Reactor

Yancheng AST i njihov komercijalni brand Reactor već su spomenuti u blogovima Kineski proizvođači backside guma, Traktat o drvima i Jeftilen reketi. Igrači koji nisu redovni posjetitelji Alibabe ili Ebaya, teško da su ikada čuli za njih. Firma je osnovana 1988., u gradu Yancheng, ima 150 zaposlenih, od toga 10-tak u razvoju, a godišnje proizvedu 2,7 miliona drva, guma, reketa, stolova i ostalog. Oni su tipični mali kineski proizvođač stolnoteniske opreme, pa da vidimo kako to tamo izgleda:

Što nude od guma:

3 su modela guma – Corbor, Ckylin i Tornado, pri čemu Corbor ima najhvatljiviji topsheet, a Tornado najmanje. Spužve su, po kineski, uvijek samo max debljine, rade u 2 tvrdoće, srednje tvrda (H47,5) i srednje meka (H45), i to stara (žuta) i nova porozna (plava). Kakve su? Pa, osrednje, njemački tensori su bolji, a “starci”, tipa Sriver, lošiji. Nema buhtli, oksidacije, mrlja, pogrešno nalijepljenih topsheet-a i ostalih kineskih “specijaliteta”. Sada ide antimarketing. Nema kataloga na engleskom, mijenjaju kartone na gumama, pa se ne zna što se u kom pakiranju nalazi, na Ckylinu su mijenjali topsheet, što, također, nije jasno vidljivo. U opisima se navodi da su gume slične seriji Donic Bluefire, tvrđa kao M1, a mekša kao M2, što nije točno, no sveukupni odnos cijena/kvaliteta (trade off) je vrlo dobar, posebno kod najjeftinijeg modela Corbor.

A, drva? Kod nas je dolazio model DJ200, jeftini krš, neisplatna kupovina. Ali, imaju oni boljih i skupljih, kineskih srodnika Stiginih najpoznatijih modela (Clipper, Ebenholz, Rosewood i dr.), te sa Arylate-Carbonom. Kakva su u igri? Ne bih znao ka’sti.

Reactor_Blades_1
Reactor_Blades_2
Reactor_Blades_3

U Europi ih, za sada, nitko ozbiljno ne shvaća. Ali, pokušavaju, izlagali su na ovogodišnjem sajmu ISPO u Münchenu.

P.S. Mislim da je riješen problem “padanja” servera, premiješten je iz New Yorka u Frankfurt.

Materijalisti

Prošli tjedan pitao me jedan od novopečenih (budućih) stolnotenisača: “Koji su ti to materijalisti, kako ih prepoznati?”. Evo instant odgovora: “U današnjem stolnom tenisu većina igrača igra sa glatkim (backside) gumama. Zašto? Takve gume imaju najveću kontaktnu površinu sa lopticom, a zbog površinske hvatljivosti (grippy ili tacky) omogućavaju igraču da vlastitim udarcem i po želji zada najveću rotaciju, nezavisnu od protivničke (dolazne)”. U tom smislu, materijalom se smatra guma sa pipcima okrenutima prema van (Pimples Out), a prema dužini, širini i rasporedu pipaca, koji se mogu osjetiti prelaskom prsta po gumi, dijele se na:

U materijale se uvrštavaju i antispin gume, koje imaju glatku gornju površinu, ali smanjenu hvatljivost, a u igri se ponašaju kao trave.

I, kako je to već napisano, ako Butterfly Sriver ima osjetljivost na dolaznu rotaciju 100%, onda soft Stiga Royal ima 60%, soft Dr Neubauer Pistol 40%, medium pips guma 30% (npr. Galaxy Pluto), antispin i trava 20%, a “fenirana” (frictionless) guma 10%. Guma sa spužvom, u pravilu, prima više od one bez, osim u slučaju dampening folije. Ali, koliko guma “prima” rotacije, toliko je može i zadati.

Kolika je prisutnost igrača sa materijalima? Gledajući na uzorku Sokaz-a (1100 igrača), u rekreativnim ligama 10-tak %, pri čemu je u jačim ligama zastupljenost manja. U natjecateljskom stolnom tenisu, kod muškaraca je 1-2%, a znatno je veća kod žena.

Zašto igrači koriste “materijale”? Pa, stolni tenis, kao i svaki drugi sport, namijenjen je za mlade, brze, jake… Ali, ako to čovjek nije, ili ima smanjene sposobnosti, npr. zbog godina, viška kilograma, invaliditeta ili lošeg vida, “materijal” je način da se igra svede na vlastitu mjeru. Pa, ako preko puta stola stoji protivnik od 18 godina, a sami imate 50+ ili 60+, OK, on je brz, ali Vi ste lukavi. U tom slučaju, za protivnika, pretjerana bezobzirna sila je kontraproduktivna.

Kako izabrati koji materijal koristiti? Zavisi od vrste igre kojoj se teži. Soft i medium pips su ofanzivne gume, pri čemu se sa softom ipak može povući lagani spin. Trava i antispin su defanzivne gume, pri čemu je s antispinom, ipak, lakše napasti. Daljnji izbor je zavisan od tehnike koju igrač ima na drugoj strani, suprotnoj od materijala. Trava “preferira” rotaciju, tj. spin, soft, medium pips i antispin ravan udarac, tj. kontru. Soft i medium pips ubrzavaju igru, trava i antispin usporavaju. Rijetki su rekreativni igrači (manje od 1%) koji na obje strane reketa imaju materijal, a u tom slučaju je najčešći izbor softa i trave. Ali, bez obzira koji materijal stavili, guma neće igrati sama, te za svaku takvu kombinaciju treba imati odgovarajuću tehniku i taktiku igre.

Pimples-Out

Snimka Wang Jian Jianga, zvanog 東邪 “Evil of the East” (hrv. zlo s Istoka), jednog od najpoznatijih kineskih rekreativnih igrača, penhold twiddlera, koji na jednoj strani reketa ima “feniranu” travu Dawei 388D-1 OX (Big pips), a na drugoj soft Haifu Penguin.

Evo, sa istim glavnim junakom, još jedan “edukativni” video:

Ako mislite da bi ga Vi dobili, mo’š mislit’, nije uspjelo ni Vladiju (Samsonovu):

Pisac ovih redova je i sam “materijalist”, ali svoje vrste (lat. sui generis), jer na obje strane reketa ima hvatljive kineske gume, pri čemu na BH gumu sa ekstremnom rotacijom (DHS Hurricane3 Neo National). Kako je to rijetka kombinacija, usporava igru, a kod protivnika izaziva neprisiljene greške (pogađanje vlastite polovice stola ili dna mrežice). Kako igrati protiv takve kombinacije? To neka ostane moja mala tajna.

I, jedan savjet za kraj. Ne igrajte mečeve, posebno službene, a da niste prethodno prekontrolirali protivnički reket, mogli bi ostati (ne)ugodno iznenađeni.

Lijepljenje guma na drvo – sažetak

Ovaj post je rekapitulacija svega što je o toj temi već napisano, uz mali dodatak. Pa, da vidimo što smo sve do sada obradili:

To još uvijek ne znači da svako malo ne dobivam pitanja na tu temu. Najčešće greške su da se nanosi novi sloj ljepila, dok se stari još nije osušio (preporučeno vrijeme između nanošenja slojeva je 30 min.!), pretjerano lakiranje drva, koje onda onemogućava “prihvaćanje” ljepila, predugo nanošenje, što mora biti napravljeno u 10 sekundi, jer se, inače, stvaraju grudice i dr. Ali, sve je to lako rješivo, ako se i ne uspije u 1. pokušaju, nema drame, skine se staro ljepilo, pa krene iz početka, sve dok ne bude idealno (lat. repetitio est mater studiorum). S vremenom će doći i rutina…

U najnovijem članku myTischtennis.de savjetnik je Björn Helbing, šef u Andro i igrač 2. njemačke lige. On razlikuje tensore sa velikim porama, Tenergy i većinu novijih guma iz ESN-a (npr. XIOM Sigma i Omega V, Tibhar Evolution i Q, Donic Bluefire i JP…), koje preporučuje lijepiti rijeđim ljepilom (npr. Haifu, Donic), koja ne “hvataju” cijele pore. Tensore sa malim porama (npr. Andro Plaxton, XIOM Vega Pro, Tibhar Evolution MX-S i sl.) preporučuje lijepiti gustim ljepilom (DHS No. 15, Stiga Attach Power, Nittaku Fine Zip). Kako utvrditi kakve pore ima guma? Jednostavno, prolaskom prsta, pa ako se pore daju lako osjetiti, guma ima velike pore, a za usporedbu uvijek može poslužiti Tenergy. Kod ljepila Revolution No. 3 sve je “nezgodno”, jer se prvo mora utvrditi viskozitet, a isporučuje se u 3 različita: rijetko, srednje i gusto. Osim gustoće, ljepila se razlikuju  i svojom ljepljivošću, neka “hvataju” jače, druga slabije… Savjet je namijenjen perfekcionistima i/ili profesionalcima, u rekreativnom stolnom tenisu to neće raditi neke razlike.

Kod slijepljivanja, gumu treba lagano spustiti na drvo, od drške prema vrhu glave, te prvo prstima pritisnuti donji rub, uz dršku, tako da se guma fiksira na drvo. Nakon toga, valjkom, bocom, laktom, gumu treba ravnomjerno pritiskati prema vrhu drva i istiskivati zrak. Slijedi savjet o obrezivanju gume skalpelom, ali meni su bolje i sigurnije škare.

Kome još uvijek nešto nije jasno, neka potraži pomoć iskusnijeg igrača ili stručnjaka.

Mladen_Lijepljenje

P.S. Neka drva, npr. Stiga Offensive Classic, jako brzo upijaju vodu iz ljepila, tako da se stvaraju grudice. Zbog toga ga je potrebno, prije lijepljenja, prelakirati.

Početak 2016. – pregled

Evo nas u stolnoteniskoj novoj godini, pa da vidimo što se sve do sada dogodilo u profesionalnom svijetu.

Svakako, najvažniji događaj su Olimpijske igre u Riu. Ali, prije njih se od 28.02. – 06.03.2016. u Kuala Lumpuru (Malezija) održava “Perfect 2016. World Team Championships”, tj. ekipno svjetsko prvenstvo. Grupe su izvučene, pri čemu naši momci nastupaju u 1. jakosnoj kategoriji, a djevojke u 2. Evo muškog žrijeba:

WTTC_2016_Groups

Normalno, kod Kineza nikom nikada ništa nije zajamčeno, bez obzira na ime, tako da su oni svoje sudjelovanje morali izboriti na China Trials, pri čemu se, interesantno, igralo na 5 dobivenih setova (Best of 9). Mjesta su popunili Xu Xin, Zhang Jike, Ma Long i Fan Zhendong. Zgodno je pogledati, jer su mečevi snimljeni trenerskom kamerom, u ravnini stola, tako da se vidi puna brzina udaraca, pri čemu se loptica jedva nazire.

Prošli tjedan igran je Hungarian Open (Major). U nedostatku Japanaca, Nijemaca i Kineza, a Koreanci su loše prošli, igralo se finale između igrača Kineskog Taipea, u kojem je pobijedio Chuang Chih-Yuan, a kod žena Tie Yana iz Hong Konga. Naši su prošli očekivano loše, većina je ispala u kvalifikacijama (Kolarek, Ćipin, Zeljko), Primorac u 1. kolu, a Pucaru je to “uspjelo” u 2. kolu.

Istovremeno se u Londonu igralo i Svjetsko prvenstvo u ping-pongu (drvenjaci sa brusnim papirom). Od naših su igrali Habijanec, koji je prošao bez pobjede i novca i Valentić, koji je na račun 1 pobjede inkasirao $500. Pobjednik je isti kao i prošle godine, Englez Andrew Baggaley, profesionalni igrač, momentalno 152. na svjetskoj rang listi. U finalu, a na račun 1 prasice u 4. setu, pobijedio je prijašnjeg višegodišnjeg pobjednika Rusa Maxima Shmyreva. 2 su stvari intrigantne. Kako i zašto se natjecanje “ofucalo” u Hrvata, jer su se prošle godine igrale kvalifikacije po gradovima i regijama, sa puno više igrača koji su sudjelovali. Drugo, kako ping-pong uspije “sakupiti” znatno više novca od stolnog tenisa, jer je pobjeda na Zagreb Openu donijela tek 4500$, a ova u Londonu 20000$. Očito, ITTF ne zna, ping-pong zna, pa, prema tome, tko od profesionalaca hoće zaraditi neka skine gume sa drva i zalijepi brusni papir, a biti će mu i jeftinije.

Ovaj tjedan, od 27. – 31.01. u Berlinu počinje German Open (Super), na kojem nastupa 300 igrača iz 48 zemalja, nakon čega slijedi Europa TOP-16 u portugalskom Gondomaru.

Vježba za mozak?

O australskom projektu TTEdge već je pisano u temi o Zmija servisu. Što su to novo pripremili za stolnoteniske zaljubljenike?

TTEdge_2

Napravili su aplikaciju za mobitel ili tablet (Android ili iPhone/iPad), u kojoj William Henzell vuče FH spin u lijevu ili desnu stranu, a igrač treba što brže pogoditi koju. Znači, oni sa 60+ ili oni koji se tako osjećaju (ponašaju) za tekstualnim Nokiama su isključeni. Pravo im i budi, kada su tehnološki zastarjeli.

TTEdge_1

Video prezentacija nove aplikacije:

Evo i “znanstvenog” obrazloženja:

I tako, kaže autor, igrači koji koriste aplikaciju, ubrzali su reakciju i broj pogodaka za više od 50%. Super. Ali, da li su u igri, nakon toga, osvojili 1 – 2 poena više po setu, SUMNJAM. Protiv čokljospina, koji najčešće izvodi autor bloga, ni on sam ne zna kamo će udarac ići, a kamo li protivnik (najčešće u lijevi bubreg, što aplikacija ne omogućava). Nema veze, može se pokušati, besplatno je za nivoe 1 – 3, a 4 i 5 su naplatni. Možete se uključiti i u raspravu na forumu.

Ako ste skeptik, kao ja, možete koristiti savjete koji funkcioniraju iz bloga 3 “bezvezne” stvari.

Prijenos trening – igra

Ex trener švedske reprezetacije Christer Johansson ovako je opisao stolni tenis: “Beskrajno inteligentna igra, kojoj je samo jedan cilj: dobiti zadnji poen“. Interesantna je i njegova definicija talenta, jer smatra da je spremnost na trening i napredovanje važnija od bilo koje druge fizičke ili psihičke osobine igrača, te preporučam pročitati cijeli interview.

Christer_Johansson

No, put do cilja, zadnjeg poena, nije lak, posebno za početnike, u koje ubrajam sve one koji igraju kraće od 10 godina. Jer, nije bitak stolnog tenisa udariti lopticu što jače i imati što brže reflekse, već omekaniti rukicu, saviti koljena, pokrenuti noge, svladati ispravnu tehniku kretanja, prijenosa težine i udaraca. A, kako to postići? Samo igranje mečeva, kako je to kod nas u rekreativnom stolnom tenisu uobičajeno, sigurno nije put.

Na T3 Jon’s Table tennis Training objavljeno je da je posjetio 2 kluba u Japanu, u kojima uopće ne igraju pojedinačne mečeve, već samo treniraju, te eventualno igraju parove. Trevor Ragan (Train Ugly), koristeći primjere iz drugih, tehnički lakših sportova, tvrdi da je učenje efikasnije u polu-shematskom načinu treninga.

Vrijeme je vitalni faktor. Na Killerspin videu izmjereno je vrijeme od 3 desetinke sekunde, od kada protivnik udari lopticu, do trenutka kada ona dođe. U prvoj desetinki treba “pročitati” koji udarac je protivnik izveo, u koji dio stola, kojom brzinom i rotacijom, te se pomaknuti na idealnu udaljenost od loptice. U drugoj desetinki treba isplanirati vlastiti udarac, te ga u trećoj desetinki izvesti. Da bi se to moglo, potrebna je visoka automatiziranost pokreta, jer za razmišljanje nema baš previše vremena. Dalje, kada, tokom poena, igrač dođe u situaciju svjesnog razmišljanja, troši dragocjeno vrijeme, te je vrlo vjerojatno da će promašiti ili loše izvesti udarac. U tome je i najveća razlika početnika i naprednih igrača, ovi potonji, jednostavno, imaju više vremena. Kako? Prvo, puno brže i kvalitetnije predviđaju protivnikov udarac, te se pomaknu, ne žure sa planiranjem udarca, a kada podsvjesno odluče, udarac izvode brzo, automatizirano i precizno, bez razmišljanja o tehnici, koja je unaprijed ukodirana. Način da početnik ipak dobije poen je da udarac izvede nepravilnom tehnikom, poput preklopa. Istina, od 3 tako izvedena udarca, vjerojatno će samo 1 pogoditi stol, ali početnika “gladnog” poena to će dodatno ohrabriti da takav udarac ne izbjegava, već forsira. Dalje, u vremenskoj stisci, na loptice za koje ima sasvim dovoljno vremena (“zicere”) početnik će nepotrebno požuriti, te ih promašiti. Postoji samo jedan način kako “steći” vrijeme, i to treningom i igrom, po mogućnosti sa boljim igračima od sebe. Pri tome, igrač se postupno automatizira i ubrzava, te se sve rijeđe nalazi npr. u situaciji neravnoteže, kada stoji samo na jednoj nozi, koja onemogućava prijenos težine. U tome je i najveća razlika jačih i slabijih liga Sokaza, u jačima igrači igraju brže, u ravnoteži, s manje neprisiljenih grešaka.

Jedna osobna anegdota. Dođem s treninga sa “svojom” trenericom u drugu dvoranu, u kojoj je, slučajno, bio “maneken”. I kažem mu da mi loše ide BH flip na protivnički kratki servis. Kako, upita on, pa to je tako jednostavan udarac? Nakon servisa, pomakneš lijevu nogu malo unaprijed, desnu “zavučeš” ispod stola, ramenima se nagneš naprijed, prvo lijevim, a jače desnim, digneš lakat, opustiš ruku, spustiš ruku i reket glavom na dolje prema stolu, procijeniš rotaciju dolazne loptice (donja, flah ili gornja), izabereš stranu stola u koju želiš izvesti flip, te, na kraju, povučeš reket prema naprijed ili gore. Sve skupa, to je “samo” 8 slijednih pokreta koje, za dobar BH flip, treba izvesti u vremenu manjem od pola sekunde. Velika je vjerojatnost da će igrač preskočiti ili zamijeniti neki pokret ili ga pogrešno izvesti. Zato se, u europskom stolnom tenisu, BH flip izvodi tako rijetko, dok su Kinezi, sa 8 sati treninga dnevno, virtuozi.

Koliko će netko “uložiti” novca, interesa, vremena i treninga u stolni tenis, ostaje svakom na osobnu prosudbu, a  kao vodilja neka posluži prijašnji blog Privatni treninzi – za i protiv. Možda je oglašavatelj sa Sokaz foruma osobno izvrstan igrač, no, zna li to “prenijeti” u rekreativni stolni tenis, koji nikada nije igrao, ne bih znao. Na primjer, može Vas izvrsno utrenirati BH flip, ali, što to vrijedi, kada u meču većina igrača servira duge servise u lakat? S druge strane, mi u Zagrebu smo u velikoj prednosti, jer se treneri nude, vani, cijele županije nemaju niti jednog sposobnog trenera. Tu ne pomaže ni novac.

Reklamacije

O pravilima poslovanja već je pisano. Reklamacije se dešavaju, a nikom nisu drage, i to greške prilikom slanja (npr. crvena guma umjesto crne), što je rijetko, a lako ispravljivo, a češće zbog neadekvatne kvalitete robe. Zbog toga su u cjeniku navedeni slijedeći uvjeti:

“Reklamacije i zamjene prihvaćamo u roku 30 dana od prodaje, osim za kineske gume, te gume sa pipcima, za koje nema garancije i reklamacije. Rabljene gume i drva isporučuju se samo u Zagrebu, zbog mogućnosti direktnog uvida u veličinu i stanje, te se NE primaju naknadne reklamacije. Prilikom upita potrebno je navesti dimenzije glave drva (npr. 157 x 150 mm), a u cijenu nije uključena dostava i/ili lijepljenje. Obuća i odjeća, zbog razlike u brojevima, prodaju se ISKLJUČIVO uz prethodnu probu.”

Znam da sve naprijed napisano zvuči tvrdo i bešćutno. Ali, od nezadovoljnog kupca, nezavisno od razloga, nitko nema sreće.

Prvo, prije pisanja bilo kakve reklamacije, mobitelom treba slikati paket i robu, te ih poslati u privitku. Tako se to “šika”.

Reklamacije_2

Zašto na kineske gume i one sa pipcima nema reklamacije? O kineskoj “kvaliteti” pisano je u Hurricane poučak. Dalje, mi smo na stolnoteniskoj karti svijeta zanemarivo mali, u nas je stotinjak klubova, dok je u Njemačkoj 10000, kupovnu moć igrača neću ni spominjati. Iz toga proizlazi da nitko od kineskih proizvođača s nama uopće ne želi razgovarati, pa robu ne možemo nabaviti direktno, već preko maloprodaje ili posrednika. Nedavno je igrač, nakon par dana, reklamirao gumu s “buhtlom”:

Reklamacije_1

Guma je odmah zamijenjena, a reklamacija proslijeđena u njemačku veleprodaju. I, evo odgovora:

“Defect rubbers can be caused by bad quality but also by using the wrong kind of glue. Please note we are only responsible for the quality of our rubbers. All other rubbers are sold to you “as is” and we can´t replace anything. This is not possible due to the very low price you pay us, our profit only covers the import costs and additional work, not more.”

Ako Nijemci ne mijenjaju gume, ne mogu ni ja, prema tome, ova sa slike bila je zadnja. Očito, bio sam veći vjernik od Pape. Još je manje vjerojatno gumu direktno reklamirati kod proizvođača u Kini, jer su troškovi poštarine viši, a čisto sumnjam da bi došao pozitivan odgovor. Iz toga slijedi 1. poučak: kineske gume su povoljnije od europskih i japanskih, ali rizik loše kvalitete ostaje na Vama. Pri naručivanju treba se rukovoditi blogom o kineskim proizvođačima backside guma.

Kako to ide s ostalima? U višegodišnjem poslovanju sa XIOM-om, do sada su reklamirane 2 gume, obje promptno i bez pogovora zamijenjene. Isto je bilo i s Dr Neubauerom, koji bi, kod slanja pogrešne boje gume, novu poslao besplatno. Ali, nisu svi bez mana. Kupio sam lak za drvo i nakon probe “shvatio” da je pregust i da se prebrzo suši (10 s), tako da ga nije moguće ravnomjerno nanijeti na furnir. Kada sam pitao kako se razrjeđuje, dobio sam odgovor da je lak idealan, a ja, valjda, budala. Proizvođač je, nakon godine, promijenio sastav laka, jer, očito, bilo je više “budala”. Friško, priča mi prijatelj, nabavio je antispin gumu sa dampening spužvom za “sitnicu” od €48,90. U uputi piše da je gumu najbolje zalijepiti na drvo folijom za OX trave, koju nije dobio. Zašto? Kada su isporučivali gumu sa folijom, kod skidanja gume došlo bi do oštećenja spužve, te reklamacije. Ovako su “oprali” ruke.

Kvalitativne nedostatke, kao kineske, imaju i drva koja k nama, preko srpske veze, povoljno dolaze iz madžarske proizvodnje. I njima uvijek “neki vrag fali”. Ili su, u odnosu na deklariranu težinu, preteška, ili prelaka, ili oštećena, ili zadnji furnir nije zalijepljen, ili u dršci imaju pogrešnu oznaku, ili… Jednom riječi, to se zove škart. Ali, igrači se prilikom kupnje rukovode markom, a “sitni” nedostaci se vide tek kasnije.

Ako odmah pri prijemu i otvaranju vidite neki sumnjivi detalj, npr. guma je odlijepljena od spužve na rubovima, “flekavi” topsheet, drvo je oštećeno, tuning procurio, u omotnici nedostaje artikl i sl., stanite i nazovite. Mnogi nedostaci se znatno brže i lakše uklone prije nego kasnije, npr. nakon što je ljepilo već naneseno na spužvu. Također, kada kupujete više komada nekog proizvoda, npr. majice, trenirke, tenisica, “pametno” je, ako prethodno niste uvjereni u njegovu kvalitetu i veličinu, naručiti 1 komad, provjeriti, pa tek onda ostale. Istina, sporije je, ali sigurnije.

Jedna trgovačka… Kada ulazite u prodavaonicu u trolistu brzo – povoljno – kvalitetno, uvijek morate jedno od toga prekrižiti.

P.S. Pogledajte još i ove “jamstvene uvjete”. Butterfly je, svakako, najpoznatiji, najveći i najskuplji svjetski proizvođač. I, što kaže? Kada ste prvi put zalijepili gumu na drvo, nema više jamstva, ni zamjene! Dalje, Butterfly ne dopušta izbor određene težine drva (npr. 92 grama), već u poruci možete zaželjeti samo lakše ili teže, oni će odabrati koje će poslati, a nemate pravo na naknadnu reklamaciju.

2/Reklamacije_1
2/Reklamacije_2

Evo i garantnih “uvjeta” poznatog kineskog trgovca. Ako i kada Vam se na gumi desi buhtla, za dan, tjedan, mjesec ili godinu, to nije predmet njihovog interesa.

2/Reklamacije_3

Cjenik 13.01.2016.

Jesenska sezona je završila, čeka se proljetna, u Sokazu zadnja sa celuloidnim lopticama… Popunjenost zaliha je dostatna, čeka se nova pošiljka iz XIOM-a, a ima i nešto novosti. Pa, idemo o njima.

1. Gume

  • iz Spinlorda je stigla nova trava Dornenglanz II (u daljnjem tekstu DG), po 170 kn. Bilo je dosta upita da li će proizvođač prestati isporučivati “stari” Dornenglanz? Ne, DG II je namijenjen za allround igru na stolu, dok je “stari” specijaliziran za blok, i u tome je bolji od “nove” trave. Ono što ih povezuje i što je, valjda, proizvođača nagnalo da koristi rimski broj je slična geometrija, ali to je za igrače i onako nevažno, jer tko mjeri dužinu, širinu i razmak između pipaca?
    Spinlord_Dornenglanz_II
  • iz Spinlorda, također, dolazi nova “poslastica” za materijaliste, a horor za protivnike, medium pips guma (između softa i trave) Keiler (u prijevodu sa njemačkog: divlja svinja), po 170 kn. I, kako igra ta svinja? Pa, nakon udarca, loptica protivniku propada brže i neugodnije od ostalih sličnih guma (Friendship 563-1, Galaxy Pluto, Dr Neubauer Diamant i sl.). Što je guma tanja (1.2 ili 1.5) ima više propadanja, deblja (1.8 i 2.0) ima više brzine.
  • na lager su, nekim “čudnim” slučajem, dospjele i 2 Butterfly gume, po povoljnijim cijenama, Sriver FX 2.1 crna po 190 kn i Tenergy 05 2.1 crvena po 350 kn.

2. Drva

  • iz Japana su 2 drva TSP Defence Classic Oversize, sa ravnom drškom, po 280 kn. Drvo je namijenjeno za igrače sa “materijalom”, carbonski slojevi čine ga tvrdim, što pojačava povrat spina, a brzinom je iznad deklariranog DEF+, sigurno podjednakom kao Butterfly perjanica Joo Sae Hyuk. Drvo je pogodno i za igrače koji igraju sa 2 backside (glatke) gume, a žele povećanu glavu reketa (Oversize).
    TSP_Defence_Classic

3. Reketi

  • u prodaji su, još uvijek, jeftilen reketi, po 200 kn, na XVT drvo, a ima ih 5 modela (5-slojni, carbonski, 7-slojni), lijepe se gume Reactor Corbor ili Donic Akkadi Taichi. Reket je puno življa i potentnija kombinacija od različitih “mrtvaca” iz sportskih prodavaonica, s kojima mašeš kao vjetrenjača, a loptica nikamo ne ide.

A, kako je to pasti sa konja na magarca? Umjesto da web master vozi sportske automobile, nakon Las Vegasa, Dallasa i Detroita, “završio” je u kanadskom Windsoru, pa sada “vozi” čistilicu za snijeg.

Držanje reketa (grip)

Kod nas, sigurno, 99% igrača igra shakehand stilom, a tek 1% kineskim (obostranim) ili japanskim (jednostranim) penholdom. Već je objavljen blog o shakehand gripu, a ovo je nastavak.

Shakehand_Grip_KL_WL

Nepravilno držanje reketa, gdje se kažiprst (FH grip) ili palac (BH grip) drži na sredini gume treba ispraviti, jer bitno ograničava pokretljivost šake, te asortiman udaraca koji se mogu izvesti. Neki igrači prečvrsto drže reket, te stalno imaju žuljeve. Uz to, zbog prevelikog mišićnog tonusa, znatno je smanjena kontrola, te onemogućeno igranje kratke lopte i mekanog bloka… Ispravan grip pretpostavlja da je reket nastavak ruke, koja je mekana, kao dio profesionalne “deformacije”. Prije i nakon udarca reket se drži mekano i opušteno, a pritišće tek u trenutku udarca. Posebno je to važno kod bloka, gdje se pritiskom (puštanjem) može apsorbirati dolazna brzina i spin ili pojačati. Grip je važan i kod servisa, reket se drži sa 2 prsta (kažiprstom i palcem) kako bi se omogućila maksimalna pokretljivost, ubrzanje zgloba i generiranje spina.

Tri su načina da igrač “shvati” ispravno držanje reketa. Prvi je verbalno objašnjenje, zatim trener demonstrira, te, na kraju, trener igra “njegovom” rukom.

CES 2016.

Nakon Arctosa, priča ide dalje…

Nužno je unaprijediti sustav distribucije kineskih guma, pa su u tu svrhu naš web master, Tvornica ideja i Panasonic dizajnirali novo vozilo, sa najmodernijim upravljačkim sustavom. Ovaj tjedan je izloženo na najvećem svjetskom sajmu elektronike CES 2016. u Las Vegasu:

CES_2016_Model

Evo, mutno, i web mastera koji Amerima objašnjava kako se prevoze kineske gume, sve automatizirano, putem autopilota:

CES_2016

Kada ogladni, web master ode na “mini” hamburger, pizza iz “Oro goro“, na koju ide web master Sokaza, može se sakriti:

CES_Hambi

Sve to, kao najveća ovogodišnja tehnološka novost, nije ostalo nezamijećeno ni na američkoj televiziji, koja je snimila odgovarajući prilog. Model automobila je vidljiv od 2:20 do kraja, u lijevom donjem uglu ekrana:

A, kamo nakon Las Vegasa? Zna se, u centar američke auto industrije Detroit.

Bruno_Windsor

Jedan snježni pozdrav iz mog vrta u Zagrebu:

CES_Snjesko

P.S. “Sjetili” se pametnjakovića, naknadno, i naši, iz “Večernjeg lista”, web master je 3. s lijeva.

Tvornica ideja