Stiga Infinity VPS V

Stiga proizvodi PRVOKLASNA DRVA. To ne znači da svi modeli i primjerci uspiju (npr. u segmentu DEF drva ili carbona). Stiga Infinity VPS V pripada u kategoriju IZVRSNIH. Ono nema brzinu i probojnost carbonskih drva poput Butterfly Timo Boll Spirit ili Butterfly Timo Boll (Innerforce) ALC, nema vrhunsku rotaciju poput Stiga Rosewood NCT V, ali zato ima superiornu KONTROLU. Srednjica je isušena u vakuumu (Veneer Precision System), zagrijana, pa ohlađena, a završni furnir limbe je, u ulju, poliran specijalnim strojem (Diamond Touch). S njim mogu igrati rekreativci i mladi igrači (kadeti i juniori), a zbog manje težine i oni koji igraju blizu stola. Po kataloškoj cijeni €64,90 (kod nas 420 kn) skoro dvostruko je povoljnije od svojih konkurenata, te je za tu cijenu teško pronaći bolje drvo.

Drvo je u brzinskoj klasi od OFF- do OFF, težine 85 g, 5 slojeva, isporučuje se sa svim drškama koje proizvodi Stiga, izvrsno se uparuje sa tensorima (ESN ili Butterfly Tenergy) i kineskim gumama (DHS Hurricane3 Neo). Drvo nema tvrdi završni sloj, kako se to “šika” kod modernih drva. Glavni “maneken” je Fan Zhendong (iako igra s Viscariom), “klinac” od 17 godina koji “dere” Ma Longa. Iako je tvornički lakirano, kako ima tanak završni furnir bilo bi dobro prije lijepljenja guma nanijeti još jedan sloj laka.

Stiga_Infinity_VPS_V

Za kraj video recenzija:

Kineski FAKE

U zadnje vrijeme, širenjem internet trgovine (eBay, Taobao, Alibaba), do nas su počeli dolaziti FAKE (lažni) proizvodi iz Kine. U pravilu, dobro je iskopirana samo ambalaža, dok je proizvod inferiorne kvalitete. Ovdje su navedeni neki od primjera “najbolje” kupnje :

Butterfly_Viscaria_Fake

Butterfly_Tenergy_Fake

DHS_Balls

Posebna su priča kineski proizvođači “klonova” najpoznatijih Butterfly i Stiga drva (Clipper, Rosewood i Ebenholz), npr. HRT (Huaruite), Mishima, Satiga, GuoYueHua … Kvaliteta takvih drva je “koma”, Stiga drva nemaju završni sloj NCT, na Butterfly drvima nakon jednog lijepljenja se trga gornji furnir …

Kako se zaštititi ?

 • kupnja kod autoriziranog distributera ili profesionalnog igrača, koji zna raspoznati original od kopije ;
 • kupnja sličnog originalnog proizvoda od povoljnijeg proizvođača, npr. umjesto drva Butterfly Timo Boll Spirit, kupiti originalni Galaxy K-4 (V-14) ili Donic Baum Esprit.

Ako sumnjate da je DHS guma, drvo ili reket FAKE (lažno), provjeru serijskog broja možete izvršiti korištenjem postupka opisanog na :

ttnpp.com/store/content/7-dhs-serial-code-verification

Carbonska drva

Pod carbonskim drvima smatraju se ona koja osim drvenih furnira imaju dva ili više sloja carbona, mješavine carbona i polimera ili sličnog materijala (fiberglas, zylon, zephylium i dr.). Po ITTF pravilima najmanje 85% drva mora biti izrađeno od prirodnog drva.

Butterfly Timo Boll ALC
Butterfly_Timo_Boll_ALC
(Izvor: http://stumpof.blogspot.ru)

Carbonski slojevi se ugrađuju kako bi se, bez znatnijeg otežavanja drva, dobilo na njegovoj brzini i probojnosti, stabilnosti, te povećala i ujednačila udarna površina (sweet spot). Kod drva izrađenih samo od furnira, postoji znatna razlika u udarcu izvede li se on sredinom drva ili njegovim rubom. Osnovni nedostatak drva sa carbonom je njegova smanjena osjećajnost, jer carbonski slojevi zatomljuju povratnu spregu (feed back) koju drvo šalje igraču nakon izvedenog udarca.

Drva sa carbonom ne moraju nužno, iako ih je većina, biti ofenzivna. Jedno od najboljih defanzivnih drva Nittaku Shake Defence (NSD) je izrađeno upotrebom carbona. Karakter svakog carbonskog drva bitno determiniraju furniri koji su stavljeni u srednjici drva, materijal i debljina od kojeg je izrađen završni furnir, položaj carbonskog sloja. Na primjer, razlikuju se drva Butterfly Timo Boll Spirit (TBS), koji iznad arylate-carbona ima sloj koto furnira, od Butterfly Michael Maze koji kao završni sloj ima limbu.

Drva sa minimalnim sadržajem carbona se nazivaju Soft Carbon.

Carbon se najčešće miješa sa Arylate (aka Vectran, resin polymer), koji je tvrđi i teži od Aramida (aromatic polymide), a Kevlar (para-aramid) je između njih, po tvrdoći bliži Aramidu. Zylon (p-phenylene-2,6-benzobisoxazole) je snažniji, tvrđi i lakši od svih.

Po tvrdoći i brzini se mogu poredati (od tvrđeg prema mekšem) :

 • Zylon Carbon
 • Arylate Carbon
 • Kevlar Carbon
 • Aramid Carbon

Po osjećaju su svi prilično “mrtvi”, a poredani prema vibraciji (od najmanje prema većoj) :

 • Arylate Carbon
 • Aramid Carbon
 • Zylon Carbon
 • Kevlar Carbon

Konkretno, Butterfly Timo Boll Spirit je vrlo stabilan sa dobrim osjećajem, XIOM Stradivarius je brži, sa više vibracija. Dawei Wavestone je mnogo brži, deblji i “mrtviji”.  Galaxy T-8 je još brži, zbog zadnjeg furnira (juniper), a i Butterfly Iolite. Butterfly Michael Maze je sporiji i sa nešto više osjećaja od TBS-a, a Butterfly Jun Mizutani je brža i tvrđa verzija Maze-a.

Na kraju, popis vrsta “carbona” koje koristi Butterfly :

Butterfly_Carbon_1
Butterfly_Carbon_2

“Vječna” drva

Da bi neko drvo dobilo epitet “vječno” mora ispuniti više kriterija :

 • brzina od OFF do OFF+ ;
 • mora imati što više carbonskih slojeva (minimalno 3 ili više) ;
 • “osjećaj” u igri mora biti što približniji staklu ;
 • idealno je za zabijanje smash-eva ;
 • ne traži nikakvu stolnotenisku tehniku, već samo odbija loptice ;
 • na njega nalijepiš 2 Tenergy-ja, može i Nianmor, Calibra Plus ili Calibra Tour H ;
 • nabavna cijena mu je, kao novog, najviše pola od kataloške.

Kada si jednom povoljno nabavio takvo “vječno” drvo, ono što ga čini tako dugovječnim je to što ga više nikome ne možeš prodati! Potencijalni kupci igraju zadnju ligu Sokaz-a.

Navesti ću par modela, bez aspiracija da je to konačan popis :

 • Tibhar Triple Carbon ;
 • Butterfly Timo Boll TriCarbon ;
 • Tibhar Karaš OFF ;
 • Butterfly Jun Mizutani ;
 • Stiga Hybrid Wood …

P.S. Od našeg reprezentativca (iz prtljažnika njegovog BMW-a), BILO MU PREBRZO, otkupio sam povoljno novog Mizutanija, cijena u Butterfly katalogu €159,90. Dotični igra 3 – 4 m od stola i nabacuje balone dok protivnik ne iznemogne. Normalno, kupca je “našao” kod potpunog početnika, koji se nije dao razuvjeriti da to nije za njega. I moja kći je neko vrijeme igrala sa tatinom “povoljnom kupovinom”, Tibhar Triple Carbon. Drvo je još uvijek u prodaji, traži kupca, cijena 100,00 kn.

Tibhar Triple Carbon

Cjenik 23.02.2014.

Novosti u cjeniku :

1. Gume

 • XIOM Vega Asia u debljinama 2.0 i 2.2, klon Tenergy 64, Jeremy Yun je smatra najboljom XIOM gumom uopće. Ne Europskom prvenstvu u Schwechatu, austrijski distributer XIOM-a rekao je da mu baš ta dobro ide. Sa cijenom od 190,00 kn, na tržištu nema nove, a povoljnije ESN gume. Pojačana je i zaliha XIOM Omega IV Elite, tvrdoća 40 (mekano), gume identične Yasaka Rakza7 Soft.
 • TSP Spectol Speed Soft 2.1. Spectol se smatra najboljim udaračkim softom (Tan Ruiwu igra s njim na BH), a Speed spužva je još tvrđa i brža od 21.

2. Drva

 • Butterfly Timo Boll Forte i Schlager Inspire, zadnja isporuka po 1 komad sa konkavnom drškom, više se ne proizvode.
 • Tibhar Texo C7 i White Sword, sa konkavnim drškama i cijenama bitno nižim od preporučenih.
 • Joola Oversize drva sa ravnom drškom za lovce, Chen Defender i Tactics, u stvari je to isto drvo, samo sa različitim imenima (marketing).
 • GuoYueHua Low Carbon Life karbonsko drvo sa konkavnom drškom, s njim sada igra ex čokljavac Marinković (Ma Lin), ne znam da li je za 130,00 kn moguće pronaći bolji odnos cijene, brzine i kontrole.

3. Ostalo

 • Falco Tempo Booster 150 ml, ide “k’o lud”, jer ispunjava svoju svrhu, a ENEZ aparati ga ne detektiraju (za razliku od nekih drugih, koji nakon tretiranja daju 55 ppm-a).
 • Falco Life Expander 100 ml, obnavlja gume, otapa svu prljavštinu i ostatke ljepila, u suradnji sa Revolution No. 3 Cleanerom daje sigurno 20 – 30% bolji grip.

Falco Life Expander

Klasične vs. Tensor gume

Često, u razgovoru sa iskusnijim rekreativnim igračima, traže se klasične gume Butterfly Sriver (FX, EL, L). Ima li to smisla?

Tablica sa karakteristikama guma :

Guma                       Brzina   Spin   Tvrdoća  Cijena
Butterfly Sriver L         10       8      35        €32,90
Butterfly Tackiness Chop   6.5      10     32        €32,90
Butterfly Tenergy 05       13       11.5   36        €56,90
XIOM Vega Pro              12,5     11     36        €35,90

Za izračun performansi tensor gume (Tenergy 05), kao osnova brzine je uzet Sriver L (brzina 10), a za spin Tackiness Chop (spin 10). Iz navedenog se vidi da tensori daju 20 – 30% više potencijalne energije koju prenose na lopticu.

Za spinere, klasične gume su definitivno OUT. A, za koga onda još možda imaju smisla? Za PIMPLERE i BLOKERE, zbog nešto više kontrole, jer nemaju katapult efekat ugrađen u gumi.

XIOM_Vega_Pro

I, za kraj, nešto o trajnosti guma. Vrijedi generalno pravilo da gume treba godišnje zamijeniti toliko puta koliko dana se tjedno igra. Postoje znatna odstupanja. Tensori ranih generacija, prije 2009., jako su se “trošili” (npr. Andro Plasma, Joola Energy X-tra). Novije generacije imaju znatno produženi vijek (od 50-100%). Objavljeni su slijedeći podaci testiranja trajnosti guma (u satima igre)  :

 • Butterfly Tenergy             60 sati
 • Stiga Calibra                 80 sati
 • Stiga Boost                  120 sati.

Nakon SVAKOG igranja gumu treba očistiti destiliranom vodom i katkada čistaćem, čime se zadržavaju njezina svojstva (grip). Svakih mjesec, dva gumu treba ponovno prelijepiti, kako bi ljepilo ostalo elastično.

Drva za profesionalce

Profesionalni igrači su prilično konzervativni, i, iako “isprobavaju” razna drva, u pravilu, igraju sa dvije firme : Butterfly i Stiga. Drva su većinom brzine OFF, težine 90 – 94 g, pri čemu je važna i debljina drva. Kod proizvođača postoje “referenti” (Product Manager) za profesionalne igrače, koji primaju takve narudžbe (kod Stige je to Jonas Wilén, koji se pojavljuje u njihovim prezentacijama). Cijena “izabranog” drva višestruko premašuje njegovu katalošku cijenu.

Butterfly – DRVO :

 • Korbel ;
 • Korbel SK7 (japanski model SK7) ;
 • Mazunov.

Butterfly – CARBON :

 • Timo Boll Spirit (TBS) ;
 • Michael Maze ;
 • Jun Mizutani ;
 • Viscaria (Light) ;
 • Timo Boll (Innerforce) ALC ;
 • Timo Boll (Innerforce) ZLF.

Stiga – DRVO :

 • Clipper (CR, WRB) ;
 • Rosewood NCT V ;
 • Rosewood NCT VII ;
 • Rosewood XO ;
 • Ebenholz NCT V ;
 • Ebenholz NCT VII ;
 • Infinity VPS V ;
 • Intensity NCT.

Stiga_Rosewood_NCT_V

Izuzetno, igraju i sa drvima drugih firmi, od kojih su najpoznatija :

 • Avalox P500 ;
 • Avalox P700 ;
 • Avalox Blue Thunder 777 ;
 • DHS Hurricane King ;
 • Donic Waldner Senso Carbon (WSC) ;
 • Yasaka Extra Offensive (YEO).

Sve fotografije i detalje, tko igra s čime, možete pogledati na :
World Famous Table Tennis Player’s Equipment Exhibition

DHS – danas i sutra

DHS se danas smatra najvećim kineskim proizvođačem stolnoteniske opreme. Sponzor su kineske reprezentacije. Imaju oko 30% više prodajne cijene od ostalih kineskih proizvođača. Po čemu su značajni :

 • loptice, gdje proizvode oko 80% svjetske proizvodnje, a jedan su od dva proizvođača novih plastičnih loptica (sa šavom) ;
 • stolovi, na kojima se igralo više svjetskih prvenstava ;
 • gume, posebno Hurricane3 NEO, dobri softovi (651, 652) i trave (C7, C8) ;
 • drva, najpoznatija su iz serije Hurricane, npr. Hurricane Long III, s kojim igra Ma Long, a povijesno poznatija su Hurricane King i Hurricane Wang Liqin, proizvode i veliki broj carbonskih drva, od kojih je među rekreativcima najpoznatije PG-7 ;
 • vodeno ljepilo DHS #15 – gusto, čvrsto i elastično ;
 • tvornički reketi, dobre kvaliteti, neki sa Hurricane gumama ;
 • ostala oprema – mrežice, odjeća i obuća, uređaj za mjerenje debljine guma i ostalo.

Za 2014. DHS priprema :

Novu gumu za forehand DHS Hurricane8 NEO, a za backhand DHS Tin Arc 5.

DHS_Hurricane8

Novo drvo DHS Hurricane Long 5.

DHS_Hurricane_Long5

Nove plastične loptice.

DHS_Plastic_Ball

Za kraj, evo i najnovije FH gume DHS Hurricane3-50, na mekšoj (H35-37) i elastičnoj spužvi #50.
DHS Hurricane3-50

DHS Hurricane3 NEO

DHS_Hurricane3_NEO

Ako pogledamo mušku svjetsku rang listu u prosincu 2013., 7 od prvih 10 su kineski igrači, a svi oni na forehandu (FH) igraju sa istom gumom – DHS Hurricane3 NEO (u daljnjem tekstu H3) :

World Rankings 2013 12

Postoje gume koje su vrlo slične :

 • Hurricane2,
 • Skyline-TG2,
 • Skyline-TG3,

no one zajedno čine svega 10 – 20% prodaje, te su više sitne modifikacije i marketinški trik osnovnih ideja koje su sadržane u gumi DHS H3 NEO. H3, zbog različite geometrije pipaca, daje više kontrole od H2, a Skyline gume imaju mekši topsheet.

DHS je naknadno izbacio i seriju Memo (1, 2 i 3), na novoj #18 spužvi, gume koje su jeftinije i svojim karakteristikama više odgovaraju euro/japanskim grippy gumama.

DHS H3 NEO guma, kao i stara H3, se prodaje u 3 kvalitete (verzije) :

 • Commercial (8 uglova, odrezane sva 4 kuta na gumi), nabavna cijena oko €22, na gumama za kinesko tržište piše oznaka tvrdoće, na ostalima ne ;
 • Provintial  (6 uglova, odrezana 2 donja kuta na gumi), nabavna cijena oko €50 ;
 • National (4 ugla, nije odrezana), imaju poseban pečat na vrhu kod oznake debljine, guma samo za članove kineske reprezentacije, vrlo limitirana i kontrolirana serija.

Commercial verzijom igraju rekreativci, a Provintial i National profesionalci. Provintial ima veću brzinu, spin i katapult, a manju kontrolu i hvatljivost od Commercial. National je dvostruko trajnija od Provintial. H3 NEO gume se mogu, jer nemaju poroznu spužvu, lijepiti starim i vodenim ljepilom, u neograničenom broju slojeva, tunirati … Gume su vrlo izdržljive, dugotrajne. Nakon igranja, preporučljivo ih je očistiti destiliranom vodom, katkada čistačem za tacky gume (bez alkohola) i zaštiti folijom za tacky gume (neljepljivom).

Dok se stari H3 prodavao u debljinama 1.5, 1.8, 2.0 i max, H3 NEO se prodaje u debljinama spužve 2,1, 2.15 i 2.2.

H3 NEO Provintial i National se proizvode sa 2 različite spužve. Plava spužva (Blue Sponge) ima više brzine i niži luk, za razliku od iste gume sa narančastom spužvom (Orange Sponge). Gume kvalitete National imaju najbolji topsheet, što znači da je izrezan iz sredine waffera, spužva je posebno armirana, tvornički tunirana s obje strane, te vrlo čvrsto zalijepljena na topsheet. Na taj način guma je dobila spin i kontrolu. Brzina gume se “regulira” brojem slojeva ljepila i tuninga, u pravilu kineskog (Dianchi, Haifu ili Lidu). Profesionalci igraju i sa 17 slojeva ljepila i 5 – 6 slojeva tuninga ispod gume (skinuto ljepilo teži cca. 10 g).

Dalje, H3 NEO se prodaje u različitim tvrdoćama, u pravilu od H39 do H41. Neki igrači imaju gume u 2 tvrdoće, pri čemu za svako natjecanje, zavisno od veličine dvorane i godišnjem dobu (ljeto, zima) neposredno odlučuju s kojom će gumom igrati.

Ukoliko se gume kupuju od ovlaštenog DHS distributera ili direktno od kineskog igrača, postoji mala vjerojatnost da se nabavi FAKE varijanta (kopija). Za one koji se sami odluče, a za nabavu koriste eBay ili Taobao, vodič kako prepoznati pravu od lažnjaka:

DHS Hurricane3 – povijest

DHS (Double Happiness) je kineski proizvođač stolnoteniske opreme iz Shangaija, osnovan 1927., sa oko 600 radnika. U početku se bavio proizvodnjom loptica (Double Circle), da bi zatim proizvodio rekete, gume, te ostalu stolnotenisku opremu, a danas i opremu za badminton i dizanje utega. 2007. se povezao sa kompanijom Li-Ning.

Double Happiness

Glavni proizvođači guma u Kini nekada su bili Friendship (729, R.I.T.C.), Globe (model 999) i DHS sa modelima PF-4, G666 (koju je dizajnirao Wang Hao), G777 i G888. Prvo pojavljivanje DHS Hurricane guma bilo je 1999. na svjetskom prvenstvu u Eindhovenu, gdje je s Hurricane2 igrao Wang Liqin, a s Hurricane3 Li Ju i Liu Guozheng. 2001. DHS je uveo nove spužve #20 (narančastu) i #22 (plavu), koje proizvodi i danas.

DHS Hurricane3

Sa zabranom upotrebe brzog ljepila, 2008. DHS je proizveo nove spužve #19 (narančastu) i #21 (plavu), koje su namjenjene za korištenje sa tuningom DHS Intensifier EX1. Spužve su bile mekše, lakše i sporije, te nisu uspjele kao proizvod, tako da je znatan broj kineskih igrača prešao na korištenje tada bolje gume Haifu Blue Whale II.

U prvoj polovici 2009., nakon nekoliko testnih verzija, DHS je proizveo gume serije NEO, koje su kvalitetom i performansama prilagođene vodenom lijepljenju. U odnosu na stare Hurricane i Skyline gume, nove su manje hvatljive, zahtjevaju malo drugačiju tehniku spina i “opraštaju” više grešaka.

Ovdje je 2 (od 3) nastavka u seriji u kojoj se testiraju razlike između stare DHS Hurricane3 i nove DHS Hurricane3 NEO gume :