Gewo – akcija za početak sezone

Sezona je tek počela, sada je vrijeme za akciju u gradu (J. Stublić). Za one koji su manje upućeni, Gewo je njemački brand u vlasništvu Contre, iz blizine Hamburga, vrlo sličan kod nas poznatijima Tibhar, Donic, Joola, Andro… Gume “rade” (op.a. naručuju) u njemačkom ESN-u, a drva su iz Kine i Madžarske. Za razliku od zadnja tri navedena branda, koji su u defanzivi, Gewo je u ofanzivi. Kako znam? Pa, prema akviziciji vrhunskih igrača, a najnoviji u Gewo timu je afrički prvak Quadri Aruna (došao iz Joola). Na slici je sa njemu posvećenom serijom drva, a najjači model je Gewo Aruna Hinoki Carbon.

Gewo_Quadri_Aruna

Da ne bi mislili da se sa Gewom ne može igrati na najvišem nivou, ovdje su, sa nedavnog Europskog prvenstva, slike reketa španjolskog reprezentativca Alvara Roblesa, koji na FH ima zalijepljenu gumu Nexxus XT Pro 50, a na BH Hype XT Pro 50, dok je Poljak Samuel Kulczycki na obje strane igrao s gumama Nexxus XT Pro 50. Modeli EL imaju više spina, a XT brzine. Gume iz serije Nexxus Hard snižene su sa 270 na 250 kn, a “obični” Nexxus-i (tvrdoća 48, 43 i 38) imaju novu cijenu od 230 kn (stara 250). Koliko štedite vidite sa slike, jer izvorna cijena od €52.90 odgovara oko 390 kn.

Gewo_Nexxus_Hard

Na donjoj slici su prikazani svi modeli Nexxus guma, sa preporukama za tip igre.

Gewo_Nexxus_Pro

Za početnike (do 5 godina aktivnog igranja 2 – 3 puta tjedno) umanjena je cijena guma Neoflexx eFT 45 (srednje tvrde) i 40 (mekane), debljina 1.9 i 1.7, sa 190 na 160 kn. Kakve su te gume? Moderne, sa više gripa za plastične loptice, ali sa smanjenim katapultom (izbačajem). Čemu to? Pa, ako niste vrhunski igrač, guma koja jako odbija osjetljiva je na kut reketa, mekoću i akceleraciju ruke, pa njegovo pogrešno postavljanje za 10°, “šalje” lopticu u mrežicu ili preko stola. Ako guma sama manje odbija, udarac neće biti idealan, ali će loptica ipak pasti na stol 🙂 . Bilo koji igrač neće postati “boljim” ako stavi “jače” gume, već one trebaju odgovarati individualnoj tehnici, stilu igre i brzini.

Gewo_Neoflexx-eFT_40

Da bi mogli uspješno trenirati na akciji su i loptice Gewo Training Club 40+ sa 2*, bijele, šavne, od ABS plastike, u kutiji od 72 komada, znači ne jajca i krš (takvih na tržištu ima i po nižoj cijeni), snižene su sa 3 kn na 2 kn.

Gewo_Training_Club

Svega, za sada, na zalihi ima u dovoljnoj količini, a akcija traje do 15.10.

Drva – izbor prije kupnje

Kao referencu, o ovoj temi je već pisano u blogovima Izbor drva, Utjecaj izbora drva, Drva – mekana vs. tvrda, Riblja kost, Tri kralja

Nedavno, u dva navrata, posjetio me trener iz Superligaškog kluba i tražio drva za svoje mlade perspektivne igrače (mlađe kadete i kadete). Prvi puta je na test uzeo dva 7-slojna primjerka (TSP i XIOM), jer je tražena brzina bila OFF- do OFF i jedno 5-slojno, te izabrao ovo zadnje, konkretno Stiga Celero. Drvo mu se toliko svidjelo da ga je na probu dao igračici koja igra sa Butterfly Primorac Classic OFF-. Oboje su zaključili da je Stigino znatno bolje. Drugi puta je na test uzeo 8 drva, po jedno XIOM i Tibhar, te tri Butterfly i Stiga. Na kraju je izabrao Stiga Infinity VPS V i Stiga Offensive Classic. Zašto ponovno nije izabrao Stiga Celero? Odgovor je sadržan u donjoj slici.

Stiga_Celero_1

Znači, 3 Stiga Celero drva, došla su u 3 različite kutije (plavoj, žutoj i crnoj), od toga 2 s Master (užom konkavnom) i 1 s Legend (širom konkavnom) drškom, a potpuno su različite težine, od 82.3 do 95.5 grama. Deklarirana težina je 93 grama, prema tome ovo desno nema s tim veze, jer dozvoljeno odstupanje je ± 3 grama (5%). Bilo bi “lijepo” od Stige da drvo koje ima odstupanje težine 16% nije stavila u redovnu prodaju, već ga škartirala ili deklarirala kao drvo za djecu. Ali nije. Ne kažem da nekom, posebno igraču/ici mlađe kategorije, koji ima slabiju ruku, i ovo ultra lagano ne bi bilo dobro, no s originalom nema previše veze. Prema tome, ako igrač zna što hoće, drvo nije dobro kupovati bez prethodnog vaganja, a, po mogućnosti, i mjerenja debljine (šublerom).

Na drugoj slici je uvećano lijevo drvo sa prve slike.

Stiga_Celero_3

Težina je u granicama, ali završni furnir limbe spojen je na 2 mjesta, te, sigurno, različito odbija po dijelovima reketa. Ne kažem da se s navedenim drvom ne može igrati, ali to se ne smatra korektnim, jer je furnir limbe jeftin, pa ako je proizvođaču važno proizvoditi kvalitetna drva, može baciti i 50% materijala. Ali, Stiga, kao Kinezi (možda su ga oni i napravili), štedi, pa spaja, cijena na račun kvalitete, ukratko, drvo je zbog toga II klase.

Pogledajte sada ovo. Na slici je pridošli primjerak drva DHS W968, National verzija:

DHS_968_1
DHS_968_3
DHS_968_2

Gornji furnir na drvu se malo “izmaknuo” u stranu, pa nije zalijepljen okomito. Drvo nije jeftino, jer, recimo, Koreanac Jan Woo Jin igra s njim, od $300988, tj. od 2000 – 6700 kn. Sada ćete Vi pomisliti da to i onako nitko ne kupuje, ali primjerak sa slike je od hrvatskog igrača, koji je za taj novac dobio drvo II klase.

Nedavno sam dobio pitanje igrača iz Srbije: “Da li je drvo Butterfly Korbel, bez serijskog broja, lošije od onog iz Japana (sa brojem)?” Limba ja afričko drvo, prema tome, uvozi se jednako u Madžarsku i Japan, postupak lijepljenja furnira bi, također, trebao biti identičan. Razlika u cijeni od €25 (€44.90, u odnosu na €69.90), ničim nije opravdana, dobrih i loših drva može biti iz obje proizvodnje. Ako se odabere dobro drvo bez serijskog broja, ono ničim ne mora biti lošije od japanskog. No, Butterfly zna stvoriti ekstra profit na predrasudama igrača.

I, što je zaključio naš trener sa početka bloga? Da više neće kupovati drva na neviđeno (preko interneta), bez vaganja, mjerenja debljine, gledanja i probe igranja s njim.

P.S. Drva Stiga Celero i Infinity VPS V moraju se, prije prvog lijepljenja guma, obavezno lakirati, jer se završni tanki i stvrdnjeni furnir ošteti već kod prvog skidanja guma. Još neka? XIOM serija Vega (Pro i Euro), do mene su došla “ofucanog” ruba po cijeloj dužini drva, s obje strane. Za ostala, to se određuje prema iskustvu, kada Vam kroz ruke prođe više tisuća drva.

Ženski vs. muški stolni tenis

Nedavno je cijela kineska stolnoteniska reprezentacija, predvođena Liu Guoliangom, posjetila USA, te tamo trenirala sa američkim igračima. Na kraju je odigran egzibicijski meč ženske reprezentacije Kine protiv muške reprezentacije USA. Za Amerikance, istina, nije igrao njihov ponajbolji igrač Kanak Jha (igra u njemačkoj 1. ligi), no to za ovaj članak i nije važno.

USA_TT_1

Koje su glavne tehničke razlike u igri između ženskog i muškog stolnog tenisa?

  • žene, pri prijemu protivničkog servisa, ne igraju BH flip;
  • žene imaju znatno slabiji FH;
  • u osvajanju poena žene se znatno više oslanjaju na BH.

Zašto? Žene su, u pravilu, niže, sa kraćim rukama, te zbog toga imaju manju polugu pri izvođenju udarca, koji su zbog toga slabiji. Kod BH udaraca to je znatno manje izraženo. No, zbog razlike u kvaliteti, Kineskinje su pobijedile sa 5 : 1.

USA_TT_2

Ovdje je meč Ding Ning:

Za kraj, satnica treninga kineske reprezentacije, ukupno 7 sati dnevno:

USA_TT_3