kao primjer je cijena dresa, u kojem nastupa japanska reprezentacija (model 211), a iznosi €44.90 (330 kn). Zatim, tržište opreme za rekreativce manje im je važno, a za podizanje nekog branda (npr. XIOM i Gewo) potreban je višegodišnji trud, kako matične firme, tako i lokalnog distributera.

Victas_1

Sve gume iz Victasa započinju sa oznakom V>, a u određenoj seriji npr. V>01, razlikuju, prema tvrdoći spužve, 3 modela, najtvrđa V>01 je 47.5°, Stiff 45°, a Limber 42.5°. Najpoznatiji model je V>15 Extra, s kojim igra Koki Niwa. Najnovija serija je V>07, koja ima i poseban model VJC>07 Sticky Extra, koji bi se mogao usporediti sa Tibhar Hybrid K1 European Version. Ima tu i serija koje su hvatljive (VS>401 i VS>402), te softova na poroznoj spužvi, s oznakama VO>.

Victas_2

Nude 21 model drva, podijeljena na ofanzivna, od kojih su poznatija Koki Niwa, te serije ZX-Gear, Fire Fall i Quartet, i defanzivna, za lovce sa travom, model Yuto Muramatsu i seriju Koji Matsushita. Dio asortimana, pretežno guma, drva i dresova, dostupan je kod nas, preko Contre, po narudžbi.

Igra li tko u Hrvatskoj s Victasom? Koliko je meni poznato, lovkinja, članica reprezentacije, igra s njihovim drvom, a jedan rekreativac igra sa softom VO>101, debljine 1.8 mm.

Da ovaj blog ne bi ostao samo na enciklopedijskom znanju, bez konkretne koristi, Victas je objavio seriju od 5 videa o servisu, koje demonstrira Koki Niwa.

Tuning kineskih guma

Nanošenjem tuninga (boostera) na kineske gume nismo se bavili duže vrijeme, konkretno 5 godina, a nedavno je izašao interesantan video, pa je prilika da se podsjetimo postupka. Inače, o tuningu guma već je pisano u blogovima:

Pogledajmo sada video:

Izdvojio bih nekoliko detalja:

  • Guma na koju se nanosi tuning nije DHS Hurricane3 Neo National, koja tvornički već ima nanesene slojeve ljepila i boostera na spužvi, već stara verzija, kako bi igrač sam mogao “dozirati” količinu ljepila i tuninga. Osim toga, od dolaska gume iz tvornice do igrača, tuning bi i onako u značajnoj mjeri ispario (razgradio se).
  • Vjerojatno se radi o gumi za Fan Zhendonga, jer je na glavi drva otisnuto Butterfly Viscaria, a drška je od Stiga Infinity VPS V. To je standardna “procedura” kod vrhunskih igrača, koji su “manekeni” određenog proizvođača, ali stvarno ne igraju sa njihovim drvom. Dalje, zamjena drške, ako je napravljena profesionalno, očito, značajno ne mijenja karakteristike drva.
  • Stiga nema kvalitetna carbonska drva, jer dotični igrač, iako ih reklamira, igra s Butterfly drvom.
  • U zadnjoj fazi, kada se guma lijepi na drvo, još uvijek je jako uvijena, te postoji velika mogućnost da se tokom meča odlijepi.

Kako većina kineskih igrača na FH igra sa gumom DHS Hurricane3, na tržištu je znatan broj lažnih, na kojima iskaču “buhtle”. Zbog toga su se neki naši igrači odlučili za alternativne gume, konkretno Dianchi-D i Friendship Battle II.

Stiga, nakon serije carbonskih drva s nazivom Carbonado, od kojih je jedini “prihvatljivi” model 45, te Dynasty Carbon, koja su se ubrzo našla na rasprodaji igrača koji su ih nabavili, sada, za rekreativce, izlazi sa novim reketima iz serije Prestige Carbon.

Stiga_Prestige_Carbon

Carbonska drva iz Tibhara

Znate kako Vam je to s drvima? Neki modeli se ustale na tržištu, pa traju 2 – 3 desetljeća, katkada i duže, a neki su prolazni, ugase se nakon 2 – 3 godine, nikad ne znaš. U stvari, najveća “opasnost” da drvo kratko traje je ako je proizvedeno po najnovijoj tehnologiji, koja se rijetko pokaže uspješnom. Od takvih, na pamet mi pada linija Butterfly Finewood, koja se radila sa tvrdim završnim furnirima (orah i wenge), serija Donic Epox za čije lijepljenje su se koristila tvrda epoxy ljepila, te Galaxy (Milky Way, Yinhe) E-VB, koja su imala isušenu srednjicu Vacuum Baked tehnologijom (identično kao kod Donic Burn ili Joola Flame).

Danas predstavljamo 2 Tibharova evergreen (hrv. zimzelen) drva, te jedan novitet. Zašto? Jer, njihova opstojnost na tržištu garantira svevremeni dizajn i kvalitetu, dostupna su svakom džepu, a od nedavno su, u dovoljnim količinama, sa konkavnom drškom, i u našoj ponudi. Pa, dozvolite da Vam predstavim:

Samsonov_Carbon_Triple_Carbon

Oba drva su za ultimativne napadače (brzina OFF+), a česta su u rukama naših starijih vrhunskih rekreativaca. Cijene? Samsonov Carbon je 250 kn, a Triple Carbon 290 kn.

Novitet je drvo Tibhar Fortino Performance, strukture 5+2 (Dyneema® fiber), čija cijena na TT11 je €89.90, a kod nas 400 kn. Interesantno?

Tibhar_Fortino

P.S. Ako imate neko pitanje za našeg Tomu, npr. kako pjeva ili pleše, sada je vrijeme za to!

Smijeh Superliga II

Odlučio sam biti moderan, pa usvojiti trend u stilu filma “Brzi i žestoki“, gdje je do sada snimljeno 7 nastavaka. U blogovima “Niko kao ja” i “Smijeh Superliga“, opisano je stanje HEP Superlige i igrača u njoj, a uspoređena je i sa poljskom. Sada ide 3. nastavak… Čemu to? Od ove sezone uvedene su novosti, koje predstavljaju pogoršanje prethodnog nevaljalog modela. Pa, kad netko, za 10 – 20 godina, pomisli zašto i kako je propao stolni tenis u Hrvata, ovo će mu biti ultimativna referenca. Idemo na faktografiju.

Ove natjecateljske sezone natjecanje u HEP Superligi “preuređeno” je na način da se ne igra više do 4 pobjede iste ekipe, već do 3, bez igranja u parovima, a zbog skraćivanja mečeva, koji su “kao” prije trajali 3 – 4 sata, te zbog toga bili neinteresantni gledaocima. Također, nakon odigranih svih kola, nema više doigravanja (play-off). Pogledajmo jedan zapisnik iz 2017. susreta, koji se igrao svih 7 mečeva.

HEP_Superliga_2018

Koliko je, u toj sezoni, bilo takvih mečeva? Nakon “istraživanja” od 5 minuta, dobivena je ova statistika, iz koje je vidljivo da je to 13.33%. Znači, sve se mijenjalo zbog toga? Normalno da ne, nego nekom se ne da gledati mečeve, nagledao ih se, pa mu dosadni, te odlučio, a u mogućnosti je da to provede, da ih skrati.

HEP_Superliga_Stat

Evo sada zapisnika sa meča 1. kola ženske Superlige između ekipa Dr. Časl i STK Hodošan, koji je završio rezultatom 3 : 0, a trajao je 18 minuta. Ako ste odlučili doći na meč u Dediće, pa slučajno zastali na 2 semafora, moglo se lako desiti da zakasnite na cijeli meč. Ili, da ste došli na vrijeme, pa Vas je iznenadno “stislo”, te ste otišli na WC. Da ne kažem koja je “ekonomija” vremena, jer Vam od npr. Novog Zagreba do Dedića autom treba 30 minuta, a isto toliko i za povratak, znači, 1 sat vožnje, za gledanje 18 minuta! O kvaliteti 3. igračice ekipe STK Hodošan, koja je u meču uspjela dobiti ukupno 3 poena, ne bih, jer nisam gledao, ali mogu pretpostaviti.

HEP_Superliga_2019_3

Idemo sada analizirati veću gledanost utakmica. Na slijedećoj slici je zapisnik sa utakmice 1. kola između ekipa STK STARR Varaždin i STK Srdoči iz Rijeke. Na utakmici, prema zapisniku, bilo je ukupno 5 gledaoca, ne znam da li su u njih ubrojeni zaštitar i domar, koji su tamo trebali biti po službenoj dužnosti. Ako su prethodne godine bila 3 gledaoca, to je povećanje od 66.66%! Super 🙂 .

HEP_Superliga_2019_2

Sigurno je tolika gledanost opravdala angažiranje slovenskog internacionalca Peršolje (na slici u sredini) u toj utakmici. Idemo dalje. Kvalitetnih hrvatskih igrača nema, pa je jedna od ekipa (STK Slavonski Brod) angažirala rekreativca, koji je prethodnu sezonu igrao Sokaz. Kada on dobije prvi set, a do sada nije, osobno ću za tu prigodu zapaliti uljanicu na Kamenitim vratima.

STK_STARR

Ne smije se zanemariti i “ekonomija” cijele lige, tj. bacanje stolnoteniskog novca kroz prozor. Zamislite meč između STK Libertas Marinkolor iz Dubrovnika i STK Slavonski Brod. Koji je pretpostavljeni rezultat? 3 : 0 za Dubrovčane, bez izgubljenog seta. A, otkuda dolaze igrači? Za STK Libertas igraju 3 Zagrepčana (Japec, Šurbek i Juzbašić), te jedan Gospar (Simović), koji živi i trenira u Zagrebu, a za STK Slavonski Brod jedan purger (Lošić), jedan Zagorac i jedan iz Slavonskog Broda. Svih njih 7 putuju u Dubrovnik, potroše oko 7000 kn, a za što? Ne treba zanemariti da je 7 igrača izgubilo cijeli dan da bi odigrali po 1 meč, a rezervni igrač ni taj.

Sada ide slijedeći “specijalitet” HEP Superlige, a možete ga pogledati na slijedećoj slici, gdje je satnica natjecanja po kolima.

HEP_Superliga_2019_4

Utakmica, ljubičasto zaokružena, između STK TIS i STK Vrsar trebala se prvo odigrati u subotu u 11 sati. Onda je odgođena za nedjelju u 12, a na kraju će biti odigrana u nedjelju u 10. Pa, kada bi netko od gledaoca (taj sam) i htio pogledati meč, koja je vjerojatnost da pogodi dan i vrijeme odigravanja? Još bolje, zaokruženo zeleno, vidi se da ekipa Dr. Časl svoje domaće utakmice odigrava u 14 sati, kada svi normalni ljudi ručaju. To je, vjerojatno, namjerno napravljeno, da nitko ne dođe na meč.

Što reći kao komentar iznesenog? Iz klubova natjecateljskog stolnog tenisa, koji sve ovo vide, ignoriraju i šute, jer kao “što se to njih tiče?”, neka se sjete one iz Duhovnog dnevnika koja kaže “zgriješih mišlju, riječju, djelom i propustom“. Toliko za ovu nedjelju.

P.S. Iza prijedloga novog sustava natjecanja krije se i jedna klupska “matematika”. Imaš jednog dobrog 1. igrača, koji može ostvariti 2 pobjede, jednog osrednjeg drugog, koji napravi 1 partiju, treći igrač nije važan, pa ne treba biti ni plaćen. To bitno smanjuje troškove igrača, pa veći dio ostaje trenerima i rukovodstvu kluba. Jednostavno, zar ne?

Rekreativac

HTV je, za školski program, snimio emisiju Rekreativac, pri čemu je svaka epizoda posvećena nekom sportu. Našao se tu i stolni tenis, a emisiju, u trajanju od 25 minuta, možete pogledati pritiskom na link.

Rekreativac

Znate kako Vam je već to, kada dolazi televizija skupe se svi koji hoće biti viđeni. No, zašto bi emisiju trebalo pogledati?

  1. Osnove tehnike udarca forehanda i backhanda, te stava, gripa i kretanja prezentira Zoran Primorac;
  2. Dobrobit stolnog tenisa za zdravlje igrača objašnjena je na Kineziološkom fakultetu;
  3. Savjeti o prehrani, prije utakmice ili turnira (o tome do sada nije ništa napisano), gdje su najbolji jednostavni ugljikohidrati;
  4. Zanimljivosti iz povijesti stolnog tenisa;
  5. Ex predsjednik Sokaz-a govori o organizaciji zagrebačke rekreativne lige, ali uobičajeno pretjeruje sa brojem igrača, jer nas je aktivno oko 1100.

Eto, tko ima slobodnih pola sata, a “napaljen” je za pingić, neka pogleda.

Gume za profesionalce

Dvoumio sam se kako da naslovim ovaj blog, gdje mi se po glavi motao naslov “Tvrdo, tvrđe, najtvrđe“. No, iako su većina (99%) igrača rekreativci, normalno, profići, koji treniraju jednom ili više puta dnevno, bolje osjećaju stolnotenisku mjenu. A, ona se sastoji u tome da biraju sve tvrđe, a time i brže gume. Tvrdoće guma iskazane su prema euro/japanskoj mjeri Shore C. Kao uvod, pogledajte nedavni video, trening FH na rezanu lopticu, gdje Liang Jingkun, 20% energije udarca prenosi u rotaciju, a 80% u brzinu.

No, vratimo se malo, 10 godina unazad. Tada je, sa celuloidnim lopticama, većina profesionalnih igrača igrala sa gumama Butterfly Tenergy 05, čija je tvrdoća 47.5. Kinezi su na FH igrali sa DHS Hurricane3, tvrdoće 50-54, među ostalim i zbog doba godine, gdje bi ljeti, zbog rastezanja, birali tvrđu gumu. Kako kineska guma ima kompaktnu spužvu, nedostatak katapulta, kao kod tensor (porozne) spužve euro/japanskih guma, nadoknađivao se većom dinamikom igrača, tj. dužim i bržim prelaskom preko loptice (spinom). I, za čudo, nitko od igrača se nije žalio da mu je guma prespora, jer je naglasak igre bio na spinu. Najbolji spineri tog vremena bili su Timo Boll i Wang Liqin, protivnici koji su igrali protiv njih imali su osjećaj da se toliki spin ne mogu kontrolirati, da im blokirane loptice “lete u nebo”.

Nakon uvođenja plastičnih loptica, u početku, profesionalci su se žalili da lopticu moraju jače udarati, jer više odskače, zastaje, sa manje spina, te da zbog toga trpe česte ozljede. Stolnoteniska industrija, konkretno Butterfly i ESN, odgovorili su proizvodnjom sve tvrđih guma. I, gdje smo danas? Standardna postava guma na reketu kod Butterfly “manekena” (npr. Timo Boll ili naš Andrej Gaćina) je na FH Tenergy 05 Hard, koja je tvrdoće 60, znači više od 25% tvrđa, a time i brža, a na BH Dignics 05, koja je 53. Njemački proizvođač ESN, preko XIOM-a, najavljuje nove modele guma Omega VII Hyper tvrdoće 55 i Hype Hard 60. Tibhar, iz istog tabora, komercijalno, za rekreativce, prodaje gume Evolution MX-P tvrdoće 50, profići koriste 52.5 ili 55, a pojavile su se i neke nove sa kompaktnom spužvom. Na tržištu je i nova hibridna guma Tibhar Hybrid K1J, tvrdoće 52.5, koju prezentira Vladi (Samsonov). I ostali slijede, npr. Gewo sa modelima Nexxus Hard tvrdoće 50 i 53. Kinezi smanjuju hvatljivost svojih guma, kako bi dobili više brzine, na račun spina, a ispod guma za BH ugrađuju porozne spužve, kao kod modela DHS Skyline3-60. Da zaključim, naglasak igre se s rotacije, preusmjerio na brzinu.

Osebujnost “novog vremena” je i izdanje posebnih guma za korejsko tržište, gdje je pionir bio Gewo sa modelom Hype KR 47.5, a sada ga slijede Tibhar sa modelom Evolution MX-K, te Donic sa BlueStorm RSM (Ryu Seung Min).

Isto su slijedila i drva, tek profići koji ne prate tržište igraju sa starim postavama, npr. drvom Stiga Rosewood ili Ebenholz i tradicionalnim (sporim) gumama Butterfly Tenergy 05. I, čude se zašto gube, ništa im nije jasno… Nove drvne “zvijezde” su Butterfly Viscaria Golden (drvo Liu Shiwen) i DHS W968-8 (11).

Viscaria_Golden_Liu_Shiwen

I iskusni rekreativci bi trebali probati igrati sa tvrđim gumama, pa vidjeti da li s njima imaju bolji skor. Tko ne može tvrđe i brže, jer je star i/ili spor, taj je definitivno OUT (stolnoteniski metuzalem). Takav je i pisac ovih redova.