Drva za napadače

Kao uvod, evo slika drva koja se najčešće nalaze kod napadača:

Butterfly_Gergely
Butterfly_Gergely_Family
Butterfly_Primorac_Carbon

Gergely i Primorac Carbon su kombinacija carbona i završnog hinokija, brzine OFF+, danas se smatraju prebrzima i sa premalo kontrole. Od Gergely obitelji uspjela je samo prva verzija, dok se ostale smatraju znatno lošijima.

Butterfly_Tamaropa

Tamaropa je drvo od 1-slojnog hinokija, danas su takva najpoznatija od Darkera, a kod nas se sreću Tibhar H-1-9, TSP Hinoki Pure i JUIC Kiso Hinoki Shake.

Butterfly_Mazunov

Mazunov je drvo s kojim igra Samsonov, 5-slojeva drva, osnovna mana mu je težina (preko 100 grama).

Butterfly_TBS
Stiga_Clipper

Zadnjih 10-tak godina najviše se  igralo sa Butterfly Timo Boll Spirit (TBS), odnosno Butterfly Maze, drva sa Arylate-Carbonom i kotom, odnosno limbom, kao završnim furnirom. Igrači koji su zbog osjećaja preferirali drvo igrali su sa nekom verzijom Stiga Clippera (CR, WRB).

Butterfly_Viscaria

Iako je na tržištu već desetljećima, od nedavno priličan broj igrača igra sa Butterfly Viscaria. Od poznatijih, s tim drvom igraju Zhang Jike i Tamara Boroš, a drvo je brža verzija TBS-a.

Butterfly_Amulart

Butterfly Amulart je jedno od drva sa zylon-carbonom, sličnu kombinaciju imaju npr. Innerforce ZLC i Mizutani Jun.

Butterfly_Finewood

Butterfly Finewood OFF je jedan od novijih modela, na carbonsku osnovu se stavljaju tvrdi furniri oraha ili wengea.

Što se DANAS traži od drva za napadače?

 1. smanjena težina, oko 85 grama, zbog lakšeg igranja BH flipa kod prijema servisa;
 2. šuplja drška, čime se smanjuje težina cijelog drva, a naglašava ofanzivnost, zbog pomicanja težišta u glavu reketa;
 3. isušena srednjica drva, vakuumom ili burn tehnologijom, smanjuje težinu, a povećava brzinu i tvrdoću;
 4. dodavanje zylona ili zephyliuma sa carbonom nadomješta “osjećaj” drva.

Spinlord Agenda

SpinLord_Agenda_1
SpinLord_Agenda_2

O Spinlord travama već je pisano. Moram izraziti osobnu zahvalnost g. Marku Köhleru, zbog izbora imena nove trave. Naime, nakon Feuerstich, Blitzschlag, Dornenglanz, Zeitgeist, Stachelfeuer i Sternenfall, prva sa normalnim imenom, od koje me kod izgovora neće boliti jezik i uši. Rekao bih “Danke Deutschland”, te posvetio slijedeću pjesmu:

Specifikacija trave Agenda:

 • brzina : 4.5
 • kontrola: 4
 • ometanje: 10

Agenda ima maksimalni faktor ometanja i direktni je nasljednik Dornenglanza. Pipci su tanki i udaljeni, ravni, elastični i meki, te zbog toga imaju znatan efekt ometanja. Blok na stolu je nešto slabiji, ali povrat spina kod lova je vrlo jak, a bolja je i za napad. Guranje (Push) i agresivno guranje je, također, vrlo dobro. Agenda kombinira opasnost i izvrsnu kontrolu, posebno u OX verziji, dok se verzija sa spužvom (1.0 mm) koristi više za napad. Agenda je nešto sporija od Dornenglanza, a slična joj je i izdržljivost pipaca, koja je najveća kod Sternenfalla i Blitzschlaga. Za igrače koji samo blokiraju na stolu Dornenglanz i Zeitgeist su još uvijek najbolji izbor, ali oni koji kombiniraju igru s travom trebali bi svakako probati Agendu, koja je za protivnike najopasnija.

Vrhovi pipaca: sa utorima
Izdržljivost pipaca: srednja

Za kraj, prijevod recenzije sa Tabletennis.db:

Agenda je allround guma, za sve vrste igre. Igrao sam sa Dorneglanzom nekoliko godina, a Agendu sam testirao direktno na jučerašnjem natjecanju, sa vrlo dobrim rezultatom. U odnosu na Dornenglanz glavne razlike su:

 • malo sporija;
 • manje ometanja i povrata spina kod bloka;
 • više kontrole;
 • znatno bolja za lova od stola;
 • znatno bolja za napad.

Tko su glavni kandidati za nabavu Agende?

– Dornenglanz im je prebrz, prvenstveno zbog bržeg drva s kojim igraju (npr. Stiga Allround Oversize);
– osim bloka na stolu, znaju “pobjeći” od stola i tamo loviti;
– u igri ne zavise samo od ometanja trave, već od FH spina i povremenih napada travom.

U pola sezone nije idealno vrijeme za promjenu trave. Ali, igrači koji često mijenjaju gumu s kojom igraju, imaju loše rezultate ili rezervni reket, koji im služi za testiranje, trebali bi razmisliti. Osobno, znam par igrača kojima bih odmah Agendu zalijepio na reket, jer bi s njom puno bolje igrali.

Kako “izgleda” Agenda u igri? Impresivno.

P.S. Kasnija testiranja i recenzije su pokazale da je Dornenglanz znatno bolji za blok na stolu, a Agenda za lov sa srednje i veće udaljenosti.

Iz ničega ništa

“Iz ničega ništa” je iz latinskog prevedena poslovica “Ex nihil nihil”, a po domaći bi se mogla izreći kao “Kako došlo, tako o’šlo”. Ona izvrsno odražava stanje u našem stolnom tenisu u zadnjih 10-tak godina, a direktno se naslanja na temu Roditelji i djeca. Što ja tu hoću reći?

Sportski uspjeh trebao bi biti rezultat selekcije nadarene djece i planiranog rada s njima. Tako je to nekoć radio sadašnji izbornik juniorske reprezentacije, i, iako nije stvorio vrhunsku europsku momčad ili pojedinca, iz njegovog rada je proizašlo 6 – 8 kvalitetnih stolnotenisača. No, po dvoranama se sreću djeca sa svojim roditeljima i to je najčešći način sportske promocije kod nas. Roditelj si, u jednom trenutku, zamisli da će njegovo dijete postati stolnoteniska zvijezda, iako to nije bazirano ni na čemu racionalnom. Konkretno, ako se sažmu osobine koje su nužne za uspjeh (npr. radinost, fizičke predispozicije, sportsko okruženje, introvertiranost, psihička stabilnost i dr.) i o tome pokušate raspraviti, vidite da Vas uopće ne doživljava, da najčešće ne želi o tome razgovarati. Ambicija nije osmišljena, dijete je samo eksponent. O kome ja to pišem? O Kostelićima i njima sličnima, o sebi samom, jer i ja sam neko vrijeme bio u toj “furki”. Kolika je vjerojatnost uspjeha Kostelića, Ivaniševića, Ćilića i sličnih? 1% ili manja. Ali, pametna organizacija će iskoristiti tu roditeljsku ambiciju. Ne da im izvuče novac iz džepova, već za dobrobit stolnog tenisa. Netko, tamo odozgo, iz Saveza, trebao bi to sve gledati i reagirati. Kada vidi ambicioznog roditelja trebao bi ga pozvati, te upitati kako može pomoći? Takav roditelj kasnije može biti manager kluba, sponzor, trener, dealer opreme … Bitno je da ostane, da nakon završetka “karijere” njegovog djeteta ne propadne i stolni tenis u toj sredini.

Nekoć je u Delnicama djelovao STK “Petehovac”, a vrtio se oko obitelji Morić. Kći je igrala, tata bio trener, mama predsjednica kluba, imali su kvalitetne kadetkinje i juniorke, uz pomoć vanjskih igračica nastupale su u 1. ligi. Ali, stručna i financijska pomoć nije došla i cijela “priča” je završila ovako. Gdje je sada stolni tenis u Delnicama? Slični slučaj je i u Poreču, kako je to već opisano u blogu Na Lovrincu. Kada pogledate sastave ekipa u Super i 1. ligi vidjeti ćete da dosta njih nastupa sa jednim vlastitim igračem(icom) i 2 “vanjska”. Primjeri su STK Brovinje, STK Jaska i STK Hodošan. Što će biti sa stolnim tenisom u tim sredinama kada Raymond Dobrić, Mirela Crnilo i Paula Markati izgube volju i prestanu igrati?

STK_Brovinje

Sam sa sobom

Znam kako se pije pivo sam sa sobom, reklama me tome poučila, ali kako tako igrati stolni tenis??? Hoće li sob Rudolf uzeti reket?

U tom je problemu Ronald Ređep, koji je sa ekipom STK Split ušao u doigravanje (Play Off) hrvatskog prvenstva, uz STK Dr. Časl, GSTK Zagreb i STK Marinkolor iz Dubrovnika. Istovremeno, klub kojeg je nazvao po samom sebi STARR (Stolnoteniska akademija Ronald Ređep), tu je valjda “malo” kopirao bivšeg šefa Časla, ušla je u Superligu. I sada je u dilemi … U žensko doigravanje ušle su ekipe STK Dr. Časl, HASTK Mladost, STK Varaždin i STK Tis, bivši klub moje kćeri, na čemu im iskreno čestitam. Cijelo Prvenstvo je totalno neregularno, sa mnogim odgodama utakmica, pa će se i doigravanje ubrzano “odraditi”. Prva muška polufinala su u petak 3. travnja, uzvrati u utorak 7., a moguće majstorice već 9. travnja. Finale 12., 16. i eventualno 19. travnja. Većina se toga igra pod tjednom, pa će gledatelja, kojih i inače ima malo, biti još i manje, na prste jedne rukice. Super!

Idemo sada u Njemačku, na kraj German Opena 2015. U muško polufinale ušli su Ma Long, nakon glatke pobjede nad Bollom sa 4 : 0, Ovtcharov, Yan An i Zhang Jike, koji se namučio sa “starom kosti” Vladimirom Samsonovim i pobijedio sa 4 : 3, nakon što je spasio meč loptu. Vidjeti ćemo za koga su Kinezi odlučili da će biti pobjednik, ja nekako tipujem na Ma Longa.

Životni turnir igra njemačka “bucka” Patrissa Solja, koja je osvojila turnir U-21, ušla u finale parova i u polufinale pojedinačno.

Petrissa_Solja

P.S. Ima Geek nos za kineske mućke, vodio Jike sa 3 : 1, “iznenadno” stao i izgubio sa 3 : 4. Solju napustila sreća, izgubila od 14-godišnje Japanke Mime Ito, sa softom na BH.

Butterfly marketiranje

Već sam objasnio da pod marketiranjem podrazumijevam neistinito reklamiranje karakteristika proizvoda. U svim testovima Butterfly 40+ plastične loptice se proglašavaju među najgorima, a oni su objavili video:

Plastične loptice su toliko loše da će Vladimir Samsonov, u ime igrača, na skorom WTTC-u postaviti to pitanje sa sastanku ITTF-a.

Ali, nije to sve. Nedavno je izašao “Teaser”, tj. najava reklamnog filma o Tenergy gumama:

U stvari, “sprema” se dobra vijest za sve ljubitelje Tenergy-ja. Uskoro će porasti vrijednost njihovih reketa, jer će cijena gume biti cca. €70 (sada je u Njemačkoj 56,90). Valjda, zbog usklađenja tečaja. A, priča se, izaći će i novi Tenergy za plastične loptice.

German Open 2015.

Od jučer (18.03.), pa do nedjelje (22.03.) u Bremenu se igra German Open 2015., Pro Tour natjecanje najvišeg ranga (Super) za nagradni fond od $220000. Između 300 igrača,  došli su svi, ponajbolji Kinezi, Japanci, Koreanci, Nijemci, Francuzi, Portugalci … Tokom kvalifikacija, u srijedu i četvrtak, ulaz je slobodan, a kasnije košta od 6 – 27. Iako se igra na 14 stolova, toliko je bilo prijava da se u kvalifikacijama ne igraju grupe, već odmah na ispadanje (knock-out). U glavni turnir, direktno, nije ušao ni Gaćina, već mora prolaziti kvalifikacije. Naših je došlo mnogo, jer Nijemci dobro plaćaju, pa su svi zainteresirani za neki angažmančić. Ali, većina njih, kako došli, tako ošli. Od muških Gaćine, Tana, Kolareka, Kojića, Fučeca, Zeljka i Pucara 1. dan su preživjeli Gaćina i Pucar u U-21 (natjecanje igrača ispod 21 godine). “Najbolji” je poraz Tana sa 1 : 4 od tamo nekog Finca Olaha Benedeka. To su loše vijesti za mušku reprezentaciju pred predstojeće Svjetsko prvenstvo u Sozhou (Kina), jer je i Kolarek odmah izgubio. Od djevojaka na turniru igraju Tian Yuan, koja je pobijedila u mečevima 1. dana i Lea Rakovac, koja je ispala u seniorskoj konkurenciji, ali igra dalje U-21. Sve to možete gledati u živo na ITtv.

German_Open_2015

Evo i Zhang Jikea kako trenira prije turnira:

Od ostalih vijesti spomenuo bi odlazak Richarda Prausea, ex glavnog trenera WSA, na mjesto sportskog direktora njemačkog stolnoteniskog saveza (DTTB).

Stiga je, u Švedskoj, započela za izgradnjom nove tvornice drva, na 1500 m2. Očito, posao ide dobro u Kini, a kako se to danas sve brzo radi i gradi, započeti će sa radom već u lipnju.

Stiga_Blades
Stiga_Factory_2015

Shakehand grip

Shakehand_Grip
Često sa rekreativcima razgovor krene ovako: “Meni bolja guma ova, drvo ono …”. OK, da vidim reket. I imam što vidjeti. Na FH i/ili BH gumi otisak od držanja prsta. On govori dvije stvari, da vlasnik drži reket prečvrsto i da ima pogrešan grip, tj. držanje reketa. To je učestalo kod igrača iz manjih sredina, koji nikad nisu trenirali u klubu i nisu u živo gledali profesionalne igrače. Na primjer, držanje reketa sa naglašenim BH gripom, sa zatvorenim reketom, dovodi do izbacivanja loptica sa strane FH, jer na toj strani reket ostaje otvoren. Dvije su mogućnosti rješavanja tog problema. Svakao, bolji je korekcija držanja reketa u neutralni položaj. Ali, ako to ne ide, treba staviti tanju i sporiju gumu na FH. Isto vrijedi, samo obrnuto, i kod naglašenog FH gripa. Ovdje je skupljena serija videa o gripu, od jednostavnijih do složenijih, pa neka svatko uzme svoj reket i pregleda da li na gumi ima otisak prsta i na kojem mjestu, te izvrši nužnu korekciju. Svakako, važna je i opuštena rukica, da je grip mekan i brz. Previsoko držanje reketa onemogućiti će fleksiju zgloba, pogotovo kod pimpla i bloka, prenisko će smanjiti kontrolu udarca.Cjenik 16.03.2015.

Euro

Tko gleda Dnevnik, zna, tko ne gleda, evo mu obavijesti. U zadnjih tjedan, dva američki dolar ($) je silno narastao prema Euru (), tako da je sadašnji tečaj najviši u zadnjih 12 godina, a samo u jednom danu je skočio za 3%. I sada je cca. dolar = euro. Ne tako davno dolar je bio i ispod 5 kn, što znači je porastao za više od 50%. Slično je i sa tečajem jena i kineskog juana. Svi japanski i kineski stolnoteniski proizvodi značajno će poskupiti. U novom cjeniku cijene kineskih guma su za sada uvećane za 10 kn, a korekcije će se raditi i dalje. Vidjeti ćemo što će biti sa cijenama japanskih proizvođača (Butterfly, Nittaku, TSP). Dosta europskih brandova svoje trave, drva, loptice i ostalo proizvode i/ili uvoze iz Kine, a Stiga svoje gume proizvodi u Japanu. Prema tome, dok još nisu svi korigirali cijene, sada je prilika.

Za modno osvještene slika nove oblekice kineske reprezentacije za predstojeće Svjetsko prvenstvo (WTTC) u Sozhou:

China_WTTC_Outfit_2015

Tko voli jela sa curry-jem (npr. piletinu) najbolji je onaj kojeg jede Jun Mizutani:

Jun_Mizutani_Curry_1

Načuo sam da će ekipa Mirzino Jato, kako bi osim svog zavidnog izgleda i pjeva, ojačala i scenski nastup u slijedećoj sezoni angažirati igračicu sa videa. Lova nije u pitanju!

TT shopovi – ovdje i tamo

Sjećam se, prije 6 – 7 godina išao sam privatno u Belgiju, preko aerodroma Charleroi. Najpoznatiji belgijski lanac TT shopova ima tamo svoju prodavaonicu, te sam mjesec dana prije naručio željenju robu. Očekivao sam potvrdu narudžbe, ali ona nije stizala, što me zabrinulo, jer nisam znao hoću li sve dobiti. Na dan povratka pronašao sam shop, ali, shvatio sam, narudžba nije bila potrebna. Oni su tamo imali SVE što i na internetu, guma, drva, odjeće i obuće svih brojeva, milina jedna. Prednost je bila i što tada još nismo bili u EU, pa se mogao odbiti porez. Imao sam s njima i loših iskustava. Od nekih kupaca sam dobivao narudžbe za drva sa specificiranom težinom. Svaki puta sam upisao težinu u narudžbu i NIKADA nisam dobio odgovarajuću.

Popularan je i TT shop iz Estonije, posebno za države iz ex YU, koje nisu članice EU, njima su cijene 20% niže. U shopu su korektni, sve naručeno stiže u roku 7 dana. Ali, ono što se iz Hrvatske isplati kupiti je samo nešto sa tjedne rasprodaje ili sa čišćenja zaliha, sve ostalo ima cijene kao ovdje ili više.

Kokusai_Tokyo
Slika iz prodavaonice Kokusai, Tokyo

Namjerno sam početno istaknuo navedene TT-shopove, jer je kod njih moguće kupiti robu uz besplatnu dostavu (gume i drva). Većina ostalih shopova, npr. njemački, naplaćuju poštarinu po međunarodnim tarifama. Neki od njih, npr. Contra, iako smo u EU već godinu i pol, nema povlaštene poštanske tarife za Hrvatsku, iako je Slovenija ima.

Da skratim, nekoć je tamo (vani) bilo obilje i cijene su bile bolje nego ovdje. U međuvremenu, od našeg ulaska u EU, sva roba je poskupila za 20% ili više i sada je tu povoljnije nego tamo. Na primjer, guma Stiga Airoc M u belgijskom shopu ima preporučenu cijenu od 49.90, što uz primjenu tečaja od 7.60 kn, daje iznos od 380 kn. Tko bi je kod nas kupio po toj cijeni? Nitko. Zato se mi i dovijamo na sve moguće načine da nabavimo što povoljnije, jer ni po cijeni od 250 kn ne ide lako. Drugi primjer, guma Tibhar Evolution MX-P kod nas je 250 kn, dok je u Belgiji i Estoniji 44.90 (340 kn).

Osim financijskih, ima još razloga zašto nabaviti ovdje. Prepričati ću razgovor, od prošlog tjedna, sa jednim igračem. U estonskom shopu kupio je cijeli reket, od drva kojeg je mislio da će mu odgovarati, i sa gumama s kojima igra. Po primitku, ustanovio je da mu drvo ne valja, iako sam mu to mogao reći prije nabave. Koja je njegova mogućnost da drvo zamijeni? Nikakva. A, da je nabavio ovdje, to bi mogao. Mogućnost dobivanja savjeta prije ili poslije kupnje ovdje i vani uopće ne bih uspoređivao. A, priča da prodajemo “odstajalu” robu je trič-trač, bez veze, nisu oni vani ništa bolji i pošteniji od nas ovdje.

Bog i šeširđija

Kada pogledate važeću listu dozvoljenih guma u blogu ITTF odobrena oprema (ITTF Rubbers) vidjeti ćete da je na njoj registrirano oko 150 proizvođača i 1500 modela guma. Prilično, ha? I, tko bi se u svemu tome snašao? Sigurno, za više od pola proizvođača prosječni igrač nije niti čuo. Ali, kao i u većini stvari, problem se na izgled čini složenijim nego što u stvari jest. Treba krenuti od početka, ab ovo. I kako je napisano u blogu Euro/Japanski proizvođači backside guma, na svijetu, osim Kineza (Kineski proizvođači backside guma), postoje svega 4 ozbiljne tvornice, 3 u Japanu, gdje su, uz Butterfly, 2 tehnološki potpuno zastarjele (Daiki i Fuso) i 1 u Europi (ESN). Ni u Kini nema Bog zna što. U stvari, tamo je guma samo jedna DHS Hurricane3 Neo, sa plavom ili narandžastom spužvom, te, od ostalih proizvođača, različite više – manje (ne)uspjele kopije, te zastarjeli modeli za rekreativce. I, sada kada sve to saberemo u stvarnoj konkurenciji su samo 3: Butterfly sa Tenergy, DHS sa Hurricane3 Neo i njemački ESN, koji radi gume za 15-tak poznatijih brandova.

Zanemarimo sada Tenergy, njegovi dosezi su i onako ograničeni distribucijom i cijenom, i Hurricane, jer samo Kinezi imaju brzinu i tehniku da s njom efikasno igraju. Pogledajmo njemački ESN. Još jednom ću prepričati kako to tamo funkcionira. Znači, u svakoj generaciji guma ESN nudi brandovima spužve sa otvorenim i zatvorenim porama, različite tvrdoće. U pravilu, nude se 3 tvrdoće, meka (37,5 – 40), srednja (42,5 – 45) i tvrda (47,5 – 50). Brand može “personalizirati” boju spužve, što se dodatno naplaćuje, tako da je XIOM-ova crna, Donic-ova plava, Andro “voli” zeleno. Na spužvu se lijepi izabrani topsheet različite geometrije pipaca (T05, T64, brzi) i smjese prirodnog i sintetičkog kaučuka. Neke modele moguće je i “kineski” obraditi, da guma ima više gripa, skoro da je (polu) tacky (Tibhar Evolution, XIOM Vega China, XIOM Tau).

Kakve veze sa tim imaju Bog i šeširđija? Između brandova postoje znatne razlike. Premium partneri, posebno njemački (Donic, Joola, Tibhar) nude i 20 – 30 modela, a kod drugih je izbor vrlo suženi (Palio, Yasaka) na 3 – 4 modela. U Donic-u, uz serije Bluefire (M1 Turbo, M1, M2, M3), Bluefire JP (01 Turbo, 01, 02, 03), pripremaju Acuda Blue (S1, S2, S3). Slična je i Joola sa serijama Maxxx (400, 450, 500), Rhyzm, Maxxx-P, Rhyzm-P. Tibhar, uz postojeće iz serija Evolution i Q, uskoro izdaje novu gumu Evolution MX-S. XIOM ima 3 nove gume iz serije Omega V za plastične loptice (Tour, Pro i Europe). Od onih koji “nisu”, kineski Palio ima samo 1 gumu za plastične loptice (Aeolus), a Yasaka ima 3 novije gume (Rakza7 Soft, Rakza7, Rakza9) i 1 “plastični” model (Rakza-X). Za rekreativce je bolje kada je izbor veći.

DONIC-Acuda-Blue-P1
TIBHAR-Evolution-MX-S
Palio_Aeolus

Tko nije vidio novi okršaj Timo Boll vs. KUKA Robot: