To je igra pravog tigra

Ovim uzvikom, od kojeg se trese cijela dvorana, završava svaki moj dobiveni meč. Time iz sebe “praznim” sve nagomilane strahove, nervozu i ukočenost tokom meča. Sam nisam znao zašto baš taj, no, očigledno, ima smisla. Ovdje je par videa posvećenih samorazvoju, a na Youtubeu ih ima pregršt, autora Travora Ragana, pod zajedničkim nazivom Train Ugly. A govore o dva tigra, jednom iz zoološkog vrta, a drugom iz džungle… Prevedeno na jezik stolnog tenisa, prvi tip obitava na tavanima, garažama, parkovima i plažama, gdje uvijek isti igrači igraju međusobno, nema tu prevelike presije, no kada se upustite u natjecanje, gdje igraju svi protiv svih, ušli ste u džunglu.

Tiger

Stolni tenis je psihički ekstremno zahtjevan sport. U vrlo kratkom vremenu, bez moći racionalnog promišljanja, oči u oči susrećete se sa samim sobom i sa protivnikom, a sve to pod pritiskom suigrača i promatrača. A, znate koji Vam je najveći protivnik? Strah. Da bi se mogli boriti protiv vlastitog straha, morate ga priznati i upoznati. Ima igrača koji treniraju više puta tjedno, imaju vrhunsku, biranu opremu, ali od natjecanja zaziru k’o od kužnog, uz različite izgovore (racionaliziranja), a, u stvari, osnovni razlog je frka, tj. nedostatak hrabrosti. Nije lako izgubiti na otvorenoj sceni, treba za to imati petlje. Strahom (petljom, hrabrošću) upravlja dio mozga zadužen za preživljavanje, a naziva se Lizard Brain (hrv. mozak guštera), tj. Amygdala. Pored toga, on je još “zadužen” za bijes i negativno razmišljanje, te za odluke da li se boriti ili pobjeći. Ali, sustav ima manu. Amygdala nema sposobnost prosuđivanja da li je nešto dobro ili nije, njoj je osnovni zadatak da utekne (zbriše), što često onemogućava uspjeh, a ima 4 slučaja kada se “uključuje”:

  1. nesigurnost;
  2. pažnja;
  3. borba;
  4. promjena.

Sve navedene situacije opisuju opasnost, a sadržane su u sportskoj aktivnosti.

Pa, kako se riješiti straha? Ako mislite da ga možete “pobijediti”, ignorirati ili osvojiti – greška, to se ne može učiniti. Što se više borite, šansa za uspjeh je manja, jer mozak je elektrika i kemija, veća zaokupljenost samo povećava strah, a ne da ga smanjuje. Ono što se može učiniti je saživiti se, strah je normalan, te, kada se uključi, shvatiti da je to što činite vrijedno, i nastaviti s tim.

Ako mislite da ćete izgubiti, nema veze, hrabro stanite za stol preko puta i borite se. Ne znam niti jednog velikog igrača koji nema bezbroj poraza, i onih najglupljih. Ali, ono što ih čini velikima je što ne posustaju i/ili staju. Iz svakog poraza nauči se više nego iz pobjede. I, nakon poraza, ne treba kukati na loptice, prasice, stolove, podove, osvjetljenje, loše raspoloženje, umor…, već se treba suočiti i shvatiti. Jer, inače, strah će se igrati s Vama.Mama, vidi me na televiziji

Što je u životu važno? Biti na televiziji, koga tamo nema, kao da ne postoji. To najbolje znaju naši političari, pa se od tamo ne skidaju… Tako je to bilo kod nas “starih”, ovi mladi vise na Youtube-u, pa sami kreiraju svoj program.

Negdje u ljeto, djelatnik televizije TV4R (televizija na 4 rijeke iz Karlovca) i igrač Sokaz-a došao je na lukrativnu ideju da spoji posao i hobi. Snimati će emisije o Sokaz-u (zagrebačkoj stolnoteniskoj rekreativnoj ligi) i prikazivati ih na karlovačkoj televiziji, iako, morate priznati, to baš nije logično, jer što se to tiče tamo nekog u Karlovcu? Evo, jučer sam, mijenjajući programe, 2 puta naišao i na TV4R, u 1. navratu bio je prilog o karlovačkoj malonogometnoj rekreativnoj ligi, gdje 10-tak trbušastih tipova natjerava loptu, a u 2. navratu bio je muzički sastav, čiji nastup bi mogao biti zadovoljavajući samo na vatrogasnoj zabavi u Donjoj Lomnici, nakon što slušatelj popije minimalno 6 piva. Ni ostale emisije Trend Medija na Youtube-u nitko ne gleda.

Sokaz_TV

Emisija nije zamišljena kao djelo entuzijasta, koji sa kamerom šeće po stolnoteniskim dvoranama (Mess501), već način ostvarenja zarade. Po našoj (hrvatskoj) navadi, autor se prvo pokušao afirmirati kao nametnik, predlažući rukovodstvu Sokaz-a da digne prijavninu, te da se na taj način institucionalno “ugradi”, te financira emisiju. Kada to nije uspio, uzeo je popis Sokaz ekipa, izdvojio iz njega potencijalne platiše, tako da se iste reklame prikazuju po 3 puta u svakoj emisiji. Većina oglašivača od toga neće imati nikakve koristi, ukupno gledateljstvo je limitirano na 1100 igrača, uz njihovu užu rodbinu i prijatelje. Iz firme Bigas lik priča o nekim portfeljima, ne znam koliko je porastao broj opranih automobila u Ritmu, a prodaja Sokaz-ovcima uspornika prometa iz firme Cestodom sigurno ide k’o luda…

Idemo prvo na dobre vijesti. U razgovoru sa igračima, emisija je kod njih naišla na dobar odziv, jer mogu vidjeti stanje u drugim dvoranama, “upoznati” neke nove igrače, “isproducirati” se malo na televiziji, a to ih niš’ ne košta…

Idemo sada na loše vijesti. Emisija na početku ima 4 minute reklama, koje se ponavljaju u još 2 bloka, u sredini i na kraju, u jednoj emisiji odštopao sam čak 14 minuta. Voditeljica se ne razumije u stolni tenis, a isto vrijedi i za snimatelja, jer u poenima prikazuje samo jednog igrača. Emisija se snima u jednoj dvorani, mečevi i poeni prikazuju se malo, već je naglasak na razgovoru sa sudionicima, igračima i ostalim prisutnima. Pri tome, sve je puno osobnih detalja igrača, koji, osim njima samima, ne znam kome su interesantni, npr. Rodić je počeo igrati sa 8 – 9 godina u Župnom uredu crkve, kada i kako je Paher počeo igrati Sokaz, Škreblin radi u Bjelovaru itd. Kako to popraviti? Jednostavno: CUT (hrv. rez). Dalje, emisije su pune pogrešaka, npr. da Marinković igra u 3. ligi (igra 2.), izgovoreno prezime igrača (Višković, a ne Visković), pogrešno objavljen rezultat 9 : 1 (bio je 8 : 2)… Najlošija vijest je da gledanost emisije na Youtube kanalu, umjesto da raste, pada:

Sokaz_Gledanost

Propuštenu ili slijedeću emisiju možete pogledati na njihovom kanalu. Dokle će emisija trajati? Očito, za ovu Sokaz sezonu financiranje je osigurano, no ne znam hoće li za slijedeću naći dovoljan broj oglašivača.

Kineski gotovi reketi

Početnicima, posebno onima koji igraju neredovito ili jednom tjedno, investicija od 400 – 500 kn u složeni reket (zasebno od drva i guma) čini se inicijalno prevelikom. Zato posežu za ekonomičnijim izborom, kupnjom gotovog reketa u sportskoj prodavaonici (Intersport, Hervis i dr.) ili njegovom nabavom s interneta (Ebay, Alibaba). O tvorničkim (premade) reketima već je pisano, a sada idemo vidjeti što u tom segmentu nude Kinezi.

Racket_DHS_6002

Najčešći izbor je DHS 6002, koji se može nabaviti kod TT11, ovlaštenog distributera za Europu, po nimalo popularnoj cijeni od €89.90 (cca. 675 kn). U opisu piše. “Special designed attractive racket with the blade from hard Koto wood and rubbers used by Chinese national team. Forehand rubber Hurricane3 and Tin Arc3 for the backhand”. Znači to je reket “kao” za kinesku reprezentaciju, uopće ne zvuči loše. E, nije. Zašto? Drvo je standardno tvorničko, 5-slojno, a ne neki primjerak DHS Hurricane Long V ili Hurricane Hao III. Dalje, na FH je zalijepljena crvena guma DHS Hurricane3, sa narandžastom spužvom, a svi Kinezi igraju sa crnom gumom i plavom spužvom. Na BH guma Tin Arc3 ima zalijepljenu nepoznatu plavu spužvu, a svi komercijalni primjerci te gume imaju narandžastu ili crvenu. Gume su zalijepljene na drvo epoxy ljepilom, koje se ne da jednostavno skinuti, već se mora otapati. Sve skupa, to je marketinški trik, u kojem DHS, kao i ostali proizvođači tvorničkih reketa, “budno pazi” da igrač ne dobije previše, te da reket, što prije, to bolje, ode u smeće. Takav reket moguće je kupiti i na Ebay-u ili Alibabi, po upola nižoj cijeni. A, da li vrijedi te novce? Pa, vrijedi ako ste Kinez, te ste već u osnovnoj školi, za vrijeme tjelesnog, imali i naučili osnove stolnog tenisa, prvenstveno kretanje i prijenos, u udarcu, težine sa jedne noge na drugu. Ako niste, već ste nekosook, te ste započeli igrati stolni tenis samouki, u “godinama”, bez škole, guma Hurricane3 sigurno nije za početnika. Kada je početniku zalijepite na FH ili BH, a još gore na obje strane, dotični će razviti “grotesknu” tehniku rezanja i wiggle-wobble nabacivanja, koju gledam u Prečkom, a naknadno će je biti nemoguće ili vrlo teško ispraviti.

Racket_Fake

Druga varijanta, a ima je i na domaćem Njuškalu, je kineski reket “kao” DHS Hurricane Hao, koji se sastoji od drva Stiga Carbo 7.6, te guma Butterfly Tenergy 05 i DHS Hurricane3 Blue Sponge, sve to za samo 450 kn. Nedavno su mi kroz ruke prošla 3 takva primjerka. Odmah je očito da je sve lažnjak (fake), jer guma Butterfly Tenergy 05 tvornički nikada ne dolazi sa zalijepljenom samoprijanjajućom folijom. A, što je to svarno? Pa, obično 5-slojno najjeftinije drvo, obojano u Stiga sivu boju, nelakirano. Gume su “ofrlje” zalijepljene klasičnim ljepilom, te se nakon mjesec, dva same odlijepe. U gumama koje nisu tacky, a Hurricane bi sigurno morao biti, već grippy, ima jako puno plastike, a ispod njih je tvrda i neelastična spužva. Gume daju, ali i primaju malo rotacije, pa se mogu koristiti za rez i kontru, a ne i za spin igru. Objektivna vrijednost takvog reketa je 100 kn, sve ostalo je bacanje para.

Racket_Huieson

Navesti ću još 2 ponuđača sa Alibabe, i to reket Huieson za $13.90 (ispod 100 kn), pri čemu uz bezvezno drvo i gume, dobijete futrolu, što nije slučaj sa prethodnom zvučnijom i skupljom ponudom. XVT nudi, u prvom slučaju, sporije drvo i “totalni mrtvac” gume Kokutaku 868, ili prebrzo, carbonsko drvo i pristojne gume Galaxy Mercury II, sve to za $15, odnosno $17.90 (cca. 100 kn).

Racket_XVT_2
Racket_XVT_1

Za početnika bolji je sporiji reket od bržeg, koji će ga “ulijeniti” i od njega napraviti da samo maše rukicom, ali da se ne kreće i nogicama. Tehnički prezahtjevna guma, prebrza ili jako tacky (hvatljiva), rezultirati će samorazvojem nakaradne tehnike, a carbonsko drvo neće razviti “osjećaj” u ruci.

SOKAZ

SOKAZ

Nevjerojatno, puno je tu već blogova (628), puno klikova (660 tisuća), a još niti jedan sa naslovom SOKAZ. Istina, spomenut je u temi o Rekreativnom stolnom tenisu. Idemo to brzo ispraviti… Ne želim se ovdje puno baviti poviješću, koju svatko može sam istražiti, već sadašnjim stvarnim stanjem. SOKAZ nije neko čudo, već odraz naše socijalističke povijesti, i kao takvog nije ga bilo u drugim zemljama s različitim društvenim uređenjem. Konkretno, u prošlo doba zagovaralo se jedinstvo radnih ljudi i građana. I, tako su radni ljudi pingali u poduzećima, a građani po mjesnim zajednicama, iz čega je proisteklo jedinstveno natjecanje.

Gdje je SOKAZ danas? Ima 21 mušku ligu, po 14 ekipa, te 1 žensku sa 9, ukupno 307 momčadi, uz prosjek od 3.5 igrača, ukupno oko 1100 aktivnih igrača. Kroz godine, taj broj je u minimalnom porastu. Zašto rast nije veći? Nikom nije osobito stalo, a ne postoji ugrađeni mehanizam pridobijanja novih igrača i ekipa, npr. da je jedna ili više osoba zadužena za aktiviranje novih i/ili reaktiviranje bivših igrača.

Kalendarska godina podijeljena je u 2 sezone. Jesenska počine oko 20.09., a proljetna oko 20.02., te traju, bez prekida, 13 tjedana (kola), između se još igra zimski kup. Nove ekipe trebaju se prijaviti za natjecanje oko mjesec dana ranije. Počinje se iz posljednje, 21. lige, te se, zavisno od uspjeha, napreduje po najviše 3, a od viših liga po 2 ili 1 ligu. Isto tako, najlošije ekipe ispadaju, za 3, 2, odnosno 1 ligu. Igraju 3 igrača (A-B-C protiv X-Y-Z), a može ih biti i više za izmjene, svatko sa svakim 9 pojedinačnih susreta, te 10. meč u parovima. Ekipa je u jednom kolu domaćin, a u drugom gost, igra se jednokružno.

Sokaz_Zapisnik

Neki u SOKAZ ulaze vrlo ambiciozno, iako su tek početnici. No, SOKAZ-om vladaju starosjedioci, tj. igrači koji igraju 10 – 40 godina, a također i mlađi igrači koji su imali više godina profesionalnog treninga u klubovima, te nastupali u natjecateljskim ligama.

U početničkim ligama, od 15. – 21. najvažnije je čitati rotaciju, te se truditi što više loptica “staviti” na stol. Često je zadnja liga mnogo jača od npr. 18., jer u nju ulaze igrači koji su se već prije natjecali ili mladi i pokretljivi početnici. Prekjučer sam prisustvovao meču zadnje lige u kojem se ekipa Pinginho, koja je do tada mislila da je nepobjediva i da su već “zvijezde” 🙂 (kud’ prije?), susrela sa 5th Element Pivovara Daruvar. Za Daruvarce su nastupila 2 školovana trenirana igrača, 1 trener i 1 superligaški trener, koji je već igrao i 1. ligu SOKAZ-a. I, normalno, Pinginho dečki su ubrzo “splasnuli”, posebno nakon rezultata 0 : 8. No, nisu bili nimalo loši, mogli bi igrati 11. ili 12. ligu, jedan je protiv superligaškog trenera imao 2 : 2 u setovima i vodstvo od 5 : 2 u 5., trener je “visio k’o luster”, ali na kraju iskustvo je ipak pobijedilo. U slabijim ligama rezultatske prednosti između ekipa i igrača su veće.

Od 10. – 14. lige od igrača se očekuje da su svladali već sve elemente, kontru, blok, pimpl, smash, te barem na jednoj strani spin. Također, potrebno je “čitati” dolazne rotacije, primjereno vraćati servise, te imati spoznaju o vlastitoj igri na “materijale”. Također, potrebna je i primjerena psihička stabilnost i koncentriranost, bez gubitaka poena u serijama.

Od 6. – 9. lige igrači su kompletni, trebali bi trenirati barem 1 – 2 puta tjedno, oni sa glatkim gumama moraju imati spin na obje strane, te sposobnost “navlačenja” igre na svoj “mlin”, u skladu sa vlastitim vrlinama, a izbjegavanjem mana. Rezultati su vrlo tijesni, kako između igrača, tako i ekipa. U zadnjoj SOKAZ utakmici 8. lige, meč protiv Plive-AM počeo je u 10 sati, a završio u 15, dakle trajao je 5 sati, a 6 partija se igralo u 5 setova. U dosadašnjem prvenstvu 2 meča smo dobili sa 6  : 4,  2 izgubili s istim rezultatom, a 3 odigrali neriješeno 5 : 5. Vrlo je važan par, jer on odlučuje o ishodu cijelog meča, npr. Dobri Dol I ima skor 1 : 6, a od 11 mogućih bodova, koji su se odlučivali u paru, osvojena su samo 2.

Od 2. – 5. lige igrači ne smiju raditi neprisiljene greške, moraju imati jak udarac (spin) barem s jedne strane, očekivati da će im protivnik, bez obzira na izvrstan vlastiti udarac, lopticu vratiti, jer se odigravaju duže izmjene udaraca. Također, i reket mora biti brži, sa više spina, jer ako igrač povuče spori, mekani spin, protivnik ga samo “splahne”.

U 1. ligi igra je priča za sebe, na nivou 1. natjecateljske lige, većinom je igraju bivši školovani igrači, te vrlo isusni samouki. Igrači ne rade neprisiljene greške, imaju uigrane sheme, te racionalno trošenje vremena, tj. brzo se kreću, tako da su na potrebnom mjestu prije loptice, zatim odluče što će odigrati, a udarac izvode brzo, automatski, bez greške. No, od njih do (polu)profesionalaca, npr. u Superligi, još je dug put…

Atmosfera na utakmicama je posebna priča, ima tu vrijeđanja samog sebe i protivnika, bacanja reketa, šutiranja ograda, urlanja, zbog pogodaka ili promašaja, sve katkada na rubu fizičkog obračuna, a često je na djelu i slogan iz Alana Forda: “Bolje nečasna pobjeda, nego častan poraz“.

Kolika je razlika između prosječnog SOKAZ igrača i onog sa tavana, garaže, podruma, parka ili plaže? Pa, u setu 11 : 3 za SOKAZ-ovca.

Za početak, potrebno je imati puno dobre volje, strpljivosti, spremnosti na poraze, učenje tehnike kretanja i udaraca, taktike igre… Pripravnički staž traje oko 10 godina, za kojeg se svladava igra, upoznaju igrači i dvorane, stiče psihička stabilnost u pobjedama i porazima. Također, potrebno je imati i “profesionalni”, tj. složeni reket, u skladu sa tehnikom vlastite igre i pokretljivošću.

SOKAZ se može pratiti na web-u, i to rezultati i putem foruma, koji je “zamro” u posljednje vrijeme. Također, tu su i stranice Pingića, sa popisom dvorana i rekreativnih turnira. Praćenja na Facebook-u, Twitter-u, Instagram-u i ostalim društvenim mrežama nema. Neko vrijeme je postojala emisija Trend medija “SOKAZ”, koja se tjedno objavljivala na Youtube kanalu. Također, možete pogledati i mečeve Sergeja Počuče i STK Velika Gorica – Stanfar.

O legendama SOKAZ-a, igračima koji su ga obilježili, a biti će tu Tišljara, Kibija, Resmana i drugih, nekom slijedećom prilikom…

Za kraj pozdrav tradicionalnim uzvikom iz dvorane Prečko: “Daj mu flaha!“.

P.S. A, za koje igrače SOKAZ nije? Naveo bih najčešće kontraindikacije:

  1. igrači koji ne trpe poraz;
  2. igrači sa “kamenom” rukom, koju ne mogu opustiti ni nakon više godina treninga;
  3. igrači koji svaku loptu žele “zveknuti” svom snagom.

P.P.S. Koliko to sve košta? Oko 300 kn/mjesečno. Od toga, 200 kn je za treninge i utakmice u dvorani (prosječno), a 100 kn na prijavninu, loptice, gume… Manji je trošak ako ekipa ima besplatnu dvoranu (npr. mjesne samouprave) ili ako kapetan ekipe (sponzor) hoće (može) preuzeti troškove na sebe.

Ćoškasta glava

Na današnji blog “nadahnuo” me video od kineskog proizvođača Sanwei, u kojem prikazuje kako izabrati optimalno drvo i gume, a nakon toga ide upoznavanje sa njihovom tehnologijom proizvodnje.


Sada idu moji komentari. Drvo se izabire kuckanjem, te lupkanjem u ćelenku, te je zbog toga, kod svakog drvnog “specijalista”, na tom dijelu glava izbrijana ili prirodno ćelava, te ćoškasta (angularna). Viši ton drva ukazuje na njegovu veću brzinu, a glava kazuje o njegovoj mekoći, tj. veća kvrga na glavi = tvrđe drvo. Normalno, Kinezi preferiraju tacky gumu na FH, a grippy na BH, no naši igrači sa slabijom pokretljivošću, a posebno početnici, mogu izabrati i obje grippy gume.

Djordje_Novkovic

A, znate li tko je bio najveći poznavatelj stolnoteniskih drva iz ovih krajeva? Đorđe Novković. Zašto? Imao je profesionalni sluh i ćelavu glavu, te je kuckanjem u nju mogao točno utvrditi brzinu i kvalitetu svakog drva. U njegovoj biografiji, 10 godina nakon “slatke smrti“, piše da je bio pasionirani stolnotenisač, te 8. igrač svijeta, što je “malo” pretjerano. Legenda kaže da bi on i igrači iz njegove ekipe sjeli u auto i otišli u prodavaonicu Tonija Holda u Grazu, te tamo izabrali najbolja drva. Tada je, kao i danas, posebno na cijeni bilo drvo Nittaku Shake Defence. Evo i isječka iz novina o Toniju Holdu, kao sjećanje na te davne dane…

Toni_Hold

Je, i meni, kao poznavatelju drva, kod izbora posebno koristi nedostatak kose na glavi.

Da li znate o čemu će biti slijedeći blog? Ne? Onda dobro, jer bih inače bio predvidljiv i dosadan.

Drvno bogatstvo

U našem cjeniku nudi se preko 200 modela drva, pravo drvno bogatstvo. Ima tamo svega, od drva za djecu, sa smanjenom težinom, drškom i glavom, raritetnih primjeraka starih više desetljeća (Stiga, Imperial), nekoliko modela drva različite brzine i strukture za početnike (Tibhar, Sanwei, TSP, XVT), po povoljnim cijenama, i drva za profesionalce (Butterly, OSP, Stiga). Za igrače sa osjećajem tu su drva od hinokija, za napadače željne brzine od carbona, sa primjesama Arylate-a i Zylon-a, a za defanzivce sa balsa srednjicom. Većina drva su nova, no ima i rabljenih, a saniranih primjeraka. Ali, to nije sve…

Stiga Clipper je legendarno 7-slojno drvo, Liu Guoliang je s njim bio drvostruki svjetski prvak. Ali, teško je naći pravi Clipper, možda jedan od deset, jedan od sto… Da li izabrati slično drvo od drugog proizvođača, npr XIOM Solo, Butterfly SK7, Avalox P700, Avalox Blue Thunder 777, TSP Swat, Galaxy Purple Dragon 437, OSP Musko, Sword Tan?

Stiga_Clipper

Možda Vam ne odgovara drška na postojećem reketu? Imate konkavnu dršku, a htjeli bi ravnu, ili obrnuto? Mi imamo samo drške, prikazane na slijedećoj fotki. Možda Vam je postojeća drška prekratka, pa na nju možemo zalijepiti balsa čep, te je na taj način produžiti, bez narušavanja težine i/ili igračkih svojstava drva.

Drvno_Bogatstvo

Završni furnir na drvu je oštećen? Problema nema, jer posjedujemo furnire za popravak (limba, koto, hinoki i dr.). Imamo kvalitetnog i pipljavog majstora za popravak, koji će oštećenje sanirati i učiniti ga malo vidljivim. Evo kako to radi OSP (Old Stiga Palatinuš):

Ako Vam je ispala oznaka naziva drva iz drške, mi imamo zamjenske.

Da drvo, s vremenom, ne bi izgubilo igračka svojstva, zbog upijanja vode kod prelijepljivanja guma, lakiramo ga akrilnim lakom u spray-u, ručno lakom na vodenoj bazi ili štitimo lanenim firnisom, već po želji, što činimo i sa drškom.

Ako ipak, kod nas, kupite drvo za koje poslije ustanovite da Vam ne odgovara, uz diskont, omogućujemo zamjenu drva, što nitko drugi ne radi, već ga na Sokaz forumu ili Njuškalu morate prodavati sami.

Od nas nećete čuti ne znam, neću i ne mogu, jer se u drva razumijemo. Početnicima ne prodajemo najskuplje modele, sa 4 sloja carbona i “osjećajem” stakla. Stolni tenis nije posao i lova, već ljubav i entuzijazam.

XIOM “šminka”

XIOM se “ušminkao” u zadnje vrijeme.

Očito, posao sa gumama im dobro ide. Imaju dvije glavne linije. Vega, u pravilu, označava gume povoljnije cijene, koje igračkim performansama ne zaostaju, Vega Pro je evergreen za brže i bolje igrače, Vega Europe za početnike i rekreativce koji igraju rjeđe. Omega gume su više cijene, pri čemu je najmekša Europe, slijede je Pro i Tour, a Asia je najbrža i najtvrđa. Sigma serija je u napuštanju, iako gume imaju superiornu brzinu, te u odnosu na to, osjećaj mekoće. U najavi su gume Omega VII, početno izlaze Europe i Pro, a kasnije tokom 2018. slijediti će ih Tour i Asia. Iako marketinški različito prezentirane, radi se o gumama sa ugrađenom Micro Layer tehnologijom. XIOM, u odnosu na njemačku konkurenciju (Andro, Donic i Tibhar), ima određene prednosti, jer izlazi zadnji, kvalitetno testira gume, za što ima koreanske igrače svjetskih performansi, te njihove budu među najboljima. U drvima, gdje su Butterfly i Stiga lideri, nude kvalitetna drva sa Kiso hinokijem (koje prethodno navedeni nemaju), arylate-carbonom i zylon-carbonom. Svakako, prvi su izbor za igrače koji žele lagano (do 85 grama), a brzo drvo. U odjeći i obući cijene su “paprene”.

Da se vratim na temu. XIOM ima nove web stranice, na www.xiom.tt. Bivši site bio je prilično zastario, sa proizvodima koji više nisu u prodaji. Navedene su i preporučene prodajne cijene, u US $. Tu smo i mi, kao distributeri za Hrvatsku.

XIOM_Web

Prije toga, otvorili su novu centralu FACTORY O (head quarter), pa pogledajte kako to tamo izgleda:

XIOM_HQ_1
XIOM_HQ_2
XIOM_HQ_3

A, još prije toga, otvorili su novu domaću prodavaonicu u Pusanu (Busan), koreanskom “gradiću” čiju perspektivu možete vidjeti na 1. fotki:

XIOM_Pusan_1
XIOM_Pusan_2
XIOM_Pusan_3
XIOM_Pusan_4

I, tako ste, od novijeg prema starijem, saznali sve novosti iz XIOM-a.

Tenisice – ostalo

Ako tokom meča stojite cijelo vrijeme na istom mjestu, kao zacementirani, onda ova tema sigurno nije za Vas. Stajali bosi, u opancima, ribičkim čizmama ili bilo čemu drugom, svejedno, obuća sigurno neće doprinijeti Vašoj igri. No, ako se tokom igre krećete, a ne daj Bože još i trčite, tenisice su važan dio opreme. Do sada su ovdje spomenute tenisice Adidas, Asics, Gewo, Mizuno, Mizuno – novi modeli… Danas ćemo prikazati dosad neviđeno: Butterfly, XIOM, Leguano. Cijene? Od 200 (Gewo) – 1000 (Leguano) kn.

Tenisice su visoko tehnološki proizvod, pogledajte prezentaciju Adidas Boost tehnologije:

Na linku možete pogledati Butterfly modele koji se nude u njemačkom shop-u. Na žalost, modeli koji su znatno sniženi dostupni su samo u vrlo ograničenom izboru brojeva.

Butterfly_Lezoline_1
Butterfly_Lezoline_2
Butterfly_Lezoline_3

XIOM tenisice su specifičnog dizajna, te većinom žarkih boja, od kojih su arhivski modeli Oscar, Kent i Logan, a najnoviji je Footwork. Kako pipci na đonu prijanjaju i koliko se troše, posebno na taraflexu, ne bih znao ka’sti.

XIOM_Logan
XIOM_Footwork_1
XIOM_Footwork_2

Atipične tenisice Leguano, u kojima igra Kristin Silbereisen, “gura” njemački Schöler + Micke.

Ovdje su video prezentacije nekih od recentnih modela stolnoteniskih tenisica:

Savjete za kupnju i pregled modela daje i Table Tennis Spot.

Kod nas, po dvoranama, najčešće se viđaju Adidas SpeedCourt, te zastarjeli model Butterfly WTS-1, dostupan i u kineskoj “fake” varijanti. Tibhar, Joola, Donic tenisice nisu nešto osobito, a dosta igrača se žalilo da su im se Stigine raspale ubrzo nakon kupnje. Interesantno, znatan broj naših igrača ne “podnosi” tenisice žarkih boja, kakve danas prevladavaju, već klasične bijele, sa crnim ili plavim oznakama.

Butterfly_WTS-1

Tenisice ne valja kupovati “na daljinu”, bez prethodne probe, jer je dosta modela manja u odnosu na broj koji je napisan, a Asics jedan broj veće.