Prijem servisa I

U blogu Stolni tenis preko velike bare navedeno je par podataka o pinganju u USA. Imaju svoje Butterfly stranice, na kojima Han Xiao objavljuje  savjete o tehnici igre. U člancima Serve Return Tips i Service and Return Footwork piše o prijemu servisa, koje sam prilagodio i sažeo.

Han Xiao

 1. Najbolji način za napredak je igranje sa različitim protivnicima, te na taj način “izvještiti” čitanje i vraćanje servisa.
 2. Procjenu spina ne treba izvoditi samo gledanjem kontakta reketa, već na osnovu leta i odskoka loptice. Server može vrlo uspješno skrivati kontakt “lažnim” pokretima prije i/ili nakon servisa ili promjenom u zadnji čas prije udarca. Loptica koja lebdi u zraku i naglo zastane nakon 2. odskoka je rezana (backspin), ona koja dolazi brže sa standardnim odskokom je flah (nospin) ili, ako odskače od stola, sa spinom. Svakako, vitalne su informacije iz bloga Izbjegavanje spina.
 3. Primatelj servisa prvenstveno treba biti spreman na dugi i brzi servis. Kratki servisi su sporiji i omogućuju duže vrijeme za reakciju. Profesionalci kreću iz osnovnog položaja prije nego što je servis izveden, kako bi već bili u pokretu, te skratili vrijeme reakcije.
 4. Kod puno grešaka u procjeni spina servisa, servis treba vratiti nešto kasnije, da se vidi što se dešava sa lopticom nakon 2. odskoka (rezana, flah, spin). U tom slučaju nije toliko važan kvalitetan povrat, već vraćanje na stol bilo kako. Svaki servis se može vratiti jakim rezanjem sa donje strane loptice (zaloviti).
 5. Većina profesionalaca servira polu duge servise u FH stranu protivnika, pri čemu je 3. odskok loptice na rub stola. Povrat se izvodi drop shotom, tj. kratkim kontaktom reketa sa lopticom, čime se minimizira efekt protivnikov spina, ili banana BH flipom. Kod rekreativaca 80% servisa je dugih, te se u tom slučaju treba odmaknuti dalje od stola.
 6. Pri povratu servisa treba pokušati ne “telefonirati” serveru stranu (FH, sredina, BH), dužinu i vrstu povrata (drop shot, rezana, flip, spin, kontra), te je katkada iznenadno promijeniti.
 7. Nakon prijema servisa važno je vratiti se u početnu poziciju, kako nogama, tako i položajem tijela, ruke i reketa.
 8. Za dešnjake, kod prijema servisa od ljevaka, treba stajati više u sredini stola, zbog različitog kuta serviranja (slika: Thoughtsontabletennis).

Prijem servisa ljevaci

Kraj sezone i početak mercata

Za razliku od naše lige, u kojoj je play-off završio prije Svjetskog prvenstva u Suzhou, Nijemci i Rusi su jučer dobili prvake. To su i dosadašnji prvaci, Borussia Düsseldorf u finalu je sa 3 : 1 pobijedila TTC RhönSprudel Fulda-Maberzell i tako postala prvakom Njemačke po 27. put. U Rusiji je u finalu Orenburg bio bolji od UMMC, pred desetak gledatelja. U utorak u 11 h u Domu Sportova se igra 1. utakmica finala ETTU kupa između ekipe Dr. Časl i hrvatske reprezentacije U21 (Pucar, Zeljko, Čipin). Igraju se i još neki turniri mlađih kategorija, ali, generalno, stolnoteniska natjecateljska godina je iza nas. A, nakon nje počinje MERCATO.

Borussia_Duesselorf_2015

Prijelazni rok (Mercato) traje od 01.06. – 01.07. Tu se trguje stolnoteniskim novcem, obećanjima i igračima, slažu se momčadi za novu sezonu. U stvari, novaca je malo, svake godine sve manje, za većinu tek za džeparac. I “mecene” koji novca imaju i mogli bi pošteno platiti igrače, pozivajući se na opću besparicu, pokušavaju ih svake godine platiti još manje. Igrači, koji su svakodnevno trenirali više od 10 godina i igraju Super ligu, dobiju za cijelu godinu 10 – 15 tisuća kn. Malo njih ima prihode od 30 tisuća kn godišnje, a tek par na nivou prosječne hrvatske mjesečne plaće ili više. S druge strane trguje se i obećanjima, koja idu od klubova prema igračima o nekoj zaradi, iako se već poslovično zna da je nikada u potpunosti ne isplate. Stvari idu i obrnuto, gdje igrači, za odgovarajući honorar, obećaju klubu da će postići neki rezultat, što se ne desi. Nije ništa bolje ni u njemačkim nižim ligama, konkretno 3., 4. i inima, u kojima mogu igrati naši “profići”. Sve u svemu, izraz profesionalci bi, u ovim uvjetima, trebalo izbaciti, jer samo od stolnog tenisa se ne može živjeti ili je to na rubu egzistencije. Od tih “prihoda” treba namiriti troškove putovanja, opremu (drva, gume, tenisice), kojima cijene rastu, specifičnu sportsku ishranu, fizioterapeuta. Ali, nisu samo naši igrači u toj situaciji, načuo sam da će kod nas nastupati i neki stranci za honorar od 0 kn. Koji im je tu interes, da li će ikada doći do prihoda koji će samo namiriti troškove, vrlo malo je vjerojatno. Ali, takav je to sport, veliki radni ulog za mršavi povrat. Iz toga slijedi opće stolnotenisko naravoučenije, mani se pinganja, osim zbog rekreacije i hobija, i drži se škole. U stolnom tenisu kruh je tvrđi od rudarskog, a vjerojatnost da ćeš zaraditi manja od lutrije.

Zagreb (Croatia) Open 2015. – II

Jučer je završio Zagreb (Croatia) Open 2015. Kakav je bio? Znatno kvalitetniji od prethodnih godina i bolji nego što smo ga zaslužili.

U 5 dana nastupilo je oko 160 igrača i 140 igračica. Igra na Svjetskom prvenstvu ili na nekadašnjem Slovenia Open u Velenju, gdje je nastupala kompletna kineska reprezentacija, je bila na višem nivou, ali ovdje je bila vrlo dobra. I, iako su se iz raznih trening centara pojavili neki novi mladi Europljani, visoki, brzi, sa izvrsnim backhandom (Hachard, Dyjas, Ionescu, Geraldo, Robles), Japanci i Koreanci su ipak brži, bolji, sa manje neprisiljenih grešaka. Očito, oni ranije započinju sa treningom 6 – 7 sati dnevno, radiniji su i predaniji.

Maharu Yoshimura

Pobjednici su opravdani. Iako Tan u interviewu tvrdi da pobjednik Maharu Yoshimura nema ništa osim servisa, nije baš tako. Istina, izvrsno servira, specifična “potkopana” pendulum FH serva, ali od 5 izmjena FH – BH spinova Japanac bi dobio 4, sa izvrsnom snagom, rotacijom i preciznošću udarca. Ono gdje je Tan osvajao poene je kada bi “zatvorio” igru i “podvalio” soft na BH. I pobjednica Koreanka Hyojoo Choi je izvrsna igračica, u četvrtfinalu je uspjela dobiti kinesku bakicu iz Luxemburga Xialian Ni (52 godine), u polufinalu odličnu mladu japansku nadu Mimu Ito (14 godina), te u finalu njemačku kineskinju Xiaonu Shan.

Kroz Dom sportova je prodefilirala i trenerska elita: Škorić, Amižić, Štencl, Ryu Seung Min (trener koreanske ženske reprezentacije) …

Naše igrače(ice) namjerno nisam naveo, jer nas ni nema nigdje na novoj stolnoteniskoj karti svijeta.

Za kraj, o nama samima, gledateljima. Prva 4 dana, tokom 12 sati igranja, kroz gledalište bi “prošlo” do 50 ljudi. Na zadnjem, finalnom danu bilo ih je 500. Vani je padala kiša, tako da su otpali obiteljski izleti, a uz besplatan ulaz dijelio se i besplatan ručak. Gdje toga još ima? A, tko je došao gledati? Znam da će se neki sada naljutiti, ali ja to zovem Sokaz gerijatrija, to su oni 50+ u 3. životnoj dobi, u koje ubrajam i sebe. Nije bilo mladih, djece, iz klubova i škola u kojima se igra stolni tenis, jer njih nema. Očito, stolni tenis je, kao i cijela nacija, u “odumiranju”.

Zagreb (Croatia) Open 2015. – I

Izašli su žrijeb i satnica Zagreb Open-a. Direktni prijenos sa 2 stola možete gledati na itTV.

Dom Sportova

Jučer se pred “brojnim” gledalištem od 50 uvijek istih Sokaz-ovaca odigrao 1. dan kvalifikacija, u muškoj i ženskoj konkurenciji, što je u svojim člancima opisao ITTF. Igra se na 15 stolova, 12 u Ledenoj dvorani, a još 3 dodatna su u Dvorani 3. Doma sportova.

Maneken

Ima tu svega, od izvrsnog pinganja, do “čudnovatih kljunaša”. Sudio sam meč Čileanke protiv Ruskinje, sa travom. Prvo, Čileanka, iako se igralo na 4 dobivena seta, a u dvorani je bilo minimalno 30 stupnjeva, je došla bez ručnika za brisanje, što još nisam vidio. Glupo je, jer ako hoće pauzu nakon 6 poena, ne može se brisati u virtualni ručnik kojeg nema. OK. Iako je imala tehniku igre ispod nivoa juniorki, tj. zna samo spin drajf, a ne i rotirani, još se 1. set trudila, no u 4. je bezdušno i bezvoljno mlatila po loptici, tako da joj je Ruskinja poklonila poen na 0 : 10. Ne znam koji je smisao dolaziti čak iz Čilea sa takvim (ne)sportskim mentalitetom?

Butterfly i Zagiping 2015.

Ovdje je skup nekih razmišljanja u zadnjih par dana, pa nisam našao bolji naslov … Od sutra sudim na Zagreb Open-u, pa slijedeća 2 – 3 dana neće biti novih blogova.

Prvo par stvari o Butterfly-ju. Sjetio sam se da sam na starom mobu imao instaliranu njihovu aplikaciju, pa da je instaliram i na novom. I odem na Market, jer sam ljubitelj Android-a, a mrzitelj Windows-a i iOS-a, a kada tamo nema više, maca popapala, tj. Butterfly povukao aplikaciju bez objave i objašnjenja. Jedino što je od nje ostalo je Richijev video:

Dalje, Butterfly je, nakon videa, objavio i članak o Tenergy gumama, na engleskom ili njemačkom, dok toga u ruskom izdanju nema. Ništa novo, pa čekam 2. dio članka.

Idem sada na Zagiping i tamošnje “doživljaje”. A, bilo je svega. Prvo, mrzim trenere koji se tokom meča iživljavaju na djeci, koja su i onako pod velikim stresom. Ovaj je vikao na “svog igrača”, prijetio da će prekinuti meč, rasplakao ga, pa nisam bio siguran može li uopće nastaviti. Dijete nije bilo krivo, trudio se koliko je mogao, ali su drugi jednostavno bili bolji. Tko takvima da da rade s djecom? Drugi klinac je bio potpuna suprotnost. Nakon svakog poena bi “bodrio” sebe i omalovažavao protivnika povicima: “Majstore, poslao si ga po burek!”. Cijela Ledena dvorana Doma sportova se orila, tako da se na drugim stolovima nije moglo normalno suditi, a njegov otac, trener i sutkinja su to mirno slušali. Za takvo “ponašanje” se mora dati crveni karton i pozvati vrhovnog suca da ga udalji iz natjecanja. Sramota! Ugodno sam bio iznenađen najmlađim kadetkinjama iz Madžarske (Nyírbátori Asztalitenisz SE) i najmlađim kadetima iz Rumunjske (ACS Dumbravita). To su klinci(eze) od 9 godina, jako brze nogice i rukice, izvrsna tehnika, borbenost, psihička stabilnost. A, ostao sam začuđen i njihovim reketima, Stiga Ebenholz NCT VII, Butterfly Zhang Jike Super ZLC, Butterfly Timo Boll ALC i sl., takva drva teško kontroliraju i profesionalci seniori.

Zagiping_Sudac

Dečki, gdje je lova?

Naslov je iz nekih bivših vremena, prije 90-tih, dok sam još radio u zadnjoj socijalističkoj informatičkoj firmi, gdje je direktor svaki dan prolazio između nas sa tim pitanjem.

Gdje je lova u stolnom tenisu? Pokušati ću to pokazati na primjeru skorašnjeg Zagreb (Croatia) Open, ITTF World Tour (Challange) natjecanja.

Zagreb Open 2015

Ovo je najniži nivo natjecanja, viši su Major (npr. Czech Open) i Super (npr. German Open). Nagradni fond je $35000, a za usporedbu Zagreb Indoors (tenisko natjecanje) je imalo nagradni fond od €494310, znači 15 puta veći. Ali, to nije sve. Na tenisu nagrada se dijelila na 2 kategorije (muški pojedinačno i parovi), a na stolnom tenisu na 6, muški pojedinačno, parovi i U21 (igrači ispod 21 godine), isto i kod žena.

Kolika je prijavnina? Za igrača €120 (naši su izuzeti), čemu treba pridodati troškove puta, smještaja i prehrane, sveukupni trošak nastupa oko €500. Zašto onda neki nastupaju? Zbog ITTF “reketa”. Ako igrač tokom godine ne nastupi ni na jednom Pro Tour natjecanju gubi ranking, tj. položaj na rang listi, a bez njega je vrlo teško naći angažman u inozemstvu. Prijavljeno je oko 350 igrača, od toga naših 35, pa će prijavnina otići za nagradni fond.

Imaju li suci lovu? Pozvano je 30 međunarodnih sudaca, plaćen im je smještaj, prehrana i naknada za suđenje od €20 dnevno, ali nemaju plaćen put.

Za gledatelje ulaz je besplatan sve dane turnira.

Zaključak: ovdje nema love za organizatora, igrače i suce.

Ali, gdje je ima? U tenisu, ali onom velikom. Objavljena je vijest u Jutarnjem listu da su sakupljači loptica u Wimbledonu dnevno plaćeni £135 ili 1440 kn.

P.S. Evo mjesečnog pregleda događanja u svijetu stolnog tenisa za travanj:

P.S. Baš mi je palo na pamet, Zoran Primorac je nastupio na nedavnom Belarus Open-u, gdje je ispao odmah u 1. kolu od Guseva (RUS) sa 0 : 4, a ne igra u Zagrebu. Nisu to čista posla.

Kineska Super Liga 2015.

Kada u Europi sve zamre, u Kini sve počinje, jer krajem svibnja kreće kineska Super Liga.

Muški (ekipe i termini igranja):

 • Shandong Luneng : Zhang Jike, Hao Shuai, Zhang Chao, Fang Bo, Wu Hao
 • Jiangsu : Dimitrij Ovtcharov, Kim Minseok, Zheng Peifeng, Kong Lingxuan, Lin Chen, Cai Wei, Fan Hao, Wang Helin
 • Ningbo Haitian : Ma Long, Yan An, Lin Gaoyuan, Lu Xiang
 • Bayi : Fan Zhendong, Zhou Yu, Xu Chenhao, Zhou Kai
 • Shanghai : Xu Xin, Shang Kun, Zhao Zihao, Chen Zhiyang, Zhang Yang
 • Shandong Weiqiao : Timo Boll, Liang Jingkun, Cui Qinglei, Yu Ziyang, Zhang Yudong, Liu Yi, Wang Bo, Zhou Qihao
 • Tianjin : Chuang Chih-Yuan, Ma Te, Liu Dingshuo, Wei Shihao
 • Guangdong : Joo Saehyuk, Wong Chun Ting, Liu Jikang, Yin Hang, Liu Yanan
 • Bazhou Hairun : Ren Hao, Zhai Chao, Stephane Ouaiche, Cheng Jingqi, Fan Shengpeng, Wang Chuqin
 • Sichuan : Chen Chien An, Xu Ruifeng, Zhu Linfeng, Lai Jiaxin, Tang Yushi, Pu Junwei, Yan Sheng, Yang Xinyang

Svibanj 23, 26, 30
Lipanj 2, 6, 9, 13, 16
Srpanj 11, 18, 21, 25, 28
Kolovoz 15, 18, 22, 25, 29

Žene (ekipe i termini igranja):
Shandong Luneng
Bayi
Beijing
Ordos
Shanxi
Datong
Dalian
Jizhong
Jinhua
Guangdong

Svibanj 24, 27, 31
Lipanj 3, 7, 10, 14, 17
Srpanj 12, 19, 22, 26, 29
Kolovoz 16, 19, 23, 26, 30

Play-off – Rujan 11 i 12
Finale – Rujan 13

Shandong_Luneng

Prošlogodišnji pobjednik, u obje konkurencije, je Shandong Luneng. Od europskih igrača igraju Ovtcharov, Boll, Ouaiche.

R.I.P. Mats Bandstigen

Mats Bandstigen, generalni direktor Stige preminuo je 08.05.2015. od posljedica srčanog udara u 47. godini života.

Mats Bandstigen

Njegov otac Bengt Bandstigen osnovao je firmu Banda, s čijom opremom je u početku karijere igrao Jan-Ove Waldner. Na donjoj slici su J-O i Mats u Banda majicama.

Mats Bandstigen 2

Stiga je postala tržišni lider 60-tih, ali kada je zapala u financijske probleme, Banda je kupila njeno ime. Mats (s prezimenom Andersson) bio je član juniorske reprezentacije Švedske u stolnom tenisu, a prestao je igrati 1987. Na mjestu glavnog direktora (Chief Executive Officer) u Stiga Sports naslijedio je svog oca 1999. Imao je ženu i troje djece, a najstariji sin je Product Manager u Stigi.

Preciznost ili snaga?

Jedno od pitanja koje si postavlja svaki igrač ili trener je: “Da li je važnija preciznost ili snaga udarca?”. Ako je snaga važna, tada treba izabrati gume i drva koja su tvrđa, brža, sa više katapulta, te poen riješiti jednim udarcem. Navedeno pitanje si je postavila i dvojka, Ben Larcombe, samozvani trener i bloger (poznat iz propalog projekta “The Expert in a Year“) i igrač i bloger Matt Hetherington. I, tako je nastao interview na engleskom od cca. 30 min., gdje Matt, koji trenira u WSA, objašnjava da je preciznost važnija, a da će snaga doći sama, s vremenom. Na žalost, za preciznost je nužna ispravna tehnika koja se dobiva intenzivnim, višegodišnjim treningom. Dalje, udarci izvedeni bliže tijelu imati će više kontrole, oni udaljeniji, sa većim zamahom, više spina i brzine, kako je to opisano u Kontrola vs Snaga.


Za kraj, pitanje: “Da li znate tko će biti pobjednik ovogodišnje Lige prvaka u nogometu?”. Messi (Barcelona), Ronaldo (Real), Robben (Bayern), Tevez (Juventus)? Ja znam, Geek, UEFA ga je probno snimila uz prigodni peharček.

Champions League

Vrana mozak popila

Znam da je naslov agresivan, ali po mišljenju ping-pong blogera, najbolje karakterizira najnoviju odluku direktora ITTF-a (Board of Directors). Gospoda su odlučila, a na prijedlog njemačkog saveza, da se od 01.10.2016. trenerima dopusti da daju upute igračima između poena, a ne samo, kao do sada, između setova i za vrijeme time-outa. To će, kao, doprinijeti atraktivnosti stolnog tenisa??? Ako je tako pametno, ne znam zašto nije dozvoljeno i u tenisu, gdje trener ne samo da tokom meča ne sjedi uz igrača, već je na tribinama.

Coaching

Moja iskustva sa tim su vrlo loša. Kao sudac, više puta sam tokom Zagipinga i Zagreb Opena, dolazio u verbalne sukobe sa trenerima, da li je poen “let”, a posebno kod dosuđivanja poena za protivnika zbog nepravilnog servisa. Treneri su bili vrlo agresivni. Sjećam se jednog “slučaja” iz natjecanja mlađih kadeta sa Zagipinga. Prije meča igraču sam pregledao reket i vidio da je cijelo drvo sa svih strana “izubijano”, što me, iskreno, začudilo, ali reket je bio ispravan. I počne meč, protivnik baci lopticu u zrak da servira, a ovaj, da bi ga smeo, bum, namjerno reketom udario u parket. Kod drugog servisa ponovno… Pozvao sam ga i rekao da ću mu, ako to još jednom napravi, izravno dodijeliti crveni karton i pozvati vrhovnog suca da ga udalji iz cijelog natjecanja. Njegov trener je bučno protestirao, nastala cijela “frka i strka”.

Kao igrač imam slično iskustvo. Igrao sam meč Sokaza, njihov sudac, koji je nakon svakog poena davao savjete “svom” igraču, sad serviraj ovo, vrati ono … Meč se igrao u 5 setova i jedva sam izdržao. U slijedećem meču protiv drugog njihovog igrača, isti njihov sudac, opet sve isto. U pola 2. seta mi dozlogrdilo, i upitam ja: “Jel’ dosta, pa imam i ja živce?”. Sudac mi je odgovorio: “Što ti to smeta kada si bolji igrač i onako ćeš pobijediti?”. Ali, smisao govora između poena je dobivanje “nepoštene” prednosti.

Kada to uđe u službena pravila, tko će to više zaustaviti, tko će odrediti granicu između savjeta i provokacije, da li je dan između ili tokom poena? Slično “pravilo” vrijedilo je u Bundesligi u sezoni 2011/12., ali je i tamo napušteno. Do sada nisam imao osobito mišljenje o ITTF-u, npr. postupak uvođenja plastičnih loptica, ali ovo je ipak vrhunac gluposti. Tko to tamo sjedi???